"Kedi Yavrularınızı 5 Aya Kadar Kısırlaştırın"

bozkir
bozkir

2261 Puan

merhaba arkadaşlar, kedi kısırlaştırmasındaki doğru yaş aralığını 2 gündür araştırıyorum ve sonunda büyük bir projeyi keşfettim.


https://www.felinefixbyfive.org/ site bu.


Yurtdışında uygulanan bir proje var ve temmuz 2017 de fotoğraftaki kuruluşlar bu projeyi destekleme kararı almışlar. Destekleyen kuruluşlar:


The American Veterinary Medical Association
Association American Animal Hospital Association
American Association of Feline Practitioners
Association of Shelter Veterinarians
Catalyst Council
WINN Feline Foundation
United Spay Alliance
WebMD
The Cat Fanciers’ Association
The International Cat Association.


söyledikleri şey en özet şekilde:
Now, for the first time, veterinarians have a clear message to send to their clients: Fix your felines by five
months.


Şimdi, ilk defa, veteriner hekimlerin müşterilerine göndermek için açık bir mesajları var:
Kedi yavrularınızı beş ay kadar kısırlaştırın.


ayrıntılar için tüm yazıların bir arada bulunduğu link:
https://static1.squarespace.com/static/59eb7f7fe9bfdf9e27e926f9/t/5a1de962652dea2e1ae46acd/1511909736688/FelineFixByFixMediaKit_11-27-17.pdf


35 CEVAP

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Arkadaşlar konuyu bozkır ile özelden konuşmuştuk. Kedisini kısırlaştırma hakkında tecrübeli olduğum için bana soru sormuştu. Bende erkek kedilerde 1 yaşından önce kısırlaştırmanin bazı sorunlara sebebiyet verebileceğini okuduğumu bunu araştırmasini, öyle karar vermesini rica etmiştim. Sonuçta ben bilir kişi değilim. Bozkir beyde araştırma yapmış gayet bilimsel bir şekilde.Zaten bu şekilde yapması uygun olan. Tecrübeli insanlara sorsa herkes farklı kendi tecrübesi, arkadasinin falan yaşadığı tecrübeden edindiği sonuçları söyleyecek. Doğal olarak bilgi kirliliği oluşacak. Bu yüzden en iyisi bu işin uzmanı insanlar tarafından yazılmış makaleleri araştırmak. Bu araştırmayi ve sonucunu buradaki arkadaşlar ile paylaşmak istemiş, affedersiniz ama çoğu kişi saldırganca davranmış. Buna gerek yok , hepimiz evlat sahibiyiz. Evlatlarimiz için en doğrusunu araştırarak öğrenmeye çalışıyoruz. Farklı fikirler elbet olacak ama bu şekilde ifade edilmesi doğru değil biliyorsunuz. Zaten bu bozkır'in kendi şahsi fikri bile değil büyük çaplı uzmanlar tarafından yazılmış sonuca varılmış bir makaleden bahsediyor.
Bunun yanlış olduğunu düşünüyorsanız makaleyi yazan kuruluşları şikayet edebilirsiniz,buna katılan normal birini değil.
Ayrıca burada uzun zamandır üyeyim. Üye olduğum sürece evladını kısırlaştırma operasyonu sonrası kaybedenler oldu ama benim bildiğim iki üye de erken kısırlaştırmadan kaybetmedi. Buna son zamanda melek olan Pamuk evlatta dahil. Kendisi bilgilerime göre ameliyat öncesi kontrol kan testi yapılmaması, ameliyat sonrası veterinerin hatalari yüzünden vefat etti. Sahibi de sık sık kan testi yapılmadığına çok pişman olduğunu dile getirmişti.
Bozkir bey'i ilk defa scottish fold ırkı ile ilgili konuda gördüm sanırım. O konuda kendisini yanlış anladığımı düşünüyorum şahsi olarak. Benim kendisi ile ilgili bir sorunum yok.. Lütfen kimse kimseye karşı önyargılı olmasın,bu siteyi bu şekilde tartışmalar ile anılan bir yer haline getirmeyelim. Tamamen genel olarak konuşuyorum. Benim bu konudaki şahsi fikrim bu şekilde, isteyen istediğini düşünebilir

miasugok
miasugok

12502

Beş aylık kedi 10 yaşında çocuk demek ve kızgınlığa bile girmemiş oluyor. Ölürüm de ufacık oğlumu ameliyat masasına oturtmam. Siz de yapmayın. Bakın bu meselenin inadı yok, sabredin büyüsün yahu bu kadar mı zor.

zeynepgurgen
zeynepgurgen

114431

Beyefendi birkaç kez farklı sorularda denk geldim hep erken kısırlaştırmayı savunuyorsunuz. Düşüncenize katılmasam da son derece saygı duyuyorum ancak buna takmış durumdasınız. Takıntınız haline gelmiş. Bence komik duruma düşen bu oluyor.

miasugok
miasugok

12502

Size tek bir şey söyleyeceğim, size çürütmeniz için tez sunmuyoruz, tecrübelerden bahsediyoruz. Ne şuraya gönderdiğiniz makaleler ne de o makalelerin altına imzasını atan kuruluşlar insanların kedilerini geri getirmiyor. Ayrıca bu ne biçim internlük ya şunlara nasıl vakit buluyorsunuz aklım almıyor.

nyancat
nyancat

9149

Herkesin kedisi aynı sürelerde aynı gelişimi gösteremiyor her kedi aynı dönemde de kızgınlığa girmiyor evet kızgınlığa girmeden önce kısırlaştırmanın daha iyi olduğunu söylüyorlar ama 5 ayda düşününce çok erken geliyor çünkü kediniz henüz gelişimini tamamlamamış oluyor bunu kendi gözünüzle de görebilirsiniz veterinerlerde zaten kısırlaştırınca gelişiminin duracağını o yüzden erken olduğunu söylüyorlar benim kedim şuan 8 buçuk aylık ve veterinerimiz büyüdüğünü ve artık kısırlaştırabileceğimizi söyledi kedim kızgınlığada girmedi henüz ama 5 aylığa göre büyüdü ve gelişti bende kısırlaştıracağım 2 hafta sonra 9 aylık olduğunda veterineriniz ile konuşup karar verebileceğiniz bi olay eğer veterinerinize güveniyorsanız ve doğru olduğunu düşünüyorsanız yaptırın her kedi aynı değil bazı tanıdıklarım erken kısırlaştırdı kist oluşmuştu o ameliyat sırasında kısırlaştırdılar ve bir zararını görmediler dediğim gibi veterinerinize güveniyorsanız doğru kararlar verdiğine inanıyorsanız yaptırın sonuç olarak burdaki birçok kişi veteriner değil bende değilim kesinlikle olmaz veya olur diye bir yargıda bulunamam umarım kedinizi sağlıklı bir şekilde sorun olmadan kısırlaştırabilirsiniz

KedimVar
KedimVar

119251

Siz kedinizi kısırlaştırdınız mı peki @bozkir? Sizinki de 5 aylık olmuş.

ilknrdaisy
ilknrdaisy

12806

5 aylık bir kedi daha bebek benim için....

martha
martha

13132

benimki 6. ayına girecek haftaya. ilk aldığım günden farksız hala bebek gibi. kendi kedinize nasıl daha bu kadar küçükken bunu uygun görüyorsunuz?

mypet18
mypet18

1153

şimdi not olarak söylüyorum burası bir soru cevap sitesi insanlar bildiklerini yazıyor kendi fikrini başkasına yaptırma sitesi değil asıl konuya geçersek 5 ay daha yavru onu kaldıramayabilir

bozkir
bozkir

2261

Merhaba arkadaşlar kedim bozkır 5bucuk aylıkken 1hafta önce kısırlaştırma operasyonu geçirdi. Bugün 1 hafta sonraki kontrolü yapıldı Allah'a şükür bir sorunumuz yok. Süreci anlatmam gerekirse veterinerimiz genç yaştaki sağlıklı kedilerin kan testi yaptırmasına gerek olmadığını ve ingilteredeki her türlü operasyonun anestezisini yapan tecrübeli işinin ehli ekipten birinin de kediler kısırlaştirilmadan önce kan tahlili yaptirmali midir sorusuna gençse gerek duymuyoruz dediğini iletti. Ben yine de yaptirmak istedim kedimin karaciger bobrek ve kalbi ile ilgili bilgi sahibi olmak zaten istiyordum, en uygun zaman da operasyon oncesiydi @dollfacepersian hanım da bu süreçte bana yol gösterdi tecrübelerini iletti, burdan ona da çok teşekkür ediyorum, test yaptirmaya karar verdim. Gerek ankara üniversitesi gerek birçok özel klinikte bu testler insana oranla çok daha pahalı. Digerlerine nazaran daha ucuz ozel bir klinige gidip test yaptirdik yarisinin sonucu garip cikti, sonra sekans laboratuvar inin bu testleri cok daha uygun bir fiyata yaptigini ogrenip bir de oraya gonderdik hepsi temiz cikti ve gerekli surede kedimizi ac birakarak veterinere teslim ettik operasyon gerceklesti. Ertesi sabah kedimizi almaya gittik, anestezi etkisi kalmamisti ancak bir sure tanimadigi bir ortamda kalan bozkir depresyona girmis gibiydi orada da pek birsey yememisti, eve gelince acildi yas mama yedi. Operasyon bolgesini batikonla silmemiz ve yalamamasi icin kafalik takmamiz soylendi ama bozkir onu hic sevmedi zor da olsa 1 gun dayandi, sonra kendisi cikarmayi basardi baktik olmayacak, veterinerimizin onerisiyle 2 krem alip onu kullandik 15 20 dk yalamamasini sagladik(deriden emilinceye kadar) boylece 3 gun gecti ve 1 hafta sonra da kontrole gittik.


Hem okuduklarim ve hem de yasadiklarimindan cikardigim sonuclar


*kedinizi 5 aylikken kisirlastirabilirsiniz. (Veterinerinizin bu islemi ayni yastaki kediler icin uygulamis olmasina ve onermesine dikkat etmeniz dahilinde)




  • genc kedilerin operasyon oncesi kan testi yapilmasina gerek olmadigi soylense de ucuz laboratuvar bularak bir defa olsun kedinizin organlari ne durumda baktirmanizi oneririm




  • genel anestezi her zaman risk tasir, son teknoloji kullanilan insan operasyonlarinda dahi bu riskleri okudum ve kabul ediyorum kagidini imzalatilmadan hicbir operasyon baslatilmaz. Tabi ki gelismelerle bu riskler son derece azalmistir ancak hicbir zaman 0 olmaz. Yani kediniz ister 5 aylik ister 5 yasinda olsun kullanilan bir ilaca alerjisi olabilir ve bunu onceden anlamaniz imkansiza yakindir. Daha cok kucuk anesteziyi kaldiramaz dusuncesi isini bilen veteriner ve en guvenli anestezik ilaclar ile bana gore dogru olmayan bir dusuncedir.




  • kedinizin kizismasini beklemek tum dengelerinin alt ust olmasina neden olur ve hormonlarinin etkisi altinda ve bir kapana kisilmis disari cikamayan kedi hem kendini hem sizi yorar kacmaya calisir hircinlasir erkekse kokulu idrar puskurtebilir kotu davranislari aliskanlik haline getirebilir ve sonradan kisirlastirirsaniz bunlarin tamamen sona ereceginin garantisi yoktur




*kizismadan kisirlastirilan kedi bu buhranli donemi hic yasamaz, gelismesi yavaslamaz ve kucuk kalmaz, idrar yollari daha buyuk yasta kisirlastirilan diger kedilere gore AYNI oranda gelisir. hareketsizligi daha erken baslayacagindan obeziteye daha yatkin olabilir, kisirlastirilmis mama ile bunu engellemek kolaydir. Zaten kisirlastirilmis kediler kisirlastirilmamislara gore obeziteye yatkindir bu sorunun temel sebebi yasina bakmazsizin kisirlastirma islemidir.

bozkir
bozkir

2261

Ameliyat 10 dk kadar surdu veterinerimiz oyle demisti ben cok yakindan takip edemedim nobetteydim. Disi kedilerde tabi ki daha uzun surecektir ne kadar oldugunu bilmiyorum
Ameliyat oncesi hazirlik: kan testleri ve bir gun oncesinden ogleden sonra aç birakma, bu kadar..


Eger veterinerinizin iyi oldugunu dusunuyorsaniz bu islemi defalarca yaptiysa, ki hergun yapiyor cogu veteriner, cok telaslanmayin. 1 yasi beklemenin anlami yok bence de,
İnşallah hiçbir sorun yaşamadan bu süreci atlatirsiniz

Dumanlili
Dumanlili

907

Dişi kediler için durum nedir bilemiyorum fakat erkek kedi için kendi deneyimimi paylaşayim. İki tane erkek kedimi 5-6 aylıkken kısırlaştırdık. Hiçbir şekilde kısırlaştırma yüzünden sorun yaşamadılar. Kedisi ölenler falan varmış açıkçası bu konuda veterinerin yetersizliği olabilir. Kedinizin kilosuna sağlık durumuna bakmadan sırf parası için kısırlaştırma işlemini yapmış olabilirler. Ne yazık ki bunlar yaşanıyor.

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Bozkir
Herşeyin yolunda gitmesine çok sevindim. Yakalık takmak gerçekten sıkıntı oluyor. Benim oğlum ırkından dolayı minik suratlı olduğu için kulakları yakaligin içinde kalıyordu. Ortalıkta kulaksız asık suratlı bir uzaylı gibi geziyordu:)
Rica ederim,ne demek. Ben teşekkür ederim, araştırmalarınızı, tecrübelerinizi bizlerle paylaştığınız için. Bence açtığınız konu buradaki kısırlaştırma hakkındaki görüş karmaşasını bir nebze olsada azalttı. Bende keşke daha erken kısırlaştırma olsaydı diye düşünüyorum. Çünkü hormonların düşmesi, edindiği kızgınlık davranışlarının geçmesi çok zaman alıyor, ameliyat olalı yıl oldu hâlâ devam eden davranış var. Bakalım umarım geçecektir diye düşünüyorum.(Bazi konuyla alakasız sebeplerden 13 aylık iken kısırlaştırma olmuştu)
Bundan sonra başka kedilerim olursa 1 yaşından önce uzman bir veterinerde kısırlaştırmayı düşünüyorum.
Herşey için tekrardan teşekkür ederim. Size oğlunuzla uzun, sağlıkli ve mutlu bir ömür diliyorum:)

Zeynepmila
Zeynepmila

586

Bence 5 ay ile 12 ay idealdir ben kedimi oyle kisirlastirdim

Zeynepmila
Zeynepmila

586

9 aylikti ancak o kedim oldu

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 3086 Görüntüleme
  • 35 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80131 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR