Golden Tuy Sorunu İcin Oneri Lutfen Yardim Edin

Mrjingles
Mrjingles

226 Puan

Merhabalar
Bambamin tuy dokumuyle ilgili savas baslatmis durumdayim sizlerden oneri istiyorum lutfen 2 dakikanizi ayirip yardimci olursaniz sevinirim. 3 konuda tecrubelerinize ihtiyacim var.



  1. Mama : Yaklasik 3-4 aydir acana pacisifica veriyorum (oncesinde proplan veriyordum) henuz dokulen tuy miktarinda bir azalma gozlemleyemedim

  2. Yikama : hangi sıklıkta yikamaliyim ve sampuan onerisi ( dermaleen iyi diye duymustum onerirmisiniz)

  3. Tarak : tarama gercekten tuy sorununun olmazsa olmazimi? Eger oyleyse furminator u onerirmisiniz? Kullanim sıkliginiz nedir (15 gunde 1 kullanin diyorlar)?
    Son olarak bu yazimi okuyan bayan arkadaslarimdan ablalarimdan kardeslerimden bambamin tuylerini halilardan cekip alicak tecrubeyle sabit bir elekt. Supurge onerisi istiyorum (dyson animal turbine onerirmisiniz)
    Calisan ve kopegiyle yanliz yasayan birisi icin gercekten bu buyuk bir sorun yani benim icin oyle. Tamamen bu sorunu ortadan kaldiramasam bile en aza indirgemek icin lutfen tecrubelerinizi onerilerinizi benimle paylasiniz. Simdiden tesekkurler...

9 CEVAP

Puppy730
Puppy730

112805

Tüy tıraşı benim özellikle hassas olduğum bir konu. İlk köpeğim Beyaz’la yaşadığım zamanlarda, dil problemi ve internet kullanımının sınırlı olması nedeniyle son derece bilgisizdim. Beyaz’a iyi bakmak adına veterinerin dediklerini harfiyen yerine getirmeye çalışıyordum. Veteriner Beyaz’ın yazın rahat etmesi ve tüy dökülmesinin azalması için tüylerini kesmemiz gerektiğini söylediğinde ise hiç itiraz etmedim. Güzelim tüyleri kesilen Beyaz’ın, tıraş nedeniyle, ürkek ve mutsuz tavrı son derece üzücüydü. Bir zaman sonra alıştı, bende onun sağlığı için doğru şeyi yaptığımı düşünmenin iç rahatlığını yaşıyordum. Bir zaman sonra cildinde lekelenmeler başladı. Büyük kahverengi lekeler, ardından tüyleri eskisi gibi çıkmamaya başladı. Yer yer tüylerin altı kepeğimsi dokuyla doluyordu. Defalarca veterinerleri ziyaret etmemize rağmen bir şey bulamadılar. Sonunda bir gün Beyaz, gece uykusundan uyanmadı. Tüy tıraşının köpeklerde cilt kanserlerine neden olduğunu öğrendiğim zaman, Beyaz’ın ölümünden öncelikle kendimi sorumlu tuttum. Sonuçta köpeğe sahip olmak demek sorumluluk demek ve konu hakkında bilginin olmaması sadece ucuz bir bahane. Zaman içinde veterinerlere olan güvenimi büyük oranda kaybettim. Her işte olduğu gibi veterinerlik mesleğini önceliği hayvanın fizyolojik ve psikolojik sağlığına veren ve alanında güncel bilgileri takip eden ve geliiştiren veterinerler olduğu gibi, sadece yüzeysel anlamda iyi niyetli ama bilgisiz ya da ayvanların iyiliğinden çok para kazanmayı düşünen veterinerlerle dolu heryer.


Bahar geliyor ve çok yakında pek çok kişi yanlış bilgiler veya bencilliklerinden ötürü kedi ve köpeklerini tıraş ettirecek. İşte bu nedenle havalar ısınmadan, bir anlamda tıraş mevsimi başlamadan benim duyduğum pişmanlığı kimsenin yaşamaması ve patilerimizin sağlığını korumak adına bu yazıyı yazmaya karar verdim.


Kedi ve köpeklerin tüylerinin tıraş edilmesine neden olan en yaygın yanlış bilgiler:


YANLIŞ! Tüylerin Tıraş Edilmesi Serinlemelerine Yardım Eder
YANLIŞ! Uzun Tüylü ve Çift Mantolu Köpekler ve Kediler Tıraş Edilmelidir
YANLIŞ! Tıraş Etmek Tüy Dökülmesini Önler / Azaltır
YANLIŞ! Tüyleri Tekrar Uzar , Daha Sağlıklı Olur
YANLIŞ! Tüylerin Kokmasını Önler
Kedi ve Köpeklerde Tüylerin Önemi ve Tıraş Etmenin Zararları


Amerika ve Avrupa’daki Veteriner Fakülteleri ve ASPCA ( Amerika Hayvanlara İşkenceyi Önleme Topluluğu) petlerin tıraş edilmesinin hayvanların fiziksel ve psikolojik sağlığına verdiği zararlara dikkat çekiyor. Kedi ve köpeklerimizin tüylerin önemi ve tıraşın neden olduğu zararlara şöyle bir göz atalım.


DOĞRU: Tıraş Etmek Vücudun Doğal Isı İzolasyonunu Bozar


ASPCA, Başkan Yardımcısı Dr. Louise Murray, web sitesinde köpeklerin tüylerini evinizdeki izolasyon sistemine benzeterek şu açıklamayı yapıyor. “ Evinizdeki izolosyon kışın evinizi çok soğumaktan, yazın ise aşırı ısınmaktan korur. Köpeğinizin tüyleri de aynı işlemi görür.


Wendy C. Fries Web.MD sitesinde yayınlanan makalesindeyse kedilerin traş edilmesi konusunda , Teksas A&M Üniversitesi Veterinerlik Bölümünde Doçent olan Veteriner Mark. J. Stickney’in açıklamasına yer veriyor. “ Kediler özellikle vücut ısılarını dengelemekte çok iyiler. Tüylerinin kesilmesinin onlara hiç bir faydası yok.


Kedi ve Köpeklerin Tüylerinin Tıraş Edilmesi Gereken Durumlar


Köpeğin vücudu taranarak açılamayacak nitelikte tüy kıtıkları ve matleriyle dolduğunda, köpeğin temizlenebilmesi için tüyler tıraş edilir. Burada tıraşın amacı pire, kene, mantar gibi zararlı parazit ve bakterilerden köpeğin vücunun arındırılması ve yeni ve sağlıklı tüylerin çıkmasını imkan sağlamak içindir.
Uyuz, myiasis gibi kimi cilt hastalıklarının tedavi sürecinde tüyler tıraş edilir.
Alerjilerden, yaralanmalardan ve diğer hastalıklar nedeniyle ciltte açık yaralar oluşmuşsa, bu bölüm hijyenik nedenlerden ötürü tıraş edilerek, mikroplardan korunması sağlanır.
Ameliyatlarda köpeğin ya da kedinin ameliyat olacağı alan yine hijyenik nedenlerden ötürü bölgesel olarak tıraş edilir.
Ayrıca ultrason gibi uygulamalar öncesinde köpeklerin ve kedilerin tüyleri bölgesel olarak traş edilir.


Yazı bana ait değil. Sevgili Köpeğim'den alıntıdır.

acarabi
acarabi

630

kesinlikle traş ettirmeyin ve traş edelim diyen köpek cahili veterinerlerden de uzak durun. her köpeğin yüzlerce - binlerce - yılda oluşan doğal bir tüy dengesi vardır ve sağlık mecburiyetleri haricinde dışarıdan yapılacak her türlü kesme, kısaltma işlemi bu doğal dengeyi bozacaktır. tüy sorununu önleme demiyelim de asgariye indirmenin çaresi sık sık taramak, karbonhidratlı yerine protein ağırlıklı beslemek, mümkün olduğunca sakatat ve tavuklu beslenme yapmamak, sanılanın aksine sık sık yıkamamak ( fazla yıkamak derisindeki yağ dengesini bozar ), gerektiğince fiziksel aktivite ve egzersizlerini yaptırmaktan geçer. kolay gelsin. bu arada mama seçiminiz gayet doğru olmuş tebrik ederim. eğer mamadan sıkılırsa orijen, n&d ve acana üçlüsü arasında yumuşak geçişler yapabilirsiniz.

Deathless
Deathless

752

Goldenler tuy doken hayvanlardir. Yapilari geregi boyledir yani. Ne sampuan ne mama.. bunlarla tuy dokmesini engelleyemezsiniz. Ama tuyleri eger cok uzunsa tras ettirebilirsiniz. Surekli taramaniz lazim. Bir zaman sonra tuy dokulmeleri azalacaktir diye dusunuyorum. Tuyleri icin supurge makinasi vs. Yazmissiniz :) ama ben makina onermiyorum. Cunku daha once benimde goldenim vardi ve tuyleri surekli dokuluyordu. Elektrik supurgesiyle alsam makinayi bozma ihtimali de vardi. Oda aklima geldi yani. Ben elime sert bir firca alip haliyi fircalamak istedim. Ki butun tuyler toplandi da o şekilde. Size de tavsiye edebilirim. :)

berkcan_ERT
berkcan_ERT

569

Tuylerini kestirmeyi deneyin

toneka
toneka

318

Belki Ev Yemeğinden olabiliyor bazen eğer ev yemeği ile besliyorsanız kuru mamayla beslemeyi deneyin

Edaadam
Edaadam

6750

Günlük tarama gün içinde dökülecek tüylerin en azından tarakla toplanmasına yardımcı oluyor ve tabiki tüy problemine katkısı tartışılmaz.Ama hergün sarımsak yutturmak dökülmeyi 100/30 kesinlikle azaltıyor.Bunun yanında kan değerlerine baktırıp eksik kalan vitaminleri de tamamlarsanız bana dua edersiniz :)

Gsima
Gsima

2747

Çok sık yıkama hatta çok gerek duymadıkça yılda 2 kez onun yerine kuru şampuan kullan mamanın çok işe yarayacağını düşünmüyorum ama ona ek olarak B12 takviyesi ve bi takım ilaç kullanabilirsiniz ilaç önerisinde bulunmucam bunun için vdoktota götürmelisin

Gsima
Gsima

2747

Ayrıca dökülen tüyler içinde yapışkanlı rulolar var işe yarayabilir

nirema
nirema

2312

daha önce labrador bir köpeğimiz vardı. tarayarak tüy dökmesini azaltabiliyorduk. şimdi bir kedim var ve furminator tarak kullanıyorum. çok da memnunum. 20-25 lira civarı nette bulunabiliyor. köpeklerde tarama ne sıklıkla öneriliyor bilmiyorum ama ben haftada bir tarıyorum genellikle. ancak fazlasından zarar geleceğini de sanmıyorum

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 16865 Görüntüleme
  • 9 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 79902 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR