Köpek Regli

jessiex
jessiex

2406 Puan

3.5 aylık border colliem ne zaman regl olur

1 CEVAP

kadis
kadis

40375

Biraz araştırdım umarım yardımcı olur.
Regl dönemi nasıl geçer?
Doğada üreme, tür devamlılığını sağlayan unsurdur. Bu üreme döngüsü her canlıda farklılık gösterir. Dişi köpeklerde regl olma da bu üreme döngüsünün bir sonucudur. Regl olma dişi köpeklerdeki kızgınlık döneminin en önemli belirtilerinden biridir.


Nasıl fark edilir?
Dişi köpeklerde regl dönemi, kızgınlık belirtilerinden önce kanama ile fark edilir. Kanama, reglin başlangıcında açık renk olur. Gittikçe koyulaşarak kan kırmızı, sonrada patlıcan moruna dönüşür. Regl döneminin bitmesi ile tamamen sona erer. Regl dönemini köpek sahipleri çoğunlukla kanamanın 2. ya da 3. günü fark eder. Bundan sonra köpeğini çiftleştirmek isteyenler 9 ile 13’üncü gün aralığını seçmelidir. Eğer çiftleşme olmamışsa 25. günden sonra kanama şeffaflaşarak azalacak, 21. günde ise tamamen bitecektir.
Regl döneminde köpeğin davranışları
Regl döneminde köpeğiniz farklı davranışlar sergileyebilir. Bu dönemde ona biraz daha ilgili ve sevecen davranmanız gerekir. Genç dişi köpekler bu dönemde agresif ve tahammülsüz olurlar. Olgun ve yaşlı dişi köpekler ile daha önce doğum yapmış dişi köpekler ise bu dönemde daha narin ve hassas olurlar. Her yaştaki dişi köpeklerin ise bu dönemdeki ortak davranışı; kaçmaya meyilli olmaktır. Regl dönemi aynı zamanda çiftleşme ve kızgınlık dönemi olduğu için tüm dişi köpekler bu dönemde dış dünyaya daha meraklı ve istekli olurlar.


Dişi köpekler ne zaman regl olur?
Dişi köpeklerin birçoğu 6 – 7 aylıkken regl olur; bu durum bazen 1 yaşına kadar uzayabilir. Sürenin belirlenmesinde yalnızca ırk değil, çevre ve beslenme faktörleri de rol oynar. İlk kanama hafif geçer. Bu nedenle çoğu köpek sahibi ilk regl dönemini fark etmez. Genç köpekler yılda en az iki kere regl olurlar. Olgun ve yaşlı köpeklerde ise bu dönem yılda 1’e düşebilir. Bu dönem çoğunlukla bahar aylarında olur. Ancak yine zaman zaman türlere göre değişiklik gösterebilir. Bazı türlerde farklılık göstererek 3 ya da 4 kez de olabilir. Regl dönemi başlangıcından tamamen bitişine kadar ortalama 21 günlük bir süreçtir. Dişi köpekler yaşamlarının sonuna kadar regl olabilirler.


Kanama lekelerini önlemek
Köpekler regl döneminde genital bölgelerini yalayarak temizlerler. Bu yüzden sizin silmenize ya da temizlemeye çalışmanıza gerek yoktur. Ancak bu temizlik oturdukları yerde küçük lekeler bırakmalarına engel olamaz. Bu dönemde köpeğe özel külot giydirilirse oturdukları yerde yuvarlak leke bırakmaları önlenebilir. Bu külotları evcil marketlerden temin edebilirsiniz.
Regl dönemi nasıl önlenir?
Dişi köpeklerde regl dönemi doğal bir biyolojik olay olduğundan bunu önelemenin tek yolu kısırlaştırmadır. Kısırlaştırma veteriner hekimlerin sıklıkla önerdiği farklı bir çözümdür. (Kısırlaştırmanın faydaları ve Zararları) Eğer regl döneminde çiftleşme istenmiyorsa; egzersiz sırasında dikkatli olunması ve mutlaka tasma takılması gerekir. Özellikle bahçe içinde yaşayan köpeklerin kaçmaması için ekstra önlemler almak gerekebilir.


Köpeğinizin regl ve kızgınlık dönemleri ile ilgili bilgi sahibi olmak; bu dönemi ikinizin de daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır. Dişi köpek sahiplenmek istiyorsanız, alacağınız dişi köpeğin yılda en az iki kez regl olacağını ve bu dönemde onu istenmeyen çiftleşmelerden korumanız gerektiğini bilmeniz gerekir.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1108 Görüntüleme
  • 1 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 78252 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR