Bu Şekilde Yapmak Sizce Doğru Mu?

dollfacepersian
dollfacepersian

132611 Puan

Merhaba yine ben,çok fazla forum açtığımın farkındayım fakat sorum olunca ve siteye girdiğimde hepsini aynı anda sorup unutmamak istiyorum.
Bu sorum şu. Kedim birçok kedi gibi veterinerde aşırı strese giren bir hayvan. Biraz araştırma yaptıktan sonra dış ve iç parazit damlasını kendim alıp evde yapmamın,tırnaklarını kendim kesmenin daha iyi olacağını düşünmeye başladım. Bunlar zaten çok kolay ve beceri yada bilgi gerektirmeyen şeyler. Bunlar için veterinere gidip kedimi strese sokmanın doğru olmadığını düşünmeye başladım.
Aşı konusunda ise ilk yapılan(yavru iken) aşıların hayvanı koruduğu ve yurt dışında birçok yerde tekrarlanmadığı,aşının hayvanda alerji yapabileceğini,vücuduna dağılamama ve orada tümör e dönüşebilme durumu olabileceğini ve zaten hastalıktan %100 korumadığını Kedili Bir Hayat Bloğunda okudum. Blog sahibi 10 yıllık kedi deneyimine ve gerçekten yararlı bir bilgilere sahip biri. Bunları yabancı kaynaklardan araştırıp öğrendiği için verdiği bilgilere güveniyorum. Ben karma ve kuduz aşısı haricinde aşı yaptırmayı düşünmüyorum. Siz hayvan sahiplerinin bu konu hakkında fikirlerini duymak istiyorum..

10 CEVAP

Badems
Badems

12123

İç/dış parazitlerini ben de evde yapıyorum çünkü dışarı çıkmaya çok korkuyor. Yıllık aşı zamanı gelmedikçe, anal keseleri dolmadıkça veya başk bir problem olmadıkça veterinere götürmüyorum. İç parazit aşısını ben yapamayacağım için biraz daha fazla para verip damlasını alıp onu uyguluyorum. Yanlış anlamadıysam aşı yüzünden oluşabilecek tümörden bahsetmişsiniz. Bu yanlış vurmayla alakalı bir şey. Ne kadar deneyimli olursa olsun, bir bloggera veterinerden daha çok güvenmem. Sadece mama/kum ve diğer oyun vs gibi konular için deneyimlerinden yararlanmaya özen gösteririm. Ben de oldukça deneyimliyim, ama bir veteriner kadar değilim. Bu yüzden çok fazla özellikle aşı/sağlık konularında herkesi dikkate almamanızı öneririm. İç/dış parazit, karma ve kuduz dışında zaten sadece lösemi kalıyor. Bildiğim kadarıyla da lösemi sadece kediden kediye temasla geçiyor. Temas edebileceği başka bir kedi yoksa yaptırmanıza çokta gerek yok bence, bu size kalmış.

fatmatina
fatmatina

10460

Teşekkürler Mehmet bey desteğinizi anlıyorum zaten lafım size değil biraz daha genel konuştum aslında elbette güven problemi her sektörde mevcut bunun farkındayız ve araştırma yapmadan okumadan öğrenmeden hiçbir şeyi körü körüne uygulamamaya çalışıyoruz,elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz ve tabiiki de tek kaynağa bakmak yanlış olur ben ne öğrendiysem aklıma ne takıldıysa direk soruyordum evet bazen fazla kurcalıyordum hatta doktorumuzun bana söylediği çok bilinçlisiniz bu çok güzel bir şey keşke herkes araştırsa üstünde bu kadar çok düşünse ancak bazı konuları çok irdelemeyin sakınan göze misali dedi aynı sizin söylediğiniz şekilde ve ben de artık olaylara karşı aşırı tepki vermek paniklemek yerine biraz daha sakin kalıp araştırma yapmaya,sormaya çalışıyorum.İç parazit için de söylediğim gibi bizde damla kullanıyoruz bir enjeksiyon bir damla oluyor ve açıkçası bu durumdan memnunum keşke dönüşümlü olan o bir enjeksiyonu da yaşamasa ama o kadarına da yapabileceğim bir şey yok sanırım.

fatmatina
fatmatina

10460

Öncelikle şunu belirteyim ben de kedi sahiplenmeden önce kedim için araştırma yaparken keşfetmiştim bloğu bana gerçekten faydası olan,beni bilgilendiren yazılar mevcut ve her merak ettiğim konuyu ilk önce o blogdan aratıp okuyorum hatta birçok konuda Meltem hanıma ulaşmış tavsiye almış biri olarak kesinlikle güvendiğimi belirteyim ve saygı duyuyorum yaptığına,bilgilerini paylaşmasına.Genelleme yapmadan da şöyle bir şey söylemek istiyorum bazı durumlarda inanın bu işin okulunu okuyan birçok kişiden daha bilgili çünkü yavruları için en iyisini isteyen araştıran didikleyen soran sorgulayan biri ama ne yazık ki bazı veterinerlerimiz bunu yapmaktan bile aciz bizzat şahit oldum.Neyse burada Meltem hanımı tartışmayalım:)Dollfacepersian arkadaşımın sorusuna gelecek olursam aynı şeyleri bende okudum hatta veterinerimizden de duydum veterinerimiz bir konuşmamızda "Yurt dışında katıldığım bir seminerde aşı yerinde sorunlar çıkabileceğini aşının vücuda dağılmaması durumunda iğnenin vurulduğu yer de tümör olması tehlikesi bakımından iğnelerin artık karın bölgesinden değil de arka bacaklarının olduğu kısımda yani şurasına(bu sırada kedinin üzerinden iğne yapılmasını önerdikleri yeri gösteriyor) yapılması gerektiğini söylüyorlar ancak ülkemizde bunu yapan henüz yok çünkü iğneyi buraya yapmak karın bölgesine yapmaktan çok daha zahmetli zor ve bilgi gerektiren bir durum belki zamanla gelişir bu durum"dedi.Yani bu dağılmama ve tümör olma ihtimali ne yazık ki var bunu engellemek için elimizden geleni yapmak lazım aşılarını yaptırıp yaptırmama durumunu henüz doktorumuzla konuşmadık bu konuyu daha detaylı konuşacağım zamanı geldiğinde ve iç parazit dış parazit tırnak kesme olaylarını da evde kendim yapıyorum.Bizim iç parazit sürecimiz bir enjeksiyon bir damla şeklinde dönüşümlü gidiyor yani bir kere enjeksiyon yapıldıysa sonrakinde damla oluyor sonra yine enjeksiyon böylelikle yavrucak biraz daha korunmuş oluyor o riskten,dış parazit zaten damla,tırnak kesimi ise çok zor değil yapabiliyorsam yapıyorum ama yapamadıysam aşıya veya kontrole gittiğimiz bir zamanda söylüyorum onlar kesiyor.İç ve dış parazitlerinin hiç aksatmadan yapılması en büyük öneme sahip bence diğer aşıları için de şu an net bir şey diyemem tabii çünkü daha çok var zamanına ama ben de aynı şekilde düşünüyorum vakti geldiğinde doktorumuzla konuşunca daha net karar verebilirim.

TATA4242
TATA4242

118617

Pire ve parazit gibi sorunların bir çoğunu doğal olarak yapıyorum.Papatya(dış parazit),Elma sirkesi(dış ve iç parazit) ,Lavanta yağı,Biberiye yağı(ense ve kuyruk sokumuna)Pire ve haşere kovucu.Bitkisel karışımları sadece kediye değil,kendimede uyguluyorum.Yani demek istediğim,aşırı bir durum olmadıkça kimyasala karşıyım.Bunlar arasında ateşin 40 dereceye yaklaşması ve bir çok hastalık örnek verilebilir.Örneği dahada büyütürsek,grip olan birisi bitki çayı içmeye yarar,önemli olan hasta olmadan bu ürünleri kullanmaktır.Kimyasal kısa sürede,bitkisel ürünler uzun sürede etkili olur.Mesela haftada bir kez bitki çayı içen birisi ile hergün düzenli ve oranlı olarak içen birisi aynı olmaz.Bunları belirttikden sonra uygulamak isteyen arkadaşlar,gerekli bilgileri yabancı forumlardan,uzun süreli araştırmalar ile öğrenebilir.Bazı ismini verirsem yanlış anlaşılan bir çok doğal ürün,kansere dahi tedavi amacıyla reçeteli yazılan ürünlerin başını çeker.Ülkemizdede bu tarz bilinçlenme artmış ve ön yargılı olarak yaklasılan bir bitkisel ürünün çok sağlıklı olarak kullanılmasının önü açılmıştır.

Öncelikle merakınızı gidereyim. bebeklik döneminde 2 aylıkken aşılara başlanabilir. önce iç dış parazitle 1 er hafta arayla sırasıyla karma1 21 gün sonra karma 2 lösemi ve kuduz aşısı yapılır. yılda 1 defada karma kuduz ve lösemiyi tekrarlamayı öneririm. iç ve dış parazit rutin devam etmeli zaten çokda fazla bir aşısı yok açıkcası. Ya forumlarda bloglarda bir çok ilginç makale konu açılmış durumda 2 tane hayvan bakan 3-5 sene ilgilenen forum açıp konu hakkında en üst düzeyde konuşuyor . biz bu işin okulunu 6 yıl okuyoruz üstüne üstlük çalışma hayatı var ve sürekli kendimizi yenilemek için okuyoruz seminerlere gidiyoruz bunlar kadar blog forum açmıyoruz. ben üst başlıkda gerekli bilgiyi verdim umarım faydalı olmuştur

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Sanırım ya siz yanlış anladınız ya da ben anlatmadım. İç ve dış parazit damlasını evde kendim yapmayı düşünüyorum ve aşı olarak da karma ve kuduz dışında bir şey yaptırmayı düşünmüyorum dedim. Blog sahibi hakkında ise kendisi kafasından atıp söylemiyor herhâlde. Aşı konusunda yazdıklarını aynen kopyalıyorum. Lütfen tamamını okuyun ve yanlış olan bir şey var ise söyleyin.


"Merhaba ben hiç aşı vurulmamış kedilere bebek kedilere yani veya büyük olsa bile hiç aşıları başlatılmamışsa yeni sahiplendiysen ilk bir dizi tüm aşıları yaptırmayı tavsiye ediyorum zaten veterinerler de bunu söylüyor. Bu aşılar nedir karma, kuduz ve lösemi aşısı. Bundan sonra ise yolda sadece tek bir aşı vurduruyorum o da karma aşı. Okuduğum bir natural pet care ansiklopedisinde aşılar konusunda oldukça bizim ülkedekilere radikal gelen fikirler ve yazılar vardı. Orada diyor ki bebekken tüm gerekli aşıları yaptırın sonra kedinizin dışarısı ve başka hayvanlarla teması yok ise sadece karma yaptırın kuduz aşısı kimi hayvanlarda yapılan yerde sert oluşumlara neden olabiliyor ve bu oluşumlar sonradan dağılmaz iseler kansere dönüşebiliyor bu kötü bir risk ayrıca kuduz aşısının yüzde yüz koruduğu da tartışmalı imiş. Aynı şekilde lösemi aşısının da yüzde yüz işe yaradığı ispatlanamamış aynı kuduz gibi. Dolayısı ile bir kere bebekken bu aşıların içerisindeki antikorları vücutlarına almaları dahi eğer koruyacaksa yeterli oluyormuş haybeye üst üste her yıl kedilerimize tonlarca aşı yaptırmamalıyız çünkü sonuçta bunlar da kimyasal madde ve yan etkileri var. Ama karma aşının cidden fayda sağladığı belirtilmiş ve onun her sene düzenli yaptırılması o kitapta da tavsiye edilmiş. Ama şunu da belirtmeliyim ki bu kitabın yazdılığı yer Amerika ve orası gibi gelişmiş ülkelerde artık kuduz vakasına rastlanmıyor. Bizim gibi 3. dünya ülkelerinde ise maalesef hala güncel olarak kuduz hastalığı kol gezmekte dolayısı ile kedisi dışarıya gidip gelenler veya başka kedilerle iletişimde fiziksel temasta bulunan kediler mutlaka kuduz da yaptırmalılar. Ama kedimin çok izole bir hayatı var ve bu ömrünün sonuna kadar da böyle devam edecek diyorsanız o ayrı bir durum. İç ve dış parazit konusunda ise ben kesinlikle o tedavileri yaptırmaktan yanayım. Ama iç parazit aşısını tavsiye etmiyorum kist aşısı da deniyor buna asıl adı droncit tir. Bunun birebir aynı maddenin tableti yani hapı da var ve fiyatı da oldukça ucuz 10 – 15 TL birşey. Kolayca ağızdan yutturuluyor adı da aniprazol veterinerlerde satılıyor neden bu basit şey için aşı yaptırıp hem daha fazla para ödeyeseniz veya kedinize ekstra aşı stresini yaşatasınız ki? Üstelik bu aşıların yapıldığı yerde sert oluşumlar oluşması riski de olabilir bunu yok yere göze almamak lazım. Ancak çok aksi ve vahşi kesiinlikle hap yutturulamayan kedilere son çare olarak iç parazit konusunda aşı yaptırılmalı bence yoksa her 3 ayda bir kilosuna uygun bir ölçüde o haptan kullanmak yeterli. Dış parazit konusunda da ben Stronghold kullanıyorum alıp kendim yapıyorum çok basit bir şey zaten ense damlası. Ama neden onca muadil dış parazit ilacını değil de Stronghold’u tercih ettiğimi soracak olursanız Stronghold güvenlik sınırı çok geniş bir ilaç hamsterlara dahi yapılabildiğini okudum internette yabancı bir forumda yani hayvanı zehirleme riski baya düşük demek oluyor bu da, ayrıca etkin olduğu parazit türü epey fazla kalp kurdu ve kulak uyuzuna karşı da koruma sağlıyor ki bence çok önemli kapsamlı bir koruma ağı oluşturuyor yani. Ben kışın 3 ayda bir yazları ise 1-2 ay her ay yaptırıyorum. Benim kedilerim bir kez pirelenmişti, valla üzerlerinde o vıgır vıgır dolaşan pireleri görünce çok kötü oldum asla bir daha o duruma düşmelerini istemiyorum o yüzden dış parazit tedavilerimizi çok düzenli takip ediyorum bu minik parazitler kendi çaplarında önemli bir sorun teşkil etmeseler bile başka hastalıkları taşıyabiliyorlar ve kedilerin yaşam kalitesini düşürüyorlar. Bence iç ve dış parazit tedavileri aksatılmadan yapılmalı. Yurt dışından bu konuda örnek almamalıyız bence orada doğal veteriner hekimlik diye ayrı bambaşka bir uzmanlık alanı var ve doğal veterinerler kliniklerinde iç ve dış parazit ilaçlarını tamamen bitkisel ve doğal yöntemlerden oluşan ilaçları veriyorlar hastalarına ama maalesef bu ürünler bizde yok ve bu formüller de elma sirkesi sür pire geçer vesaire tarzında öyle basit şeyler değil bitki bilimine uygun olarak birçok otun bileşiminden hazırlanan özel formüller maalesef bizim burada böyle bu konuda doğal ürünlere ulaşabilme imkanımız olmadığından elimizdeki parazit tedavilerini uygulamamız gerektiğini düşünüyorum. Ama bir gün o tedavi türleri de buraya gelmiş olacak olursa tabii ki doğalı varken onu tercih etmeli diye düşünürüm"

Bir dikkatsiz iş güzar meslektaşım yüzünden malesef bu tür durumlarla karşı karşıya kalıyoruz insanları güvenini sarsıyorlar olmadık tedaviler uygulayıp tavsiyede bulunuyorlar yada çok ilgisiz kalıyor takdir edersniz ki bu tür durumlar her meslek grubunda mevcut söylediğin blogu inceledim güzel araştırmalar yapmış evet takdir ederim. Fakat her işin bir uzmanı vardır güvenilir bir hekim bulduktan sonra onunla birlikte bilgi alışverişi yapılarak gerekirse tekrardan araştırılarak ilerlenebilir direk tek bir kaynağa bakmak değil mesela size direk hekime de güvenin demiyorum araştırın bulun ama çevrede bir sürü kirli bilgi var söylemek istediğim şey şu bir başkasında alerji yapmayan mama yada ilaç sizdede yapmaz diye bir şey yok bunun çalışma prensibini uygulama yöntemini en iyi hekimler bilir. şöyle bir bilgilendirme yapayım stres kediler çok çok önemli bir faktör mümkün olduğunca az stresle atlatmaya çalışıyorsunuz hasta sahipleri olarak haklısınız bunun için çabalıyorsunuz . Mesela iç parazitin hap veya enjeksiyon değilde damla şeklinde olanıda var yine pire kene damlası şeklinde yapılıyor onuda deneyebilirsiniz.Bazı kediler tablet yutmadıkları için ya enjeksiyon yada damla şeklinde yapıyoruz iç parazit uygulamasını her neyse konuyu daha fazla uzatmak istemiyorum yardımcı olabileceğim farklı bir konu olursa burda açılan konulara elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum isterseniz özeldende destek verebilirim

Anonymus552223
Anonymus552223

145961

Yazilanlar cok uzun okuyamadim. Karma kucukken yaptirmistim, arada bir ic dis parazit gorursem onlari yaptiriyorum. Kuduz 1 kez yaptirdim tekrarlamadim. Veterinere goturmek cok stresli oluyor. Bir de bu konuda pek cok gorus var nihayetinde herkes bildigini yapiyor.

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Herkese çok teşekkür ederim. Çok yardımıniz dokundu. Fatmatina söylemek istediklerimi çok güzel anlatmış. Dış-iç parazit ve tırnak kesimini evde yapmayi ve lösemi aşısı konusunda ise üzülürek söylüyorum kedim diş hayattan çok izole edilmiş bir şekilde yaşıyor. Omru hayatında 2 defa kendi başka kedi gördü. Yani sadece kediden kediye geçiyorsa yaptirmasamda olur. Birde veteriner konusunda sıkıntılı olduğumu düşündürsek yaptırmasam daha iyi gibi geldi bana..
Vethekmehmetkoc bende fatmatina gibi düşünüyorum. Ve zaten suan veteriner konusunda gerçekten sıkıntılarım var.

İyi günler dollfacepersian sorusu ve yazısı çok ilgimi çekti ben kedime dış paraziti evde uygulamayı düşündüm ama hangi markaya güvenebileceğimi bilemedim 1 tane almıştım ama sürdükten sonra kedimi rahatsız etti sonra bir daha kendim yapmadım sizin söylediğiniz markayı nerede bulabilirim söyleyebilir misiniz

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 5910 Görüntüleme
  • 10 Cevap
  • 2 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 78305 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR