Kedimin Kaçma Sorunu

oztasilares
oztasilares

3870 Puan

Dış kapıyı açamıyoruz resmen sürekli kaçmaya çalışıyor 1. katta oturuyoruz binaya açılıyor yani kapı. Bir kere yukarıya çıkmıştı oradan aldım 2-3 sefer de karşıda bir dolap var pislik içinde onun altına girip duruyor. Kedim miyavlıyo beni görünce kapıda bekliyor yazanlara özeniyorum ya kaçmamasını nasıl sağlarım ? tasma alsam merakını gidermek için binaya çıkarsam bi görse sonra hep çıkmak kaçmak ister mi ? bu arada 4 aylık normalde dışarı çıkma miyavlama isteği yok ama anahtar sesini duyduğu an koşuyo ve kaçmaya çalışıyo

5 CEVAP

ursaminor
ursaminor

116511

Kediler, diğer evcil hayvanlar ve çocuklar gibi edimsel koşullanma yoluyla eğitilebilen canlılardır.
Şimdi buna göre;
Birkaç gün boyunca (5 gün ila 1 hafta idealdir) dışarıdan eve her girişinizde onun göreceği şekilde çantanızdan çıkarıp ödül maması veya çubuğu verin. Bunu eve giren herkesin yapması daha pekiştirici olacaktır. Çok fazla ödül maması/çubuk vermek istemiyorsanız, yaş mamasından birkaç kaşık da verebilirsiniz. Bu durumda eve girer girmez ilk işiniz mama kabına koşup mamasını koymak olsun. Ödülü verirken de güzel sözler söyleyip onu gururlandırın. (İnanın ses tonunuzdan iyi bir şey söylendiğini anlıyorlar).

Bu durumda o kapı açıldığında içerde kalırsa ödül alacağını öğrenecek ve dışarı çıkmaktan imtina edecektir. Biz dahil pek çok kişi tarafından denenmiş ve doğrulanmış bir yöntemdir.
Ve unutmayın, kedi bakmak gerçekten sabır isteyen bir iştir. Kediler rutinlere alışmaya meyillidir. Alıştıkları şeylerin birden kesilmesi onları mutsuz edebilir. Bu nedenle, kesmek istediğiniz bir eğitimi kademeli olarak sonlandırmalısınız. Davranışın pekişmesinin ardından, 1 haftanın sonunda 2-3 günde bir, sonrasında 5-6 günde bir ve sonra haftada bir şeklinde sonlandırabilirsiniz.


(Bu arada anahtar sesini duyup koşması da o sese koşullanmış olduğunu gösteriyor zaten)
Umarım başarılı olursunuz, bu şekilde kapı ağzına kadar açık olsa bile umursamayan bir kediniz oluyor çünkü :)

felixus
felixus

788

kediniz kızışma dönemine girmiş muhtemelen, 6-7 ay arasında gerçekleşir ama sıcaklık ve beslenmeye bağlı erken girebiliyorlar. ayrıca normalde de dışarı çıkmayı severler kediler, evden sıkılmış olabilir yeni oyuncaklar alıp meşgul tutabilirsiniz kedinizi. eğer yemesinde içmesinde huyunda büyük değişiklikler görüyorsanız veteriner hekiminizle konuyu görüşebilirsiniz.

oztasilares
oztasilares

3870

Hayır davranışlarında hiç bir değişiklik yok kızgınlığa girdiğini sanmıyorum merakından kaçıyor ama bayağı zorluk çıkarıyor bize

yasement
yasement

119858

Bazi kedilerin oyle huylari var. Komsunun kedisi de oyle. Sokaktan sahiplendiler bebekligini biliyorum o zaman da oyleydi. Annesi emzirirken bi evin birinci kat terasinda sakliyodu. Atlamisti ordan :) Kardesleri haftalarca daha kaldi balkonda. Onlar su an cozumu her gun gogus tasmasi ile yuruyus yaptirmakta buldu. Uzun uzun yuruyolar. Kedinin kactigini duymadik tatmin oluyor heralde. Ama hep de isteyebilir tabi dediginiz gibi. Kediden kediye degisebilir.

sezind
sezind

13990

Benim kedim de bir ara hep dışarı çıkmak istiyordu. Sonra merakını alsın diye her gün tasmayla gezdirmeye başladık. 1-2 saat gezip eve dönüyorduk, yorgunluktan kalkacak hali kalmıyordu. Ancak daha sonra alıştı ve her gün dışarı çıkarmamız için belirli saatlerde kapının önünde miyavlamaya başladı. İnat değil mi dışarı çıkarmadan susmuyordu :) Bu sefer yarım saatliğine falan çıkardım, eve geldik, beyfendi yarım saatten tatmin olmamış yine başladı miyavlamaya. Sonra anladım ki bu iş böyle olmayacak ona dışarısını unutturmaya çalıştım ne kadar miyavlarsa miyavlasın dışarı çıkarmadım, kapı önünde miyavlamaları kesildi bir süre sonra. Şimdi dışarıya olan merakı daha azaldı. Yani demek istediğim her gün kedinizi dışarıya çıkarabilecek vaktiniz varsa onu tasmayla dışarı alıştırabilirsiniz merakını alana kadar. Ama öbür türlü zor.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 3302 Görüntüleme
  • 5 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 78252 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR