Önemli

yanik_kedi
yanik_kedi

111672 Puan

Arkadaşlar hepinize iyi geceler siteye uzun zamandır giremiyorum çünkü veterinerlerle uğraşıyorum oturduğum binanin karşı apartmaninda yaşlı bi teyze var kapimi çaldı benim hayvansever olduğumu biliyor bi kedi getirdi bana ayakları tutmuyor dedi ben bakamam eşim istemiyor dedi sokağa da atamiyorum sen bakar misin dedi hayır demeye gönlüm razi gelmedi yanık çok çabuk kabullendi hatta onu yalıyor yanında yatıyordu fakat bi kaç hafta içinde kedinin çok iştahsız olduğunu fark ettim aldığım gibi veterinere götürdüm veteriner test yaptı emara soktu herşeyine bakıldı ve fip olduğu ortaya çıktı o esnada aklıma direk yanık geldi ve burnumun direği sızladi çünkü fip hastalığının bulaşıcı olduğunu biliyordum hemen eve gidip yanığı da veterinere teste götürdüm korktuğum olmuş yanık da fip çıkmıştı ama ne hareketliliğinden biisy kaybetmisti ne iştahimdan fakat yeni kedi (bal) günden güne kötüye gidiyordu altına kaçırıyor yemekğini ve suyunu ven içiriyorum yanık da yaliyor onu ilaç kullaniyorum inşallah bal iyi olacak...yaniğa gelince üç ayri veterinere götürdüm yaniğa yalnızca immum44 vitamin verdi bunu kullansin yeter dedi 3 veterinerdr yanığın bağişiklilığinın gayet güçlü olduğunu kolay kolay biisy olmayacağıni söyledi hergun hills ad yaş mama veriyorum ikisinede geceleri ciğer haşlayıp veriyorum doktor tavsiyesiyle kuru mama olarak n&d kullanıyorum bunun dışında bu hastalığı bilen ve tavsiyesi olan var mi merak edenler hastalığın adı var sadece yoksa bi belirti yok şu an inşallah olmaz da bal için de elimden geldiğince uğraşıyorum umarım iyileşir daha kötüye gitmeden...

26 CEVAP

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Merhaba sizi burada tekrar görmek beni sevindirdi ama konu çok üzdü,içim gitti okurken.
Ben de 2 hafta önce sokakta yavru kedi bulup evime getirdim. Aklımda hep kediler sağlıklı görünseler de virüs taşıyıcısı olabilecekleri vardı.Dün veterinerde fib dahil tüm virüs testlerini yaptırdım ve ikisini de sonucu temiz çıktı. Böyle olmasaydı sizin yerinizde bende olabilirdim. Sizin adınıza çok üzüldüm.
Bence corona taşıyıcı olan Yanık,çünkü anladığım kadarıyla corona pozitif ve sağlık sorunu yok. Corona mutasyona uğrayıp fibe dönüşmediği sürece kediler için sorun teşkil etmiyor ve corona taşıyıcı kediler sağlıklı bir şekilde uzun yıllar yaşayabiliyor diye biliyorum. Diğer kedinizin durumuna çok üzüldüm,fib kötü bir hastalık olsada kurtulanlar var. Lütfen umudunuzu hiç kaybetmeyin,siz iyi olmanız onun da psikolojisine iyi gelecektir. Fib hakkında "Kedimi Beklerken" adlı blogda faydalı birçok yazı var diye hatırlıyorum. Okursanız belki yararı olur. Kedinize şifa,size dayanma gücü diliyorum

Herkese merhaba,


1 aydır savaşıyoruz ne olduğunu bilmediğimiz birşeyle. Okumadığım site, konuşmadığım doktor kaldı mı bilmiyorum. Bugün artık gardım düştü, nefes alamıyorum, kendimi kötü düşüncelerden alıkoyamıyorum. Bunca çileyi çocuğuma çektirmekte haklı mıyım bilemiyorum.


Bir iki günlük iştahsızlık ardından arka bacaklarda güçsüzlük ve dengesizlik ile koştuk veterinerimize. Kanda enfeksiyon cıkınca hemen antibiyotikler başladık. Enfeksiyon düzeldi ama nörolojik sıkıntılar düzelmedi. Başldık virüs taramasına, kan değerleri harika ancak corona pozitif geldi. Mr çekildik, TR de tek biryerde varmış, çıktık yola zeytinburnu'na. Mr bize gösterdi ki 8 aylık miniğimin beyninde su birikiyor, hidrosefali beyinciği de aşağı itiyor. Avcılar fakülte dedi ki şant takalım, ameliyat olduk geçen hafta. Şu an nekahat dönemindeyiz. En son da virbagen omega önerildi, buldum peşindeyim, bugün yarın alacağım. Sanırım 4 kutuya ihtiyacımız olacak. Maddi manevi tükendim, çocuğumu hasta görmek onu ordan oraya sürüklemek, bıcak altına yatırmak bunların hepsine değecek mi yoksa kötülük mü ediyorum artık bilemiyorum. İyileşecek mi yoksa sadece ömrünü uzatma çabalarımla onu daha da çok mu hırpalıyorum bilmiyorum..
Deli bir anne olarak çok erken belirtilerden hep kuşkulanmıştım ama veterinerler haliyle cok ciddiye almamıştı, onlar da haklı, klinik bulgu yokken ne desinler.
Erken anladığım belirtiler; depresyon ve küskünlük hali, baş aşağı uyuma, büyümede gerilik oldu. Evdeki diğer kedim büyüdü serpildi ve minnağım büyümedi ona depresif oldu diye düşündüm çünkü oynarlarken hırpalanıyordu ve oynamayı kesi baskın gelemeyince, erkeklik gururudur dedik. Cinsi ufaktır korkmayın dediler, başaşağı uyuyan kediler var, huyudur dediler. Ta ki gözle görülür hale gelene dek.
Şimdi kimi diyor ki belki fib'e çevirmemiştir bilemezsiniz, kimi diyor ki fib cünkü beyinde su biriktirmiş.
Ne olur bize güç, umut verin ve iyi dileklerinizi gönderin. Çok ama çok ihtiyacımız var..

Reyyanhan
Reyyanhan

123983

Çok geçmiş olsn . Benimde en korktuğum şeylerden birı. Eve kedi getirirken bizimkilere hic yaklastirmiyoruz bile . Ama çoğu kedinin fiv olduğunu ve etkilenmediginj söylemişti veteriner . Bu hastalık bağışıklık düşunce meydana cikiyormuş. Bağışıkligi ni iyi tutmanız gerekir . Geçmiş olsun

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Ben teşekkür ederim,sözleriniz beni çok etti.Blogdaki bilgileri yazmaya başlayacağım.Bazı yerleri atladığım ve farklı metinleri birleştirdiğim için karışık oldu biraz.Anlamakta zorlanırsanız lütfen söyleyin.Bloğu okumamanızı istememin sebebi sizi üzebilecek şeyler olması ve üzülmenizi istemem. başlıyorum.
''Bu hastalıkta belirtileri yakalamak ve erken teşhis çok önemli. Ama çok sinsi ilerleyen bir hastalık ve neredeyse son aşamalara kadar hiç belirti göstermiyor. Bir de tabi çok çeşidi var. Corona nereye yerleşirse orada gelişiyor. Mesela beyne yerleşseydi epilepsi belirtileri olacak, solunum sisteminde yerleşirse bizim h belirtiler nefes darlığı ve buna bağlı durgunluk , Sindirim sistemine yerleşirse eğer bağırsaklarına yerleşecek ve ishale sebep olacaktır.Fip'in iki çeşidi oluyor.Islak Fip ve Kuru Fİp
Corona FIP'e çevirdikten sonra hastalığın kuluçka dönemi 4-6 hafta arası değişiyormuş.Bu arada ıslak fip kuruya , kuru ıslağa dönüşebiliyor.Islak fipte kedilerin genelde karın veya nadiren göğüs kısımlarına hızlı bir şekilde sıvı doluyor ve bir kaç haftaya ölüm ile sonuçlanıyor. Eğer dolan yer karındaysa kedinin karnı balon gibi şişmeye başlıyor. Biriken sıvı göğüse doluyorsa dışarıdan anlamak mümkün olmuyor . Biriken sıvı içeride Akciğer ve kalbi sıkıştırıyor ve kedi zor nefes almaya başlıyor. Kediler için normal nefes sayısı dinlenme durumunda 20-30 arasında değişmesi gerekiyor.
Fip ve benzeri sıvı birikimli rahatsızlıkların teşhisi için şu makaleye http://www.wvc.org/images/session_notes_2013/2013_SA42.pdf göz atmanızı öneririm. Makaleyi facebookta bulunan Fip Fighters grubundan oscar birman bana göndermişti. Eğer bu hastalık ile uğraşıyorsanız yapmanızı ilk önereceğim şeylerden birisi Facebookta bu gruba üye olup hikayenizi paylaşmak ve görüş istemek. Bir çok deneyimli üye var ve hemen yardımcı olmaya çalışıyorlar. Yalnız uyarayım sayfa postlarında çok fazla ölüm postu oluyor. Kendinizi onlara kaptırmayın çünkü her sabah bir kedinin daha kaybediliş hikayesini okumak insanı derin bir karamsarlığa sürüklüyor, ben artık onları okumamaya çalışıyorum.Yani kediniz fip değilse bu sayfaya girmenize gerek yok derim. Biraz moralimi düzeltmek için okuduğum bir blog var. Onecatlife. Mutlaka bu bloğu ve mucize eseri yaşayan kedilerin hikayelerini okuyun. Hem biraz umut hemde ileriki süreçlerde başınıza gelebilecekler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Malesef blog sahibin kedisi mishka 5 ay sonra ölmüş ama ölümden yıllar sonra bile sahibi konuyla ilgili postlar girmeye aktif olarak fip fighters ta önerilerde bulunmaya devam ediyor. Seviyorum böyle insanları.FIP olarak teşhis edilen hastaların yalnızca %18'i nin gerçekten FIP olduğu sonradan ortaya çıkıyormuş Dr Addie'ye göre. Kuru fipi teşhis etmek bir çok hastalık ile benzerlik taşıdığı için çok daha zor ancak ıslak fipte teşhis elinizde bir sıvı olduğu için daha kolay oluyor. Ancak yinede otopsi yapılmadan kesin FIP denemiyor öyle de aşağılık bir hastalık. Şimdi gelelim girmeniz gereken en önemli sayfaya.http://www.dr-addie.com/ Bu kadıncağız fip uzmanı, uzun yıllardır çalışıyor ve bu sitede öyle güzel bilgiler varki vakit kaybetmeden hemen iki çıktı alın. Birini veterinerinize verin diğerini kendiniz okuyun. Orada tüm detaylar yer aldığı için buraya ayrıca yazmıyorum, isteyen olursa sonradan çeviri yapmaya çalışırım.
Bu arada sıvı çekimleri ve tahliller yapılırken veterinerimiz ile görüşmelerimizde Kedi Interferon Omega tedavisi olduğunu duyduk. Bu bir çözüm değil, yani işe yarayıp yaramayacağı belli olmayan tedavi. Veterinerimiz kuru fip hastaları için kullanıyormuş ve onların ömürlerini uzatmada işe yaradığını söyledi. Şansımıza elinde başlangıç dozu için yetecek kadar bulunuyordu.
Interferon tedavisi günde bir defa toplamda 5 gün boyunca devam etti. Bu arada prednisolon vermeye başladılar. Yemek yemediği için bir süre damardan serum yolu ile beslendi. Ancak bir sorunumuz vardı sıvı hızla geri doluyordu. ilk çekimden üç gün sonra ikinci çekim ve iki gün sonra üçüncü çekim yapıldı.Ben mucizelere inanmam ama ne olduysa oldu ve üçüncü çekimden sonra sıvı dolmamaya başladı. Belkide interferon etkisini gösterdi. Bir süre sonra yeniden yemeye ve iyileşme belirtileri göstermeye başladı. TAbi bunun sebebi verilen streodiler ve prednisolon olabilir diye düşünüyorum. Prednisolon kortizon. Vücudun bağışıklık sistemini zayıflatıyor. FIP'te sorun virüsün kendisini kedinin RNA'sı içerisine kopyalamış olması. Böyle olunca vücudun kendi bağışıklık sistemi kendi organlarına zarar vermeye başlıyor. Bağışıklık sistemini zayıflatmak bu anlamda vücutta gerçekleşen tahribatı azaltmış oluyor.Bu benim anladığım kadarı ile olayın özeti. Ama bir yandan vitaminler ve omega 3 , arginin ile besin ile desteklemek gerekiyor.
Ben başlarda interferonun uygulanış şekline çok dikkat etmemiştim ama dr. addie'nin çalışmalarında bahsi geçen japon veteriner ishida'nın çalışmalarını kurcalamaya başlayınca onun fip için farklı bir tedavi prosedürü uyguladığını farkettim. Ve bir blogtada ishidaya atılmış mail sonrasında kendisinden gelen cevabı okudum.Blog için http://cirilloagainstfip.blogspot.com.tr/

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Interferon ile ilgili FELV tedavisinde 0.,14.ve 60. günlerde 5 'er doz uygulandığını ki zaten ilacın üreticisi virbagen omega'nın sitesinde de böyle öneriliyor ama ıslak FIP için farklı bir prosedür uygulandığını okudum. Ishidanın orjinal çalışması için http://www.catvirus.com/httpdocs/downloads/Ishida%20IFN%20omega%20JFMS%202004.pdf
O çalışmada yer alan 12 kediden birinin detaylı case için http://www.alessandrasorrentino.com/protocollo_eng.pdf
Yani ilacın kendi kullanım talimatında FIP'le ilgili bir şey yazmıyor çünkü işe yaradığına dair anlamlı bir sonuç alınamamış bu sebeplede dozlar ishida gibi bağımsız çalışmalar yapan kişilerin notlarında farklı yazıyor. Hemen tüm çıktıları alıp veterinerimiz ile konuştum ve biz ilk dozları biraz farklı uygulamamıza rağmen bundan sonrası için haftada bir interferona ishida'nın çalışmalarında olduğu gibi devam etmeye karar verdik. Oda zaten örnekleri inceledi, mümkün olduğunca interferonu tekrarlamanın iyi olacağını söyledi. Tesadüf Eline henüz ulaşmış içerisinde fip tedavisi ile ilgili güncel prosedürlerinde yer aldığı bir kitaptada benzer şekilde prosedürden bahsediliyordu böylece oradan da teyit etmiş olduk. Ben uzman değilim hasta yakınıyım burada yazdığım tüm bilgiler kendi bakış açıma ve düşüncelerime ait, bazı şeyleri yanlış biliyor veya düşünüyor olabilirim lütfen bunu unutmayın.
1960 'lı yıllardan 2008'e fip ile ilgili bir literatür taraması. Okumanızı öneririm.http://www.vetmed.ucdavis.edu/ccah/local-assets/pdfs/FIPReview_FinalVerstion_Dec2008.pdf
Dr Addie yürütücülüğünde bir ıslak fip vakası http://de.almonature.ch/vet-forum/verschiedene-fachthemen/feline-infectious-peritonitis-fip-case-study-2/Mümkün olduğunca detaylı yazmaya çalıştım hastalık seyrini ama hala bir çok boşluk var sanırım ve eklemeyi unuttuğum link. Artık aklıma geldikçe tamamlamaya çalışacağım. Gördüğünüz üzere inişleri ve çıkışları olan bir hastalık.
Virbagen Omega isimli bir interferon varmış. Avrupa'da bulunuyormuş. Malesef ruhsat fiyatları yüksek olmasından ötürü Türkiye'ye ithal eden kimse yok bu ilacı. İlaç zaten pahalı bir ilaç, ruhsat , getirme masrafı derken buraya daha da pahalıye gelmiş olacak.Bu sebeple kimse kalkışmıyor. Yasak yollardan bavul içerisinde Türkiye'ye sokulabiliyor.Bana yorumlarda en çok sorulan sorulardan birisi fip ve fiv tedavisinde kullanılması önerilen ( sulandırılmış hali şurup gibi bağışıklığı düşük kedilerde de kullanılabiliyor) tam adı "Virbagen Omega" olan Virbac marka ilacın nereden temin edilebileceği.
Bu ilaç özellikle FIV için kullanılıyor ama bir umut FIP hastaları için de kullanılması öneriliyor ve oldukça pahalı bir ilaç. İnsan için üretilen interferonlar daha ucuz ancak kedilerin tedavisinde kullanılması önerilmiyor. İlaç pahalı olmasının yanı sıra Türkiye'de öyle kolay bulunmuyor. Biz Almanya'daki bir tanıdığımız aracılığı ile zar zor bulmuştuk.

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Bu yazımı da Türkiye'de interferonlar hangi veterinlerde bulunuyor bu bilgiye herkesin ulaşabilmesi için yazıyorum. Biz kendi tedavimizde virbageni Bakırköy Veterine Kliniği Ece Paylan'dan temin etmiştik. Yazılan yorumlardan gördüğüm kadarı ile biz kullandığımız dönemde virbagen getirmekte sıkıntı yaşıyorken şu anda kolaylıkla getirtebiliyorlar.( Bu ilaçların soğuk zincir ile taşınması gerekiyor)


Bu satırları okumakta olan ve daha önce virbagen kullanmış olan okurlardan ricam virbageni nerede bulduklarını yorum kutucuğuna bırakmaları. Böylece Türkiye'nin her yerinde bu ilaca insanlar nasıl ulaşabilir buraya yolları düşerse görebilsinler. Hasta kediler için erken tedavi ve ilaca düzenli ulaşım çok önemli.



  1. Bakırköy Veteriner Kliniği- Ece Paylan - İSTANBUL

  2. Yeşilköy Beyaz Pati Veteriner Kliniği - İSTANBUL''


Bilgiler bu kadar,umarım yardımı olur.Bu arada hiç zahmet olmadı.Böyle önemli bir konuda size az da olsa yardımcı olabilirsem benden mutlusu olmaz.Birde isterseniz metinleri bir yere kaydederseniz çok daha iyi olur,konular silenebiliyor çünkü

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Şimdi düşündüm de bloğa hiç girmeseniz daha iyi olur. Ben sizin için fib ile ilgili tüm bilgileri bulup buraya kopyalarım,siz lütfen girmeyin

yanik_kedi
yanik_kedi

111672

dollfacepersian beni çok mutlu ettiniz veterinerimiz de yanık için virüsün mutasyona uğramadığını söyledi yanık şu an çok iyi bal için de uğraşıyorum umarım kurtulur iyi ki varsiniz desteğiniz beni çok mutlu etti :))

yanik_kedi
yanik_kedi

111672

dollfacepersian size minnetkarım bilgiler için çok teşekkür ediyorum yanınızda olsam size kucak dolusu sarılırdım :))

yanik_kedi
yanik_kedi

111672

Reyyanhan çok teşekkürler:)

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Yanik_Kedi
Çok mutlu oldum şimdi,bana sarılmak yerine kedilerinize kocaman sarılın benim için:) Umarım Bal iyileşir,lütfen yeni gelişmelerden haberdar edin beni,iyi haberlerinizi bekliyorum/bekliyoruz:)

yanik_kedi
yanik_kedi

111672

dollfacepersian mutlaka haberdar edeceğim her şey için teşekkür ediyorum

mia1598
mia1598

2974

bu hastalık konusunda bir bilgim yok ama umarim iyi olur ikisi de.

ecemyy
ecemyy

64

Virbagen omega hakkında yardımcı olur musunuz kedim için fip dediler. bunu bulmaya çalışıyoruz.işe yarar mı zararı var mıdırı

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 10722 Görüntüleme
  • 26 Cevap
  • 4 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80165 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR