A'dan Z'ye Yavru Köpek Bakımı ile İlgili Her Şey

04.08.2020 Deniz Öz


Yavru köpek sahiplenmenin eğlenceli olduğu kadar zorlayıcı yönleri de bulunur. Yaşamlarının bu ilk ve belki de en önemli evresinde nasıl beslendikleri, bakımlarının nasıl yapıldığı, ne kadar ilgi ve nasıl bir eğitim gördükleri onların ilerleyen yıllarda ne kadar sağlıklı, uyumlu ve mutlu olacaklarını etkileyebilir. Yavru köpek sahiplenen milyonlarca kişi gibi siz de yavru köpek bakımı ile ilgili soru işaretlerine sahipseniz bu yazımızda "yavru köpek nasıl beslenir?, "Yavru köpek nasıl yıkanır?" ve "Yavru köpek tuvalet eğitimi nasıl verilir?" gibi önemli soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Yavru köpek bakımı kategorimizdeki ürünlere buradan ulaşabilir, minik köpeğinizin gelişimsel ihtiyaçlarını konforlu bir şekilde karşılayabilirsiniz.

mama koklayan yavru French Bulldog cinsi siyah köpek

Yavru Köpek Beslenmesi: Yavru Köpek Nasıl Beslenir?

"Yavru köpek ne yer?" sorusunun yanıtını dostunuzun kaç haftalık olduğu belirleyecektir. Normal şartlar altında köpekler dünyaya geldikleri ilk 6 - 8 haftalık süreçte anne sütü ile beslenirler. Bu nedenle 2 aylıktan küçük köpeklerin sahiplendirilmemesi önerilir. Ancak farklı nedenlerle anne sütü ememeyen ya da annesinden erken ayrılmak zorunda kalan yavru köpekler için süt tozu karışımları güvenle verilebilir. Annelerinin sütleri ile benzer formüllere sahip olan süt tozu takviyeleri kuru mamaya geçiş sürecinde ihtiyaç duydukları besinlerin, vitaminlerin ve minerallerin alınmasını sağlar.

Yavru Köpek Maması Nasıl Seçilir?

Sütten kesilen yavrular artık kuru mamaya geçiş yapabilirler. Diş gelişimleri ve yeme alışkanlıkları doğrultusunda ilk etapta kuru mamaların ıslatılarak verilmesi ya da dişleri güçlenene dek yaş mama yemeleri mümkündür. Bu noktada tercih yaparken hem yavrunuzun tercihlerini hem de veteriner hekimin önerilerini dikkate almanız gerekir. Kuru mamaya geçiş tamamlandığında yavru köpek maması çeşitleri arasından seçim yapmalısınız. Yavruların çok hızlı geliştiği dönemlerde ihtiyaç duydukları kalori, protein, mineral, vitamin ve besinler içeren yavru köpek mamaları onların gelecek yıllara en sağlıklı şekilde adım atmalarını sağlayacaktır. Yavru köpek maması seçerken dostunuzun ırksal özelliklerini ve özel gereksinimlerini göz önünde bulundurulmalısınız. Küçük, orta ve büyük ırk yavru köpek mamaları içerik ve içerik oranları bakımından farklılaştığı için tercih ettiğiniz mamanın hangi boy ırk için formüle edildiğine dikkat etmelisiniz.

Tüyleri ıslak banyo yapan yavru köpek

Yavru Köpek Yıkanması: Yavru Köpek Ne Zaman Yıkanır?

Yavru köpek sahiplenen kişilerin en çok dikkat etmesi gereken bakım süreçlerinden biri de minik dostlarının ne zaman, ne sıklıkla ve nasıl yıkanacağıdır. Doğal ortamlarında yıkanmaya hemen hemen hiç ihtiyaç duymayan köpeklerin ter bezleri bulunmaz ve suyla sürekli temas etmeleri halinde cilt sağlıkları zarar görebilir. Yine de hijyen için yavru köpeklerin yıkanması mümkündür. Yavruların yıkanması için aşılarının tamamlanmasının beklenmesi önerilir.

Yavru Köpekler Ne Sıklıkla Yıkanır?

Köpeğinizin ne sıklıkla banyo yapacağı noktasında ise önemli olan dostunuzun tüy yapısı ve yaşam şeklidir. Kısa tüylü yavru köpeklerin yılda yaklaşık 2 kez yıkanması yeterli olabilirken uzun tüylü yavrular üç ayda bir yıkanabilirler. Yıkanmaları sırasında köpek şampuanları kullanımı ise oldukça önemlidir. Onların ciltlerinin pH değeri ile insanlarınki aynı olmadığı için standart şampuanlar ciltlerine zarar verebilir. Doğal özler içeren ve cilt sağlıklarını destekleyen köpek şampuanları tercih edilerek bakım süreçleri sorunsuz bir şekilde tamamlanabilir. Alternatif olarak köpek sabunu ve köpek kuru şampuan ürünleri de tercih edilebilir.

Yavru Köpekler Nasıl Yıkanır?

Yavru köpekler yıkanırken su sıcaklığı ılık olacak şekilde ayarlanmalıdır. Kulaklarına ve gözlerine su kaçmayacak şekilde vücutları ıslatılmalı ve kullanma talimatına uygun olarak köpek şampuanı uygulaması yapılmalıdır. Tüyler şampuanlanırken yavrunuza masaj yaparak ve sonrasında ödül maması ile bu anı taçlandırarak banyo alışkanlığı kazanmasını da sağlayabilirsiniz. Şampuanlama işlemi bitince tüylerinin şampuandan tamamen arındığından emin olmalısınız. Banyo keyfi bitince yavrunun bir havlu ile alınması, rüzgarsız ve sıcak bir yerde kurulanması gerekir. Kurulanması sırasında kurutma makinesinin kullanımında bir sakınca yoktur.

Yavru Köpekler İçin Rutin Bakım Süreçleri

Yavru köpek bakımı kapsamında belli aralıklarla yıkanmaları ihtiyaç duydukları tek kritik bakım aşaması değildir. Köpeklerin tırnaklarının düzenli olarak kesilmesi hareket yetilerinin artırılması ve ağrı çekmelerinin önlenmesi adına önemlidir. Tırnak bakımlarının haricinde kulaklarının da temizlenmesi ihmal edilmemesi gerekir. Kulakların içerisinde enfeksiyon oluşumunun engellenmesi adına kulaklar nemli bir bezle temizlenmelidir. Yavru köpeklerin hem sağlığını hem de görünümünü yakından ilgilendiren bir diğer süreç de tüylerinin taranıp fırçalanmasıdır. Köpeklerde tüy dökme mevsimsel olabileceği gibi yıl boyu da devam edebilir. Ölü tüylerinin alınması, tüylerindeki karışıklıkların önlenmesi ve cilt yağlarının vücuda eşit şekilde yayılabilmesi adına haftada 2-3 kez taranmaları ya da tüy yapıları doğrultusunda fırçalanmaları ihmal edilmemelidir. Yavruluk döneminde bakım süreçlerine konforlu ve eğlenceli bir geçiş yapılarak onların yıkanmaya, tırnak kestirmeye veya taranmaya alışmalarının sağlanması sağlanabilir.

Köpeklerin yaşamları boyunca ağız ve diş sağlıkları ile ilgili sorun yaşamamaları adına etkili faktörlerden biri de dişlerinin fırçalanması ve ağız bakımlarının yapılmasıdır. Yavruluk döneminden itibaren dişlerinin fırçalanmasına alıştırılmalarının sağlanması için ödül mamalarına başvurulabilir. Ağız ve diş sağlıkları için köpek diş bakım seti, diş temizleme jeli, köpek diş fırçası ve köpek diş temizleme mendili gibi çeşitli ürünlerin kullanımı önerilmektedir.

Çimlerde oyun oynayan yavru köpekler

Yavru Köpek Eğitimi: Yavru Köpekler Nasıl Eğitilir?

Köpeklerin eğitimine eve geldiği ilk günden itibaren yavaş yavaş başlanmalıdır. Pozitif yaklaşımlarla verilen eğitimler hem onları sahiplenenlerin hem de onların mutlu ve konforlu bir yaşam sürmesi adına en önemli gerekliliklerden biridir.

Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi

Yavru köpek eğitimi dendiğinde akla ilk olarak "yavru köpek tuvalet eğitimi nasıl verilir?" sorusu gelir. Yavru köpekler için tuvalet eğitimi en gerekli eğitimlerin başında gelir. Sizin tarafınızdan belirlenen bir alana tuvalet yapmalarını sağlamak için bu alanın kolay erişilebilir olmasına dikkat etmelisiniz. Tuvalet ihtiyacı duyduğunu gözlemlediğinizde dostunuzu tuvaletini yapmasını istediğiniz alana götürmeli ve tuvaletini yapınca ödül mamaları ve bolca sevgiyle bu davranışı pekiştirmelisiniz. Tuvalet eğitimi sırasında tuvalet pedleri ve köpek tuvalet eğitim spreyi gibi yardımcıları kullanarak büyük bir konfor elde edilmesi mümkündür. Köpek çiş pedi çeşitleri arasından seçim yapmaya karar verirsiniz yavrunuzun büyüklüğünü, beden ölçülerini ve alışkanlıklarını değerlendirebilirsiniz.

Yavru Köpeklerin Sosyalleştirilmesi

Tuvalet eğitiminden bağımsız olarak yavruların sosyalleştirilmeleri de eğitim sürecinin çok önemli bir parçası olacaktır. Aşıları tamamlandıktan ve veteriner hekimler onay verdikten sonra mümkün olduğunca farklı yerlerde farklı kişilerle ve evcil hayvanlarla vakit geçirmeleri olası saldırganlık sorunlarının önlenebilmesi adına büyük bir fırsat sunacaktır.

Sosyalleştirme haricinde en temel komutların da yavruluk döneminden itibaren öğretilmesi önerilir. Otur, gel ve bekle gibi temel komutlar onların tehlikeli durumlarda güvenliğinin sağlanması adına önemlidir. Köpeklerin komut eğitimi sırasında köpek eğitim düdüğü ve clicker gibi etkili ekipmanlar kullanılabilir.

Sonuç olarak yavrunuza kavuştuğunuz o ilk andan itibaren hayatınız radikal ölçüde değişir. Onun beslenmesinden rutin bakımlarına, tuvalet eğitiminden sosyalleşmesine kadar her bir sürece özen göstermelisiniz. Bu şekilde onunla yaşayacağınız sağlıklı bir ömür inşa edebilir ve sonsuz sevginizi yansıtarak onun mutlu bir hayat sürmesini sağlayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.