Kedilerin Sağlığı için Suyun Önemi Nedir?

30.08.2019 Petlebi Güvenli E-Ticaret Ltd. Şti.


Kediler de her canlı gibi su içmek zorundadır. Su tüketimindeki temel amaç vücutta kaybedilen suyun geri konulmasıdır. Kedilerin su kaybına bağlı olarak böbrek ve benzeri rahatsızlıkları yaşamaması için su tüketimleri sürekli olarak kontrol edilmeli ve bu konuda gerekli özen gösterilmelidir.

• Kedilerin su tüketmesi yedikleri yemeğin çok daha kolay sindirilmesini ve yemeklerin içeriklerindeki vitamin ve minerallerin daha kolay kana karışmasını sağlar. Bu sayede kan dolaşımı vasıtası ile dokulara ve hücrelere besin geçişi hızlanır.

• Su vücut sıcaklığını korumak için oldukça önemlidir. Kedilerin ter bezleri yalnızca patilerinde olduğu için terleme yoluyla vücut sıcaklığını düzenlemeleri kolay değildir. Yine soluk alıp verme vasıtasıyla vücut sıcaklığını özellikle yaz zamanları kontrol edebilmeleri de mümkün olmamaktadır. Üstelik kediniz bir de uzun tüylüyse, mutlaka suya ihtiyaç duyar.

• Kedilerin yediklerindeki fazla tuzun su sayesinde,idrar yoluyla atılması gerekir.

• Bilindiği üzere kediler kendilerini sürekli temizleyen hayvanlardır. Kediler kendilerini temizleyemezlerse tüyleri topaklaşır ve bu nedenle de derileri hava alamaz. Derisi hava alamayan bir kedi deri hastalıklarının hedefi haline gelir. Bu nedenle kedilerin yalama şeklinde yaptığı bu temizleme işlemini yapabilmeleri için tükürük salgılarına ihityaç vardır. Tükürük oluşumu için su olmazsa olmazdır.

Görüldüğü üzere su tüketimi kediler için hayati öneme sahiptir. Hem vücutta gerçekleşen kimyasal tepkimeler sırasında ortaya çıkan su hem de dışarıdan alınan su hayatın sağlıklı bir şekilde devamı için gereklidir. Organların çalışması, hareket, terleme, nefes, idrar ve dışkılama yoluyla kaybedilen suyun mutlaka geri konulması gerekir.

Kedinizin sağlıklı su tüketimi için kaliteli ve kolay temizlenebilir bir su kabına ihtiyacı vardır.

Kediler Neden Az Su Tüketir?

Kediler genellikle az tüketmeye eğilimli canlılardır. Bir kedi su tüketmenin hayatında ne kadar önemli bir olay olduğunu kestiremez. İç güdüsel olarak suya ihtiyaç duyar ve içer ama yeteri kadar su içip içmediğini anlayabilmesi mümkün değildir. Kedilerin yeterli derecede su içmemesi en başta böbrek fonksiyonlarında sorunlara yol açar. Özellikle ileri yaşlarda yeterli su tüketmeyen kedilerin idrar keselerinde taş oluşumu gözlemlenir. Hatta birçok kedide böbrek yetmezliği ortaya çıkar.

Beslenme ve su ilişkisinin birbiriyle orantılı olduğunu unutmayalım. Eğer kedimiz su içmekte sıkıntı yaşıyor ve tükettiği mama karşılığında su içmiyorsa, mama değişimini de düşünebiliriz.

Kedilerin Sağlığı için Suyun Önemi Nedir 2

Kedilerin su tüketimi üzerinde yürütülen bir araştırmaya göre, sağlıklı bir kedinin tüketmesi gereken günlük su miktarı yediği kuru mama miktarına göre belirlenmiştir. Buna göre bir kedinin günlük olarak yediği kuru mama miktarının en az 4 katı kadar su içmesi gerekir. Kedi eğer hareketliyse, bu miktar en az 5 katı olarak belirlenir. Bu oran yaş mama ile beslenen kedilerde daha düşük olabilir. Çünkü yaş mamaların % 50'den fazlası su içerir. Zaten yaş mama ile beslenen kedi sahiplerinin kedilerinin çok az su içtiklerini görmüşlerdir. Ama bu durum yaş mama ile beslenen kedinin hiç suya ihtiyaç duymadığı anlamına gelmez. Mutlaka ekstra su içtiği gözlemlenmelidir. Ayrıca, siz farkında olmasanız dahi kediniz yeteri kadar yaş mama ile beslenmiyor olabilir, bu durum da yeteri kadar su alamadığını gösterir.

Kedilerde Su Tüketimi Nasıl Sağlanır?

• Mama yiyen kedi su kabına yönelir ve orada su bulamazsa, su içmeyi erteler ve hayatına devam eder. Bu nedenle kedilerin mama kaplarının yanında mutlaka su kapları bulunmalı ve su kaplarının içerisinde su olup olmadığı daima kontrol edilmelidir. Ayrıca, durağan haldeki suyun sıklıkla değiştirilmesi gerekir. Kediler çoğu zaman kirlenmiş suyu da içmeyi reddederler. Kedilerin zaman zaman musluktan su içmeye çalışmalarının altında yatan neden budur. Kediler akan suyun daha temiz olduğunu bilirler. Edineceğiniz bir otomatik su kabına bu sebeple kolayca alışacaktır.

Kedilerin Sağlığı için Suyun Önemi Nedir 3

• Kedilerin su kapları paslanmaz çelikten veya porselenden olmalıdır. Plastik su kaplarını tercih ediyorsak da ürünün kaliteli olmasına dikkat etmeliyiz. Çünkü plastiğin zamanla suya karışabilme tehlikesi bulunur. Hassas koku duyusuna sahip olan kediler plastiğin kokusunu alırsa, bu kaptan su içmeyi kesebilirler.

• Yine su kaplarını ağır bir malzemeden yapılmış olması gerekir. Çünkü hareketli kedilerin su kaplarını devirme ihtimali vardır. Evde az duran kedi sahipleri için bu bir tehlikedir. Kediniz bir anda susuzlukla karşı karşıya kalabilir.

• Son olarak, yaz zamanlarında kedilerin içme suyun atılabilecek buz parçaları onları serinletmeye yeter de artar bile. Yaz sıcaklarında kedilerin iç sıcaklıkları bu şekilde kontrol altına alınabilir.