Köpek Maması Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

03.07.2020 Petlebi Güvenli E-Ticaret Ltd. Şti.


Köpek Maması Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Can dostlarımızın mamalarını seçerken dikkat etmemiz gereken başlıca özellikler vardır;

  1. Köpeğin Yaşı
  2. Köpeğin Cinsi
  3. Köpeğin Irkı
  4. Tüy Yapısı
  5. Kilo Kontrolü
  6. Alerjik Reaksiyonlar
  7. Damak Zevki

Köpeğin Yaşı

Tüm köpekler 1 yaşına kadar yavru sayılmaktadır. 1 yaşına gelene kadar köpeklerimizin sağlıklı gelişimi için onlara uygun yavru köpek maması almamız gerekir.

Yavru köpek mamaları köpeklerinizin ihtiyaçları düşünülerek gelişim ve bağışıklık sistemi destekleyici şekilde formüle edilmiştir.

Köpek maması önerisi verilirken genellikle marka üzerinden ilerlenir. Asıl önemli olan köpeğinize hangi mamanın iyi geldiğidir. Kalite olarak üst seviye olan bir mama köpeğinizin sağlığına iyi gelmeyebilir. Uygun köpek mamasını bulabilmek için köpeklerinizin tüm özelliklerini göz önüne bulundurmanız gerekmektedir.

Köpeğin Cinsi ve Irkı

Evlerimizde ya da sokakta baktığımız köpekler çeşitli cins ve ırklardadır. Tüm köpek ırklarının hareket kapasitesi ve ihtiyaçları farklıdır. Bu sebeple mama seçimlerinde de farklılıklar vardır.

Küçük ırk köpekler zamanlarının çoğunu evde geçirirler ve hareket alanları daha dardır. Protein açısından ağır mamalar hareketsiz kalan köpeklerin bünyesine zarar verebilir. Kilo alımına ya da alerjiye bağlı şikayetler ortaya çıkabilir.

Büyük ırk köpekler genellikle bahçeli evlerde beslenir. Apartman dairesinde yaşayanların da düzenli olarak gezdirilmesi şarttır. Bu sebeple küçük ırk köpeklere göre besleyiciliği daha yüksek mamalar tercih etmeniz gerekir.

Köpeklerde ırka göre köpek maması seçimi yapmamızın bir diğer sebebi mama boyutlarıdır. Küçük ırk köpeklerin mama boyutları çene ve ağız yapılarına uygundur. Büyük ırk köpeklerde ise mama boyutları, hem doyuruculuk hem de kolay yenmesi için büyüktür.

Her ırkın kendi için üretilmiş mamayı tüketmesi sağlıklı bir ömür geçirmesini destekleyecektir.

Tüy Yapısı

Cins itibarıyla hassa ciltlere sahip olan birçok köpek cinsi vardır.

Mamanın protein kaynağının da önemi büyüktür. Hassas derili köpeklerde zaman zaman tavuk ya da balık alerjisi çıkabilmekte deride yaralar meydana getirebilmektedir.

Köpeğinize mama seçimi yaparken cinsini, tüy ve deri yapısını da dikkate almanız sağlığı için faydalı olacaktır.

Kedi ve köpeklerde balık içerikli mamalar, yaz aylarında koku ve protein oranından dolayı ağır gelebilir fakat tüy ve deri yapısını iyileştirici özelliklerini göz ardı etmemek gerekir. Köpeğinizin özel bir alerjisi yoksa balıklı mama kullanımı tavsiye edilmektedir.

Kilo Kontrolü

Köpeğinizin ideal kilosunda kalabilmesi için uygun mamayı yemesi ve yeteri kadar hareket etmesi gerekmektedir.

Mama paketlerinin arkasındaki tavsiye edilen miktarlara mutlaka önem verilmelidir. Tavsiye edilen miktarlar yaşa, cinse ve kiloya göre değişiklik gösterir. Uygun bir ölçü kabı ile miktarı doğru olarak verebilirsiniz.

Kilolu köpekler için üretilmiş light köpek mamaları da mevcuttur. İçerisindeki tahıl ve kalori oranı düşürülerek hazırlanmış bu mamalar köpeğinizin daha sağlıklı bir yaşam sürmesini destekler.

Kilo alımı, kalıtsal bir hastalık yok ise, köpek sahiplerinin yanlış besleme yapmasından kaynaklanır. Köpeklere verilmesi gereken miktarın fazlasını verirseniz, size her yemek masasında eşlik ederse ve hareketsiz kalırsa kilo alımı hızla devam eder.

Köpeklerinizin kilo kontrolünü tüm bu etkenlere dikkat ederek kontrol altına almanız yaşam kalitesini artıracaktır.

Damak Zevki

Şüphesiz ki tüm patili dostlarımız yemek yemeği çok sever. Farklı çeşitlerde birçok köpek maması vardır. Bu çeşitler arasından en sağlıklısını seçmeye çalışırken köpeğinizin damak zevkini de mutlaka dikkate almanız gerekir.

Bazı dostlarımız en kaliteli mamayı yemezken kalitesi düşük ve uygun fiyatlı bir mamayı çok severek yiyebilir. Bunun bir standardı yoktur. Köpeğiniz için sağlıklı olduğunu düşündüğünüz mamalar arasından severek yediğini tercih etmeniz moral açısından da onu desteklemenizi kolaylaştırır.

Ek besinler hariç köpeğinizin asıl besini kuru mama olmalıdır. Ana besinini severek yemesi sağlıklı bir bünyeye kavuşmasını kolaylaştırır.

Belli zaman aralıklarla kullandığınız mamanın başka çeşitlerini de temin edebilirsiniz. Köpeğiniz aynı mamayı yemekte ısrar etmiyorsa çeşitlilik damak zevki açısından faydalı olacaktır.

Köpeklerin damak zevkine en çok hitap eden öğünler küçük kaçamaklardır. Yemeğinizden verdiğiniz bir parça ya da az miktarda ödül maması köpeğinizin yüzünü kolaylıkla güldürür. Bu miktarlar çok fazla olmadığı sürece sağlığına ve psikolojisine iyi gelecektir.