Köpekler Pire / Kene Gibi Dış Parazitlerden Nasıl Korunur?

30.08.2019 Petlebi Güvenli E-Ticaret Ltd. Şti.


Köpekler de tıpkı diğer evcil hayvanlar gibi küçük canlılar tarafından istilaya uğrayabilir ve sağlıkları tehlike altına girebilir. Köpeklerde en sık görülen parazitler pire, kene, bit ve uyuz olarak bilinir.

Pireler Hakkında

Pireler köpeklerin sağlıklarını tehlikeye atan küçük hayvnlardandır. Pireler yalnızca kaşıntıya sebep olmazlar, taşıyıcı olabilecekleri birçok hastalığı da beraberinde getirir ve köpek dostunuza bulaştırabilirler. Hatta bazı durumlarda pireler insanlar için dahi tehlikeli olurlar. Bu nedenle köpeklerinizi pirelere karşı korumak zorundasınız.

Pireler kanatları olmayan, bu sebeple de uçamayan küçük hayvan türleri arasındadır. Vücutları tamamen konakçı vücudunda, kıllar arasında ilerlemek için evrilmiştir. Yassı ve sert bir vücuda sahiptirler. Bacakları uzun mesafelere zıplamak üzere gelişmiştir. Yine pirelerin çeneleri de kan emmek için tasarlanmıştır denilebilir.

Köpekler Pire Kene Gibi Dış Parazitlerden Nasıl Korunur 1

Pireler genel olarak memeli hayvanların kanıyla beslenirler. Evcil hayvanlardan olan kedi veya köpekte sıklıkla görülürler. Pireler insanları da ısırırlar ama insanlar pireler için ideal konakçılar değildir. Bu nedenle insanları istila etmeye çalışmazlar. Onlar için tüyleri uzun olan hayvanlar en ideal koşulları sağlarlar. Kedi, köpek, fare ve tavşan en ideal konakçılar arasındadır.

Pirelerin Tehlikeleri

• Pire ısırıkları alerjiye neden olur. Bu alerji köpek dostunuzda şiddetli kaşıntılara yol açabilir. Hatta bazı durumlarda, eğer köpeğiniz hassas bir cilde sahipse mantar ve benzeri enfeksiyonlar dahi görülebilir.
• Pireler pek yaygın olmasa da tenyaya yol açabilir. Pireler tenya larvası yutabildiklerinden dolayı, eğer tenya larvası yutmuş bir pire insana veya bir hayvan tarafından yutulursa sonrasında tenya vücut içerisinde gelişebilir. Yani pireler bir anlamda tenya taşıyıcıları olarak görülürler.
• Anemi sorunu pire görülen hayvanlarda rastlanılan bir diğer problem olarak bilinir. Evet, pireler her ne kadar küçük canlılar da olsa, köpeğinizin anemi olmasına yetecek kadar kan kaybetmesine neden olabilirler. Pireler tedavi edilmezse, köpeklerin bu durumdan dolayı acı çekmesi ve hatta ölebilmesi dahi mümkündür.

Köpekler Pire Kene Gibi Dış Parazitlerden Nasıl Korunur 2

Pire Tedavisi

Pire, tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Köpeğinizde pire görüldüğü zaman yapmanız gerekenler basittir. Mutlaka ortamı pirelerden arındırmak adına köpeğinizin yattığı yeri ve onun için kullandığınız kıyafetleri atın. Yeni bir yatak ve kıyafet almak şart gözüküyor. Pire ve kene gibi dış parazitlerle mücadelede pire ve kene engelleyici ürünler mevcuttur. Yine pire olmasını önlemek adına pire öldürücü damlalardan kullanılabilir. Bunun için pire şampuanları da etkilidir. Pire engelleyici şampuanlar pirelerin henüz oluşmadan engellenmesini sağlarlar. Tüm bu ürünlere https://www.petlebi.com/kopek-paraziter-pire-kene-engelleyici linkinden ulaşabilirsiniz.

Doğal pire uzaklaştırıcı pudralar da kullanılabilir. Bunlar pire uzaklaştırıcı olarak geçerler. Pirelerin köpeğinizin bedenini istila etmesini önlerler.

Keneler Hakkında

Keneler, çeşitli hastalıkları beraberinde getiren tehlikeli parazit taşıyıcı hayvanlardan sayılırlar. Köpeklerde kenelerin en sık yerleştiği yer olarak kulak, boyun ya da deri kıvrımları gelir. Bu sebeple köpeğinizde kene varlığını kontrol etmek adına bu noktaların kontrol edilmesi gerekir.

Köpeğinizin derisinin üzerinde herhangi bir kabarıklık gördüğünüzde dikkatle bu noktaya yoğunlaşarak kene varlığını kontrol etmelisiniz. Bunun için pire ve keneleri tespit etmeye yarayan özel taraklardan faydalanabiliriz. Keneler genellikle bir kalem ucu büyüklüğünde olurlar.

Köpekler Pire Kene Gibi Dış Parazitlerden Nasıl Korunur 3

Keneden Nasıl Korunulur?


Kene temizliğinin mutlaka dikkatli şekilde yapılması gerekir. Çünkü keneler koptuklarında çenelerini bırakırlar. Kenelerin derinin içerisinde kalan çeneleri parazit taşır, bu parazitlerin hastalık yapabilme olasılığı çok yüksektir. En güvenli yollardan biri köpeğinizi en yakın bir veterinere götürmektir. Eğer böyle bir imkan bulunmursa alkol ile bölgeyi iyice temizleyerek kene temizleme maşası yardımıyla keneyi hafifçe sağa sola silkeleyerek çıkarma yöntemi denenebilir. Bu oldukça riskli bir işlemdir.

Kenelerin köpeğinize bulaşmasını önlemenin en etkili yolu ilaçlanmış kene tasmaları kullanmaktır. Bu sayede keneler köpeğinizden uzak durur ve köpeğinizin bir hastalıkla karşılaşma olasılığı en aza indirilmiş olunur.