Yavru Köpeklerde Isırma Sorunu ve Çözümü

23.01.2020 Petlebi Güvenli E-Ticaret Ltd. Şti.


Yavru köpeğinizin ısırma problemi saldırganlık belirtisi gibi dursa da aslında normal olduğunu bilmeniz gerekir. Isırma eğilimi köpeğinizin büyüme sürecinin bir parçasıdır. Öncelikle yapmanız gereken ısırma nedenini tespit etmektir.

Köpeğinizin ısırmasının ilk nedeni stres olabilir. Tüm canlı türleri stres altında olduklarında kendilerini koruma içgüdüsü ile çeşitli şekillerde tepki verirler. Köpekler stresli oldukları zamanlarda çevresini tehdit olarak algıladıkları için saldırganlaşabilir ve ısırma eğilimi gösterirler. Bu durumda köpeğinize güvende olduğunu hissettirmeniz gerekir. Bunun için köpeğinizin güvenli bölgesini bilmeniz ve stres anında onu güvenli bölgesi olarak gördüğü yere götürmeniz sağlıklı olacaktır. Bu alanlar köpekler için çoğu zaman yataklarıdır.

Yavru köpeklerin dişleri çıkarken kaşındığı için bir şeyleri ısırma ihtiyacı duyarlar. Diş çıkarma dönemlerindeki ısırma sorunu ile basit birkaç yöntem yardımıyla başa çıkabilirsiniz. Isırma eğilimi gösterdiği anda köpeğinizin dikkatini başka bir şeye yönlendirmelisiniz. Bu aşamada yapmanız gereken köpeğinizin ısırma ihtiyacını gidereceği çiğneme ödülü vererek ihtiyacına cevap vermektir.

Köpeğiniz gün içerisinde enerjisini atabilmek için oyun oynamak ister. Bazen sırf ilginizi çekebilmek ve onunla oyun oynamanız için ısırabilir. Enerjisini atabilmesi ve sosyal hayata adapte olabilmesi için mutlaka günlük olarak dışarı çıkarmalısınız. Dışarı çıkaramadığınız durumlarda ev içerisinde enerjsini atmak adına diş ipi oyuncakları ile zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz. Diş ipleri köpeğinizin ısırma ihtiyacını giderirken aynı zamanda dişlerini güçlendirmesini sağlar, plak ve tartar oluşumunu da engeller. Ayrıca keyifli vakit geçirmesini sağlar.

Köpeğiniz oyun esnasında ısırmaya meyilli ise bunun oyunun bir parçası olmadığını davranışlarınızla köpeğinize anlatmanız yardımcı olacaktır. Köpeğiniz ısırmaya başladığında ani bir şekilde oyunu bırakmanız ve iki elinizi kollarınızda birleştirmeniz köpeğinizde yanlış bir davranış sergilediği algısı oluşturacaktır. Ayrıca temel itaat komutlarından olan 'bırak' komutunu öğretmeniz faydalı olacaktır. Sert ısırma durumlarında elinizi kavradığı anda bırak komutu ile köpeğinizi sert bir şekilde uyarmanız köpeğinizin rahatsız hissetmesine neden olacak ve ısırmayı bırakacaktır.

Köpeğinize yavruyken edindirdiğiniz tüm alışkanlıklar yetişkinlik döneminde de devam edecektir. Bu nedenle özellikle ısırma konusunun sizin ve köpeğinizin sosyal hayatını olumsuz olarak etkilememesi adına ısırma eğilimini huy haline getirmeden bıraktırmanız gerekir.