Veteriner Hekim, İstanbul, 31 yaşında.
17.11.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
Köpeklerde mesane, üretra ya da prostat iltihabı gibi farklı alt üriner sistem problemleri ya da hastalıkları görülebilmektedir. Bu sağlık problemi köpeğinizin idrarını tutamamasına ve sık sık idrara çıkmasına neden olur. Alt üriner sistem problemi olan köpekler daha yorgun olur... devamı »
13.11.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
Hipoglisemi diyabet hastası kedilerde sık görülen bir durumdur. Diyabet hastası olan kedinin günlük beslenme rutininin, insülin enjeksiyonunun ve egzersizinin atlanmaması gerekmektedir. Kedinin beslenme ve ilaç rutininin dışına çıkılması ya da insülin uygulamasının yanlış yapılması... devamı »
07.11.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
Kedilerin dünyayı nasıl gördüğü ve onları çevreleyen eşyaları, canlıları nasıl görselleştirdikleri en çok merak edilenlerden bir tanesidir. Kedilerin renkleri, tonları ya da ışığı bizim gibi algılamadığını biliyoruz. Kedilerin görme yetisi hakkında bilinen bir diğer unsur... devamı »
06.11.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
Lenfoma köpeklerde de insanlarda olduğu gibi yaygın olan ve tedavi edilebilirliğinde erke teşhisin önemli olduğu bir hastalıktır. Lenfomayı anlamak, köpeğin hayat kalitesini korumaya yardımcı olmak ve sağlığı hakkında daha bilinçli kararlar vermek için önemlidir. Köpeklerde... devamı »
05.11.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
Solunum sistemi, büyük ve küçük hava yolları ile akciğerlerden oluşmaktadır. Bir kedi burnundan ya da ağzından hava soluduğunda hava sağ ve sol bronşlar olarak bilinen tüplere ayrılan nefes borusundan aşağı doğru ilerler ve akciğerlerde yer alan daha küçük hava yolları olan bronşiollere... devamı »
30.10.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
Evcil hayvanlarda enfeksiyon kaynağı olarak ilk akla gelen bakteriler ve virüsler olsa da mantarların da enfeksiyona yol açabileceği unutulmamalıdır. Bakteriyel ya da viral enfeksiyonlar kadar yaygın görülmeseler de mantar enfeksiyonları da ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Köpekler,... devamı »
29.10.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
Epilepsi bilinen bir nedeni ya da anormal beyin lezyonu olmaksızın tekrarlayan nöbetlerle karakterize bir beyin hastalığıdır. Başka bir deyişle, beyin normal gözükür ancak anormal şekilde çalışır. Nöbet, beynin elektriksel aktivitesinde meydana gelen artış sonucunda seğirme, titreme,... devamı »
27.10.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
Mantar enfeksiyonları insanlar gibi kedileri de ciddi bir biçimde etkileyebilmektedir. Kedigillerde ilk mantar enfeksiyonu vakası 1950'li yılların başında görülmüştür. Mantar enfeksiyonları kedilerde ciddi sağlık problemlerine yol açabilir hatta hayati tehlikeye neden olabilir. Bu nedenle... devamı »
25.10.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
Kedilerde raşitizm, kemiğin yoğunluğunu, gücünü ve normal yapılarını kaybetmesi ile karakterize bir kemik hastalığıdır. Beslenme bozukluğu ya da fosfor, kalsiyum ve D vitamini seviyelerinde meydana gelen dengesizlikler sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Beslenme bozuklukları, emzirme... devamı »
24.10.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
Sağırlık bir ya da her iki kulakta geçici, kısmi ya da tam duyma kaybı şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Köpeklerde sağırlık nedenleri arasında doğuştan gelen bozukluklar, enfeksiyon, travma, yaşlılık ve tıkanıklık yer almaktadır. Bazı köpek ırklarında ve beyaz ya da mavi gri... devamı »
23.10.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
Osteoartrit; eklem kıkırdağının kaybı, eklem kapsülünün kalınlaşması ve eklem çevresinde yeni kemik oluşumu (osteofitoz) ile karakterize, nihayetinde ağrı ve uzuvların fonksiyonlarına azalmasına yol açan kronik bir eklem hastalığıdır. Köpeklerde en sık rastlanan artrit türü... devamı »
22.10.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
Coccidia, köpeklerde en yaygın görülen bağırsak parazitlerinden birisidir. Koksidiyoza, Isospora adı verilen mikroskobik, tek hücreli bir organizma neden olur. Yetişkin köpeklerde genellikle şiddetli ishal, kilo kaybı, dehidrasyon ve yorgunluğa yol açtığı bilinen bu tek hücreli organizma,... devamı »
19.10.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
Kediler farklı şekillerde ve tonlarda sesler çıkarırlar. Bu sesler genellikle farklı isteklerini anlatmak için kullanırlar. Kediler insanlarla iletişim kurmak için miyavlamayı tercih ederler. Kedinin miyavlaması dostluk gösterme, istekte bulunma, durum sorgulama, ihtiyaç belirtme, sinirlilik... devamı »
27.09.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
Self travma olarak da bilinen psikojenik alopesi kedinin tüylerini tararken çok fazla yolmasıdır. Hatta psikojenik alopesi sonucunda kedinin tüyleri incelir, dengesizleşir hatta bazı yerlerde kellikler meydana gelir. Psikojenik terimi mental ya da duygusal karmaşadan ortaya çıkan problemler... devamı »
18.09.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
Oldukça nadir görülen Aspergilloz, bir mantar türü olan Aspergillus'un kedilerde neden olduğu enfeksiyondur. Genellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kedilerde daha sık görülen bir enfeksiyondur. Aspergillus mantarı özellikle toprakta ve çürümekte olan ormanaltı bitkilerde görülmektedir.... devamı »