Kedim 11 aylık ve tekir biz onu 1 yaşında çiftleştirmeyi düşünüyoruz.sizce bu doğru mu
ciftlestirmeseniz daha iyi olur. hayvani yoran yipratan yaşlandiran bi süreç hamilelik. Ölmesi bile olası. Guvenilir bi veterinere de danisin elbette. Kimsenin lincledigi de yok buarada, kedisi cins olanlara duymak istediklerini soylemezseniz linclenmis hissediyorlar. cok hassaslar :))
Çiftleşmeyi ve hamileliği "sağlıksız" olarak damgalamanız bence yanlış. O halde insanlar da üremesin, hamileyken ölebilirler çünkü? Kısırlaştırmakla da ister kabul edin ister etmeyin ama sağlık sorunlarına kapı aralıyorsunuz. Testis kanserini engelliyoruz ama idrar yolları kısırlaştırmayla beraber tehlikeye giriyor. Fizyolojiye ters bir durum bu, her ne kadar gerekli olsa da tamamen sağlıklı değil. Kısırlaştırmanın gerekliliği sadece kedi/ köpek nüfusunu dengelemek. Dört duvar arasında doğasından uzak kediye bir de çiftleşme stresi yaşatmamamak. Çifteştirdiğiniz zaman 8/10 kediye birden bakarım diyorsanız çiftleştirin. Ama sahiplendiririm, yok sokağa salarım falan diye düşünüyorsanız lütfen kedinizin 1 yaşını doldurmasını beklemeden kısırlaştırın. Sokakta zaten perişan halde bir sürü can var. Sokakta doğal seçilim diye bir şey olmadığı için nüfusları dengelenmiyor. Bu yüzden bir kısmını kısırlaştırmak, kalan kedilere de kaliteli bir yaşam sunmak insana düşüyor.
Burdakilere göre cahillik kedilerin çiftleşmesi :) oysa siz kolayınıza geleni yapıp kısırlaştırmayı seçiyorsunuz kısırlaştırmaya karşı değilşm çok faydası var evet ama bir kedinin hamile kalması büyütülcek olay değil her şeyi tamsa çok da sağlıklı doğum olur doğumundan sonra kısırlaştırın ki sürekli kızgınlığa girmesin sokakdakilerin çiftleşmesi neyse ortamları tehlikeli olabilir ama ev kedisi bu düzgün şartlar altında bakıldığı sürece bir şey olmaz tercih size kalmış
kısirlaştırınca bircok kanser ortadan kalkiyor. idrar yolları hasta olmaya yatkinlasiyor evet. iste bu yuzden biz de kısir kedi maması aliyoruz ve yaş mama veriyrouz. böylece kisir kedi mamalarında magnezyum fosfor kalsiyum oranlari cok onemlidir. bunlar idrar yollarıni tikayabilir. magnezyumun azlığı da idrar yollari hastalıği yapabilir, fazlalığı da yapabilir. bunun dengesi onemlidir. yaş mama da su ihtiyacinı karşilamasına yardimci olur ve bobrekleri idrar yollarini korur.
ama şimdi idrar yollari sorunlari icin kısirlastirmaktansa kuru mamaları neden olarak ele almalıyız. kuru mamalar kuru olduğu için kedinin su ihtiyacı tam olarak karsilanmiyor bu da idrar yollari, bobrek sorunları yapıyor. çig beslenme yapma imkanıniz varsa, çig besleme yapın. çig besleme formullerini az haslayarak da uygulayabilirsiniz.
kediler içgüdu ile ciftleşir. yani oy benim cocugum torunum olsundiye degil soylarini devam ettirmek için çiftleşirler. birisi demiş kendi istekleriyle eş secimi yapiyorlar diye, hayır. erkek kedilere bakin bir kediyle çiftleşir 10 gun sonra baskasıyla. dişi kediler biraz daha seçicidir.
ama o mantikla yani eşlerini secerler mantigi ile bakarsak yavrularla neden erkek kediler ilgilenmiyor, ciftlestikten sonra neden erkek kediyle dişi kedi ayrılıyor sonra ikisi de baska kedilerle ciftlesiyor?
ayrica neden lincleyelim? kisi sormus arastıriyor bu cok iyi bir sey arastiriyor bilgi edinmeye calisiyor. en hayvansever benim duyari da yapmıyoruz bilgi vermeye calisiyoruz.
konuya dönup özetleyecek olursak:
⊙erkek kediler sürekli kızgınlığa girer o zaman surekli ciftlestirmeniz gerekir bir sürü yavruya yuva bulmak da kolay değil onu bilin.
⊙kisirlastırınca birkac kanser riski ortadan kalkar ama idrar yollari hassaslaşır. bunun için magnezyum fosfor kalsiyum degerleri dengeli bir kisır mama kullanmali gerekirse arada üriner destek urunleri kullanmalisiniz.
⊙dişi kediler de yavrulari sutten kesildikten 15-20 gun sonra yine ciftleşmek ister. ve hamilelik yıpratıci bir süreçtir. bunu insanlardaki hamilelikle kıyaslamak saçma olur çünkü kedilerin vücudu ile insanlarınki bir degildir.
⊙ayrica kisirlastırinca o kizginliklar biter ve evdeki o stresli kedi halleri, miyavlamalar biter.
ben kedimi (erkek) 9 aylikken kısirlastırdım. iyiki de kisirlastirmışim diyorum.
karar sizin.
insanı da yoran yipratan yaslandiran ve ölüme goz kirptiran bi surec hamilelik zaten. ama insan canlisi medeni bi kitledense partnerini kendi seciyor, dogum yapmaya kendi karar veriyor. butun riskleri bilip göze aliyor. hayvan bi icguduyle ciftlesiyor, sorgulamiyor, kendi icin en iyisinin ne oldugunu bilmiyor.
ŞU KONUYU DA SOYLEMEK ISTIYORUM.
Burada kisirlastirmayı omeren kişiler ciftlesince bir suru yavrunun dogmasiyle birlikte kedi isteyenlerin istediklerine kavusmasi sonucu disarıda sokakta kalan kedilerin unutulması. sokaktaki kediyi sahiplenecek olan biri meyse diyor arkadasindan akrabasindan birinden alıyor sonra o sokaktakine ne oluyor. ya acliktan öluyor ya araba carpıyor ya bir sey oluyor.mesela yirtdışindaki bazi ulkelerde sokak kedisi yok imsanlar kedileri almis sokakta kalmamış, insanlar sahiplenmek isteyince zaten sokakta kedi olmuyor arkadasjnda falan istiyor sonra ledi ciftlestiriliyor veriyor kedilerden. sokakta kedi olmadigi icin onu düşünmuyorlar.
tabiki kedi saglıklıysa, asilari tamsa ciftlestirince iyle aman aman aman bir şey olmaz. dişi kedi biraz güçten düşer ama saglikliysa atlatabilir. cok kez çiftlesirse hasta olur o zaman.
yani sonucunda yine kısırlastırmak cozum olabiliyor yoksa surekli ciftleştirmek de sıkintıl sagliklı dişi/erkek bulmak zor, yuva bulmak hep dert.
@Phoenix dogrulari soylemek ne zamandir linc oluyo. tabiki kedisini ciftlestirebilir ama ciftlestirmenin zararlarini ogrenen biri inatla ciftlestiriyorsa kedisinin sagligini gram onemsemiyordur.
kisa bir arastirmayla ciftlestirmemeniz gerektigini anlayabilirsiniz, kisirlastirin lutfen
duzenli olarak ayni evde yasayan iki kedi her ciftlestiginde dogacak yavrular ne olacak? ayrica disinin damizlik kediden ne farki kaliyor cunku erkek kedilerin kizginlik donemleri olmaz hep kizginliktadirlar. sadece bazen daha fazla oluyor. disi kedi surekli anne olacak ve kotu etkilenecek. boyle bile olsa ikisini de kisirlastirmalisiniz. en basitinden bir yazi birakacagim buraya okursaniz sevinirim
https://www.suzionline.com/kedi/kisirlastirma-hakkinda-aklimiza-takilan-sorular/
Her kedi için bu süreç farklıdır hamileliği kimi kedi kaldıramaz kimisi kısırlaştırmayı kaldırmaz ama kısırlaştırmada kedi için yapılan testler olduğu için kedinizin sağlığı hakkında bir fikriniz olur ve kısırlaştırmanın faydalarını internetten okuyabilirsiniz.
Tabi ben bu yönden de bakıyorum sokakta o kadar can varken onlara bir şans verin çoğunun yaşamı bir günlük çoğaltmak yerine sokaktan barınaktan sahiplenin
Bi kaç yorum gördüm sadece burda değil. Kedimizi kısırlaştırınca en hayvansever biz görünmüyoruz her bulduğumuz kediyi de kısırlaştırmıyoruz bazıları bunun doğru olduğunu söyler. Ama bence öncelik sokaktaki bi kaç kere doğum yapmış kediler olmalı.
Evdeki kediye gelince çiftleştirme gerçekten çok zor deneyimlemedim ama çok okudum yaşananları.
Çiftleştirme sonucu hastalık bulaşabilir, hamilelik düzgün gidemez ve yavruların alınması gerekebilir ki bu sezaryen masraflı bir ameliyat, ameliyatta anneye de zarar gelebilir, doğum sonrası yavru kediler hastalıklı doğabilir sorunlu doğabilir. Ve yavrularla birlikte annenin öldüğünüde çok okudum malesef.
Eğer çiftleştirme sizin için bunlardan önemliyse daha da fazla bir şey demeye gerek yok 🤷🏻♀️
kedinizi tabiki çiftleştirebilirsiniz, bu konu hakkında sertifika ve eğitimiz varsa :) burda illaki gören olmuştur hep söylerim ; hayvan çiftleştirmesine değil, evdeki hayvanını çiftleştirene karşıyım. bu iş sadece ne yaptığını ve ne yapması gerektiğini bilen insanların işi, tek hayvanı evindeki olanların değil. zaten bilinçli üreticilerin yavruları vermeden önce kısırlaştırma şartı koyduğunu çünkü bu işi bilmeyenin yapamayacağını söylediğini kendiniz de görürsünüz.
Burada kisirlastirmayı öneren kişiler ciftlesince bir suru yavrunun dogmasiyle birlikte kedi isteyenlerin istediklerine kavusmasi sonucu disarıda sokakta kalan kedilerin unutulması yuzunden kisirlastirmayi oneriyor.
Tabii ki ben her bu soru sorulduğunda ısrarla kısırlaştırın demeye devam edeceğim.Daha yazacak çok şeyim olurdu ama artık bu tarz sorular o kadar çok soruldu ki bilmeden yazıp çizen çiftleştirmenin doğru olduğu konusunda yanlış bilgi verip karşı çıkılınca agresifçe atıp tutan insanlardan çok yoruldum gerçekten.2021 yılında da hala çiftleşirelim bu onların doğası gibi saçma iddialar yapılıyor ya diyecek hiç bir şey bulamıyorum.
Yazdıklarınızı için teşekkür ederim. Bu konuyu ailemlede konuştum büyük ihtimalle kısırlaştıracağız
Büyük bir linç yeme ihtimaliniz var çünkü buradaki kişiler artık hayvanseverlik adı altında her şeyi linçlemeye ve sadece kendi büyütme şekillerini doğru kabul etmeye başladılar. Kısırlaştıracaksın! Diye gelecekler yüksek ihtimalle ama böyle bir zorunluluğunuz asla yok. İstiyorsanız çiftleştirebilirsiniz onların da ihtiyaçları var neticede. Ayrıca dinlediğim birçok veterinerden düzenli eşleri olduğu sürece kısırlaştırmaya gerek olmadığı hakkında şeyler öğrendim. Ama ileriki zamanlarda kızgınlık zamanları sıkıntı olmaua başlarsa kediyi sıkıntıya sokmadan kısırlaştırmanızı öneririm.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor