Kısır Kedi Kızgınlığa Girer Mi?

Ozgcrn
Ozgcrn

20319 Puan

Merhaba öncelikle, akademik çalışmalarım yoğun olduğu için siteye çok fazla giremediğimi ve sizlerle hem sohbet etme hem de bilgi alışverişinde bulunamamın eksikliğinin farkında olduğumu belirtmek istiyorum. Uzatmadan konuya gireyim.
Daha önceden hep dişi kedi beslediğim için konuyla alakalı pek bir bilgim yoktu çünkü erkek ve dişi kedilerin özellikle hormonel anlamda çok farklı olduğunu biliyorum. Kedimizi mayıs ayında 1 yaşında (kedimizi nisanda sahiplendik kısır değildi geldikten iki hafta sonra vakit kaybetmeden) kısırlaştırdık. Kendisi daha önceden sokakta bulunmuş bir kediydi. Sahiplenen kişi de işinden dolayı sadece mama ve su koyup kediyi yalnız bırakmak zorunda kalıyordu. Yani kedimiz yalnızlığı sevmeyen ve dışarıdan korkan bir kedi. Havalar çok çok sıcakken iki üç kere dışarı çıkardık, dışarıda asla kucaktan inmiyor ve çok korkuyor hatta uludağa gittiğimizde pusetinden çıkmadı o kadar ki kucağımıza dahi gelmedi. Açık alan korkusu var. Ancak içerideyken dışarıyı izlemeye bayılan bir kedi. Son iki haftadır kapıyı açık gördüğünde merdivenlere çıkmaya çalışıyor, bunun önlemini kapıyı biz olmadan açık bırakmamakta bulduk. Gel gelelim çaresini bulamadığımız konu kapının önüne geçip sürekli miyavlaması. Bağıra bağıra miyavlıyor açın diye. Geçmişini bildiğim ve o iki üç deneyimi yaşadığım için sokaktan korktuğunu biliyorum. Bu yüzden dışarıya gezme amaçlı çıkmak istediğini düşünmüyorum. Erkek kediler kısırlaştırılınca %70lik bir kısmın alındığını %30luk kısmın testislerinde salgılanmadığını daha önceden öğrenmiştim. Yani dişi kediyle birleşebilir ama hamile bırakamazdı. Bu bilgiden yola çıkınca hormonların %30u durduğu için acaba çiftleşme amaçlı mı çıkmak istiyor sorusu belirdi. Muhitimiz hep bahçeli evlerin olduğu her bahçede en az 1 adet köpeğin olduğu, evlerde kedi ve köpeklerin bolca olduğu ve sokak kedilerinin yuva bellediği bir yer. Her taraf yeşilliklerle dolu ve kedimiz dışarıda gezmeye çıkarsa çok uzun tüylü olduğu için yerdeki her şeyin üzerine +

6 CEVAP

blue_hpood
blue_hpood

128183

%30’luk kısmın genel olarak karakter üzerinde etkisi olduğunu düşünüyorum, zira benim maya öyleydi. kısırken de değilken de agresifti, çiftleşme hareketi yapardı. sizin kediniz de yapıyor mu? evinizde başka kedi var mı yoksa tek kediniz mi? belki dişi kediniz varsa ona karşı çiftleşme hareketi yapıyor olabilir. şayet imkânınız varsa ona bir arkadaş sahiplenmenizi tavsiye ederim. eğer dışarı çıkarmak istiyorsanız değişkenin en az olduğu güvenli bir alan seçmelisiniz ve uzun süre alışması için her çıkardığınızda o alana götürmelisiniz. yine de olmuyorsa zorlamaya gerek yok. apartman boşluğuna çıkıyor dediniz sanırım, göğüs tasmasını takıp çıkmasına izin verebilirsiniz, gözlemlersiniz nereye gideceğini. hareketli bir kediyse evde ilgisini çeken oyucaklar bulundurun. yukarıları seven bir kediyse mutlaka duvara monte kedi evlerinden alın veya yapın. dolap üstlerine siz de tasarlayabilirsiniz:)

Ozgcrn
Ozgcrn

20319

Yapışması durumu yaşanıyor. Bunun yanı sıra bahsettiğim hayvan nüfusunun çok olması da yavrum için güvenli değil çünkü daha önce bir dişi hanımefendiden dayak yemiş bir kedi. Kendini korumayı bilmiyor ve korkak. Dışarı çıkmasına izin veremiyorum. Nasıl vazgeçirebilirim. Çiftleşmek istiyor olabilir mi? Çiftleştirmek kesinlikle istemiyorum.

Snzlc
Snzlc

17491

kedinizi evde oynayarak yorabilir ve yürüyüş için tasmaya alıştırabilirsiniz. bununla beraber bir veteriner görüşü almanızı tavsiye ederim.

Ozgcrn
Ozgcrn

20319

Evde tek kedi var, ikinci kediyi almayı düşünüyoruz daha doğrusu annem düşünüyor ama babam bu konuda isteksiz. Maddi olarak da ikinci kediyi kaldırabileceğimizi pek sanmıyorum. Zaten başka kedilerle de anlaşamıyor arkadaş olsun diye komşunun kedisiyle alıştırmaya çalışmıştık ama nafile. Apartmanda gezdirmem de iki yönden sıkıntı. Birincisi alışması durumunda evden kaçma ihtimali doğuyor ve apartmanda bahçe kapısı sürekli açık bahçemizde de başka kediler gelip gidiyor, ikincisi ise alt komşumuz ev sahibimiz ve kapıları devamlı açık kendisi de çok titizdir ve hayvanlardan hoşlanmaz geçenlerde bahçede bakılması için torunlarının aldığı köpeği bile bir hafta tutmadan yollamıştı oğlumuz merakına yenik düşüp evine girerse bu bizim için sıkıntı yaratacaktır. Çok hareketli değil hatta aksine tembel bir kedi oyun oynatırken biz yoruluyoruz hareket ettirelim diye. Kafam çok karıştı gerçekten.

buusracikk
buusracikk

15176

Bir tanıdığımın kedisinde de aynı durum yaşandı fakat o dişiydi. Bildiğim kadarıyla kısırlaştırılsa bile (erkek veya dişi fark etmiyor) sadece dişilerde rahim erkeklerde sıvının biriktiği yer alınıyor diye biliyorum. Tanıdığım kişinin kedisi ameliyattan 2 sene sonra yaşadı bu durumu veterinere sorduğunda sadece rahmi alındı yumurtalıkları duruyor o yüzden olmuştur dedi. Ve internette araştırmama göre kediler kısırlaştırıldıktan sonra 1 kere tekrar kızgınlığa girebiliyormuş. Bahsettiğim dişi kedinin yaklaşık 10 gün sürdü evden kaçtığı da oldu ama çiftleşti mi bilinmiyor. Bu durumun sadece 1 kereliğe mahsus olduğunu düşünüyorum çünkü internette de böyle yazıyor. Yalnız ameliyat sırasında içeride parça kalmış olma durumu da var onu da veteriner söylemişti. Eğer daha sonra tekrar aynı durumla karşılaşırsanız mutlaka ameliyatı yapan veteriner ile görüşün. Biraz uzun anlattım ama geçmiş olsun :)

Kısır erkek kedimde benzer bir durumu yaşıyorum. Ürkek bir kedi değil ama dışarıya meraklı. Bir kez kaçtı, site bahçesinde ne kadar kedi varsa kavga etti ve saatlerce eve getiremedim. Ancak akşam olduğunda çocuklardan ya da diğer kedilerden korkup çalının altına sinmiş bir halde bulup yukarı çıkarabildim. Sokağa alışık ve yaman bir kedi olmasına rağmen korkmuş ve yabancılık çekmişti ki saklanma gereği duydu. Şayet sizinki kaçarsa (ki önünde sonunda olacak bu çünkü her kapıyı açtığınızda dışarı çıkmaya yeltenecek) sonuçları daha kötü olabilir. O yüzden en iyisi göğüs tasmasıyla binaya salmanız ve gözlemlemeniz. Neden dışarıya çıkmak istediği hakkında fikir verir size en azından. Dairelerden birinde başka bir kedinin sesini/ kokusunu almış olabilir, dediğiniz gibi tam kısırlaştırılmamış da olabilir. Neticede içgüdülerini yok edemiyoruz, başka bir dişinin varlığı (karakteri, ya da kısır olması mühim değil.) kedinizin dikkatini çekmeye yeter.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 262 Görüntüleme
  • 6 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80256 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR