13 yaşında himalayan siyam kırması dişi bir kedi. Bir süre önce bir gariplik olduğunu fark ettik ama bir türlü durumu anlayamadık. İştahı, guruldaması, dışkılaması falan hiç aksamadı.
Bir hafta kadar önce yerinden kalkarken zorlanma ve yürürken ağır ağır hareket etmeye başladı. Veterinere götürmeden önceki gece poposunun yanında bir şişlik fark ettik. Veterinere gündüz götürene kadar şişliği yalaya yalaya patlattı (veteriner patlatması iyi dedi).
Gerekli tedaviler yapıldı. 3 gün boyunca antibiyotik iğnesi vuruldu. İlk gün ateş düşürücü vurulduktan sonraki iki gün ateşi ölçüldü ve normal çıktı. Bize tedavinin tamamlandığı söylendi. 2. gün, 3. günden daha neşeli durumdaydı bu arada.
Daha önceki antibiyotik iğnelerinden sonra kusmadığı halde, son yapılan iğnelerden sonra iki kez kustu (kusmukta çok az mama var ama kusmuğun sıvısı kahve rengi).
Son durumda mamayı çok çok az yiyebiliyor. Bir gündür su içtiğini görmedik (sadece ıslak mamanın suyunu yedi) ve belirttiğim gibi kusma başladı. Bu kadar az su içtiği halde kusmuğun büyük kısmı sıvı.
Tedavide anlamadığım nokta şu: 3 gün içinde yapılan 6 tane antibiyotik iğne bu hastalığı tedavi etmek için yeterli değil miydi? Ateşin düşmüş olması ve yaranın iyileşmesi bir gösterge değil mi? 5. gün ortaya çıkan ateşin enfeksiyon sebebi hala bu hastalık mıdır? Veterinerimiz böyle olduğunu söyledi.
Benzer durumları yaşamış olanlar varsa lütfen bir akıl versin. Elbette veterinerlerden daha iyi bilemeyiz ama ortada bir terslik var sanki.
Bir de şunu eklemek isterim. Hastalığın en kötü zamanları yerinden kalkmadığı zamanlarda bile guruldaması vardı. Tedavinin 3. gününden itibaren guruldama bitti. Bu ölçü olur mu bilmiyorum ama bir sıkıntısı olduğu bariz.
Son yazdığımdan 1 saat sonra yanıma gelip sevdirip guruldadı. Tabii bu her şey yolunda anlamına gelmiyor. Kahverengi kusmuğu araştırıyorum, çok kötü şeyler yazılmış.
Çok geçmiş olsun keşke bu konuda bir bilgim olsa yardımcı olabilsem inşallah tez zamanda iyileşir
Çok geçmiş olsun,çok üzüldüm.Hali hazırda mide kanaması varsa ağrı kesici çok sakıncalı diye biliyorum,veterinerlerin en büyük sıkıntısı bu belki de,tahmini tedavi uyguluyorlar.Bir yerde onlar da haklı ,hayvan da diyemiyor ki benim buram ağrıyor,şuram acıyor diye fakat tüm ihtimalleri göz önünde bulundursalar keşke de bunlar yaşanmasa.
Damaryolu çok rahatsız edici bir durum onlar için maalesef ama yemek yemediği sürece serum almak zorunda,bizimki de aralıklarla 40 küsür kez almıştı serum 2 3 ay içinde .Patisinin anormal bir boyutta çıkarılmasını isteyip yenisini taktırabilirsiniz fakat yenisi takılırken ona daha çok işkence olacak.Damaryolu henüz bugün açıldıysa daha kabullenememiştir,bir iki güne alışır.Kafasını rahat tutamıyorsa elinizle ya da küçük bir yastıkla,kıyafet buruşturup kafasının altına yerleştirin,dalmasını kolaylaştırır.Patisini çok sık içeri katlıyorsa izin verdiği kadar düzeltmeye çalışın,damaryolu kayar ve serum alırken ödem yapar bu sefer.Hekimizin de dediği gibi artık yaşlı bir kedi,iç organlarda da sıkıntı olabilir,biyokimya baktırmanız iyi olur.Bir sakıncası yoksa serumuna vitamin bağışıklık güçlendirici katsınlar,sadece izotonik olmasın,bizim hekimimiz 5 6 tane ilaç karıştırıyordu arada bir,daha çabuk toparlıyordu.Hatta serum fizyolojik(izotonik) kullanıyorsa ringer laktat kullanmasını rica edebilirsiniz.Hem sindirime yönelik bir serum,hem de iç kanamalarda da kullanılıyor.Emilimi daha zor,daha uzun sürer serumu alması fakat daha yararlı olur.
Aklıma bunlar geliyor söyleyebileceğim,soracağınız başka bir şey olursa yardımcı olmaya çalışırım.Ankaradaysanız kendi hekimimize yönlendirebilirim,bu tarz vakalarda çok iyi ve çok ilgili bir hekim kendisi
Merhaba biz köpeğimizde yaşadık bu sorunu, poposu üzerinde kızak hareketi vr sütekli poposunu yalamasıyla farkettik. İkinci gününde veteriner hekime götürdük. Anal keseyi patlatıp temizlediler. Normalde bu keseyi kendileri temizleyebilirler ancak dışkılamanın değişmesi, kabızlık, yetersiz temizleme sebebiyle dolmuştur dedi, ilaç vermedi. 1 haftalık takip istedi, tekrar dolma olabilir bu bir hafta içinde olursa antibiyotik tedavisine başlayacağız dedi. Biz de tekrarlamadı, ateş, kabızlık yapmadı ana hafif halsizlik vardı. Sorun aynı olup bu kadar farklı sonuç doğurmasına şaşırdım siz brmce başka bir hekime daha götürün
@MunevverOzturk, çok teşekkürler.
@pasakli_ kedilerde daha farklı sanırım. Tabii bizim sorun sadece anal kase değilmiş. Dünkü kahverengi kusmuk olayından sonra bugün sabahtan öğlene kadar veterinerdeydik. Yapabilecekleri tüm tetkikleri yaptılar, röntgen çekildi ama kanamanın kaynağı tespit edilmedi. Kan değerlerinde enfeksiyon görülmedi. Yani bugün antibiyotik bile yapılmadı.
Karnında bir sıkışma var dendi bize, bunun yüzünden yemeden içmeden kesildi şeklinde anlatılıyor ama açıkçası ikna olduğumu söyleyemem. Sanırım son vurulan antibiyotik yüzünden midesi zarar gördü. Belki altta yatan başka bir hastalığı vardı, onun ortaya çıkmasını sağladı. Kaş yapalım derken göz çıkartıyoruz, sırf bu açıdan bile bakınca hem üzülüp hem sinirleniyorum.
Elbette bu işin okulunu okumuş meslek erbabı veterinerler daha iyi bilirler ama , antibiyotik yüklemesi fazla gelmiş olabilir ,bol su ve ev yoğurdu verin ,yarası tekrar doluyormu kontrol edin ,çok geçmiş olsun Rabbim size bağışlasın
Aynı şey olma ihtimali çok düşük fakat yine de başımızdan geçenleri anlatayım bi yardımı olur belki.Bizim kedimizde de ocak ayında hafif bir kabızlık,iştahsızlık,kendini yalarken,yatacağı yere yerleşirken rahat oturamama ve yürüyüşünde gariplikler vardı.Gözleri boş bakıyordu sanki devamlı canı acır gibi kısıyordu gözlerini,iştahı yoktu,ara ara kusuyordu.Poposunun yan tarafına dokunduğumda çok tepki verdiğini,tısladığını fark ettim.O gece kendini yalarken bir anda poposunun yan tarafından yüklü bir miktarda sarı sıvı akmaya başladı, sıvı tamamen aktıktan sonra hareketleri düzelmeye başlamıştı.Veteriner anal kese patlamıştır sabah getirin dedi.Götürdüğümüzde röntgen çekip sıkıntı yok demişlerdi,antibiyotik vermişlerdi 10 günlük.İçim rahat etmediği için aynı gün başka bir kliniğe götürdük,orada sıvının aktığı kısmı tıraş edip baktılar ve 3 tane çürümüş delik halinde yara olduğunu gördük.Bizimkinde hatalı lavman sonucu oluşmuştu bu yaralar.Antibiyotik krem+rif sürdük yarasına,7 gün de antibiyotik iğne vurulmuştu geçmişti.Aynı sorunu yaşıyor olma ihtimaliniz çok düşük fakat iltihabın aktığı yer kontrol edilmediyse siz yine bir kontrol edin derim.Siyam kırması kediniz,siyamlar çok sık bağırsak/mide sıkıntıları yaşayan kediler.Kahverengi kusmasının sebebi bir iç kanama olabileceği gibi bağırsakta tıkanıklık dolayısıyla da olabılir.Ultrasonla,röntgenle bakıldıysa kanama olmadığından eminseler bir de ilaçlı röntgen çektirin derim.Çok geçmiş olsun çocuğa,umarım kısa sürede atlatır
@Cook teşekkürler evet elbette yardımı dokundu. Normalde kendisi yalıyordu, bu yaşa kadar bir problem olmadı ama hep kabızlık çekiyordu.
Bizim tedavide anal kese sorunu benim tahminimce 2 günlük bakımla toplamıştı. Yara büyük ölçüde iyileşmeye başlamıştı. Hareketleri düzelmişti. Oynamaya bile başlamıştı ama üçüncü gün yapılan iğnelerden sonra antibiyotik ve sanırım ateş düşürücü olayın rengi değişti. Beşinci güne yürüme sorunu hariç tüm şikayetler geri gelince ve üstüne kan kusunca (evet kahverengi sonrası kırmızı da kustu) midesinde bir sıkıntı olduğunu anladık.
Röntgen çekildi, çeşitli testler yapıldı. Anladığım kadarıyla yoğun bir gaz ve sıvı sıkışması varmış. O yüzden tüm yeme içmesini kesti. Şu an serumla ayakta duruyor. Şırınga ile ağzından probiyotik verildi, mide koruyucu iğne yapıldı.
Bir taraftan yaşlı kedi, iç organlarıyla ilgili sorun da olabilir yani bunu kabul ediyorum ama diğer taraftan sürecin bir iki gün içinde bu hale gelmiş olması bana tedaviyle alakalı gibi geliyor. Özellikle 5. yapılan antibiyotik ve ateş düşürücü iğnelerden 2 saat sonra önce 2 defa kahverengi kusmuk sabaha da kan kustu, nerdeyse tüm sıvı kandı.
İki gündür kusmuyor ama kusma önleyici iğnesi de yapıldı. Artık hangi iğne yapıldı takip bile edemiyorum. En büyük sorun yemiyor ve içmiyor. Bu bir şeylerin düzelmediğini gösteriyor. Veterine ayrıca bağırsakları boşalsın diyerek ishal yapıcı iğne de yapmıştı. Dün 6 kere gazlı şekilde ishal kakasını da yaptı ama herhangi bir rahatlama olmadı.
Bunlar yanında günlük serum için damar yolunu açık bıraktılar. Patisi üzerinde bandaj var ve bundan çok rahatsız oluyor. Genelde yatar durumda ama kafası hep yukarda. Tüm gücü bitip tükendiğinde kafasını tutamadığında nadiren düşüyor. Bu şekilde olduğunu veterinere ilettik ama damar yolunu açık tutacağız dedi.
Bu damar yolu açık tutma konusunu ayrıca konu olarak da sorayım. Diğer konuları elbette bilemeyiz ama hiç uyuyamayan bir hayvan nasıl iyileşecek? Bu süreç normal mi? Her bandajlı kedi uyuyamıyor diye bir şey yok. Belki sadece ağrısından uyuyamıyor, o da mümkün ama bu konuda bir cevap arıyorum şu an.
gokhan bey, icinde bulundugunuz durumu tahmin edebiliyorum, icim daralarak okudum sureci ve yanitlari. tum kalbimle, kedinizin en kisa surede toparlanmasini ve iyilesmesini dilerim.
@AhsenAise çok teşekkürler. Maalesef son aşamada yeme içme çok azaldı. Şu an serumla ayakta duruyor.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor