Son dönem kedimin hastalığı ile ilgili soruları arka arkaya açıyorum. Umarım rahatsızlık vermiyorduk. Bunca zaman bilmediğimi ve tecrübe etmediğimiz konular olduğu için her aşamasını ayrıca kafaya takmaya başladım.
Elbette veterinere güvendiğimiz için gidiyoruz ama tedavideki aksaklıklar, terslikler güvenimizi sarsıyor.
İki gündür serum alıyor. Yarın da serum verilecek. İlk günden sonra damar yolu açık bırakıldı, üzerine de bandaj yapıldı. O günden itibaren kedinin kafasını koyup uyuduğunu pek görmedim. Devamlı kafasını havada tutmaya çalışıyor. Tutamadığı zaman da robotik bir hareketle kafası düşüyor. Gücünün bitip kafasının düştüğü belli oluyor. Kısa süre sonra tekrar uyanıp tekrar beklemeye başlıyor.
Konuyu veterinere telefonla ilettik. Bugün bandajı çıkartabileceğini ertesi gün yeniden damar yolu açabileceğini söyledi ama kliniğe gidince damar yolunun kalması gerektiğini söyledi.
Bu durumda damar yolunun tekrar tekrar açılması hayvana zararlı mı diye böyle düşündü? Yoksa uğraşmak mı istemedi? Özellikle uyuyamadığını ve ayağını sallamadan yürümediğini de göz önüne alırsak nasıl bir sonuca çıkacağız?
Bir gün sonra biraz olsun alışması gerekmez miydi? Tüm gücünü kafasını havada tutmaya harcıyor gibi. Biz bu konuda bir şey yapabilir miyiz? Kafasını tuttuğumda bir süre sonra rahatsız oluyor. Biraz pirpirikli bir kedi ama tüm bunlar bandajdan öte çektiği karın ağrısından da olabilir elbette. Ne düşüneceğimi bilemiyorum. Benzer durumlar yaşayan varsa belki biraz olsun ışık tutabilir.
Merhaba ,
Hekiminiz kedinizi öncelemis, bu cok normal.Her defasinda cani yanarak damar yolu acilmasin diye uygulanir bu durum, üst üste serum takilmasi gereken zamanlarda.
Basinin altina yastik koymayi deneyin.
Benimki nornalde yastik ya da kolumu yastik olarak kullanmayi sever.
Hekiminizin yaptigini bazen insanoara da yaparlar , kelebek elde ya da kolda kalir.Tasalanmayin.
Acil sifalar dilerim..
Kediler surekli ayni pozisyonda uyumazlar ki..Agrisi olabilir.Mesela benim baktigim canlardan biri de çoklu gün serum tedavisi alicağindan, kelebek takili kaldi.Yapi itibariyle yumusakgi zaten.Huzursuzdu ama daha yumuşak bir tonla hitap ederek, daha cok seviyordim.Kelebek bandajliydi kendi cikartmasin diye.Bu arada kediler bizlerin stresini de algilar ve daha cok gerilirler.Elbette süreç nedeniyle siz de gerginsinizdir.Kendinizi rahatlatmayi deneyin
Size iyi gelicekse cikarttirim kelebeği fakat yeniden damar yolu bulunur ve açilirken bir daha cani yanicak.Ha cok sıkı bandajli, cok söyle böyle diye düşünüyorsaniz, bilemem.
Insan olarak bizde de takili olsa konforumuz kaçar, elbette rahatsiz oluruz.Kolay değil bu tip sürecler fakst kolaylikla atlatmanizi dilerim.
Geçmiş olsun.
Inanin her deneyikde ayni zorluk ve ayni telaş , endise yaşaniyor.Derler ya Allah hastahaneye düşürmesin ama basimizdan da eksik etmesin.Öyle bir sürec.Iyi ki emin ellerde , iyi ki tedavide..
Bugun durumu nasil acaba?
Yani evet ama iki gündür doğru düzgün uyumaması daha zararlı değil mi? Tabii eğer sadece bandaj ve damar yolu yüzündense bu durum, bilemiyorum.
Denemediğimiz metot kalmadı. Biraz pirpirikli, huysuzdur, kendi tercih etmediği bir noktada bulunmaz. Yatağın en çok tercih ettiği noktasında kafasına destek olacak çıkıntılar da var ama asla kafasını dayamıyor.
Eşyalar, yastıklar ya da diğer metotlar da işe yaramadı.
Normal şartlarda ağrısı olsa bile kafasını bir noktada koyması gerekmez mi? Buna anlam veremiyorum.
Her defasında kedinin canını yakmamak için damar yolunu açık bırakabiliyorlar benim kedilerim de hastalandığında 2 gün kaldı damar yolu. Ayağı şişti bu durumun normal olduğunu söyledi veterinerimiz damar yolu alındıktan sonra 2 3 gün üstüne basamadılar ama daha sonra düzeldi. Ayaklarındaki şişlik de bandaj açılır açılmaz inmeye başlıyor.
Bizde de damar yolu çıkarılmadı,hatta ben biraz kolu dinlense sonra tekrar açsak demiştim ama vetimiz gerek yok tekrar canını yakmayalim dursun demişti
@Superisi814 evet stresimizi anlıyor, biz de stresi saklayıp rahatlatmaya çalışıyoruz ama ne kadar başarabiliyoruz bilmiyorum. Kendi başına su içmediği için durumu kritik gibi geliyor bize. Yani normal şartlarda serum bağlanmasa şimdiye kadar ölürdü. Bunu düşününce sakin kalmak zor. İlk defa damar yolu ve bandaj tecrübemiz oluyor. Allah kimsenin başına vermesin, çok zormuş. Teşekkürler.
@buduu evet onu anlıyorum ama sadece can yanması ise aslında bana mantıklı gelmiyor çünkü 24 saat her pati adımını sallayarak atması ve verdiği rahatsızlık daha büyük sorun gibi geliyor ama tabii olayın uzmanı değilim, her gün değilse bile 3 güne çıkartılıp tekrar takmak gibi bir şey olabilirdi. Üçüncü gündeyiz hala damar yolu ve bandaj duruyor. Kedimiz biraz olsun alışmadı. Ağrısı olduğu çok bariz ama dediğim gibi durum böyle.
Öncelikle geçmiş olsun umarım biran önce sağlığına kavuşur🙏 Bu konularda çok bilgim yok ama damar yolu tekrar tekrar açmamak için kolda takılı tutarlar. Şansta da aynı durumu yaşamıştık
Bugünkü tecrübelerimi yazayım belki birinin işine yarar. 4. gün serum bağlanırken damar yolu tıkanmış gibiydi. Serum çok zor gitti. Tekrardan damar yolu açılmadı ama böyle bir aksilik oldu. Yani bizim kedi özelinde damar yolu maksimum 3 gün açık kalabiliyormuş. Her durumda farklı olabilir.
Bandaj çıkarıldıktan sonra hayvanın davranışları da çok değişti. Öncesinde atıyorum yarım saatte bir yerini değiştirirken şimdi 2 saat kesintisiz yatabiliyor. Kafasını havada tutması tam olarak düzelmedi ama nadiren de olsa kafasını yaslayıp uyuyor. 3 gündür kafasını tutamayıp düşmesi haricinde hiç yaslamamıştı. Yani ağrıları yüzünden de davranışı bozuluyor ona lafım yok ama bandaj ve damar yolu da tahmin ettiğim kadar rahatsız ediyormuş.
Damar yolu tıkanınca veterinere keşke dün çıkarsaydınız diye sitem ettim. Benim için 30 saniyelik iş, yani kedi için takılı tutuyoruz manasında bir söz söyledi. Ama durum ortada artık bilemiyorum. Sağlık konuları, uzmanlık konuları ama standart prosedürler her zaman işlemiyor.
@Superisi814 durumu iyiye gitmiyor. Veteriner de olumlu bir gidişat yok dedi. Serum yavaş ilerledi. Buscopan iğne yapıldı. Çok az ıslak mama yedi ama daha sonra tekrar yemedi. Başka bir veterinere durumu danışmaya gittim. Tabii detayları anlatacak kadar vaktini almadım, hızlıca durumu aktardım. Tedavide bir sorun yok, bunlar uygulanır dedi ama henüz olumlu bir gidişat göremediğimiz için ve özellikle 2. günde iyileşir gibi olduktan sonra bu hale geldiğimiz için kafamız çok karışık.
@Warriorsans teşekkürler.
Merhaba,
Kedinizin saglik sorununu bilemiyorum ancak icim ciz ede ede okudum.
Bir nebze de olsa , rahatlik yasamasina sevindim.
Merak ettim hekiminizden emin misiniz ?
Kedinizin saglik sorununu anlayabilmek adina önceki postunuzu okudum.Haddim degil hekimlerin her isine karisamam ancak ciddi anlamda okurken hekiminizi merak ettim.13 yasinda oldugunu söylemissiniz kedinizin, bu nedenle herhalde en azindan bir kac yildir taniyordur hekimi diye düşündüm.Öte taraftan hayat bu insan tasinir, veterineri baska sehre gider gibi bir cok olasilik var.
Anal kese problemimde bu kadar antibiyotik vb.hic bilmiyordum , ilk kez duydum.
Ciddi anlamda o cani merak ettigim icin sordum sadece.
Dilerim isinde ehil bir hekiminiz vardir ve dilerim kolayliklar bulsun sürecinizi.
@Superisi814 veteriner kediyi ilk kez gördü. Yazlık bir yerde yaşıyoruz, fazla veteriner de yok. Buraya da yeni taşındık sayılır. Yani bu anlamda veterinerin bir kabahati yok.
Tedavi konusunda benim de şüphelerim var. Bunu diğer yazılarda da dile getirdim. Veterinerin yüzüne de söyledim. Yaşlılıkla ilgili komplikasyon olmuş olabilir de diyor. Yani olaya direkt olarak kötü niyetle yaklaşan biri değil ama bilemiyorum tam olarak sorun nerden kaynaklanıyor.
Anal kese büyük bir yaraya dönmüştü. Kabaca 50 kuruş büyüklüğünde bir açık yara oldu. Veteriner onu temizleyince biraz daha büyüdü. Ateş de olaya eşlik edince kan zehirlenmesi ihtimali gibi düşündü sanırım. Daha önce bahsetmiştim 2. gün yani 2 şerden 4 doz antibiyotik ile her şey düzelmiş gibiydi ama 3. gün antibiyotiklerden sonra ağır bir kabızlık, tekrar ateş ve halsizlik oldu.
Telefon açıp sorunca biz size tedavinin 3 güne bitmeyeceğini söylemiştik dediler (ki dememişlerdi) getirin daha fazla antibiyotik yapacağız dediler. 5. gün tekrar gittik, ateş düşürücü ve antibiyotik yapıldığı gün eve dönüşte son kez kuru mamasını yiyip kahverengi kustu, sabaha doğru da direkt kan kustu.
Civardaki başka veterinere (20km ötede) de danışmaya gittim. Ayaküstü durumu anlattım prosedür olarak normal dedi, Hatalı bir şey yapılmamış dedi. Ateş düşürücü hap olarak verilseydi mideye dokunurdu falan dedi ama bilemiyorum işte, kötü bir şey demek istememiş de olabilir. 10 dakika falan sürdü zaten konuşma.
Sonuç ne olur bilemiyorum ama süreç bitince veterinerle tekrardan aynı mevzuyu konuşacağım, şu an bulunduğumuz bölgede daha iyi veteriner maalesef yok. 20km öteye hayvanı taşıyınca (ki bir sefer taşıdık) kutusuna kakasını yaptı. İshal yapan iğnesi yüzünden tutamadı ve zaten çok bağırıyor. Bir yerden sonra tüm süreç işkenceye dönüyor, o da ayrı üzücü gerçekten ama başka ne yapabiliriz bilemiyorum.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor