Barf, Raw Ve Çiğ Beslenme??

duman_cat_world
duman_cat_world

131269 Puan

Barf, raw ve çiğ beslenme arasında ne farklae var? Hangisi daha iyi? Çiğ besleme evde yapılabilir mi, yoksa rawforus gibi markaların ürünelerini mi almak gerekiyor? sorularımı teek teek cevaplayabilir misiniz lütfen 💜

16 CEVAP

Rgms
Rgms

10809

Suzionline bir dönem denedi ancak sonra yapmadı. Aradan üç yıl geçmiş nerdeyse. Hala herkes çiğ besleme yapıyor sanıyor. Evde çiğ besleme yapılamaz. Nedenini şöyle açıklayım:
Patojen bakterileri yok etmek için kasaptan, marketten aldığınız eti, kemiği, sakatatı dondurdunuz ve 3-6 hafta dondurucuda kaldı. Patojenler yok oldu mu? Bir yere kadar. Ne kadar neden kaldı ölçmeden, analiz yapmadan bilemeyiz. Kaldı ki kendi yediğimiz ve uzun süre donduruca kalan etler bile dondurucu gazlarından etkilenip, içeriği yararsız hale geliyor. Evde hem besinsel değeri düşük hem de hastalık yapıcı bakteri yükü olan bir yemek yapmış oldunuz. Bu bakteri yükünden emin olamadığınızdan kediye iki ayda bir iç parazit uygulayacaksınız. Kediye boşuna kimyasal ilaç. Bir de ek takviye vermeniz gerekecek. Ne kadar neden vermeniz gerektiğini hesaplamanız zor. Üç aşağı beş yukarı bir hesapla yine de %100 ihtiyacını belirleyemezsiniz çünkü dondurduğunuz etlerde hangi vit mineralden ne kadar kaldı kesin emin olamazsınız, analiz yaptırmanız gerek.


Evde kullandığınız kesme tahtası, musluk yanları evyeler tezgahlar bıçaklar elleriniz hep temiz ve steril olmalı. Tüm koşulları sağladığınız takdirde gene de besin değeri korunmuş ve hastalık yapıcı bakteri bakımından tehlikesiz raw besinler normal dondurularla evde yapılamaz.


Raw beslenmeye geçişte acele edilirse, soğuk verilirse ve çok miktarlarda birden verilirse kedilerin kusması çok normal. Yurt dışı kaynaklarda da kademeli geçişten bahsedilir. Önce kuru mamasına az miktarlarda karıştırarak, sonra yavaş yavaş miktarı arttırarak. Eğer bir besini yemediyse (örn tavuk yemedi hindi, dana yemedi kuzu, kuzu yemedi hindi vs gibi) değiştirmenizi tavsiye ediyor.


Her şeyden önce sabır işi. Çok sabırlı olacaksınız. Bazen geçiş bir ay bile sürebilir.

Rgms
Rgms

10809

Soğuk buz ve strafor ile soğuk zinciri hiç bozulmadan yaz sıcağında kargolar gelebiliyor. Hem raw for us’tan kendimize çok kez sipariş vermiş, hem iki üç gün kargoda Kars’tan tereyağ, peynir vs getirten (satıcıyız) hem de kendimiz Tr’nin farklı yerlerine gönderen olarak özenli paketlerde çok çok büyük bir aksilik olmadığı takdirde (kargo firması kaynaklı) soğuk zincirin bozulmayacağını bilmenizi isterim.

tyguler
tyguler

124312

BARF kelimesinin açılımı "Biologically Appropriate Raw Food" yani biyolojik olarak uygun çiğ beslenmedir. Bu diyet modelinde kedilerin ve köpeklerin beslenmesine pişmemiş etler, yenilebilir kemikler, hayvanların iç organları, sebze ve meyveler dahil edilir.


raw hakkinda tam olarak bur sey bulamadim sadece cig besleme diye geciyor raw beslenme diye aratinca. cig beslenme de raw oluyor galiba. arasindaki farki tam olarak bulamadim.


ama benim bildigim barfda sebze falan ekleniyor raw da sdece et kemik organ gibi. ikisi de cok iyi.


evde yapabilirsiniz tabii ki (suzionline yapıyor mesela).


zaten dondurarak o parazitleri öldüreceksiniz parazit hakkinda da bir sıkıntı olmuyormuş böylece.

Palyaco
Palyaco

218519

Barf gecicem ama heray iç parazit aşısı yapılması gerekiyor

Palyaco
Palyaco

218519

Bende bundan korkuyorum yas mamayi yemiyor cunku

zibityus
zibityus

11845

bence her ay parazit falan tamamen gereksiz. köpeklerde kuru mama yiyenlere 3 ayda bir parazit yapın diyolar ben senede 1 2 kere yaptırıyorum hiç parazit olmuyor. yurtdışında da köpeklerde parazitlenme başlamadığı sürece yani parazit oluşmadığı sürece bu ilaçları uygulamıyorlar. biz her sene aşı her 2 ayda bir ilaç veriyoruz yazık hayvanlara. bizdeki kafa ya parazit olursa diye endişelenip, her ay ilaç vermek. gereksiz pimpiriklik. bir de ilaç firmalarının ticaretini döndürmesine çok büyük katkı sağlıyoruz tabi

Superisi814
Superisi814

125092

Raw Food çig beslenme demek mesela raw eggs çiğ yumurta demek oluyor.
Benim ingiliz bir arkadasim kopekleri icin ciğ besleme tercih ediyor ve cok sağliklilar.Baska bir tanidiklarim kuru mama olmadan ancak pismis ya da konserve yaş mamalar ile beslediler.Uzun ve saglikli yaşadi.
Köpegimiz 14 yilinin %80i ordanda pismis et ve turevi tuketti , kuru mama ise %20lik gibi düşünün.
Sokak kedilerimin adedi cok olmasa ya da ekonomik olarak daha fazla refaha geçsem, yeniden fabrikalanmis kuru mamadan en azindan ev yapimi yas mama ve gerekirse konserve yaş mamaya gecme niyetindeyim.
Daha cok pismis et yedigi zamanlarda su icimi ve tüy sagligi daha iyiydi.
Raw food beni zorlar çünki gereken koşullarda donduramayabilirim ve ekonomik anlamda yetisemiyecegimi biliyorum.
Bence ekonomik şartlar elverişli ise , raw ya da barf icin uygun kosullar varsa, en dogrusu bu beslenme tarzina geçmek.
Ülkemizde uretilen raw food vb.ni bilmiyorum.Zaten guneydeyim kargo ile aliyor olsaydim, vay ki ne vay.
Eger barf ya da raw food secilicekse kisi evde kendisi hazirlayabilir.

Rgms
Rgms

10809

Bakın barf’ta yeni ölmüş fare veya tavşan tüyüyle her şeyiyle tabakta, çiğ yumurta sarısı, kefir / yoğurt kabak, ek besin takviyeleri vs. Bunu yapabilir misiniz?


Raw olsun barf olsun kuru mama ile mide ph’ı yani asiti farklı olacağı için aynı anda önerilmez. Kedisinin hazımsızlık yaşar, ani kusar. İshal olur. Sadece alıştırma sürecinde göz yumulabilir o da devamı raw olacağı için.

Rgms
Rgms

10809

Bir örnek tabak


https://youtu.be/GL49ai0W92c

Rgms
Rgms

10809

Bu videoda Jackson Galaxy yaş mamalara lezzet katkılarından dolayı kedilerin daha çok sevip yediğinden ilk başlarda raw beslenmede zorlanmanın normal olduğundan bahsediyor


https://youtu.be/7HjoF1Nh8G4

Lunaveelmas
Lunaveelmas

114190

Her ay parazi aşısı varsa olabilir ama her kedinin bünyesi kaldırmıyor çiğ beslenmeyi arkadaşımın kedisi yer yemez kusuyordu..

Rgms
Rgms

10809

Yabancı diliniz varsa youtube dan ve google scholar ile raw feeding cats ile ilgili kaynakları taramanızı öneririm. Burada konu hakkında bilgisi olmayan lakin fikri olan çok kişinin yanlış yönlendirmeleri de oluyor.


Ayrıca google scholar’da çiğ beslemeyi kötüleyen, iç parazit açısından öcü gibi gösteren makalelerin mama firması destekli olduğunu da göz ardı etmeyin.

duman_cat_world
duman_cat_world

131269

Barf beslenme raw dan daha iyi zannedersem. İçine sebze falan da ekliyoruz çünkü. Ben 3 ayda bir iç-dış parazit yaptırıyordum. Ancak bi de takviyeler var bu biraz benim bütçemi zorlar.


Peki yarı kuru mamayla yarı barfla beslenmrye ne diyorsunuz? Mesela sabah kuru mama, akşam barf.

Superisi814
Superisi814

125092

Rgms Suzi online aktüel olarak gecmis çiğ beslenmeye.Ben sizin soylediklerinizi cok hakli buluyorum.Evde o koşullarim yok , - bilmem kaclarda dondurabilmek adina.Sartlarim yukselse sanirim gereken ozel dinduruculari da alirdim 😊Sonra adedim cok oldugu icin bu beslenmeye henuz gecemeyebilirim.Bu sebepten ülkemizdeki Raw food saticilarini bilmiyorum.Henüz araştirmalarima dahil etmedim.Tam da sizin belirttiginiz gibi, kargo icersinde neler yasanabilicegini az cok hayal edebiliyorum.Cok degil iki yil evvel yasadigim nokta merkezde degil diye kargo gelmezdi.Merkeze 5km. Uzakliktayiz.Bir seyler asilmakta elbette ama konserve yas mamalar bile kargo esnasinda defalarca bozuldugu icin , çiğ beslenme durumunda benim gibi yasayanlar elbette daha temkinli oluyorlar.Bu imkansiz demek degil, henuz bizim gercekligimiz bunlar.Zaten ilk once gereken ekonomik şartlarim olmali diye düşünüyorum.Ancak Barf ya da Raw beslenerek , hatta pismis de olsun et tuketerek hayvanlarin daha saglikli ve gercek yaslarina ulastigina ömrüm boyunca şahidim.
Simdi esegin aklina karpuz kabugu düştü misali , ben yine de vesileniz ile , ülkemizdeki raw food üretimlerini arastirmaya basliyim.Eksik bilgimiz tamamlansin.Youtubedan önerdiginiz konulara da bakicagim.Teşekkür ederim.
En cok sa sabira vurgunuz icin saolun derim.Ama sevgi ile insan sabredecektir .En azindan bizde böyle.😊

Lils
Lils

125528

Çiğ besleme konusunda emin değilim ben de. Kuru mama + buhar ile pişirilmiş bol yaş mama en mantıklısı bana göre.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 660 Görüntüleme
  • 16 Cevap
  • 2 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81827 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR