Fındık 3 yaşında, 11 kilo mix bir köpek. Sürekli uyuyor, tuvaletini çok uzun süreler tutmaya çalışıyor dolaşmaya çıksak bile yapmıyor. Hiç arkadaşı yok ve çok çekingen bir köpek. Oyun oynamıyor, oyuncaklara bakmıyor bile. Depresyonda olabilir mi? Daha iyi hissetmesi için neler yapabilirim? Çekmeköy ve çevresinde kızımıza arkadaşlık edebilecekler var mı?
tam olarak benim köpeğimi anlatmışsınız.
öncelikle kimden sahiplendiniz, daha öncesinde yaşamış olduğu travmalar ne bunu öğrenmeye çalışın.
biz elmander'i barınaktan sahiplendik sessiz sakin bir köpekti. ilk geldiğinde tüm gün beraberdik ertesi gün işe gideceğimiz için ve yeni de olduğu için bahçede bırakmak istemedik ve evde bıraktım o günde maalesef bir sorun çıktı eve 16 saat sonra gidebildik ve tuvaletini tutmuş önceleri bunun tuvalet eğitimi olduğunu düşündük ancak dediğiniz gibi bizimle dolaşırken bile tuvaletini yapmıyordu, stres ve mama değişikliği diye düşündük ancak 3-4 gün dışkılamadığı oldu hemen vet. götürdük o da strestir dedi bağırsak hareketleri çok iyiydi, bile isteye tutuyor tuvaletini yapmıyor dedi. tutamasın bir an önce yapsın diye dupolac şurup ve lavman kullandık ancak yine dışkılamıyordu. yaş mama ve sıvı ağırlıklı besledik durum yine aynı. sahiplendikten yaklaşık bir ay sonra evden kaçtı. tesadüfen hikayesini öğrendik. tuvaletini yaptığı için çok dayak yemiş, çok işkence görmüş. istismara uğramış ve tüfekle vurulmuş. sonraki 1 aylık süreçte tuvaletini yapacağı yere kadar götürüp arkamızı dönmeye başladık. ara ara kendisinin gidip tuvaletini yapmasına izin verdik. tuvaletini yapmadan sürekli başını okşadık sevdik. arada ödül maması verdik. ama en rahat tek başına olunca yapabildi. bunun da bize eksisi evden kaçmaya başladı. yine severek ve ödül maması kullanarak alıştırdık. 6 aydır bizde ilk3,5-4 ayında ciddi sıkıntı yaşadık.
şu an ama her şey yolunda, bizimki de çok asosyaldi, bizdeki erkek ve kısır.. mahallemizde dişi bir pug vardı o çok sevecendi onla çok oynadı bir golden vardı onla oynadı sonra farkettik ki erkeklerle oynamak istemiyor, çocuk parkına çok götürdük diğer köpeklerin yürüyüş alanlarına götürdük böylece sosyalleşti. şimdi yanan Elma'yı (dişi kısır köpek) sahiplendik keyfi yerinde sayılır henüz alışamadılar, Elma çok sosyal ve oyuncu bir köpek geleli de on gün oldu yavaş yavaş alışacaklarına inanıyorum :)
ben köpeğime dalınca size tavsiye vermeyi unutmuşum :)
asosyalse önce siz ailenize alışmasına izin verin sonra mahallenizdeki çocuklar ve insanlara yavaş yavaş diğer hayvanlarla buluşturun çünkü sosyalleşsin diye direkt başka bir köpekle yan yana getirmek bizde çok kötü sonuçlar doğurdu. evde beslediğimiz kediler de var. kedilerle çok oynattım bildiğiniz bir bebek gibi ilgi gösterdik. yemek yiyeceğimiz zaman ona da mama verdik beraber yedik. gezeceğimiz zaman beraber gezdik. uyuyacağımız zaman iyi geceler deyip öptük. gerçekten önce sevgi. önce size alışacak. animasyon tarzı filmler de izletmek istedik ancak hiç ilgisini çekmedi. bizdeki en büyük aşama çocuklar sayesinde oldu. pencereye geldiler sevdiler oynadılar gezdirdiler. başta tüm köpeklerden korkan korktuğu için haylayan köpek şimdi köpeklerle oynamaya gidiyor. psikolojik olarak bu süreç biraz yıpratacaktır sizi ama dayanın. yanına bir metre yaklaşamazdık şimdi sarılıp yatıyoruz :) bir de köpeğinizin şiddet görüp görmediğini anlamak için birkaç yöntem var onları da deneyebilirsiniz.
2 hafta oluyor neredeyse
Koca gönüllü @pasaklinin tavsiyelerini önemseyin derim.
Tuvaleti icin yogurt ile zeytinyagi karistirabilirsiniz .Bagirsaklari hareketlenir genelde 15 dakika gerekiyor ardindan.
Tuvalet icin yuruyuslere ciktiginizda en az 10 dakika ayirmalisiniz.Etrafi koklamasina, durmak istedinde durmasina izin vererek.Kendini rahat hissedebilmeli.Ayni noktaya göturmeyin her defasinda.
Hangi hayvan olursa olsun once sahiplenen kisi veya kisilerle arasinda guvenli baglar kurulmali.Su anda sosyallestirmeye calismaniz ters tepebilir.Sevginin getirdigi bir sabir ile bu güvenli bagi kolaylikla da kurabilirsiniz.Sizden emin olduktan sonra cevre ve baska canlarla bulusturun lütfen.
Yeni mi sahiplendiniz yoksa uzun zamandır sizinle mi?
Pardon başlıkta yazmışsınız yeni sahiplendiğinizi yeni gördüm.
Alışması için biraza zaman verin bence zamanla daha hareketli olacaktır
Maalesef bu konu hakkında bir fikrim oluşmadı. Bu yorumu sorunuzun güncel olması adına atıyorum...
Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Benim de bir çocuğum var, sabah sessiz saatlerde ve akşam daha yoğun saatlerde mutlaka 30ar dakika yürüyüş yapıyoruz. İlk zamanlar sokakta durmak bile istemezdi artık alışıyor görebiliyorum. Bildiğim kadarıyla orman beslemesi sırasında bulunmuş ve 1 yıl kadar bahçede bakılmış. Buarada @pasakli_ harika bir insansınız gerçekten umarım uzun ömürleri olur
stresten yapamıyordur muhtemelen. tuvaletini yapana kadar yürüyün. yürüdükçe daha çok yapma ihtiyacı hissedecektir, bu doğal olarak böyledir bağırsaklar hareket eder. 10, 20, 30 km yürüyün gerbir sonrakinde daha az yürümeniz gerekecek, bi sonrakinde ondan da kısa sürede yapacak böyle böyle giderek alışacaktır. bir tane dikkat etmeniz gereken nokta var o da, kayışın boyunun 150-180 cm geçmemesi gerekiyor. kısa boylu biriyseniz 150 cm iyi olacaktır. buna mutlaka dikkat edin bir diğer şey de bir kere tuvaletini yaptığı yerin 1 metre bile yakınından diğer çıkışınızda geçmeyin. yani orayı rahat bi yer olarak belirleyip sürekli oraya yaparsa bu da ayrı bir sorun size güvenmediğini gösterir. tuvaletini yaparken köpeğe dik dik bakmayın, onu izlemeyin siz o sırada etrafı izlemelisiniz ama bunu mantığı köpek utanır değil, köpek o sırada en savunmasız halinde bu yüzden etrafı siz kolaçan etmelisiniz. köpeğe sakın bakmayın değil yani demek istediğim, bakabilirsiniz ama sürekli gözünüzü köpeğe dikmeyin. son olarak da tuvaletini yaparken siz de duygusal olarak biraz rahatlamaya çalışabilirsiniz, sizin o rahatlığınızdan beslenerek o da biraz daha rahatlar. bir kaç gün sonra 15 dk içerisinde yapmaya başlar eğer tuvaletini yapmadan dönmez ve aynı yere yaptırmazsanız ve bunu kararlı şekilde her çıkışta uygularsanız. bir de yemekten önce yürüyüşe çıkın, gelince de 10 dk dinlensin sonra yemeğini verin. gece de yürüyün 15 20 dk çiş için, bu da bağırsakları çalışmaya tetikleyecektir. oyun oynamıyorsa, evin içinde tasma takıp dışarda yürüyomuş gibi yürüyün, köpek için neredeyse aynı şeydir evde yürümekle dışarıda yürümek. böylece biraz daha bağırsak hareketi sağlarsınız. kral köpek ailesi'nden(KKA) de beden dili eğitimi alırsanız köpek arkadaşınızın deprsyonda olmadığını, aslında çok dengeli ve mutlu olduğunu farkedersiniz, ve onun beden dilini öğrenerek onu daha doğru anlarsınız. bunu da mutlaka tavsiye ederim.
Travma,korkuyor olabilir
bir de şu var köpekler kendi kakalarını yemekten hiç çekinmezler, eğer eve yapıyorsa, kakasını yiyor olabilir. bu nedenle dışarıdayken yapmıyor olabilir. bunu da gözlemlemelisiniz. yine çözüm aynı.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor