Agresif Kum Kabı Sorununa Yardımcı Olur Musunuz?

nefeskedi
nefeskedi

10117 Puan

Merhaba, apartman bahçesinde baktığımız kedilerden 5 aylık yavru kedi 20 gün kadar önce hastalanmıştı. 1 aylıkken de zatüre atlattı, gelişmesi yavaş bir kedi. Hem enfeksiyon hem iç parazit çıkınca 5 günlük klinikteki tedavisi sonrası bağışıklığı düşük ve kış geliyor diye sahiplenmek istedim. Dışarıda aşırı sakin ve yemek verenlere koşan bir kediyken eve gelince biraz stres yaptı biz de sıkmamak için çok yaklaşmamaya çalışıyor, kendi isteğiyle seviyoruz fakat oda giriş ve çıkışlarımızda korkuyor, en kötüsü de sakin sakin kum kabına giderken bir anda içine girip hızlı hızlı kazmaya, bir şey bulmuşçasına tutmaya çalışıyor içinden çıkmak istemiyor, göz bebekleri büyüyor. Normalde sabahları beni yalayarak uyandıran, uyandığında kendini sevdirmek için gelen kedi, çıkarmak için yaklaştığımda saldırmaya çalışıyor, ben de ödül maması için çağırıp çıkarmaya çalışıyorum. Yanıma gelince sakinleşip çıkmış oluyor ama sonra tekrar yapıyor. Kokudan rahatsız oluyordur diye tuvaleti sonrası kumu temizliyorum, kumu beğenmemiştir diye kumu değiştirdim, yerini değiştirdim ama hep aynı. Normal oyuncu sevecen bir kediyken kum kabını görünce, içine girince agresifleşmesi beni çok üzüyor, geçen hafta tekrar iç parazit sorunu olunca kumda yatmaması için peşinde olmak zorunda kaldım. Gerçekten çok yoruldum. 20 gündür doğru düzgün uyuyamıyorum. Oyuncaklar aldım, kendi alanı olsun diye çok katlı kedi evlerinden aldım ama hemen sıkılıyor. Psikolojik durumumun iyi olmadığı bir zamanda sahiplendim ve şimdi daha kötü bir hale gidiyorum. Bir öneriniz var mı ?

12 CEVAP

Firuzecik
Firuzecik

12820

Peki 2 gün temizlemeden kumu bırakmayı denediniz mi? Çişi kakası kalırsa oranın tuvalet olduğunu kavrar belki.

Rgms
Rgms

10809

@nefeskedi Benim kızım da o aylarda hem diş çıkarma dönemi hem kızgınlığa girme öncesi çok değişik davranışları oluyordu. Kum kabından kumları dışarı atıyordu, dakikalarca kazıyordu. Mutsuz, sinirli, korkak…çoğunlukla kedi ekmeği olup oturup sinirli sinirli bakıyordu. Kısırlaştırıp dişleri tamamlanınca düzeldi. Bir de parazitte o gerginliğe sebep olabiliyormuş. Geçenlerde seyahat öncesi Kot bayoun kullanmıştım ben çok iyi gelmişti. Belki değerlendirebilirsiniz stresi azaltmak için.

Rgms
Rgms

10809

Bir de durup durup üzerime atlıyordu, ısırmaya çalışıyordu. Bilsem o dönemlerde de kot bayoun kullanırdım. Kaç ay endişe ve keyif kaçıklığı ile yaşadım. Bu kediye ne oluyor, ne yaptım, nerde yanlış yaptım diye içim içimi yedi. Çok şükür her şey yolunda şimdi ama kediler yani çok çabuk etkileniyorlar her şeyden. Biraz az oynayınca bile küsüyorlar🙈

Firuzecik
Firuzecik

12820

Kum kabı da maması ve suyundan uzak evin sakin bir yerinde olmalı

nefeskedi
nefeskedi

10117

Parazit sorunundan dolayı pis bırakmak istemedim hatta 1 defasında çişini yaptıktan sonra biraz durup kapattığı yeri tekrar eşeledi parçaladı kumu. Farklı odadalar, kum kabı da sakin yerde hatta gece kimse olmadığında daha bir sahipleniyor gibi.

Superisi814
Superisi814

125092

Merhaba,
Baslikta kum kabının agresif oldugunu yazmissiniz 😊
Kediler kum kaplarinda o kazma isini zaten yaparlar.Neden müdahele ediyorsunuz ben kavrayamadim, cok pardon.
Parazit döküyorsa bile kendi cikmasini bekleyin.Onlar dipten elmas cikarticakmiscasina eseleyebilirler 😊
Sokaktan aldiniz kum isine alismasi icin zaman tanimalisiniz ayrica.
Kedi evlerini red eden bir cok kedi vardir.Onlarin pasa keyfi nereyi isterse oraya konumlanor.Bu da normal bir sey.Kedi oltasi ile oynatmak hem enerji atmalarina , avcilik icgudulerinede iyi gelir bu arada.Aklinizda bulunsun.😊

nefeskedi
nefeskedi

10117

Daha önce geçici baktığım oldu o yüzden kazma işleminin farkı beni endişelendiriyor. İlk önce içine girip yuvarlanır ardından biraz normal kazıyor yani kendine doğru, sonra onu ittiriyor, kum kabının içinde dönüyor. Bazen kazdığı yere değilde normal yükseklikteki kuma yapıp üstünü kapatıyor. Sakin girdiği kum kabından agresif çıkıyor. Öncesinde kucağımda yatarken, çıktığında ısırmaya çalışıyor.

nefeskedi
nefeskedi

10117

Kum kabından ben çıkarmıyorum zaten, kum kabının temiz kalmasını sağlamaya çalışıyorum o çıktıktan sonra alıyorum. 2 gün bekletin önerisi için demiştim onu.

nefeskedi
nefeskedi

10117

@Rgms evet o da dediğiniz şekilde bekliyor en sonunda durunca cidden. Veteriner ilk günleri için alışma dönemi demişti ama azalma olmayınca tedirgin oldum. Zaten bağışıklığı düşük bir de stres daha fazla zarar versin istemiyorum. Veterinerle kısırlaştırmayı konuşmadık henüz çünkü hem bağışıklık durumu hem de 5 aylık olmasına rağmen 3 aylık yapıda, umarım dediğiniz gibi parazit ya da dişlerinden dolayıdır. Dediğiniz sakinleştiriciyi veterinerine soracağım, teşekkürler.
Şu an hep evde olduğum için ona çok vakit ayırıyorum. Küslüğü geçen gün yaşadım. Her zamanki gibi evi silerken peşime takılıp viledayı takip ediyordu. Sonra bir anda sinirlenip viledaya saldırdı ve asla sesi çıkmayan yavrudan beklenmeyecek ses ve hırlamalar çıktı. Sonra küsüp yatma yerine gitti.

Rgms
Rgms

10809

@nefeskedi Ben bağışıklık için her gün aç karnına probiyotik veriyorum. Reflor bir şasenin yarısını. Daha önce zoovital da kullandım. Zoovital çok iyi, ishal olduğundan çok hızlı toparlıyor ama reflore göre daha pahallı. 10 saşe reflor 38 TL ve 20 gün gidiyor ikiye bölüp kullandığım için. Kış boyu ve bahar geçişlerinde kullanmak iyi geldi çünkü tek başına kefir işe yaramıyor bizde.

nefeskedi
nefeskedi

10117

@Rgms biz de kullandık hatta kullanım öncesi ve sonrası kan tahlili yapıldı eğer değerleri düzelmeseydi kortizona başlayabileceğini söylemişti vet, bazı değerleri düşük bazısı da olması gerekenden yüksekti.

nefeskedi
nefeskedi

10117

Bir de 2 gündür daha dikkatli inceliyorum, kum kabındaki agresifliği dışkısı kaynaklı sanırım. İdrarda daha kısa sürede çıkıyor içindeki dışkıyı temizlemişsem. Dışkı kokusunun hep rahatsız etmesi normal mi? Ve kazdığı yer yerine dönüyor kazmadığı yere yapıyor haliyle kapatırken zorlanıyor.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 344 Görüntüleme
  • 12 Cevap
  • 2 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80266 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR