Herkes bildiğini ekler ise yol gösterici bir konu olabilir bende bilmediklerimi öğrenmiş olurum.
Önem sırası ile olmaması gerekenler sizce nelerdir?
Karbonhidrat miktarı tabii. Ama bunu sadece analiz değerlerine bakarak anlamak da pek sağlıklı değil. Misal proplanda %20 et var ama protein oranı %40. Orijende %80 et var, protein oranı %42. Mamada sadece protein aramak doğru değil, "hayvansal kaynaklı protein" aramalıyız, amino asite ihtiyaçları var, mısırdan gelen proteine değil. Bu mühim bir nokta, ikincisi;
"İşlenmiş x proteini" ya da "et ve x türevleri" ve en önemlisi royal canin/ hills gibi mamalarda sık karşılaştığımız "X eti unu". Bunlar eğer bir mamada birncil maddeyse oradan depar atarak kaçmalısınız. Bu tür ifadeler genelde kullanılan etin 3./4. Kalite halini ifade ediyor. Hatta bu et atıklarının çoğu aslında tavuk yemi olarak kullanılıyor. Misal balık unu demek; balık artıklarının (bağırsak/kafa/ kılçık gibi kısımlar. Özellikle ton balığı gibi ağır metal oranı yüksek balıklarda asla ama asla yenilmemesi gereken civa oranı yüksek parçalar.) Bir güzel kimyasallarla dezenfekte edilip kedi mamasına dönüştürülmeleri, Yüksek ısıda yakılıp neredeyse hiçbir besin değeri taşımamaları, o da yetmezmiş gibi etten kaybettikleri vitamin değerleri yapay suplementlerle sıvamaya çalışmaları... alın size hastalık sebebi:)
Peki ne aramalıyız bir mamada? Taze et. "Kemiksiz tavuk budu/ kemiklerinden sıyrılmış et" ibareleri yoldaşınız olsun! Kurutulmuş et ibaresi de kabulümüzdür, ama taze etten fersah fersah geridedir.
Tahıl olabilir bir mamada. Öcü değil, zehir değil. Et oranı tatmin edici olsun yeter. %100 et içeren bir mama bulamayacaksınız nihayetinde. He havuç he buğday. Tahılı mecbur kalmadıkça tercih etmemeniz gerek tabii. Karbonhidrat=şekerdir. Şeker uzun vadede diyabettir, yağdır, yedikçe yiyesi gelmektir, glisemik indekstir... uzun süre aynı mamayı kullanmak ne kadar sağlıksızsa uzun süre tahıllı mama kullanmak da o kadar sağlıksızdır. Böyle dememe bakmayın gerçi tahılsız mamalar da melek değildir. Kalp problemleri yaptığı ispatlanmış birçok kedi ve köpekte. Biraz ondan biraz bundan gitmek en iyisi gibi.
Suplementler; bir kaynakta 2500mg'ın üzerinde olmaması gerektiğini okumuştum. Alt sınır ne hatırlamıyorum. Ama aşırı ve gereksiz vitamin de böbrek düşmanıdır. Hele de kuru mama yüzünden susuz kalan kısır hareketsiz bir bünye için.
Bu kadar değil ama yazmaya üşendim dlxmwşjdks akşam gelip biraz daha ekleme yaparım
Suni tatlandırıcı,renklendirici ve koruyucu olmamalıdır.
%1 den fazla tuz
Tuz orani 1 tatlandırıcı ve renklendirici olmamali
Afedersiniz..\ çok iyi anlıyorum
Köpeğimi 1.5 sene raw diyet ile besledim eminim sizde kurumamaya sıcak bakmıyorsunuz fakat çalışan insan vakit vb gibi gerekçeler ile devam edemedim malesef fakat yine kurumama yanında pişmiş et ile devam ediyorum hergün olmamak ile beraber.
Konuya girişinin tam damar olmuş şu noktada sanki kurumamanın içinde sadece et olmalı hatta odahi kuru olmasın falan denilebilirki bu zaten isteyip y imkan bulamadığımız ;)
karbonhidrat yüzdesi çok olmamalı. öncelikle dikkat ettiğim şey bütçeme göre en çok et içeren mamayı bulmak, sonra tahılsızı bulmak. ama bunlarda da karbonhidrat yüzdesine bakıyorum. ayrıca tahılsız tercih etme sebebim de mısır, mısır gluteni içermediğinden dolayı. mısır gluteni zaten insanlara da zararlı. bu yüzden mama bakarken ilk tercihlerimde tahıllı mamalar yok. ama tahılsızlardaki sebzelerin de yararlı olmadığını biliyorum. bu yüzden tahılsız mamalar arasında rotasyonlu şekilde beslemeyi düşünüyorum. örneğin bu 2-3 ay acana ile beslediysem sonra başka mamanın başka aromasına geçmeyi düşünüyorum. hazır kedim tahılsız mamada sorun yaşamıyor diye de tahılsızdan yürüyorum. baktım beni tatmin eden tahılsız içeriklerin hiçbiri kedime iyi gelmiyor, o zaman düşük tahıllı ya da tahıllı mamalara yönelirim. ilk tercihlerimde olmazlar ama
@Afedersinizamasakinm çok iyi özetlemişsiniz elinize sağlık
Tabiki paramızın yettiği en çok et içeren mama hedefimiz.Fakat ekonomi ortada kendimi es geçsem bile ailemi es geçemem anlaşılıyorumdur sanıyorum hepimiz aynı gemideyiz neticede.
Gdo lu tahıl ve fazla magnezyum
Bence en önemlisi Mısır ve gluten olmaması gereken bir de %1 i geçen mama tehlikeli diye düşünüyorum
Neticede etçil besliyoruz tavşan beslese idik bu denli düşünmezdik.
zaten bütçemize göre en iyiyi bulmaya çalışıyoruz. keşke ekonomi iyi olsa da hepimiz raw beslesek...
@zfrshn imkanım olsa bir öğün bile kuru mama koymam önüne... hazırlaması pek zahmetli değil aslında, ayda bir günü barf hazırlamaya ayırmak yetiyor ama barfın çözülmesi oda sıcaklığına gelmesi tam saatinde kedi/ya da köpek hazretlerinin önüne koyulması işi uzatıyor. Hele de çalışan biriyseniz kabı mama doldurup evden çıkmak çok daha kolay geliyor çünkü bozulma gibi bir durum yok.
Ben de şu an aynı şekilde haşlanmış et+mama gidiyorum. Barf yapılamayacaksa en iyi beslenme şekli bu sanırım ki şahsen bayağı memnunum. En azından ete para vereyim diye bütçemin kat kat üstünde bir mama alıyorum, 5 kg'cık kedide bu kadar zorlanıyorsam 30/40 kiloluk köpek sahiplerine ya da +2 kedili evlere çok çok sabır diliyorum...
mısır, patates (tatlı patates olabilir), topyoka, yapay şeyler, tatlandırıcı, aroma, %2den fazla tuz, renklendirici ve çok fazla bezelye olmamalı, brit carede kediler o yüzden ishal oluyor, sırf yararlı diye basıyorlar %12 bezelyeyi sonra hayvanın bünyesi kaldırmıyor. ayrıca bu işte "taze etten üretilmiyorsa almayın" muhabbetine katılmıyorum. doğada bir kedi civciv yakaladığında sadece kaba etlerini yiyip bırakıyor mu? hayır. boynundaki kemiğe kadar yiyor. onun için bence bu kadarına gerek yok. evet en iyileri tahılsız olanları ama sizin kedinize iyi gelmeyebilir ya da kediniz içinde meyve olan şeyleri sevmiyordur mesela. onun için kedinize sormak daha mantıklı bence paödğaödşeö
3 yetişkin 4 yavru kedi ve bir ufak köpek ile mücadeleye devam:)
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor