Daha öncesinde bir sürü benzer konu açıldı biliyorum, elimden geldiğince hepsini de okumaya çalıştım ama yine de tam emin olamadım. Bir başlıkta fazla proteinin zararlı olmadığı söylenirken bir başka başlıkta zararlı olduğu söyleniyor, yani bu konuda herkesin görüşü farklı. Ben de genellikle merak edilen soruları bir başlık altında toplayıp böyle bir konu açmaya karar verdim. Açıkçası herkesin katılıp sorulara kendi fikrini yazmasını isterim çünkü nasıl düşündüğünüzü merak ediyorum, dediğim gibi herkesin görüşü farklı oluyor. Hem bu yazdıklarımız benzer konuyu soracak kişiler için de bilgilendirici bir yazı olur.
• Size göre yüksek protein oranı kaçtır?
• Hangi durumdaki kediler yüksek proteinli mamalar ile beslenebilir? (Hareketli, hareketsiz, yaşlı, yetişkin, kısır vb.)
• Hangi durumdaki kediler yüksek proteinli mamalar ile beslenmez? (Hareketli, hareketsiz, yaşlı, yetişkin, kısır vb.)
• Yüksek proteinin böbrekleri yorduğu ve sorun çıkarttığı doğru mu? Yoksa fazla vitamin ilavesi, az su içme, hareketsizlik gibi faktörler mi buna asıl sebep oluyor?
• Kedinin yaşına ve durumuna göre en ideal protein oranları sizce nedir? (Örneğin: kısır kediler için %33, yavru kediler için %38 gibi)
• Kediniz için kullandığınız mamanın protein oranı kaçtır?
• Kedinize kullandığınız mamanın protein miktarı yüzünden herhangi bir sorunla veya hastalıkla karşılaştınız mı?
benim için yüksek protein oranı yok, kediye iyi gelmeyen mama var. ben nd kitten da kullandım, acana da kullanıyorum şu an, bozita da kullandım. hiçbirinde sorun yaşamadım. yaşanan sorunların direkt protein oranına bağlanmasını yanlış buluyorum. her sorunun altında yatan bir sürü şey olabilir.
yaşlı/hareketsiz kedilere her şey ağır gelir zaten. hareketsiz kediye hareketli bir hayat yaşatılmaya çalışılması lazım, aa bu hareket etmiyor protein ağır gelir denmesi çok saçma geliyor bana. önce kedine hareketli bir hayat yaşatmaya çalış, sonra proteini düşün yani. proteinin de çoğunluğunun etten gelmesine dikkat ediyorum, tahıldan ya da tahılsızlardaki sebzelerden vs değil.
insanlarda idrarda protein fazlalığı olduğunda doktorlar az proteinli şeyler ye demiyor, az sodyumlu şeyler öneriliyor (tuzlu vs), o yüzden ben protein fazlalığı şuna yol açar diye kesin bir kanı görmüyorum, okuduğum bilimsel bir şey de yok aynı şekilde.
kısır kedilerde şu oran, yavru kedilerde şu oran, foldlarda şu oran şeylerine de inanmıyorum aynı şekilde :D hepsi kedi, kısırlaştırılınca kullanılacak mama değiştikten sonra takviyelerle (kızılcık ya da urinary d gibi) idrar yolu sorunlarına karşı önlemler alınabilir bence. su içmeyen kedide %1 proteinli mama da kullansanız böbrek sorunu olur zaten. veterinerlerin önerilerine de körü körüne inanmıyorum. kendi araştırdığım şeylerle diğer veterinerlerinkini karşılaştırıp hangisi aklıma yatarsa onu uyguluyorum. ezbere protein oranı şu olmalı, az proteinli mamalar kullan diyip mama listesi yapanlara özellikle hiç güvenmiyorum. bizim doktorlarımızda bile şu an corona ile ilgili bile farklı bir sürü görüş varken tek bir veterinere, saçma sapan bloglarda yazılan yazılara körü körüne inanmanın saçmalık olduğunu düşünüyorum.
Zaten kuru mamaların yegane sorunu proteinin büyük bir kısmının bitkisel kaynaklı olması. Misal pro plan %41 mi ne protein içeriyordu. Ki bunun çoğu bitkisel kaynaklı, tahıl olduğu için.
Öncelikle kedi hareketsiz ve çok su içmiyorsa böbrek problemi yaşayabilir. Bu, kuru mama kullanan tüm kediler için bir risk. Yüksek proteinden dolayı falan değil. Eğer kedi çok su içmiyorsa böbrek problemi kaçınılmazdır. O yüzden yaş mamayla desteklenmeli. Hiçbir zaman kuru mama ana besin olmamalı. Misal ben, haşlama et+yaş mama+kuru mama olarak gittim her zaman, bir problem de çıkmadı çok şükür🙏🧿🧿💙
Ben Acana kullanıyorum. %37 mi ne protein içeriyor. Ki zaten bir çoğunluğu bitkisel kaynaklı. Bundan önce de N&D kullanıyordum. İkisinde de bir problem yaşamadm. Zaten kedim hareketli ve günde bir kase su içen bir kedi.
Umarım tüm soruları cevaplamışımdır, başlığı ve altındaki yorumları heyecanla takip ediyorum 💕
UP
Protein miktarına bakarsanız ve mamayı buna göre değerlendirirseniz hataya düşersiniz.
Protein=Et falan değil proteinin kaynağı önemli soya yağı ile proteini tavan yaptırabilir içine sadece aroma koyabiliriz.
Birde kedileri fazla protein bitiriyor anlayışı hiç bir teşhis koyamıyan vetlerin sığındığı bir liman boş bir gerekçedir.
Kediye kurumama yaramıyor konu bu çünkü sıvı yok içinde kedi avından suyunu almaya programlanmış bir canlı böyle bir canlıyı kraker ile besleyince böbrek iflas ediyor kurumama karaciğer değerlerini yükseltiyor hele kalitesiz bir mama ise raf ömrü için koulan kimyasallar ve tamamen doğaldan uzak bir içerik..
Siz miktarı kilosuna uygun verdiğiniz içeriğinde et olmasına dikkat ettiğiniz mamayı yanında taze su kaynağu yaş mama (ev yapımıda olabilirki daha iyi olur)içine sıvı ekliyebileceğiniz her tür mama ile besleyebilirsiniz.
Yüksek protein ve ona rağmen eklenen vitaminin sorun yarattığı kanaatindeyim. Tabi su içmeyen kısır hareketsiz bir kedi ise bu da tuzu biberi oluyor. Mama kullanan her kedi potansiyel böbrek hastası bana kalırsa çünkü sadece kuru besleme yapılıyor sonucunda da vücut dehidre oluyor yeterli sıvı almadığı için. Benim veteriner buna karşı öyle düşünmüyor aksine orijen acana önerir advance önerir nd önerir. Ama çoğu veteriner orijen acana gibi mamaların kullanımını önermiyor. Genel olarak önerilmiyor yani kısaca hekimler tarafından. Ben de çok araştırıyorum o yüzden benim de kafam sürekli karışıyor, bana yıllarca doğru gelen olgular bir süre sonra yanlış gelebiliyor. Hangisi doğru hangisi yanlıştır bilemiyorum artık. Asla da bilemeyeceğiz gibi bu gidişle.
Protein %38 den fazla olunca benim de gözüm korkuyor. Bazı kedilere yaramıyor bu mamalar o yüzden riske atmayıp çok yüksek oranda olanları kullanmamalıyız bence. Proplan hariç.
Merhaba ben şimdi aşılar için veterinerimden geldim bu mamalarla ilgili olan fikrimi söyledim siz ne düşünüyorsunuz bu konuda diye kendisi dedi ki ben pro plan kullanıyorum ama demiyorum ki kullanıyorum diye problem olmaz sadece proteinden dolayı olmaz dedi susuzluk, tuvalet kabının yeterli derecede temizlenmemesi, fazla kilolu olması, hareketsizlik, fazla vitamin ve tahıl yüklemesi ve genlerinde olan hastalıktan da böbrek hastalıkları çıkar dedi. Zaten ben de böyle düşünüyordum acana kullanıyordum indoor serisi şuanda Nd kinoa serisine geçtim içeriğinde magnezyum ve yağ oranı aşırı düşük olduğu için kendisine de söyledim iyi yapmışsınız dedi. Yani protein fazlalığından olmuyor diğer etkenler çok fazla malesef umarım herkesin kedisi çok uzun ve sağlıklı şekilde yaşar 🙏☺️
Tavuk proteini tozu,tavuk yantürevleri tavuk yan ürünleri ve buna benzer içeriklerden uzak durun Royal canın mesela çok berbat ötesi bir içerik tablosu var
Bu arada tavuk örnek burda asıl odaklanılması gereken protein türünün yanındaki ibareler.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor