En önemlisi kaliteli mama kullanmak. Homemade diet veya barf'a başlayabilirsiniz. Zamanınız yoksa yaş mama ile beslenme de iyi olacaktır; o pahalı gelirse instinct, orijen gibi bir mamayla besleyebilirsiniz.
Ek besin olarak haftada 2 yumurta, kaliteli yaş mama, somon yağı, multivitamin (gimdog, beaphar veya naturalis adramys) ve yoğurt/peynir verebilirsiniz.
İnternetten almanızı öneririm.
Multivitamin: naturalisadramys.com (başka yerde yok)
Mama: *******.com
Barf çoğunlukla et, kemik, meyve ve sebzelerden oluşan ve dostlarımıza çiğ olarak sunulan bir diyet şeklidir. Köpeklerin temel gıdaları ise bu ürünlerden oluşmaktadır.
Barf diyeti sayesinde köpeklerinizin iştahı açılacak ve yaşanılabilecek sağlık sorunları en aza indirgenecektir. Barf ayrıca sindirim sistemi, diş sağlığı, mide gibi önemli yaşamsal fonksiyonlara olumlu etkilerde bulunmaktadır.
Hem damak tadına hem de beslenmesine uygun olan barf gibi farklı diyet şekilleri de bulunmaktadır. Bunlardan birini örnek olarak verecek olursak Prey modelini gösterebiliriz. Prey hazırlanışı biraz daha zor ve daha çok emek isteyen bir beslenme tarzıdır. Bu diyet şeklini de sonraki yazılarımızda yayınlayacağız.
Uygun bir barf diyeti %70 - %80 oranında et ve kemik geri kalan kısımda ise meyve ve sebzeden oluşmalıdır. Ayrıca takviye olarak bütün yumurta, balık yağı ve bira mayası tozu katmak ise hazırladığımız mamanın besleyicilik değerini daha fazla arttıracaktır.
Barfta yemesi gereken miktarı yavru köpeklerin ağırlığının %10'unu, yetişkin köpeklerin ise enerjisine göre ideal ağırlığının %2 ile %5 arasında hesaplayarak bulabiliriz. Bu miktarın ise yukarıda yazdığım oranlarda et, kemik, meyve ve sebze içermelidir.
Örnek bir beslenme diyetinde şu oranlar bulunmaktadır:
%50 çiğ etli kemikler
%20 löp et (tavuk, balık, hindi, koyun, dana gibi hayvanların etleri)
%5 - %10 sakatat (kalp, taşlık, ciğer gibi iç organlar)
%20 - %25 arasında meyve ve sebze (brokoli, havuç, lahana, elma, portakal gibi ürünler)
Bu oranlarda hazırladığınız mama karışımına 1 kaşık balık yağı, 1 kaşık bira mayası tozu, 1 yumurta ve yumurtanın kabuğunu un haline getirip mamasına eklerseniz günlük alması gereken tüm besin değerlerini almış olacaktır.
Balık yağı, tüy sağlığına yararlıdır. Bira mayası tozu ise stres, iştah, tüy dökümünü engelleme gibi durumlara olumlu etki sağlar. Yumurta kabuğu ve çiğ kemikler ise kalsiyum bakımından zengin kaynaklardır.
Kullanacağınız meyveler doğal vitaminler içermekte ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Özellikle brokoli gibi sebzeler ise doğal antioksidan kaynağı ve yararlı mineraller içermektedir.
Mamada kullandığınız ürünleri pişirmediğiniz için de tüm besin değerlerini koruyacaklar ve köpeğinize normal bir beslenmeden daha fazla yararı dokunacaktır
(Alıntı)
Peki o mama ve multivitaminleri petshopta bulabilir miyim bi de köpeğe egzersiz falan yaptırmam gerekiyor mu
Kullandıktan ne kadar süre sonra sonuç almaya başlarım biraz iri olmasını istiyorum
Yavruyken başlasaydınız keşke. Kullandığınız süre boyunca gelişimini olumlu etkiler. Tavsiyem barf diyeti uygulamanız.
Barf diyeti ne tam olarak bilmiyorum da
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor