Beslenmeden davranışlara kadar, evcil dostunuzun yaşamına dair detayları keşfedin.
Tüm Blog YazılarıMerak ettiklerini sor, dostlarımızla yaşayanlar cevaplasın.
Geçen bir konunun içerisinde Happy Cat mamalarda kolza yağı var yazılmıştı. Bazı sitelerde kanola yağı yazılsa da kendi sitesinde gerçekten de kolza yağı diye geçiyor. (Kanola ile kolza tam olarak aynı değilmiş). Kendilerine örnek olarak kısır mamasının içeriğini paylaşarak durumu anlattım, kolza olduğu için güvenebilir miyiz diye sordum. Bugün cevap geldi, resim olarak ekledim gelen yanıtı. Kendilerinin kolza 00 tohumu kullandıklarını söylediler, tam ne olduğunu anlamadığım için biraz araştırdım böyle adlandırılan yağ çeşidi varmış cidden. Yani kanola yağının aslında bir diğer adı olarak geçiyormuş, bulabildiğim kaynaklardan kısaca bir şeyler toparladım. Kolza görüp de merak edenler için paylaşıyorum, ben merak etmiştim bu konuyu. Geri dönüş yapmaları iyi oldu.
Toparladığım yazıları aşağıda yorum olarak ekliyorum. (karakter sınırı olduğu için buraya sığmadı)
"Kolza yağı bilinen en eski bitkisel yağlardan biridir, ancak hayvanların ve insanların kalp kaslarına zarar veren yüksek erusik asit içeriği (Kolza, %54'e kadar erusik asit içerebilir) ve hayvan yemlerini daha az besleyici yapan fazla glukozinolatlar nedeniyle tarihsel olarak ancak sınırlı miktarlarda kullanılmıştır. 1970'lerde, kolza tohumu bitkisinde bulunan bu iki zararlı madde: "glukozinolatlar" ve "erusik asit" çıkarılarak geleneksel bitki çaprazlama yoluyla yeni bir yağ türevi olarak "Kanola Yağı" yaratıldı. Erusik asitin, yenmez veya yüksek dozlarda toksik olduğuna inanıldığı için içerisinden çıkarıldı. Yeni geliştirilen bitkinin adı, bu farkı belirginleştirmek için "kanola" olarak değiştirildi. Kanola yağı, kolza yağının aksine, erusik asit oranı hiç bulunmayan veya çok düşük (%2) olan çeşitli kolza tohumlarından elde edilen bitkisel bir yağdır. Diğer adı olarak kolza tohumu 00 yağı, düşük erusik asitli kolza tohumu yağı, LEAR olarak da bilinen gıda sınıfı kanola yağı, Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından bebek kullanımı da dahil olmak üzere, genelde güvenli olarak kabul edilmiştir.
Kolza yağı ve kanola yağı Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri dışında yanlış etiketlenebildikleri için karışır. Bir tohumun "kanola" olarak etiketlendirilebilmesi için 30 mikromolden az glukozinolat ve %2'den az bir seviyede erusik asit içermesi gerekir. Bu değerlere uymayan kolza tohumu çeşitlerinden üretilen yağ ise direkt "kolza" olarak etiketlenir.
Kanola Yağı, yalnızca %7 doymuş yağ içerir. Yaygın mutfak yağlarına göre daha az doymuş yağ içeriği bulunur (Örneğin zeytinyağı %14, ayçiçek yağı %9). Yaygın bitkisel yağlara göre en yüksek omega 3 içeriğine sahiptir. Yüksek miktarda omega 9 içerir. Aynı zamanda omega 6 kaynağıdır. Nötr, fark edilmeyen tatsız bir tadı vardır ve hafif bir yağdır. En çok tercih yağlar arasında üçüncüdür. Kanola tüm bu içeriği ve özelliklerinden dolayı insan ve hayvan için kullanılır"
Kaynaklar
https://www.thekitchn.com/whats-the-difference-between-canola-and-rapeseed-206047?amp=1
https://www.canolacouncil.org/about-canola/oil/
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rapeseed
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Canola_oil
Teşekkür ederiz çok güzel ayrıntılı bir yazı olmuş aydınlandık gene sayenizde 🙏☺️ Herkes bilgilenmiş olur 👍
Çok teşekkürler benim için çok yararlı oldu. Ama fikrimi değiştirir mi bilmiyorum. Bir daha almam galiba çünkü zaten yasaklanmış bir madde kolza yağı okuduğuma göre ama yine de kullanmışlar. Ne kadar yararlı bileşenler olsa da ve azalttıklarını söyleseler de erusik asit hala var. Niye böyle bir şeye gereksinim duymuşlar bilmiyorum. İçeriğinde görünce üzüldüm
Ama belki de çoğu mamanın içeriğinde bitkisel yağ geçen içerikte bu kullanıyor olabilir.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru SorŞikayet göndermek için bir sebep seçmelisiniz.
Teşekkürler!
Şikayetiniz başarıyla gönderildi, en kısa zamanda inceleyeceğiz.