Barınak Güzellemesi Yapılırken: Karlıoava’da Yılkı Atları Ve Sokak Hayvanları Ölüme Terkedildi

Aliye87
Aliye87

12038 Puan

25 Aralık Cumartesi 2021 Saat: 11:54


Bingöl’ün Karlıova ilçesinde yoğun kar yağışı nedeniyle yiyecek bulmakta zorlanan yılkı atları ilçe merkezine indi. Hayvanseverler, çok sayıda kedi ve köpeğin de zor durumda olduğunu belirtti.


BİNGÖL - Kış mevsiminin altı ay sürdüğü Karlıova’da sokak hayvanları soğuk ve açlığa karşı hayatta kalma mücadelesi veriyor. Önceki gece sıcaklığın sıfırın altında 22 dereceye düştüğü ilçede, sahipleri tarafından doğaya bırakılan atların, kedi ve köpeklerin barınma ve yiyecek sorunu hayvanseverlerin tepkisine yol açtı. Sosyal medya hesaplarından sahipsiz hayvanların ve yılkı atlarının fotoğraflarını paylaşanlar, yetkililerden çözüm bulmasını istedi.


‘ÇÖP KAMYONLARI İLE İLÇEYE TAŞINAN SAHİPSİZ HAYVANLAR ZOR DURUMDA’
Karlıova’da yaşayan hayvan hakları savunucusu Fırat Nadir Bingöl ilçede kış mevsiminin çetin ve uzun geçtiğine dikkat çekerek, “Bölgede hayvancılık gelişkin olduğu için çok sayıda at, eşek ve çoban köpeği var. Kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte, yaylalarda hayvancılık yapanlar koyun, kuzu, keçilerini alıp gidiyor. Yazın işlerinde kullandıkları at, eşek ve köpekleri ise geride bırakıyorlar. Bazı köylüler de ahırlarında yer kalmadığı için bu hayvanları sokağa, doğaya bırakıyor. Diğer il ve ilçelerden de çok sayıda sahipsiz hayvan kamyonlarla getirilip Karlıova’ya bırakılıyor. Çok zor durumda olan bu hayvanlar için ciddi bir barınma ve beslenme sorunu var” dedi.


Karlıova’da yaşayan hayvan hakları savunucusu Fırat Nadir Bingöl, ilçedeki kış şartları nedeniyle hayvanların yiyecek bulamadığını söyledi.


‘AÇ KALAN HAYVANLAR İLÇE MERKEZİNE İNDİ’


Ova ve dağlarda yoğun kar yağışı nedeniyle yiyecek bulamayan hayvanların ilçe merkezine indiğini belirten Bingöl, “Doğada yiyecek bulamayan hayvanlar yerleşim yerlerine geliyor. Bu at, eşek ve katırların bir kısmı yırtıcı hayvanlara yem oluyor, bir kısmı araç çarpması sonucu veya açlık ya da soğuk nedeniyle ölüyor.


(1)

8 CEVAP

Renklipati
Renklipati

140143

Hala böyle olaylara rağmen, sıcak barınak diyip toplatma kararı alınıyor, bari bırakın şehir merkezinde çöpten bulup yeme şansları oluyor mama almayan insanlar en azından yemek attığını koyuyor dışarı..barınak altında hayvanları katlediyorlar resmen yazık ya valla vicdana sığmaz ona hayvanın vebalini nasıl ödeyecek insan

Aliye87
Aliye87

12038

Geçtiğimiz yıllarda bir grup hayvansever olarak toplanıp Karlıova Belediyesi’nden hayvan barınağı ve kapalı bir alan tahsisi için alan temin etmek istedik ancak olumlu cevap alamadık” diye anlattı.


İlçedeki esnaf arkadaşlarının kedi ve köpekler konusunda yardımcı olmaya çalıştıklarını belirten Bingöl, “İşletmeci arkadaşımız Cemil Çelik artan yemekleri kendi aracıyla bize getiriyor. Birlikte sahipsiz kedi ve köpeklere götürüyoruz. Ancak o kadar çok sahipsiz hayvan var ki, yetişemiyoruz. İlçemizdeki resmi kurumlardan yeterli destek alamıyoruz. Karlıova’da bir hayvan barınağı bile yok. Sokak hayvanları çok zor şartlarda hayatta kalmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.
‘BAKANLIK GÖREVİNİ YAPMIYOR’
Dayanışma Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Timur Ugan, tüm ülkede yılkı atlarının barınma ve beslenme sorunu yaşadıklarını, iktidarın hayvan hakları savunucularının istediği yasal düzenlemeleri yapmamakta ısrar ettiğini belirtti. Ugan, konuyla ilgili şunları söyledi: “Atlar ve tüm çiftlik hayvanları konusunda Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı il ve ilçe müdürlükleri yetkili. Bu hayvanların tamamı aslında sahipli hayvanlar, sahipleri hayvanları terk ediliyor, dağda başıboş kalıyorlar. İl ve ilçe müdürlükleri bu hayvanların tamamını kayıt altına almak, küpelemek ve uygun zamanda aşılarını yapmakla görevli. Maalesef müdürlükler bu görevlerini yapmıyor. İç Anadolu Bölgesi’nde, Trakya Bölgesi’nde, Doğu Anadolu Bölgesi’nde de maalesef durum böyle, müdürlükler zorunlu görevlerini bile yapmıyorlar. Sahipli hayvanların terk edilmesi zaten suç. Ancak kayıt altına almadıkları, kulak küpesi takmadıkları için sahiplerini bilmediklerini için hiç kimseye ceza da kesemiyorlar. Tarım ve Orman Bakanlığı bu hayvanları muhafaza edecek yerleri bile yok. Jandarma bizi arıyor ‘Dayanışma Hakları Federasyonu lütfen bu ata sahip çıkın, şu hayvanla ilgilenin’ diyor. Kanunda bu hayvanlarla ilgili ne yapılacağı var zaten.”


‘YARALI SOKAK HAYVANLARINI İLÇE DEVLET HASTANESİNDE TEDAVİ ETTİK’
Sahipsiz hayvanların yaşadığı sorunlara ilişkin aradığımız Karlıova Belediye Başkanı şehir dışında olduğu gerekçesi ile açıklama yapmazken, belediye veterineri Burak Öz “Belediyemiz imkânlarının kısıtlı olması nedeniyle sahipsiz hayvanların beslenme ve barınma sorununu tam olarak çözemiyoruz. Çevre il ve ilçelerden çok sayıda hayvan kaçak bir şekilde kamyonlarla ilçemize getirilip bırakılıyor. Yaralı ya da tedaviye muhtaç hayvanları tedavi etmek için ilçe devlet hastanesine kendi kimliğimizle giriş yapıp pansuman gibi tedavilerini yaptığımız da olmuştur. Barınağımız yok, sokak hayvanlarını Bingöl Belediyesi hayvan barınağına götürüyoruz. Ancak Bingöl Belediyesi’nin hayvan barınağının kapasitesi de sınırlı olduğu için mecburen aşılarını yapıp doğal ortamlarına bırakıyoruz” dedi.


Bingöl’ün Karlıova ilçesinde veterinerlik yapan Saadet Partisi Bingöl İl Başkanı M. Fatih Tiryaki ise sahipsiz bırakılan hayvanların barınma ve beslenme sorununun yıllardır devam ettiğini ve her yıl onlarca sokak hayvanının bir şekilde yaşamını yitirdiğine dikkat çekti. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Karlıova Belediyesi’ne çağrı yapan Tiryaki, sokak hayvanları için yetkililerin görev ve sorumluluklarını yerine getirmesini istedi.


(2)

Aliye87
Aliye87

12038

Malesef, ne yazık ki... Haberde birçok kişinin, kendi evcil hayvanını sokağa terk ettiğinden, yiyecek ve barınma sorunuyla karşı karşıya kaldıklarından da söz edilmiş ki bu da facianın baska bir boyutu...
Sokaktakilere çare bulunamazken, evdekiler de sahipleri tarafından birer birer sokağa terk ediliyor.
Yorumunuz için çok teşekkür ederim sevgili @Renklipati 🐾

Renklipati
Renklipati

140143

Ben teşekkür ederim paylaşım için, üzülüyoruz gerçekten bu olayları gördükçe, elimzden birsey de gelmiyor ki anca etrafımızda olanlara yetişmeye çalışıyoruz bir avuç hayvan besleyen insanlardan biriyiz..10 evden 8 Ev beslenme yapsa bu durumlarda olmazdı canlar,malesef 10 evden 1 Ev beslenme yapıp onlara sevgi gösteriyor..Allahim o canları korusun inşaAllah 🙏🙏

Çıldırmamak elde değil😡 nedir bu hayvanların çektiği 😔😔

Findik2021
Findik2021

2182

Biz insanlar aslında bu canlara ait bir dünyada yaşıyoruz ve bu canlar insanoğlundan akla hayale gelmeyecek işkenceler, eziyetler görüyorlar. Oysaki dertlerini anlatmak için dilleri bile yok sadece o mahsun bakışları var.


Hele ki çoluğu çocuğu ya da sadece etrafa hava etmek için “satın alınan” dostlar var hevesler bitince de sokağa terk ediliyorlar. Ne zaman bitecek çileleri, ne zaman bu insaoğlu aklını başına alacak ben de bilmiyorum. Sadece ve sadece vicdan ve merhamet dileyebiliyorum.

Aliye87
Aliye87

12038

Sevgili @Findik2021,
Gerçekten minik canlarımız zor imtihanlardan geçiyorlar uzun zamandır, hatta asırlardır... Hikayesi, modern çağla birlikte doğaya ve doğadaki canlılara hakimiyet kurma sevdasına kadar uzanıyor. İnsanoğlu dünyaya bir türlü sığamadı, gözü bir türlü doymadı. Sanayileşme, kapitalizm, tüketim hastalığı, doğaya olan bağımlılığı artırdıkça doğada yaşayan biçarelerin yok oluş fermanı da böylece imzalanmış oldu. İnsanoğlunun hayvanlara karşı sicili öyle kabarık ki...


Bina çöplüklerine, şehir hayatına hapsolundular. Doğal ortamları kalmadı. İçgüdülerini yaşamak ve üremek bile tehlikeli oldu onlar için. Sağlıklarından emin olunsa insanoğlunun mel'anetlerinden emin olunamıyor... Dünya herkese yeterdi, insanoğlunun gözünü hırs bürümeseydi eğer... Öyle dramatik bir hal alıyor ki bu hikaye günden güne... Nasıl hesabı verilecek bunların nasıl? Hangi cüretle başka bir varlığa bu kadar ihanet edilebilir?
Bu dünyada nefes almak bile günbegün zorlaşıyor. Rabbim bu dilsiz kullarının hakkını hiçbir zalime bırakmasın inşallah. Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim değerli @Findik2021🙏🧡

Findik2021
Findik2021

2182

Sevgili @Aliye87, o kadar haklısınız ki , başımıza türlü felaket geliyor ama insanoğlu bir türlü akıllanmak bilmiyor. Yazdıklarınızın altına imzamı atarım. Allah masum canları kötü, vicdansız insanlardan korusun🙏🏼 Asıl ben size teşekkür ederim dile getirdikleriniz için.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 454 Görüntüleme
  • 8 Cevap
  • 4 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81957 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR