Maksimum Antibiyotik Kullanımı Nedir?

GokhanTemiz
GokhanTemiz

983 Puan

Gün olarak değil, kür olarak soruyorum. Köpeğimizdeki orta kulak iltihabı bir türlü geçmiyor. 3 ayda 3 sefer antibiyotik verdik. İlk sefer 14 gün, sonra 10 gün ve en sonunda 3 gün önce 7 gün boyunca antibiyotik kullandık. Şimdi yine ateşi çıktı. Dördüncü sefer antibiyotiğe başlamalı mıyım? Şu an vakit geç veterineri de arayamıyorum, sabaha soracağım ama hemen şimdi başlayabilirim. İnternette maksimum kullanımı ile ilgili bilgi bulamadım ama tabii bu kadar zaman bir faydası olacaksa olurdu, çaresi de olmuyor sadece ateşini bastırıyor, ne yapayım bilemiyorum. Sizce antibiyotiğe başlamalı mıyız hemen?

15 CEVAP

Dobbyko
Dobbyko

13171

Kulak için krem, merhem vs kullandınız mı hiç?

Kullandığınız antibiyotiğin etken maddesini ingilizce yazarak yabancı kaynaklardan max köpek dozunu araştırabilirsiniz. Tedavinin ortalarında mantara da çevirebiliyormuş mantar olmadığından emin olun. Zaten en az 6-8 hafta antibiyotik tedavisi gereklidir diyor yabancı kaynaklarda. Keşke ara vermeseydiniz antibiyotik direnci gelişiyormuş bu şekilde. Ayrıca bir doktor makalesinde kulak zarı iyileştikten sonra 1 ay daha antibiyotiğe devam ettiğini yazmış. Kulak damlalarıyla da tedavi desteklenmeliymiş. Baytril veriyorsanız kilo başına 20 mg olacak şekilde dozaj önerilmiş.

Doktor yazının devamında 12 haftada tedavi edildiğinden bahsetmiş.

beyzathemoc1
beyzathemoc1

118037

Asla ama asla veteriner kan tahlili yapmadan ilaç kullanmayın kan tahlili şart bilinçsiz ilaç kullanımı böbrek yetmezliğine sebep olabilir ayrıca antibiyotikle geçmiyorsa sorun başka olabilir

NorthNight
NorthNight

16576

Kulak içinden kültür örneği baktırın, aynı şekilde kan içinde. Muhtemelen enfeksiyon etkeni bakteri kullandığınız antibiyotiğe dirençli türlerdendir. Bakteri türü tespit edilirse doğru antibiyotik seçilir. Ve tavsiyem oral olarak değil mümkünse enjeksiyon veya IV yolla antibiyotik tedavisini yürütün. Antibiyotikten yararlanma yüzdesini arttırmış olursunuz böylelikle.

Arkadaş diğer sorusunda köpeğin kulağına ot kaçtığı için enfeksiyon geliştiğini yazmış zaten. Yoksa gıda alerjisi enfeksiyon gibi sorunlar düşünülüp kan testlerine gidilebilirdi. Ortada kulak zarı yırtılmasına bağlı kronik orta kulak iltihabı var. Bu da ya ameliyat ya da antibiyotikle çözülüyormuş. Uzman bir vete de gidemiyor bulunduğu yerden dolayı. O yüzden şu durumda antibiyotik kullanılmaması hayvanın zararına olur. Delinmiş kulak zarı enfeksiyon tedavi edilirse zamanla kendisini yenileyip kapanıyormuş zaten.

GokhanTemiz
GokhanTemiz

983

Durumumuz pek iyiye gitmiyor ama edindiğim bilgileri daha sonra birinin işine yarar diyerek eklemek istedim.


3 farklı veteriner yorumu maksimum antibiyotik kullanımı konusunda birbirinden farklı. Geçmeyen kulak enfeksiyonları için maksimum 3 hafta diyen oldu. 1 hafta kullanımdan sonra işe yaramazsa daha uzun vermenin anlamı yok diyen de oldu. Maksimum 2 hafta kullandıran da oldu.


Biz son dönem araya 3 gün farklı bir antibiyotik de deneyerek toplam 25 gün verdik, 3 gün öncesine kadar iyileşiyor gibiydi ama hafta sonu tekrar kusma ve iştahsızlık başladı. Bir doz antibiyotiği kustuğunda bile kötüleşiyordu ama şimdi antibiyotiği kestiğimiz halde ateşi çıkmadı ve iştahı biraz düzeldi. Tabii durumu iyiye gitmiyor.


Özellikle yaşlı köpekler için iyice riskliymiş. Zaten sol arka bacağındaki lef bezi de şişmiş. Yani özetle maksimum dozu denerken çok dikkatli olmak gerek, düzeltelim derken iyice kötü yapma ihtimali var. Tabii ateşi çıktıkça, ağrısı arttıkça başka çare yok antibiyotik verilecek diyen de var. Ağrı kesici ile artık son dönemi rahat ettirmek gerekir diyen de var. Sonumuz ne olacak böyle bilemiyorum. Kulağını temizlemeye çalıştıkça daha kötü oluyor artık.

Ameliyatla da enfeksiyonlu bölgeyi çıkartabiliyorlarmış bazen.

GokhanTemiz
GokhanTemiz

983

agumentin ve sef antibiyotiklerini kullandık. 14 gün zaten maksimum süre, veterinere danışarak süreleri belirledik. Sef antibiyotik 7 günde hayvanı çok etkiledi. Başı dönmeye başladı. 1 ay süreli antibiyotik kullanımı diye bir şey olamaz. yani ara verilerek olabilir belki ama 3 gün ara verdik.


Kulak zarında problem olduğu için damlalar iyi gelmedi, genta kulak damlası hayvanı mahvetti. Kulağında akıntı yok.


Özetle tekrardan hemen vermeye başlayayım sonucu çıkarttım. Ben de bir yandan araştırıyorum ama kaş yapalım derken göz çıkarmaktan da korkuyorum. İç organlarına da iyi gelmeyebliir bu kadar yoğun antibiyotik kullanımı.


Cevaplar için teşekkür ederim.

GokhanTemiz
GokhanTemiz

983

Köpek seçmiştim ama kedi konusuna gitmiş, kusura bakmayın.

NorthNight
NorthNight

16576

Kulak içinden kültür örneği baktırın, aynı şekilde kan içinde. Muhtemelen enfeksiyon etkeni bakteri kullandığınız antibiyotiğe dirençli türlerdendir. Bakteri türü tespit edilirse doğru antibiyotik seçilir. Ve tavsiyem oral olarak değil mümkünse enjeksiyon veya IV yolla antibiyotik tedavisini yürütün. Antibiyotikten yararlanma yüzdesini arttırmış olursunuz böylelikle.

GokhanTemiz
GokhanTemiz

983

Kan tahlili yapıldı bir sorun görünmedi. Kulağında mantar olsa akıntı ya da benzeri bir şey olması gerekir diye biliyorum. Kulağının görebildiğim kısmı temiz, aylardır kulak akıntısı yok.


Agumentini bıraktıktan sonra 1 gün içinde ateşi çıkmıştı. Sef'i bıraktıktan sonra 3 gün içinde böyle oldu.


Tedavi uzun sürebilir ama dediğim gibi veterinere danışarak başlayıp bıraktık, şimdi hayvan betona yatıyor ve ağrısı var belli, Antibiyotiğe başlayınca hemen ateş düşüyor ama dediğim gibi maksimum dozu aşarsak bu sefer böbrek karaciğer sorun çıkartacak...


Araştırmaya devam ediyorum, cevaplar için tekrar teşekkürler.

GokhanTemiz
GokhanTemiz

983

evet kendisi uzun süredir bakmakta olduğum bir sokak köpeğidir. Ameliyat seçeneği açıkçası bizi zorlar ama böyle de nasıl tedavi olacak bilemiyorum.


Bir önceki sefer ateşi çıktığını söylediğimiz gün tekrar antibiyotiğe başlayın demişti zaten veteriner ama bu son kullandığımız antibiyotik biraz daha ağır bir antibiyotik o yüzden emin olamıyorum. Birazdan vereceğim sanırım, araştırmaya devam ediyorum.

beyzathemoc1
beyzathemoc1

118037

Kanda enfeksiyon yoksa krem tarzı bi tedavi uygulanır diye biliyorum

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 540 Görüntüleme
  • 15 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81935 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR