Kediler Hangi Ayda Kısırlaştırılmalıdır Sorusuyla İlgili Bir Yazı

metmet
metmet

2243 Puan

Selamlar, yavru kedimi kaç aylıkken kısırlaştırmalıyım araştırırken şöyle bir yazıya denk geldim burada da paylaşayım. Yazıda kısırlaştırmanın kedilerdeki faydaları da güzel işlenmiş.Sonuç kısmını buraya ekliyorum ama tamamını okursanız daha faydalı olur.


"Sahipli kediler için en uygun yaş 4 ila 5 ay olacaktır; barınaklardaki kediler için en uygun yaş 8 hafta kadar erken olabilir. Mevcut bilimsel kanıtlar, 5 aylıktan sonra kedilerin kısırlaştırılmasını/kısırlaştırılmasını geciktirmek için hiçbir tıbbi veya davranışsal neden göstermemektedir ve kedileri 5 aylık olmadan önce kısırlaştırmanın/kısırlaştırmanın nüfus ve sağlık yararları vardır. Sterilizasyon ameliyatları 5 aydan küçük kedilerde yapıldığında daha kolay, hızlı ve güvenlidir ve bu uygulamanın uygulanması basittir."


https://todaysveterinarypractice.com/optimal-age-spay-neuter-cat/


Benim veteriner hekimim ise kedim erkek olduğu için bir yaşa kadar bekleyelim dedi, başka bir hekime daha danıştım o 5 aylıkken yapıyorum beklemekte herhangi bir fayda görmüyorum dedi, bunun üzerine araştırmaya başladım ama genel olarak Türkiye'de erkek kediler 8-11. aylarda kısırlaştırılıyormuş sanırım. Peki sizlerin hekimleri bu konuda ne düşünüyor?

8 CEVAP

hannnngggg
hannnngggg

115022

dişi kedilerde 5 aylıktan itibaren sağlık sorunu yoksa minimum 2 kg ağırlığındaysa kısırlastırılabiliyor dişi kedi yaklaşık 6 aylıkken kızgınlık dönemine (ergenliğe) girer hiç kızgınlık görmeden menstrual döngüye girmeden yapılması en sağlıklı olanı ileri de meme tümörü riskini minimuma indiriyor, erkek kedilerde ise daha farklı testisleri fiziksel gelişiminde etkili olduğu icin 15-16 aya kadar (sayılar değişebilir) beklenmesi tavsiye ediliyor sorumluluğu daha ayrı tabi ki cunku koku bırakma problemi oluyor, erkek kedilerde erken kısırlastırmada da tam net adını bilmiyorum ingilizce bir terim kanallar daraldığı icin uriner sistem problemleri oluyor sistik vs gibi kısırlastırmadıgınızda da insanlardaki gibi prostat oluyorlarmış, yani erkek kedi icin saglıklı ve güzel olanı beklemek veteriner hekim görüşleri alarak hareket etmek tek veterinere sabit kalmayın derim yazdıklarımın eksiği veya yanlısı olabilir yorumları okuyacağım bende

metmet
metmet

2243

hannnngggg evet bizim hekim de aynılarını söyleyerek bekleyelim dedi bana da mantıklı geldi açıkçası ve beklemeye karar verdim henüz küçük muhtemelen 11 ay gibi yaparız diye konuştuk klinikle. Ama yurtdışında erken kısırlaştırmanın çok popüler olması da araştırmaya itti beni, o yüzden sizlerinde deneyimlerini almak istedim. Teşekkürler 🙏
_SeNa teşekkür ederim 🙏

_SeNa
_SeNa

113983

Erkek kedimizi 7,5 aylıkken kısırlaştırdık. 6 aylıkken veterinere gittiğimizde biraz daha büyüsün demişti. Daha geçe kalmadan kısırlaştırdık biz de, koku bırakma problemleri olmadan. Zaten değişik miyavlıyordu, örtülere çiftleşme hareketi yapıyordu.

Gunesyildirimm
Gunesyildirimm

12853

Benim kedim dişi ben de 5 6 aylıkken kızgınlığa girmeden kısırlaştırmayı düşünüyordum geçen gün veterinerime sordum 1 kez kızgınlığa girmesini bekliyoruz hormonel olarak gelişimini engeller yoksa falan dedi. Ben de işte kızgınlığa girmeden kısırlaştırılırsa meme tümör olma ihtimali azalıyormuş dedim tümör daha çok köpeklerde görülüyor kedilerde görülmüyor dedi. Kafam karıştı ne yapmalıyım bilmiyorum. Yorumları okuyacağım. Erkek kediler hakkında bilgim yok hem konu olarak benzer diye hem de yeni soru başlığı açmak istemediğim için buraya yazayım dedim, sizin başlığınız da öne çıkmış olur. Bu konuda bilgisi olanlar yazarsa sevinirim

BuketA
BuketA

1515

Ben dişi kedimi 4 ay 1 haftalıkken kısırlaştırdım. Çok hızlı bir şekilde iyileşti. Veterinerim çoğu hekimin gerekli ekipmana ve deneyime sahip olmadığı için erteleme taraftarı olduğunu söylemişti. Eğer kliniğinize ve veteriner hekiminize güveniyorsanız erken kısırlaştırma (kızgınlığa girmeden) sağlık açısından pek çok riski önlüyor.

Warriorsans
Warriorsans

133985

Sokakta bulduğum bir kedi vardı burada da başlık açmıştım. Adını jelibon koyduk. 5 aylık olduğunu düşünüyorum ama şu an 1,850 kg olduğu için henüz kilo almasını bekliyoruz. Sonrasında kısırlaştıracağız. İnşallah her şey yolunda gider

sezind
sezind

13990

3 tane erkek kedim var 2015 Haziran doğumlu. Hepsini 2016 Eylül ayında kısırlaştırmıştım çok şükür bir sorun olmadı. Erkeklerin operasyonu çok daha kolay oluyor dikişsiz.

yumak_bey
yumak_bey

12570

dişileri bilmem ama erkekler 6-7 aylıkken en erken kısırlaştırılabilir.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 316 Görüntüleme
  • 8 Cevap
  • 2 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81873 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR