Kedi Su Tüketimi

Gimlihanim
Gimlihanim

123305 Puan

Merhaba. Kedilerin günlük en az 1 çay bardağı kadar su tüketmeleri gerektiğini duymuştum. Bu doğru mudur? Bir de şu 2 gündür kedim çok az su tüketiyor. Son 3-4 gündür de öğünlü beslemeye geçmeye çalışıyoruz. Bununla bir ilgisi olabilir mi acaba? Sizin kedilerinizde şu ara herhangi bir azalma oldu mu su tüketiminde? Bir de su tüketimini arttırmak için neler yapabilirim?

30 CEVAP

Palyaco
Palyaco

218519

Oncelikle yas mama veriyorsanız şu tüketimi düşer suyu yasmadan alır birde şu karıştırıyorum diyorsanız normal günde 1 çay bardağı sadece kuru mama yerse tüketir

Palyaco
Palyaco

218519

Şu pınarı aslında en iyisi hareketli suyu daha çok tuketiyorlar

Palyaco
Palyaco

218519

Yasmama nem içeriği yüzde 85 dır buda şu ihtiyacı giderir

NorthNight
NorthNight

16576

Bizimki günde bir çay bardağı kadar içiyor ama bi su kabına takıntılı antreden başka yerde içmiyor ( 2 yerde su kabı var biri süs gibi duruyor) mesela yeri yarım metre değişse içmesi değişiyor. Özellikle cam eşyalara takıntılı asla içmez. Porselen kasesi var içerken kenarlara damlatıyor diye altına bir cam tabak koymuştum içmeyi kesti. Tabağı alınca düzenine döndü. Eğer böyle takıntıları varsa dikkat edin.
Siz günlük veriyordunuz sanırım yaş mamayı oda su ihtiyacını azaltır ama günde bir kez idrar az bencede.
Ben eğer idrarı 3 ün altına düşerse (rutini 3 çünkü) su içmesi için biraz kandırmalı yollara başvuruyorum. Çay tabağına malt sürüp 2-3 yemek kaşığıda su eklemek gibi😬 maltla beraber suyuda bitiriyor 🥲

Renklipati
Renklipati

140143

Su ve mama kabı aldığım günden beri yanyana zerre engel olmadı içmesine, sürekli tazeliyorum ve bardakla içmeyi de çok seviyor odaya bir bardak koyuyorum ben çok bardaktan seviyor deneyin derim

Aliye87
Aliye87

12038

*Kedimin Su Tüketimini Nasıl Artırabilirim?


Kedinizin su tüketimini artırmak için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz. Özellikle sadece kuru mama tüketen kediler ne kadar çok su içerse o kadar iyi.


Mamayı Değiştirin
Kedinize sürekli kuru mama vermek iyi bir fikir olmayabilir.


Su oranı düşük kuru mamalar, zaten az su tüketen bir kediniz varsa genel sağlığını olumsuz etkiler, kimi zaman idrar yollarında taş oluşumuna neden olabilir.


Islak mamaları deneyin. Hem su içerikleri yüksektir hem de kedinizin beslenmesinde bir çeşitlilik olur. Islak mamaların daha pahalı ve raf ömürlerinin olduğunun farkındayım ama su içmeye direnen bir kediniz varsa sık sık veterineri ziyaret etmektense ıslak mama kullanmanız daha hesaplı bir çözüm olabilir.


Benim önerim, kedinizin günlük diyetini farklı mama türleriyle oluşturmanızdır.


Kedinizin Suyuna Buz Küpleri Koyun
Bazı kediler su kabında yüzen buz küplerinden hoşlanabilir.


Bir iki tane buz küpüyle hem suyunu biraz serinletmiş olursunuz hem de kedinizin suyla daha yakından ilgilenmesini sağlayabilirsiniz.


Aroma Katın
Kediler balık, et ve tavuk aromalarına bayılır.


Kedinizin suyuna haşladığınız et ve tavuk suyundan birkaç yemek kaşığı ekleyebilirsiniz.


Yalnız, haşlama suyuna soğan ya da sarımsak koymayın. Bunlar kediler için zehirlidir.


Et ve tavuk suyunu kedinizin içme suyunua doğrudan karıştırmanın yanı sıra size bir başka önerim daha var.


Bir buz kalıbının her gözüne bu et sularının herhangi birinden birkaç damla damlatın ve üzerine su ekleyip dondurun.


Kedinizin suyunu her tazelediğinizde bu buz küplerinden bir ikisini kaba ekleyin.


Bunu yapmak için vaktiniz varsa kedinizin su tüketimini artıracak iyi bir yöntem olduğunu söyleyebilirim.


Kediniz için ayırdığınız bu buz kalıbını yanlışlıkla kendi içeceklerinize katmamak için etiketlemeyi unutmayın.


Su Çeşmesi
Kedinizin az su içmesi nedeniyle endişeleniyorsanız ve bu sorun için ayırabileceğiniz bir bütçeniz varsa kediler için özel olarak üretilmiş su çeşmelerinden birini kullanmayı deneyebilirsiniz


Bazı kediler, suyu hareketli bir kaynaktan içmeyi tercih eder.


Örnek olarak benim kedim, açık musluklara bayılır.


Meraklı ufaklık için hem eğlenceli bir uğraş, hem de daha çok su içmesi için bir alternatif olabilir.


Su çeşmesinin kedinizi su içmeye teşvik edeceği %100 garanti değil onu söyleyeyim. Ama başarı şansınız oldukça yüksek.


Eviniz küçükse ve mama/su kabını yerleştirmek için zaten zar zor yer bulabildiyseniz su çeşmesi size uygun olmayabilir çünkü standart su kabına göre oldukça büyük.


Su Kabını Temiz Tutun
Kediler kokulara karşı çok hassastır.


Kedinizin su kabındaki su uzun süre kalırsa tazeliğini yitirdiği gibi kokusu da değişir ve kediniz ilgisini kaybeder.


Suyu günlük olarak veya günde iki kez değiştirin.


Su kabıyla ilgili bir başka önerim; plastik kap verine cam, seramik veya çelik kaplar kullanın. Hem hijyen açısından daha doğru hem de daha uzun ömürlü olur.


Evinizde birden fazla kedi dostunuz varsa, birkaç su kabı kullanmanız iyi olabilir. Çünkü kediler bazen diğer bir kedinin kokusunun sindiği yiyecek ve içecekleri tercih etmeyebilir.


Su Kaynağını Değiştirin
Bazı kedilerin fazlasıyla seçici ve titiz olduğunu bilirsiniz.


Belki de kediniz musluk suyundan hoşlanmıyordur. Filtrelemeyi deneyin. İşe yaramazsa şişe suyu da kullanabilirsiniz.


Eğer bu önerilerden hiç biri işe yaramıyorsa:


Kediniz neredeyse hiç su içmiyor ve giderek daha depresif ve yorgun görünüyorsa vakit kaybetmeden bir veterinere göstermelisiniz.


Bazı acil durumlarda kedinin sıvı ihtiyacı deri altına ya da doğrudan damardan verilen sıvılar ve elektrolitlerle sağlanıyor.


Kediler Su Dışında Ne İçebilir?
Sadece su.


Bir kedi annesinin sütünden kesildiği andan itibaren uygun mama ve taze su dışında herhangi başka bir sıvıya ihtiyaç duymaz.


Bazen, oyuncu yanını harekete geçirmek, hasta ya da hastalıktan yeni kurtulmuş minik dostunuzun iştahını artırmak ya da daha bol su içmesini teşvik etmek için suyuna ekleyeceğiniz bir iki damla et, tavuk ya da balık suyunun bir zararı yok. Hatta işe yarayacaktır.


Hazır yeri gelmişken kediler ve süt hakkında da bir kaç bilgi vereyim.


Peki Süt?
Kedilere süt verilmez.


Yavru kediler 3-4 aya kadar sadece anne sütüyle beslendikten sonra yavaş yavaş kendilerine uygun kedi mamalarına geçiş yaparlar.


Kediler inek sütünü sindiremez ve tamamına yakınında laktoz intoleransı vardır.


İnek veya anne sütü dışında kalan diğer sütleri içen kedilerde laktoz intoleransı’na bağlı alerji görülebilir. Bu alerjinin belirtileri arasında (her kedide bu belirtiler görülmeyebilir) kusma, ishal, kabızlık, cilt tahrişi ve bazen gastrointestinal sistem rahatsızlıkları, bağırsakları ve karaciğeri etkileyen hafif ila orta derecede zehirlenme bulunmaktadır.


Kedinizin süte alerjisi olup olmadığını 1 kaşık süt verip 24 saat gözlemleyerek öğrenebilirsiniz. Ama laktoz intoleransı olmasa bile sütteki şekerin fazla olması kilo kontrolü açısından sorun teşkil edecektir.


Eğer süte alerjisi yoksa inek sütü yerine keçi sütünü her zaman olmamak şartıyla bir yemek kaşığı kadar vermeniz önemli bir sorun yaratmaz.


Doğrusu, bize mutluluk veren çoğu kedi fotoğrafında önemli bir yeri olan süt şişesinin bir aksesuar olmaktan öteye geçmediğini yıllar önce ilk öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Evet, kediler sütü seviyor ama maalesef içmemeleri gerekiyor.


Başını süt kabına gömmüş sağlıklı kedi görüntülerinin gerçeği yansıtmadığını (ya da en azından doğru beslenmesinin bir parçası olmadığını), kedilerin anne sütü dışında sütle beslenmemesi gerektiğini bilmek, bende bu konuda biraz daha araştırma yapma isteği yaratmıştı.


Sonuç


Sonuç olarak sağlıklı, yetişkin, 4-5 kg arası, kuru mamayla beslenen bir kedinin günde 240 ml yani 1 büyük su bardağı kadar su içmesi gerekir.


Kediniz bu kadar su içmiyorsa ileride sağlık sorunları yaşayacağından yukarıda anlattığım bazı yöntemleri deneyerek su tüketimini artırmalısınız.*


Kaynak: miyunga.com


@Gimlihanim, burda örneğin "Aroma Katın" gibi maddeler biraz sorunlu gibi. Çünkü kediler sularında hiçbir şeyin tadını sevmiyorlar. Kuru mama kabıyla su kabının yan yana konması bile tartışmalı bir durumken, bilemiyorum. Yine de denenebilir belki. Başka da bir yazı bulamadım, tavsiye babında. İnşallah Gimli Hanım'ın bu sorunu hallolur bir an önce:)🙏🐾

Gimlihanim
Gimlihanim

123305

Mama ve su kabı ayrı duruyor. Evde 2 adet su kabı var. Farklı odalarda. Yaş mamasına çeyrek su bardağından daha az su karıştırıyorum. Kuru mamayı günlük 55-60 gr kadar yiyor. Günde 2 kez çiş yapıyor. Dün sadece 1 kez yaptı. Ben de endişelendim. Günde 1 ya da 2 kez de kaka yapıyor.

Gimlihanim
Gimlihanim

123305

@Palyaco yani yaş mama yediği için mi az tüketiyor. Normal mi sizce bu durum?
Su pınarı ben de düşündüm. Ancak çeşmeden falan akan sudan korktuğu için korkacağını düşünüyorum.

Gimlihanim
Gimlihanim

123305

@NorthNight Acaba kaptan kaynaklı olabilir mi bizimki de? Aslında değişiklik yapmadık ama çelik olduğu için güvenemiyorum. Dediklerinizi göz önünde bulunduracağım. Çok teşekkür ederim. Maltlı suyu ayrıca deneyeceğim. İlk defa duydum. 🙏🏻🙏🏻😊

Gimlihanim
Gimlihanim

123305

@Renklipati sanırım bizimkine engel oluyormuş yan yana durması. Yaklaşık 1 aydır ayrı duruyor mama ve su kabı. Su içmesi gerçekten artmıştı. Ancak şimdi birdenbire neden azaldı anlamadım. Bardaktan içirmeyi de deneyeceğim çok teşekkür ederimmm 🙏🏻😊

Renklipati
Renklipati

140143

Olabilir biliyorsunuz karakteri çok farklı, aynen deneyin hatta elinizle bardağı tutun öyle güzel içiyorlar, bir arkadaşımada tavsiye etmiştim, sürekli bardaktaki ni içiyor dedi

Aliye87
Aliye87

12038

Merhabalar,
Evet minimum 100 ml (çay bardağı kadar) içmeleri gerekiyormuş. 200 ml'e kadar (1 su bardağı) yolu var günlük. 200 ml içebiliyorsa nurun alâ nur olur✨...
Kedim orta boy bir kasenin tamamına yakın su tüketiyor günde genelde. Haftanın 5 günü de Miamor kedi çorbalarıyla da destekliyorum sıvı tüketimini. Şimdi maması Orijen ve kedim de kısır. İdrar yollarından yana bir sorun yaşamamak için Orijen'le birlikte Biofeline'in üriner koruyucu tabletini de vermeye başladım her gün. Yaklaşık birkaç haftadır Biofeline'in Immune+C'sini de tablet olarak veriyorum şu an kış mevsiminde olduğumuz için. Genel bir takviye gibi. Bu tabletleri önceden ödül tableti gibi veriyordum, tüketiyordu. Ancak sanırım tadından artık hoşlanmaya başladı ve üriner koruyucu ile birlikte iki tableti her gün ezip kedi çorbasına katıyorum. Yani sıvı desteğinin yanı sıra sözü geçen tabletleri de tüketebilmesi için, kedi çorbası artık şart oldu bizim için:). Tabletleri ezip suya veya yaş mamaya koyduğumuzda anlıyor ve içmiyor suyu, yaş mamayı da yemiyor. Biz de su tüketimini olumsuz etkilemesin, tablet yüzünden sudan uzaklaşmasın diye kedi çorbasıyla veriyoruz mecbur☺️... Sudan da geri kalmasın, çorbasından da... Bizim su tüketim rutinimiz bu şekilde. Haftada 2 gün de yaş maması var.


Öğünlü beslenmeyle ilgili bir bilgim yok, çok da taraftarı değilim. Özellikle kilo problemi ve belli bir rahatsızlığı yoksa kediyi fazla sıkmamak ve disipline etmeye çalışmamaktan yanayım. Ancak uygulamanız gerekiyorsa uygulayın tabi.


Bir de kış mevsimindeyiz, havalar soğuk. Soğukta su tüketimleri de azalabiliyormuş. Bir ihtimal, sebebi bu da olabilir kedinizin.

Gimlihanim
Gimlihanim

123305

@Aliye87 Aslında kedi çorbası çok güzel sıvı tüketimi için. Daha önce de konuşmuştuk sizinle. Keşke bizimki de içse de her gün versem. Ancak malesef sıkılıyor hemen. Her gün yaş mama veriyorum. Ama yeterli değil tabi ki bu sıvı alımına. Öğünlü beslemeye de kısırlaştırdıktan sonra çok fazla mama yemeye başladı. Bu yüzden geçmiştik. Ancak doğru mu yanlış mı bilemedim. Veterinerimiz geçmemizi önerince direkt geçmiştik. Sonradan bakınca aslında yemesi gerekenden çok da fazla yemiyormuş onu farkettim. Kilo problemi vs de yok. Acaba tekrar serbest beslemeye mi geçsem?

Gimlihanim
Gimlihanim

123305

@Aliye87 Çok teşekkür ederim ayrıca yardımlarınız için 🙏🏻😊

Aliye87
Aliye87

12038

@Gimlihanim, ne demek rica ederim☺️, pek yardımım dokunamadı size. Başıma gelen bir durum da olmadığı için. Kedinizin genel sağlığı elveriyorsa serbest öğünü bırakmanızın bir nedeni yok aslında "bence" (tabii konunun uzmanı değilim ☺️)... Zaten az biraz yiyip çekiliyorsa hele, hiç gerek yok. Bunların dili yok, arada atıştırmalık (bizim kan şekerimiz düştüğünde ya da bazen gün içinde yerli yersiz canımızın bir şeyler çekip dolabın başına gitmemiz gibi) niyetine bile mama kabının başına gidebiliyorlar, bizler bunları teşhis edemeyiz ki, ne zaman böyle bir şeye ihtiyaç duyar? O yüzden bulunmasından yanayım mamalarının her zaman. Vermemek ve o kabı boş bırakmak bana kendimi kötü hissettiriyor, psikolojik olarak... Sanki ona sert bir ceza vermişim ya da bir şeye talim ettirmeye çalışıyormuşum gibi (eli sopalı, sınavda öğrencisini göz hapsine alan öğretmen misali🕵️) Kedinizi en iyi siz bilirsiniz, şimdiye kadar çok ihlaller yapmadıysa serbestten devam etmenizin bir mahzuru yok gibi.


Burada geçen tavsiyelerden biri de yaş mamaya su eklemek, bunu yapıyor musunuz? İnanın yukarıda da yazdığım gibi, tecrübem olmadığı için bu konuda aklıma başka bir şey gelmiyor. İnşallah geçici bir durumdur ve çok geçmeden düzelir diye temenni edebiliyorum ancak🙏😐

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1188 Görüntüleme
  • 30 Cevap
  • 2 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81957 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR