Çok jedi kısırlaştırdım. Ancak hiçbir veteriner evde kediye ağrı kesici vermem gerektiğini söylemedi. Yarın kısırlaştıracağım kedi için veteriner 1 hafta ağrı kesici vermem gerektiğini söyledi Fiyatı 180,- ₺. Eczanede satılmıyormuş.
Bu konuda tecrübesi olanlar paylaşır mısınız.
Teşekkürler
Saçma ve gereksiz. Ağrı kesicilerin fazla kullanımı hayvanlar için çok tehlikeli. İşlemde zaten anestezi alacak sonrasında anestezi etkisiyle ilk gün farkında bile olmayacak.
Bizde sadece bir doz ben iğne yapmak durumunda kaldım, oda veterinerimizle irtibat halindeydik son çare diyerek (ağrısı olduğu barizdi ve bu nedenle yemek yiyemiyordu) kısırlaştırmadan sonra 3.günde yaptım. Yani demem o ki gerçekten ağrısı olmadıkça kullanılmamalı yan etkisi çok fazla.
“Gerçekten ağrısı olmadıkça” dan kastım şu illaki bir düzeyde ağrı bekleniyor. Ama bu ağrı onun yaşamsal fonksiyonlarını etkileyecek noktaya gelirse müdehale edilmeli.
Belki erkekse tamam ağrı kesiciye çok gerek yok diyebilirsiniz ama dişiyse, başka bir soruda da söylemiştim, ben bir yumurtalığımı aldırdım, onun ağrısını size anlatamam. Uyandığımda ölüm gibi bir şeydi ama kimse ölmedi denir ya öyle bir acı hissettim. Veteriner kedinin iyiliğini düşünmüş. O bayıltmak için uygulanan narkoz asla ağrıyı kesmiyor, o sadece baygınlığı sağlıyor uyandığınızda direk kesiklerin, deriden daha çok içteki kesiklerin ağrısını hissediyorsunuz. Ben narkozun etkisindeyken uyanıp ağrım var diyebilip geri bayılmıştım. Bıçaklanmış gibi oluyorsunuz. Ertesi gün ağrı kesici saati gelmediği için son verdikleri ağrı kesicinin etkisi geçince ağrı kesici verin diye yalvarmıştım. Fenalık geçirdim diyebilirim. Ki ben ağrıya dirençli biriyim bebekliğimden beri bir yerim yara olsa kanasa umursamazmışım. İç organının kesilmesi bambaşka. Kesinlikle kedinin iyiliğini düşünüyorsanız ve maddi durumunuz varsa ağrı kesici alın.
Teşekkürler northnight
Arkadaşın dediği anestezinin etkisiyle farkında olmayacak lafı yanlış. Farkında ama kendine gelemediği için belirti veremiyor yoksa ağrıyı hissediyor. Kendisi de yazmış zaten üçüncü gün iğne yapmak zorunda kaldıklarını. Ağrı kesici ne zaman zararlı olur, uzun bir zaman diliminde verirsiniz vücudu ağrı kesiciye karşı etkisizleşmeye başlar ki onun için 1 hafta çok çok kısa bir süre. Böyle önemli ağrılı bir operasyonda veremeyecekseniz ne zaman vereceksiniz... O ağrı yaşamsal fonksiyonu öyle bir etkiler ki kalpte ritim bozukluğu yapar. Benim saçlarım o ağrılardan avuç avuç döküldü operasyon sonrası. Hayvanın psikolojisi kısa süreli bozulabilir. Yaşamayan bilmiyor işte.
Ben hemşireyim ve farmakoloji dersi aldım.
Anestezisiz analjeziksiz normal doğumda yaptım. Fikriniz farklı olabilir. Ama bir bilgiyi hedef alıyorsanız kaynağını bilin.
Bir doz ağrı kesici kullanmakla bir hafta ağrı kesici vermek çok farklı şeyler.
Genel anestezisiz sezaryen doğum yaptığınızda bölgesel olarak uyuşturuyorlar yalnız. Genel anestezi altında bölgesel uyuşma gibi bir durum yok, ayıldığınız an ağrıyı hissediyorsunuz ve doğum yapmakla bir iç organınızı kesip aldırmak çok farklı. Normal doğumla yumurtalık aldırmanın da hiçbir alakası yok. Ben yumurtalığımı aldırırken bölgesel anestezi istemiştim yarı bele kadar olandan, siz daha iyi bilirsiniz bilimsel adını ve doktor bana sen çok mu film izliyorsun, genel anestezi olmadan yumurtalık almak mümkün değil, sen uyanıkken seni kesip biçmemi istiyorsun buna vücudun dayanmaz demişti. Siz hemşire olabilirsiniz ama bir veteriner hayvanın çekeceği acının farkında olarak ağrı kesici önermiş. Bir hafta ağrı kesici kullanmak hayvana kalıcı bir hasar vermeyecektir. Şimdi doğumla yumurtalık aldırmanın ne alakası var anlamadım hayvanın yumurtalıkları alınacak ve ben size yaşadığımı söylüyorum. Bir iç organı kestikten sonra tam iyileşme çok uzun sürebiliyor. Hem belki sizin vurduğunuz iğneyle vetin yazdığı ilaç arasında dağlar kadar fark vardır. Biliyorsunuz ki narkoz tipi iğneyi size 2'den fazla yapmazlar etkisi büyük olduğu için. Ama diğer tip ağrı kesici iğneleri 1 günde 18 tane vurdukları zamanı yaşadım. Çünkü vücut ağrı şokuna girerse hastayı kaybedebilirsiniz bu yüzden ağrı kesici gerekliyse yapılır. Neyse kendiniz bilirsiniz, hayvan acı çeksin nasıl olsa çeken siz değilsiniz acıdan ölmeyecek ya acı çekmesi sorun değil.
Dışı kedilerde operasyondan sonra veriliyor cok ağrısı olursa veteriner burda bir soru işareti operasyondan önce verin demesi
Paylaşımlarınız için çok teşekkürler.
Aslıhan Hanım, size de geçmiş olsun.
Kısırlaştırmadan sonraki 2. günümüz. İlk gün ve geceyi başında geçitdim. İlk gün titremesi ve kıvranması beni endişelendirse de, çok şükür bugün hareketli ve yiyor.
O kadar kedi kısırlaştırdım, ancak bu yavrucak çok yavaş gelişti ve ishalini kurutmak aylar sürdü.
Annesi gibi hamile kalmaması için özel gayrete artık gerek kalmadı.
Sırada iki dişi ve dört erkek kısırlaştırması...
1 aylık stajımda günlük 2 3 kedi-köpek kısırlaştırıyorduk. Ekstra ağrı kesici verilmiyordu.
@Palyaco Benim anladığım yarın kısırlaştırılacak ve bir hafta kullanılacak bir ağrı kesici önerilmiş. / Genelde bu tarz ilaçlar veterinerlerde daha pahalı veteriner eczanelerinde çok daha hesaplı oluyor ya bölgenizde vet ecza deposu varsa oraya sordunuz mu? Bu veteriner eczanedeki fiyatı mı?
Ya Allah aşkına bir konuyuda bilene bırakın. Normal doğumla tüp ligasyonu kıyaslıyorsunuz. Siz ağrılı bir işlem örnek verdiniz bende verdim. Normal doğumda hiç bir anestezi almadan keside kullanıldı dikişti atıldı. Yaşamayan bilmez demişsiniz ya yaşadım biliyorum. Eğitminide aldım ordanda biliyorum. Anestezik madde ketaminin ne olduğunuda siz bana öğretmeyin bir zahmet.
Ben kediye ağrı kesici kesinlikle vermeyin de demiyorum. Her kedinin reaksiyonu farklı hayvan belki zorlanmadan atlatacak ne demeye karaciğerini böbreklerini yoralım ki zaten kısırlaştırılınca üriner sağlığı özen gerektirecek. Hayvan daha kısırlaştırılmadan nasıl bi ağrı reaksiyonu gösterecek bilinmeden analjezik tedavi planı yapılmaz. 4-6 gün antibiyotik kullanın der o tamam zaten, profilaktik tedavi.. Benim yaptığım iğnede veterinerimin gönderdiği ilaçtı ayrıca. Dağlar kadar fark yok yani.
Ve lütfen rica ediyorum eğer eczacı, veteriner, ebe, hemşire, hekim değilseniz bana işimle ilgili ahkam kesmeyin.
Asetaminofenin yani ağrı kesicinin kedi ve köpeklerde riskli ilaç grubu olduğuna dair bir ton bilgi var bu yan etkinin bir sınırı yok yani sizin dediğiniz gibi bir haftada kalıcı hasar olmaz diye bir dünya yok. Bir doz da da olabilir. 2.3.dozdada. Bu bi kumar yani risk. Hayvanın iyiliğini düşünüyorsak önce operasyona girmeli gözlemimizi yapmalıyız gerçekten mecbur kalmadıkça bu risk alınmamalı. Bu söylediklerimi 10 veterinere sorsanız 9u aynısını söyler katılır, deneyebilirsiniz. Bir tanesi de bu veteriner gibi çıkar. İster kullanın ister kullanmayın. Bir haftalık ağrı kesici kullanımı aşırıdır ve gereksizdir. 1-2 doz mecburiyetten kullanım bambaşka 7 doz bambaşka.
Benimde dişi kedimin 6.ayda kısırlaştırma operasyonu gerçekleşti, sadece 2 yada 3 gündü enfeksiyon kapmaması için veterinere götürdük oda her kediye uygulanan bir durum bunun dışında hiç bir ağrı kesici yada ilaç kullanmadım, zaten ilk günü anlatınca normale döndü, bir hafta geçmeden eski haline döndü..size daha operasyon olmadan ağrı kesici vermesine anlam veremedim
Benim kızıma kısırlaşma sonrası veterinerimiz ilk 2 gün kullanmamız için antibiotik vermişti.
Asetaminofen insanlar için, kediye zehirdir yahu neden onu yazsın. Tek etken madde o mu sanki ağrı kesiciler içinde. İşinizi size niye öğreteyim hemşirelik ayrı hayvan bilimi ayrı zaten. Bir şey demiyorum artık. Cevap yazmayın lütfen
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor