İç Dış Parazit Aşısından Kaç Gün Sonra Kedi Öpülebilir?

Seneca
Seneca

2701 Puan

Aslında kedimin şu an aşıları tam ama yeni sahiplendiğim ve sahiplenme sürecimiz aslında hiç planda yokken gerçekleştiği için veterinerimize bir türlü soramadım. Hazır düşünüyorken de buraya yazayım dedim. Kedinizi ilk sahiplendiğinizde aşı konusunda nasıl bir yol izlediniz? Biz mantar tedavisi gördüğümüz için aşıları ancak 2 hafta önce yaptırabildik yani eve aldıktan 2.5 ay sonra. Kedimizin cilt doktoru bir kere yapmak şartıyla Karo'yu yıkamamızı istemişti yağ bazlı kremlerin vücuttan iyice arındırılması için. Yıkandığı günden beridir de evdeydi ama önceki gibi elimi dokundukça yıkamıyordum. Parazit açısından temiz gibi hissediyordum ama yanıldım mı acaba diye düşünüyorum. Parazit aşılarını olduktan 3 gün sonra da bu kadar beklemek yeterlidir herhalde diyip kucağımdan indirmiyorum ve sürekli ağzından gözünden öpüyorum ama parazitler ne zaman düşüyor ya da düşüyor mu düşmüyorsa da ne zaman ölüyorlar bilmiyorum. Aşıdan sonra da bit tarağıyla taramadım çünkü sahiplenmemiz zaten çok spontane gelişti, o zamanlar kedi bakımıyla ilgili çok bir bilgiye sahip değildim. Aşıdan sonra taramam gerekiyor muydu, çok mu erken mi içli dışlı oldum acaba herhangi bir şey parazit mıyımdır diye endişeliyim. 3 gün sizce yeterli mi yoksa hastaneye gitmeli miyim :D bilmiyorum. Bu konuda bilgi verirseniz ben ve benim gibi ilk kez aşı yaptıranlar için harika olur. Teşekkürlerr ^^

14 CEVAP

Ozzey
Ozzey

118677

Merhabs hayirli olsun kediniz. Allah saglikli uzun omurler versin. Ic parazit varsa tuvaletinde goxukurdu ic parazitten sonra. Pire de 2.5 ayda bir sey olsaydi fark ederdiniz. Ama kontrol arada oksarken. En kokay kontrol yontemi suyuna bakin suyunsa siyah kahverengi noktalar olursa piresi vardir. Yoksa yibe arada ustune bakin. Olsa zaten kasinir. Gecmis olsun. Opmek icin isterseniz yine bir iki hafta bekleyin.

aslihan_e
aslihan_e

128247

Evet evet, o ilaç kediler için de güvenilir, birden çok etken maddeye sahip. Praziquantel, Pirantel pamoat ve Febantel içeriyor. Bunların hepsi kediler için de kullanılan etken maddeler. Kedilerin tüm iç parazit türlerini öldürür. Stronghold yerine iç parazit için bu haptan kullanırsanız daha iyi etki görürsünüz. Siz şimdi Dipylidium caninum denen pire tenyası ihtimaline karşı bundan verin bence, siz bilirsiniz tabi ama ben olsam verirdim. 3 hafta sonra da tüm yumurtadan çıkanlar için tekrar verirsiniz. Çünkü iç parazit ilaçları yumurtaları öldürmüyor. Onlar sürekli çıkıyor, 21 gün sonra son yumurtalar da çıkıyor sonra da ilaç verip hepsini öldürüyorsunuz. Erişkin olamıyorlar böylece, normalde kalan yumurtalardan çıkanlar 45 günde erişkin olup yumurtlar. Bu tenya üzerine bu kadar düşüyorum çünkü ben geçmişte tenyaya etki etmeyen bir etken maddeli iç parazit hapı kullandım. Sonra hemen ertesi gece kedim poposunu tam suratıma getirmişken poposundan çıkan canlı tenya parçalarını gördüm. O yüzden insanları bu konuda uyarmak istiyorum.

aslihan_e
aslihan_e

128247

Öncelikle tüylerini kontrol edin, pire ya da siyah kum tanesi gibi pire yumurtaları var mı diye, varsa öpmeyin tarayın iyice, önce yumurtalardan kurtulun. Öperken dudağınıza bulaşırsa ve yutarsanız tenya yapabiliyor onlar. Suyunda kahverengi noktalar konusunda ben pirelenen kedilerimin suyunda hiç nokta falan görmedim. İç parazit konusunda ilaçtan 1-2 saat sonra parazitler dökülüyor zaten ama 3 hafta sonra tekrar uygulama yapılıyor o zamana kadar iç parazit yumurtaları çıkmaya devam ediyor. İç parazit iğnesi yumurtaları öldürmüyor. Parazit uygulaması 2 defa yapıldı mı? Ona göre hareket edin. Parazit olmadığından emin olmadan öpmek doğru değil, yine de iç parazitler yeni öldüğü için şuan bulaşkanlığı daha az olur. Burunlarının üstünü öperseniz en risksiz yer orası. Ağzınıza tüy bulaşmaz.

Ozzey
Ozzey

118677

Anladim. Kasinti icin ben sokakta baktigim 20 gun once dogum yapan bir kedi var dogumdan 2 3 gun once boynunu kasimaktan delmisti tum tuyleri dokulmustu o bolgede. Yapabilecegim cok bir sey olmadigindan kekik topunu denedim. Yaraya baticon surdum sonra kekik topuyla sildim. Yarasi hemrn iyilesti. 2 en fazla 3 gun sonra dogum yapti evinden cikmadi. Karda mecbur apartmana aldim. Tuyleri de cikmis kasimiyor da.

Ozzey
Ozzey

118677

Ilaclardan sonuc alamazsaniz deneyin.

aslihan_e
aslihan_e

128247

Hayır normalde iç parazit için en az 2 uygulama yapılır sonra 2 ay geçince tekrarlanır. Bazı veterinerler tek yapıp bırakıyor bu yüzden iç parazitler tam olarak yok olmuyor. Zaten "İç parazit yoktur belki sorun olmaz o yüzden" diyenler olur belki ama kedilerde hiç çiğ et yemeseler de illaki iç parazit oluşuyor, siz sahiplenmeden önce düzenli iç parazit tedavisi yapılmış mı? Kedi yavruysa özellikle 2 kez yapılır. Ama eğer ikinciyi yaptırmayacaksanız, kesin yoktur diyorsanız o zaman ilaç verildiği gün içinde yaptığı dışkıyı kontrol etmeniz gerekli. Hiçbir şey çıkmıyorsa o zaman ikinciyi yaptırmayabilirsiniz. Ayrıca Stronghold'un etken maddesi olan Selamectin, kedilerde en çok sık görülen tenyalar üzerinde etkisizdir. Onun yerine geniş semptomlu iğne ya da hap uygulaması yaptırmanızı öneririm. O tapeworm denilen tenyaları gördüm ve iğrençler gerçekten.

aslihan_e
aslihan_e

128247

Verin haptan ama önce o hapların tenyaya da karşı etki ettiğinden emin olun, sonra da bundan 3 hafta tenya yumurtalarının çıkması bitince verin. Zaten tenya varsa orada duruyordur hâlâ. Diğer mesela kancalı kurt ve yuvarlak solucan varsa kullandığınız damla onları dökmüştür. Birkaç çeşit oluyor kedilerde. Bizzat tanık oldum döktüğünde. Geçmişte pirelendiyse tenya da oluyor mutlaka.

Seneca
Seneca

2701

@aslihan_e çok teşekkür ederim. Şimdi kaldırıp hapı vereceğim gerçekten içim bi kötü oldu. Ben her türü öldürmediklerini bilmiyordum. İlk kez sizden öğrenmiş oldum ki sonradan bakınca da gördüm. Tekrar teşekkürler sizi de uğraştırdım ama :) sağ olun

aslihan_e
aslihan_e

128247

Rica ederim, yardımcı olabildiysem ne mutlu bana :)

Seneca
Seneca

2701

@Ozzey çok teşekkür ederim :) tüylerinin arası tertemiz pire ya da bit yok ama sürekli parazit yumurtası, larva falan gibi şeyler okuyorum o yüzden endişelendim açıkçası. Almış mıyımdır diye de korktum. Kedimde kaşınma var ama Karo ile veteriner fakültesi bölüm başkanı ilgilendi, kaşındığını biliyordu ve parazitten değil de mantardan kaynaklı iyileşme sürecinin parçası dedi. Son 10 gündür kullandığımız ilaçlar da zaten Metrin krem ve Allerset şurup. Hep kaşıntısıyla uğraşıyoruz kızımızın :)

Seneca
Seneca

2701

@aslihan_e iğneyle değil de hocamız stronghold ense damlası yaptı. O da iç dış parazit için zaten. Onun haricinde tüylerinde hiçbir şey yok. Suyunda da bir şey yok. Bize 2. bir parazit uygulamasından bahsedilmedi. 2 ayda bir yapılmasından mı bahsediyorsunuz?

Seneca
Seneca

2701

@Ozzey ay iyi ki söylediniz çok teşekkürler. Bizde de az az tüylenme var ama gözlerinden kulaklarına kadar olan kısım, yanakları ve boynunun bir kısmı tüysüz :( 5-6 aya anca çıkar diyorduk. Duyduğuma çok sevindim.

Seneca
Seneca

2701

@aslihan_e evde sokak hayvanları için aldığım iç parazit hapları var, onlardan verirsem sıkıntı olmaz o zaman değil mi? Dışkısında kısa kalın böceğimsi bir şey görmüştüm ama zaten parazit atmaya yarıyor diye tekrar bir uygulama yapılmalı diye düşünmedim. Görevini yapmış diye düşündüm. Kedim yetişkin, yaşını net bilmesek de yazın yavruları vardı, hepsi aniden 1 hafta içerisinde öldü :( o günden bu güne sayınca şu an hemen hemen 2 yaşındadır diye tahmin ediyorum. Belki yetişkin diye belirtmemişlerdir ama siz böyle diyince işkillendim. İç parazit hapı vermeli miyim sizce? 2 haftadan geçtiği için sıkıntı olur mu?

Seneca
Seneca

2701

@aslihan_e hiç pirelenmedi, ben sürekli larva yazılarını görünce acaba tüylerinde yumurta var mıdır, erken mi öptüm, ense damlası parazitleri döküyor mudur diye endişelendim. Elimdeki parazit hapı da bavet wormtal ama bakınca köpekler için olduğunu gördüm veteriner kediler için vermişti, birkaç sokak kedisine yarım doz vermiştim hala yaşıyorlar ve sürekli görmesem de besliyorum ama takip altında tutamıyorum sokak kedisi oldukları için.
Bavet Wormtal,
Askaritler: Toxocara canis, Toxascaris leonina (erginleri ve ergin olmaya yakın türleri)
Kancalı Kurtlar: Uncinaria stenocephala, Ancylostoma caninum (erginleri)
Kamçılı kurtlar: Trichuris vulpis (erginleri)
Şeritler: Echinococcus granulosus, Echinococcus multilocularis, Dipylidium caninum, Taenia sp.
İçin etkiliymiş. Yarım dozu 2-3 kiloluk küçük köpeklere verilebiliyormuş. Muhtemelen o yüzden verdiler. Siz hiç duydunuz mu, böyle söyleyince güvenli olup olmadığıdan şüphe ettim.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1152 Görüntüleme
  • 14 Cevap
  • 2 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80239 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR