İç Parazit İğne Mi Hap Mı?

Gmz91910
Gmz91910

14251 Puan

Merhaba ☺️ Kedimin aşı zamanı yaklaşıyor kafamda soru işaretleri var.veteriner hekimime çok güvenirim çok ilgili gerçekten hayvanları çok seven bir hekim ve en önemlisi işinde gerçekten çok iyi. Sorum şu; iç parazit aşısında hep iğnenin daha iyi olduğunu söylüyor.burada bazı yazılar okudum hap daha etkili diye.acaba içerik ve ilaç markasıyla ilgili bir durum mu?

13 CEVAP

aslihan_e
aslihan_e

128337

İğne de hap da aynı, sadece etken maddesine bakar. Birisi iğne yaptırıyor ama o iğnenin etken maddesi kedisinde var olan iç paraziti öldürmeyen türden oluyor, hap yutturuyor, kedi parazitleri dökünce hap daha iyi diyor. Diğer kişi tam tersi hap veriyor ama yanlış hap veriyor kedi yine iç parazit dökmüyor ya da sadece 1 ya da 2 türü döküyor. İğne vurulunca kalan tür de dökülüyor. Hap hepsini öldürmüyor demek ki diyor. Bu gibi sorunların önüne geçmemiz için birden fazla etken maddeye sahip iç parazit ilaçlarını kullanmalıyız. Kedilerde birden fazla tür iç parazit olabileceği için kombinasyon şeklinde olan iğne ya da hapları tercih etmeliyiz. Her etken madde farklı türler üzerinde etkili. Kedilerde fenbendazol, praziquantel, Pirantel pamoat, Albendazol, Niklozamid, mebendazol, ivermektin gibi bir çok etken madde kullanılıyor. Bazıları daha geniş semptomlu bazıları daha dar. Biri kancalı kurt yuvarlak, kurt döker, diğeri şerit kurt döker. Bu her antibiyotiğin her çeşit bakteriye etki etmeyeceği gibi bir durum.

Orcuncun
Orcuncun

7435

Genelde tabletler 2 ya da 3 etken olurken enjeksiyon tek etkenli olur, bu yüzden tablet daha geniş spektrumlu olduğundan tercih sebebidir. Ama enjeksiyonun içeriğindeki etken de oldukça fazla tür iç parazite etkilidir.

ytmzeypcn
ytmzeypcn

722

Veterinerimiz bize hapın daha etkili olduğunu ancak iğnenin daha uzun süre vücutta kaldığını ve yavaş yavaş etki ettiğini söyledi. Bu yüzden bağışıklığı düşük olan kedilerde iğne kullanmanın daha mantıklı olduğunu , hap kullanımının ise direkt etki ettiği için hasta veya bağışıklığı düşük kedilere ağır geldiğini söylemişti.


Bu yüzden kedim hasta değilse genelde hap olarak kullanıyorum ve şuana kadar 2 senedir iç parazitten kaynaklı bir sorun yaşamadım

Palyaco
Palyaco

218519

İç parazit iğnesi daha etkili tabi biraz agar bir asi

gece18
gece18

12995

Hap etkili. Direkt öldürür ama birazda dikkat etmek gerekir her kediye yaramıyor.

iremtanyeri
iremtanyeri

232

Merhaba. Biz iç parazitini hep hap olarak yaptırıyorduk fakat aşı döneminden kısa bi süre sonra iç parazit oldu. Sanırım iğneye döneceğiz. Aklında bulunsun iğnenin daha etkili olduğunu düşünüyorum.

Palyaco
Palyaco

218519

Bu platformda bazen gerçekten şaşırıyorum hap nasıl iğneden daha etkilidir şaşırıyorum cevaplara iğne daha etkilidir uzun süre vücutta kalır

MMiamu01
MMiamu01

9719

Bizim Veteriner ense damlası şeklinde yapıyor hem iç parazit hem dış parazit birlikte

nil7
nil7

12684

Ben iç paraziti hap dış paraziti damla olarak yaptırıyorum.

aslihan_e
aslihan_e

128337

@İremtanyeri İç parazit hapı ya da iğne koruyuculuk sağlamadığı için kediniz iç parazit olmuş bu çok normal, bu ilaçlar sadece var olan iç parazitleri öldürür, ayrıca yumurtalara da etki etmez. İğne de olsa kedinizde birkaç gün sonra iç parazit olabilirdi. Yediklerinden dolayı veya yumurtadan çıkanlardan, bu yüzden mutlaka ikinci uygulama gerek 3 hafta sonra. Hapların etki ettiğinden de yüzde yüz eminim, yeter ki geniş semptomlu hap kullanın. Haptan sonra avuç avuç metrelerce her çeşitten iç parazit gördüm.

Gmz91910
Gmz91910

14251

Çok teşekkür ederim cevaplarınız için🙏🏻

aslihan_e
aslihan_e

128337

Ayrıca iğne daha uzun süre vücutta kalır denmiş, genelde iğne olarak praziquantel yapıyorlar ve iğne de olsa hap da olsa praziquantel'in vücutta kalma süresi 24 saattir. Mesela hap olarak fenbendazol verseniz o 30 saat kalıyor ama uzun kaldı diye çok etki etti diyemezsiniz, parazitler zaten 2-3 saat içinde ölmeye başlıyor. Kedilerime ilaçlar ne kadar sürede etki edecek diye sürekli araştırdığımdan biliyorum. Sokak kedilerine de baktığımdan onlar sürekli kurtlular, sürekli bu ilaçlarla haşır neşirim. Zaten daha fazla vücutta kalan ilaçlar olsa, atılmasalar hayvana zararları olurdu. Tüm vücutlarına dağılıyor, karaciğerlerinden geçiyor bu ilaçlar.

İğne

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1068 Görüntüleme
  • 13 Cevap
  • 2 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80300 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR