Yuka Bitkisinin Kedilere Etkisi Hakkında Bilgi Sahibi Olan Var Mı?

aslihan_e
aslihan_e

128410 Puan

Evimde çok çeşitli süs bitkilerim var, çoğu kedilere zehirli ama onları eğittim yemezler. Sadece Yuka bitkisine karşı asla dayanamıyorlar, gündüz engel olsam gece biz uyurken yaprağın ucundan çok az miktar yiyorlar. Kendi çimleri de var ama Yuka'ya çok ilgi duyuyorlar. Sonra geçen mama ararken çoğu kedi mamasında Yuka bitkisi yer aldığını gördüm. Ben bu bitki zehirli diye biliyorum. Kedilere ne faydası var da mamaya koyuyorlar merak ediyorum. Bizim akıllı bıdıklar iç güdüyle neden ondan yemek istiyor acaba.

7 CEVAP

Renklipati
Renklipati

140143

Çölde yaygın olarak yetişen bu bitki steroidal saponinler içermektedir. Kediler, köpekler ve büyük hayvanlar için zehirlidir.tüm sitelerde genellikle zehirli etki yaptığından basediliyor, siz yinede onların ulaşamayacağı yere koyun derim

Poncimin
Poncimin

116364

@aslihan_e


Birkaç kaynaktan okudum, Yucca ve kullanımı hakkında kısaca şöyle yazıyor:


"Mojave yucca ve (İspanyol hançeri) ortak adlarıyla geçen Yucca schidigera , güneydoğu Kaliforniya, güney Nevada ve batı Arizona'nın Mojave ve Sonoran çöllerinde ve ayrıca Baja California ve Sonora, Meksika'da bulunan yaprak dökmeyen bir çalı veya küçük ağaçtır. Bitki, artrit de dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarını tedavi etmek için Kızılderili geleneksel tıbbında kullanıldı. Yucca son derece çok yönlü ve kullanışlı bir bitkidir, ancak "büyük" dozlarda tüm GI (sindirim sistemi) yolunu ciddi şekilde tahriş eder. Yucca, tam da bu nedenle ASPCA veri tabanında “zehirli” olarak listelenmiştir. Bununla birlikte, makul dozlarda, toz yucca her gün verilse bile tamamen güvenlidir. Çok güvenli bir doz yaklaşık günde 50 mg'a kadardır. Yucca schidigera'nın GRAS (genellikle güvenli olarak kabul edilir) statüsü vardır.


Neden mamalara ekleniyor?


Yucca schidigera özü, evcil hayvan dışkılarının kokusunu azaltmaya yardımcı olmak için bazı köpek ve kedi mamalarına eklenir.


Araştırmalar (linke gitmek için tıklayın),
evcil hayvan mamalarına Y. schidigera eklenmesinin, kalın bağırsakta bazı kötü kokulu gazların (yani hidrojen sülfürün) üretimini veya mevcudiyetini değiştirebileceğini ve kokuşmuş dışkıları azaltabileceğini göstermektedir.


Peki nasıl? Y. schidigera özündeki baskın bileşiklerin doğal deterjanlar olan saponinler olduğunu biliyorlar. Yucca'daki saponinler iyi çalışılmıştır. Yucca'nın Giardia'yı öldürdüğü, artrit ağrısını azalttığı ve hatta bazı kanserleri önlediği gösterilmiştir. Saponinler, amonyak üretimini azaltarak dışkı kokusunun azaltılması da dahil olmak üzere birçok besinsel fayda için desteklenmiştir. Bu bileşiklerin ayrıca gram pozitif bakterileri inhibe ettiği, kalın bağırsakta fermantasyonu stabilize ettiği ve muhtemelen Y. schidigera'nın amonyak üretimini ve dışkı kokusunu nasıl azalttığını açıkladığı bulunmuştur.


Yucca bunun dışında aynı zamanda da mükemmel bir lif, C vitamini, beta-karoten ve B vitaminlerinin yanı sıra çeşitli mineraller kaynağıdır; ve aslında vücudun besinleri emmesine de yardımcı olur, böylece hayvan gıdadan maksimum besin değeri alabilir."


Kaynak:


https://www.diamondpet.com/blog/nutrition/ingredients/what-is-yucca-schidigera-and-why-is-it-in-my-pet-food/


https://littlebigcat.com/yucca/

aslihan_e
aslihan_e

128410

Ben de izin vermiyorum zaten, onların ulaşamayacağı yer yok ki, tv masasına koyuyorum oraya çıkıyorlar. Sadece zehirli bir bitkiyi neden kedi mamasına koyuyorlar onu anlayamadım.

aslihan_e
aslihan_e

128410

Başka bir mama da buldum o da "Yucca bitkisi ile koku ve amonyak kontrolü sağlanır, besinlerin emilimi artırılır. Bağışıklık sistemi güçlendirilir, hayvanların büyümesi ve performansı iyileştirilir." yazmış. Zehirli bitkiyle nasıl bunlar oluyor ki.

aslihan_e
aslihan_e

128410

Çok teşekkürler

aslihan_e
aslihan_e

128410

Mesela Yucca kedi ve köpek sindirim düzenleyicisi diye bir şey satılıyor Trndyl'da.

aslihan_e
aslihan_e

128410

Mesela Sanabelle Sensitive diye bir mama var içindekilerde Yucca özü yazmış.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 542 Görüntüleme
  • 7 Cevap
  • 2 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80757 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR