Kedileri Geçici Sürelerle Odaya Kapatmak, Bir Bakar Mısınız?

Arkadaşlar merhaba, ben 1.5 yaşında iki dişi kedi sahibiyim. İkisini de aynı anda beraber sahiplendik, kardeşler, çok iyi anlaşıyorlar. Kedilerimle kaldığım oda ebeveyn banyolu geniş bir yatak odası, her türlü ihtiyaçlarını giderebilecekleri bir alan. Biz ailecek kedilerimizi çok seviyoruz, kimsenin bakımıyla bir problemi yok. Fakat evimiz ayda birkaç kez misafir alan, ya da herkesin işi gücü sebebiyle zaman zaman gün içerisinde bir bakıma boş kalan bir ev. Normal şartlarda kedilerimiz uyku vakitleri (00.00-10.00 arası) hariç evde istedikleri gibi geziyorlar, oynuyorlar ama kendim yatacağım zaman onları da alıp odama çekiliyorum. Ben başlarında değilken ve uyuyorken evde gezip dolaşmaları, bir şey bulup yutmaları, mutfağa girip ocakla oynamaları ve en kötüsü olur da bir pencereyi açık bırakırsak (sineklik olmasına rağmen) oynayıp debelenirlen abanmaları, açılması derken kısacası başlarına bir şey gelmesi korkusuyla gece dışarıda olmalarına müsade etmiyorum. Sabahtan akşama kadar evde kimse, ama hiç kimse bulunmayacaksa dışarıda olmalarına müsade etmiyorum. Misafirler, akrabalarım falan geldiğinde hem çoluk çocuk eline düşmelerini istemediğim için hem de bazı akrabalarımın evde hayvan bulundurmaya dair saçma sapan görüşleri olduğu için vs evde yabancılar varken de kedilerimi dışarı çıkarmıyorum. Odamızda kalıyorlar Böyle zamanlarda genelde bütün gün koşturan kedilerim gerek benim yatağımda, gerek kendi yataklarında, gerek puf üstünde mışıl mışıl uyuyor oluyorlar. Oda da kalınca oyun oynama istekleri sıfıra iniyor, tüm gün birbirlerini yalıyorlar, belki iki top fırlatıyorlar o kadar. Sizce ben bu durumla kedilerimi gereksiz bir strese sokuyor olabilir miyim? Kediler 24 saat ev içinde diledikleri gibi dolaşmalı mı?

7 CEVAP

aslihan_e
aslihan_e

128541

Biz sineklik dışında bir de dış tarafa tel örgü taktırdık. Sinekliği yırtma, ya da yerinden sökme durumu oluyor ama teli sökemiyorlar. Strese girdiklerini ağlamalarından, odadan çıkmaya çalışmalarından anlayabilirsiniz. Biz mümkün olduğunca mutfakta bir şey bırakmamaya çalışıyoruz. Bizim bir kedi ne bulursa yer çünkü. Normalde önüne koysak yemeyeceği yiyecekleri bile yer, tencere kapağını açar. O da ocak üstüne çıkıyor ama sorun olmuyor kapalı ocakla ilgili. Bizde çok kedi olduğu için her zaman istedikleri odaya giremiyorlar, kavga edecekleri için ama o bahsettiğim kedimiz ağlar, mecburen o geziyor sürekli.

bloodyluxury
bloodyluxury

1605

Merhaba,


Bildiğim kadarıyla kapalı kapılar kediler için merak uyandırıyor. Zaten meraklı canlılar olduklarından kapının arkasından gelen sesler ilgilerini çekiyor, ne olduğunu merak ediyorlar kanımca. Maalesef biz de gün içinde evde olmadığımızdan ve mutfakta kapı olmadığından ara kapıyı kapatıp diğer 3 oda kapılarını açıyoruz serbestçe gezebilsin diye. Mutfak biraz riskli, birkaç kez farkında olmadan tezgahın üzerinde bir şeyler atıştırırken yakaladık. Mutfakta da kapı olmadığı için ara kapıyı kapatıyoruz biz de. Aslında ev düzenini biraz onlara göre de ayarlamak lazım, bu canılar meraklı koku alma ve işitmeleri bizlere göre çok hassas. Ben sizin durumunuz için çok problem olduğunu düşünmüyorum eğer siz evdeyken dolaşıyorlarsa.

theyusra
theyusra

16477

dediklerinize katılıyor ve onaylıyorum, kedilerinizin ise stres olduğunu vs düşünmüyorum çünkü sürekli kardeşiyle beraberler. ancak kedilerinizi gece odaya almanız doğru değil. bırakın gece özgürce koşup oynasınlar çünkü kediler gece hayvanlarıdır, ama siz onları odaya kapatınca mecburen uyumak zorunda kalıyorlar. gece beraber enerjilerini atmalarını izin verin emin olun gündüz siz de çok rahat edeceksiniz.

D-O
D-O

11908

Ben genellikle mutfak kapisini ve banyo kapisini hep kapali tutuyorum. Evden gidiyorsam ve geceleri uyurken tuylu oyuncaklarini bile kaldiriyorum cunku kedimin sacma seyleri yutma yeme huyu var :D diger odalar ve salon falan hep acik duruyor.


Tek bir odaya kapatmaniza gerek yok gibi. Yani mutfak kapisi yoksa o zaman evet kapatmaniz gerekebilir ozellikle siz evde yokken. Ama geceleri etraftan tehlikeli olabilecek seyleri kaldirip onlari serbest birakabilirsiniz, kediler geceleri oynamayi seviyorlar aktif olduklari saat araliklari oluyor.


Kedileriniz eger kapali odadayken cikmak icin miyavlamiyorsa kapiya gitmiyorlarsa stresli degiller demek ama ben yine de onlari kapatmazdim, odalari onlara uygun hale getirirdim :)

NorthNight
NorthNight

16576

Geceleri mutfak dahil her yer açık bizde, zaten kendisine zarar vereceği şeyleri ona göre düzenlediğim için herhangi bir problem olmuyor. Bazen biz uyuyunca o koşturup oynuyor, o yüzden alan kısıtlaması yapmıyorum, bence yapılmamalı da. Sadece çocuklu misafirimiz gelince yatak odamıza alıyorum yatağıda orada bi kaç saat orada geçiriyor. Oda oğlum dışında diğer çocuklardan rahatsız olduğu için. Tabi bunu sizin yaptığınız yanlış strese giriyorlar anlamında söylemiyorum zaten strese giriyorlarsa belli ederler sizde gözlemlersiniz.
Gün içinde evden çıkarkende aynı şekilde her oda açık oluyor.

Hzlcelebi
Hzlcelebi

6809

Kediler 24 saatin büyük çoğunluğunu uyuyarak geçiriyor ama 24 saat bir odada durursa hareketsizlikten obeziteye gider ve evde dolaşmaya alışık oldukları için psikolojik problemler başlayabilir alan sınırlandırması sadece köpekler için uygundur kediler özgür hayvanlardır bizde miaafir gelince mecbur odaya koyuyoruz masaya oraya buraya çıkmasınlar diye kedi seven bizimle aynı durumda olan varsa zaten hiç kapanmıyorlar çok fazla kapatmamanızı tavsiye ederim kediler değişik psikolojiye sahip

Hepinize teşekkür ederim… tavsiyelerinizi uygulayacağım 🙏

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 418 Görüntüleme
  • 7 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81804 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR