Britishler Sürekli Hasta Oluyor Mu

YusufEa
YusufEa

2063 Puan

arkadaşlar iyi geceler british shorthair kalıtsal hastalıkları kalp sorunu vb. bu hastalıklar eninde sonunda ortaya çıkıyor mu yoksa iyi bakıldığında bir sorun olmaz mı

7 CEVAP

simbakedi
simbakedi

136205

çoğu yatkın bu genetikleri. olacak ya da olmayacak denemez çok iyi bakarsanız olabilir kötü bakarsanız olmayabilir belli değil yani. ancak ülkemizde bilinçsiz bir çiftleşme olduğundan dolayı kalp hastalıklarından da önce zaten düşük bağışıklığa sahip oldukları için her türlü ufak şeyde hastalanırlar genelde

Thekedi
Thekedi

4630

Genetiği ile alakalı cins kediler genel olarak akraba çiftleşmesi olduğu için çekinik hastalıklar bile onlarda sık görülüyor. Kalp hastalığı dediniz hipertrofik kardiyomiyopati hcm geni ile olur. 2 hcm varsa hastadır, 1 tane varsa olabilir ya da olmayabilir. Bu pek sizin bakımınızla alakalı değil, doğuştan gelir. Son zamanlarda çok fazla hipertrofik kardiyomiyopati tanısı koyuluyor demişti veterinerim, insanlar kafalarına göre kedilerini evde çiftleştip duruyor.


Polikistik böbrek hastalığı var. PKD geni ile taşınır, otozomal dominant bir gendir. Ve sanıldığının aksine hiçte az görülmezler. Direkt british cinsininde bu genin bulunma oranını bilmiyorum ama britishler İran kedi ailesin üyesi ve İran kedilerinde pkd geni oranı %46, scottish foldlarda %54... Hem anneden hem babadan bu genetiği kötü almışsa sizin yapabileceğiniz bir şey yok. Gene de oturup bir veteriner hekiminizle konuşun, önleme olmasa da bazı yöntmelerle geciktirme olur belki.


İnsanlar evlenirken bile belli testler tabi tutuluyorlar. Artık devlet bile sma gibi teskleri zorunlu tutuyor, hayvalarıda kafamıza göre çiftleştirmememiz lazım. Özellikle kedi köpeklerimizde doğal seçildim diye bir şey kalmadı. Bile bile yakın akraba olsa da görününşü için çiftleştirdiğiniz hayvanların popülasyonun yarısının hastalık yapan genler taşıması şaşırtıcı değil.

cyesims
cyesims

1057

Avrupada annesi babasının hastalıklarını vs biliyorsunuz kartları oluyo kim kimin yavrusu ama TR’de para için bi kedi sürekli sürekli hamile bu durumda doğumu bile zor yapıyo zavallılar. Bebekleri de hayata 10-0 geriden basliyo zaten genetik yatginlik var ustune bir de bu.

cyesims
cyesims

1057

Ve sokakta maximum 2 sene yasayacak bi canı ölümden kurtarmak varken lütfen parayla hayvan almayın. Sokaga atilmis british alcaksanız ok tabi

aslihan_e
aslihan_e

128499

@Cyesims Kesinlikle, sokaktaki kediler 2 yaşına bile gelemeden gençlik hastalığı, araba çarpması, köpek saldırısı gibi nedenlerle ya da basit bir iç parazit, nezle yüzünden bile ilgisizlikten ölüyorlar. Lütfen yeni kedi alacaklar sokaktan sahiplenin.

emreovec
emreovec

12921

Secereli değilse ki zaten Türkiye'de seçereli british shorthair bulmak neredeyse imkansız. Tamamen şans denebilir.

Lils
Lils

125528

Doğduğunda aldığı genler nedeniyle iyi bakılsa bile hasta olabilir ki iyi bakım diye bir şey de yok. Bazıları çiğ besleme, Bazıları acana , Bazıları proplan öneriyor. Yaş mama konusunda bile zibilyon sorun var hangisi net olarak doğru belli olmayan bir şey. Hastaysa iyi hafif atlatabilir ama kesin değil.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 478 Görüntüleme
  • 7 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81603 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR