Önemli Soru/Kedilerin Aşıları/Veterinerler Abartıyor Mu?

miloshy
miloshy

3258 Puan

Merhaba geçen bi sözlükte bununla ilgili herkes uzunca girdiler girmişti, işte kedilerinin her ay dış parazit iki ayda bir iç parazit olması için veterinerler sürekli mesaj atıyormuş vs. kedi sahipleri de belli bi yaştan sonra aşı yaptırmayı bıraktıklarını bazı veterinerlerin örnegin dış paraziti ayda bir yaptırın diyen veterinerleri saçma bulduklarını çünkü evde olan kedide dış parazit nasıl gelişecek gibi argümanları vardı. karma iş parazit ilk zamanlar dış parazitler çok önemli ama sonradan bunların kedi için ağır yük oldugunu söyleyenler var ne düşünüyorsunuz siz her ay dış parazit yaptırıyo musunuz bizim veteriner ayda bir dış parazit sıvısı için çağırıyor kafama takıldı kedim hiç dışarı çıkmıyor bu arada

3 CEVAP

Gitaradam
Gitaradam

1461

Dışarı çıkmasa da yararı malum parazit uygulamasının. Lakin abartıyorlar. Her ay ve hele ki kışın gereksiz olduğu sabit bence. Zehirli böcek ilacı gibi bir şey bu dış parazit. İç parazit köpekte 3-4 ayda şart ne kadar korunsa da. Veterinerler yolunda aş. Mesleğinin eri olan sinyalcilik yapmayan sıkı veterinerler için ticaret değil canların iyiliği önemli onlar da çok az . Sanat da tıpta endüstri olmuş. Belki herşey ticaret herşey endüstri. İki ayda iç parazit nedir ya yazık.

biz dışarı çıkıp eve getirebildiğimiz için hatta pencereden bile gelebileceği için 2 3 ayda bir iç dış parazit yaptırılması gerekir aksi gerekmediği sürece. geciktiği takdirde problem olabiliyor parazite bağlı dışkılarında kan bile görülebiliyor. ama lösemi aşısı konusunu anlamıyorum ben de pek. bazı hekimler bazı hastalarına önermiyor bazı durumlarda. hatta ilk lösemi aşısından önce birtakım testler gerekirmiş leukemia virüsü kedide varsa bu aşı vurulunca ölümcül olabildiğinden fakat çoğu hekim uyarıda bulunmuyor veya testi de çok pahalı ve düşük bi ihtimal virüsü taşımaları herhalde.

aslihan_e
aslihan_e

136869

Ben de dış parazit iğnesini eğer pire yoksa zararlı olarak görüyorum, uzun süreli kandan atılmıyor çünkü. Ama kedisi hiç evden çıkmadığı halde pire kapıp evleri pire istilasına uğrayanları da okudum. O zaman evi ilaçlatmak gerekiyor. İç parazit ilaçları o kadar zararlı değiller, kedide her zaman iç parazit riski vardır ve tedavi edilmezse size geçebilirler. Çiğ et yemeseler de oluşabiliyor, bir sinek, böcek tutsa, sadece bir pire kapsa yine oluşuyor. Karma aşı da belirli yaştan sonra kedinin dışarı çıkışı yoksa 3 yılda bir öneriliyor Amerika'da. Onun için de 3-4 yaşına gelmesi gerek kedinin. Ülkemizde ve geri kalmış ülkelerde tetanozdan ölüm vakaları oluyor ama Avrupa'da vaka sayısı çok düşük oluyormuş. Avrupa'da tetanozdan ölenler yaşlı insanlarmış, çünkü bazıları aşı yapmayı bırakıyorlarmış. Biz de kediler artık bağışıklık kazandı diye karma aşıyı bırakırsak düşük de olsa risk almış oluruz. Evet evdeki kediye tutup da gençlik hastalığı taşımanız zor ama acil durumda veterinere gitmeniz gerekirse ordan çok kolay hastalıklar bulaşabiliyor. Bu riski göze almanız gerek. Genel bir kural yok tabi ki ama 13 yaşındaki kediye bile aşı öneriliyor. Aşıyı gereksiz görenler kedileri hiç enfeksiyon yüzünden ölmemiş insanlar. Kedinin nasıl sürünerek öldüğünü görseler nasıl aşısını ihmal ettim diye üzüntüden kahrolurlar.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap