Dişi Kedim Kızgınlık Döneminde Ne Yapmalıyım?

Eldoris
Eldoris

270 Puan

Ben buradaki insanların sözlerine veterinerlerden daha çok güveniyorum. Çünkü buradakiler her koşulu sevimli dostlarımız için deneyimlemiş bilgili insanlarla dolu.


Benim sorunum şöyle; Dişi kedim yaklaşık olarak 7-8 aylık. Tekir cinsi bir kedi ve kızgınlık dönemine girdi ilk defa. Evde sürekli acı çeker gibi miyavlayarak erkeğini çağırıyor. Benim yaşadığım yerde evinde kedi besleyen pek bir insan yok. Veterinerlerde de kedi bulundurulmuyor. (2 tane veteriner var onlar da kedilerle alakalı pek bilgili değiller büyük baş hayvanlara bakıyorlar)


Ben kedimin önce anne olmasını bekliyorum ama sokağa da yavru yapıp gelmesi için salamıyorum. Hem hiç hijyenik değil hem de sokaktaki köpekler çok fazla ve saldırganlar her gün sokakta ölü kedilere rastlıyorum. Bu yüzden de dışarıya bırakamıyorum. Annelik duygusunu tadabilmesi için de kısırlaştırma işlemini yapamıyorum. Kaldı ki buradaki veterinerlere de güvenim sıfır. (Daha önce bir olay yaşanmıştı ve anneannemin ev kedisini az daha kaybedecektik.)


Benim yaşadığım yerden taşınmama 1.5 yıl kaldı.


Birinci sorum: Dişi kediler ne sıklıkla kızgınlık dönemine girerler?


İkinci sorum: Kedimi yavru yapması için kısırlaştırmamam doğru bir kararmı? (Her canlı anne olmayı hak eder)


Üçüncü sorum: Kedimi kısırlaştırdığım zaman tekrardan kızgınlık belirtisi gösterip evden kaçmaya çalışır mı?


Dördüncü sorum: Kızgınlık döneminde iştah kaybı yaşarlar mı?
(Kedim yemeklere aşırı düşkündü şu sıralar az yiyor. Normal mi?)


Cevaplarınız benim için çok önemli şimdiden hepinize teşekkür ederim🙏🙏

4 CEVAP

öncelikle kedilerde annelik duygusu diye bir şey yok doğurup 3 ay bakıp sonra tanımıyorlar bile yavrularını bu düşünceyi aşmalısınız. dişi kediler genelde 3 ayda belki 2 ayda bir kızgınlığa girer ki uzun sürmez bu kendi kedilerimle deneyimlediğim kadarıyla en fazla 1 hafta kadar sürüyor. durumunuz varsa gerçekten güvendiğiniz bir veterinere kısırlaştırmanızı öneririm çünkü kaçma eylemini kısırlaştırmadığınız sürece tekrarlıyacaktır ve kısırlaştırdıktan sonra dişiler bir daha kızan olmazlar erkeklerde ise düşük bir ihtimalle başta bir kaç kere yine kızana girerler. dördüncü sorunun cevabı olarak ise evet yaşarlar siz sadece şu anlık kafasının dağılması için bir şeyler yapmaya özen gösterin oyunlar oynayın ya da hangi aktiviteleri seviyorsa onlarla ilgilenmesini sağlayın ve dişiler bu dönemde aşırı sevgi isterler sürekli size sürtünüp sevgi isterler. ve tekrardan söylüyorum hayvanlarda annelik/babalık duygusu diye bir şey yok

huqi
huqi

116368

Kedinizi çiftleştirmeyin ve kızgınlık dönemi bittikten sonra kısırlaştırın. Kediler de annelik duygusu en fazla 3 aydır ve sonra yavrularını tanımıyorlar bile, yavrular kızgınlık dönemine girince kendi kardeşleriyle anneleriyle çiftleşebilir yani demek istediğim onların öyle bi duyguları yok.
Kediler çok fazla yavru doğuruyor bu yavrular büyüyünce ne yapacaksınız? Bunu düşündünüz mü? Hepsine bakabileceğinizi sanmıyorum, sokak kedilerini sahiplendirmek çok zor (herkes cins kedi sahiplenmek istiyor) yazan en fazla 3-4 kişi olur ama kedi de herkese verilmez. İyi bi insana denk gelmek çok zor sahiplendirdiğiniz hayvana iyi bakacakları mı? Bunun garantisi yok. Her açıdan kısırlaştırma en mantıklısı.
Benim kedim iki kere kızgınlığa girdi ilki 5 gün sürdü bu süreçte oyunlar oynattım daha çok ilgilendim, ikinci kızgınlığına 2 hafta sonra girdi ve 1 hafta sürdü. Kısırlaştırmazsanız sürekli kızgınlığa girecek, lütfen kedinizi kısırlaştırın.

PamukLina
PamukLina

624

Ben de kısırlaştırın diyorum. Diyelim kısırlaştırmadınız. Diyelim çiftleştirdiniz de .. Hamilelik sürecini nasıl geçireceksiniz?, yine hamilelik sürecinde veteriner kontrollerine götürmeyecek misiniz? hem anne kediyi hem yavruları riske atarsınız böyle yaparsanız. Doğum sorunsuz gerçekleşecek diye de kesin bir durum söz konusu da değil. Her süreç sıkıntısız geçti diyelim , yavruların ilk aşıları veterinerleri kontrolleri vsvsvs… hepsi bitti diyelim , anne kedi artık yavruları da istemiyor diyelim , zaten doğum sonrası yine bi kısırlaştırma serüvenine mecbur girmeniz gerekecek çünkü kızgınlığa girecek.. gerçekten ellerinizle büyüttüğünüz o yavrulara annesinden daha çok derin duyguları siz bekleyeceksiniz, nasıl ayrılacaksınız. İyi bir yere sahiplendirdiğinizden de nasıl emin olacaksınız? Acaba ben mi çok duygusal düşünüyorum, yoksa onlar iÇin bir karar alırken her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünmek kadar doğal başka bir şey var mı ? Neyse diğer soruları cevaplamaya çalışayım.



  1. Kızgınlığa girme süreci Kediden kediye değişir ama ortalama 2ayda bir denilebilir

  2. Anne olmayı istedikleri için değil doğası gereği hormonlarının değişimi yüzünden kızgınlığa girerler. Öyle olmasaydı sütten kesilen yavruları ile tekrar kızgınlığa giren anne kedi çiftleşmeye çalışmazdı herhalde değil mi ? ömür boyu annelik yapar, evlendirir ve torun torbaya karışırlardı..

  3. Kısırlaştırmak iÇin ne kadar gecikirseniz , kızgınlık dönemi hareketleri o kadar alışkanlık yapar ve uzun süreli aynı hareketler zaman zaman gözlenebilir. Ayrıca bir etken daha, kısırlaştırma işlemi esnasında herhangi bir eksik işlem sonrası kalan ovaryum kalıntısı olursa eğer , ilerleyen zamanlarda kızgınlığa girebilirler, bu yüzden iyi araştırıp , başarılı bir operasyon sağlanacağına güvendiğiniz bir yerde yaptırmalısınız.

  4. Evet , İştah kaybı yaşarlar. Sonrasında kızgınlık dönemi belirtileri geçince, iştahı da normale döner.

cat_expert
cat_expert

12742

"Her canlı anne olmayı hak eder"


Unutun bunu unutun yok böyle bir şey. Kedilerin anne olma gibi duyguları yoktur, kızgınlık tamamiyle hormonlarının etkisiyle kontrolsüzce gerçekleşir. Doğum yapsa bile annelik içgüdüsü sadece 2-3 ay sürer sonrasında yavrularına karşı hiçbir şey hissetmez, hatta yavrusuna saldıran anne kediler bile vardır.


Kızgınlıktan çıktıktan sonra hemen kısırlaştırın kedicikte rahata ersin siz de.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 391 Görüntüleme
  • 4 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81537 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR