Sokağa Terkedilen Canlıların Sorumlusu Biziz

pasakli_
pasakli_

13645 Puan

MERHABALAR..
SON BİRKAÇ AYDIR GÖZLEMLEDİĞİM VE YAŞADIĞIM ŞEYLER HAKKINDA SİZLERLE DÜŞÜNCELERİMİ PAYLAŞMAK İSTİYORUM.


YAŞADIĞIM BÖLGEDE HAYVANLAR ÇOK SEVİLMEZ VE ASLA EVDE BAKILMAZ. BAHÇEDE SOKAKTA YEMEK ARTIKLARI VERİLİR. O HAYVAN ORAYA ALIŞIRSA KOVALANIR, TAŞLANIR VE HATTA TEKMELENİR. KÜÇÜK NÜFUSLU YAŞADIĞIM YERDE BİRKAÇ ARKADAŞ BU DURUMLARIN ÖNÜNE GEÇEBİLMEK ADINA O KADAR ÇOK ÇABA SARFEDİYORUZ Kİ. CAMİ İMAMINDAN TUTUN MAHALLENİN DEDİKODUCU ABLALARINA BİLE HAYVAN SEVGİSİNDE BAHSEDİYORUZ. İNSANLAR ÖZELLİKLE SOSYAL MEDYANINDA BU KADAR HAYATLA İÇİÇE GEÇTİKTEN SONRA HAYVAN VİDEOLARINA ALIŞIR HALE GELDİ. TEKMELEDİKLERİ HAYVANLARA BİRAZ SEVGİ BESLEMEYE BAŞLADI. ETRAFINDA HAYVAN SAHİPLENENLERİ GÖRDÜKÇE HEVESLENDİ. AMA BİRÇOĞU DAHA BÜYÜK SORUNLARA YOL AÇTI. KEDİLERİN SEVİMLİ VİDEOLARI OYNARKENKİ HALLERİ VS VS DERKEN, SADECE BİR OYUN ARKADAŞI OLARAK GÖRMEYE BAŞLADI. EVE ALMIŞ OLDUĞU CANDAN SORUMLU OLDUĞUNU DÜŞÜNMEK YERİNE SIKILINCA KÖŞEYE KALDIRACAĞI YA DA YER KAPLAMASIN DİYE ÇÖPE ATACAĞI BİR EŞYA OLARAK DEĞERLENDİRMEYE BAŞLADI. HAYVAN BESLEMENİN GÜZELLİKLERİNİ İNSANLARA ANLATIYORUZ HEVESLENDİRİYORUZ ANCAK ZORLUKLARINDAN, BAKIMLARINDAN, HASTALIKLARINDAN, ONLARINDA BİR CAN OLDUĞUNDAN YETERİ KADAR BAHSETMİYORUZ SANIRIM. DÜŞÜNCEMİZ SOKAKTA ÖLMESİNLER BİR SICAK YUVALARI OLSUN OLUYOR AMA O YUVA ONLARA CEHENNEM OLABİLİYOR. YOK MAMASI PAHALI, HALIYA İŞEDİ, HASTALIĞI ÇIKTI, OYUN OYNAMIYOR, AŞISIYLA UĞRAŞAMAM, BEN İSTERSEM SEVERİM İSTEMEZSEM SEVMEM, PERDEMİ YIRTTI, KOLTUĞUMU TIRMALADI, YEMEĞİME ATLADI, KUMU KOKUYOR, KUMUNU TEMİZLEMEYE UĞRAŞAMAM, GİBİ SEBEPLERLE HASBEL KADER SOKAKTAN KURTULAN HAYVANLAR TEKRAR SOKAĞA TERK EDİLİYOR. DAHA BÜYÜK TRAVMALAR VE DEVAMINDA GELEN KORKU/SALDIRGANLIK HALİ BAŞLIYOR. SOKAĞA ATILAN KEDİ VE KÖPEKLERDE SON DÖNEMLERDE FARKINA VARDIĞIM DURUM BU. LÜTFEN ÇEVRENİZDEN YA DA BURADAN KEDİ SAHİPLENECEK BİRİ VAR İSE TÜM ZORLUKLARI, TÜM SORUMLULUKLARI, KARŞILAŞABİLECEKLERİ SORUNLARI DETAYLARIYLA PAYLAŞIN. ÖNCE EVE ALINMIŞ, EVE ALIŞMIŞ SONRA SOKAĞA ATILMIŞ

4 CEVAP

pasakli_
pasakli_

13645

CANLAR İÇİN YAŞAM ÇOK DAHA ZOR. YEMEK BULMAYI, KORUNMAYI, TEHDİTİ UNUTUYORLAR. GÜVENLERİ YİTİYOR YALNIZLAŞIYORLAR.

simbakedi
simbakedi

136205

ben de geçenlerde sokakta beslediğim kedilerden birini yakın bir arkadaşıma sahiplendirdim, bildiğim ve karşılaştığım bütün zorlukları anlattım. ancak bunları anlatmamamız, yeterince herkese bundan bahsetmememiz bizi sorumlu yapmaz. insanlarda akıl var mantık var, çevrelerinde kedi/köpek besleyen birisi illa olmuştur, olmasa bile sokakta görüyorlar halini. aylık 10tl ile mi besleyeceklerini sandılar? her şeyin bir zorluğu varken bu hayvanların neden olmasın? ben burada insanların rahatını bozmadığına ve zora geldiklerinde bedelini ödeyenlerin bu canlar olduğunu düşünüyorum. yoksa görüyoruz onca paralar verip satın aldıkları hayvanları bile sokağa atıyorlar, sanki alırken ona para vermiyormuşçasına bir de mama masrafını sorun eden birinden bırakın hayvan sahibi olmasını düzgün bir ebeveyn olmasını bile bekleyemeyiz. ya da sokaktan aldığı hayvana eline ne gelirse veren sonra da aa bu hastalandı atalım diyen birinden ne beklenir? insanlar salak değil, sokaktaki zorlukların farkında olmayabilirler ve biz bu farkındalığı yaratabiliriz ancak onlar da akıl ve mantık çerçevesinde düşünüp bazı şeyleri bulabilirler.


ayrıca bunun en büyük sorumlusunun da petshopların ve onların daimi müşterilerinin olduğunu düşünüyorum. kendisi koymuş küçücük kafese hayvanı ve gelip diyor ki "ablam bu kedi cinsi çok uysal, çok da tatlı. hiç tırmalamaz, ses çıkarmaz." ya da "bu köpek cinsi eve çiş yapmaz, havlayıp kimseyi rahatsız etmez, ısırmaz.". böyle saçma sapan hayvanları "pazarlıyorlar" ve bu bilgiler yayılıp yayılıp insanlara gidiyor ve sahiplenilen hayvanda bu özellikler olmayınca hop doğru sokağa ya da barınağa. burada bas bas bağırıyoruz, cinste değil karakterde olay diye ama hala bazısı hayır benim kedim/köpeğim x cinsi ve bu cinsler hiç şöyle yapmaz diye reklam yapıyor. açıkçası sokakta o kadar hayvana bir hayat sunmaya çalışan bizlerin bu konuda bir suçu olduğunu asla düşünmüyorum. suç sadece böyle akılsız insanlarda. kimse kimseye zorla hayvan vermiyor çünkü. olan da bir cana oluyor farkında değiller kendileri reklam yaparken.

Renklipati
Renklipati

140143

Okadar doğru ki yazdıklarınız, eve alanların çoğu da hayvan sevgisi değil onları bir kaç resim çekip yada oyuncak gibi görüp sıkılıp atmak..Bir kaç gün önce İstanbul sağanak yağışlı gecti hep yine yağmur ve marketten dönüyordum, uzaktan iki ergen kız 15 yada 16 yaşında köpeğe zincirili tasma takılır ya o tip bir tasma yürüyüşe çıkmışlar ben uzaktan kediyi köpek sandım ufak minik köpek, yaklaşınca anladım kedi,zavallı patisini yere suya koymaya korkuyor ıslanmış kediler zaten yağmuru ıslanmayı sevmeyen hayvanlar..dayanamadım sizin aklınız yerindemi dedim kedi bu havada yürüyüşe mi çıkarılır,utanmadan bizim kedimiz dediler,yazık bu gibi insanlar evine alıp baksa ne olur eziyet sadece, gösteriş ergence ona buna resim atma sevdası..herkes hayvan sever olamaz ve her evine alanda hayvan sevgisinden değil gösteriş amaçlı alıyor..

Ebrnk
Ebrnk

4306

Bir hayvansever olarak insanların önyargılarını değiştirmek uğruna yaptıklarınız takdire değer. Sizi tebrik ediyorum, güzel düşüncelerinizden dolayı alkışlıyorum 👏 keşke herkes hayvanların canlıların kıymetini bilse.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 367 Görüntüleme
  • 4 Cevap
  • 5 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80620 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR