Kulaktan Dışarı Akıntı Olmamasının Nedeni Nedir? Tanıdığınız Veterinere Sorabilir Misiniz?

GokhanTemiz
GokhanTemiz

983 Puan

Tanıdığınız veterinere sormanızı uzun süredir bakmakta olduğum sokak köpeği için rica ediyorum. Bulunduğumuz bölgede fazla bir veteriner yok. İmkanı en iyi olan veterinere götürüyorduk, kulağındaki otu çıkartmak için daha kötü hale getirdiği için ona götürmüyoruz. Bir diğerine muayeneye götürdüm ve bir başkasından telefonla bilgi aldım. Bu veterinerler haricinde en yakın veteriner 20km uzakta maalesef. O yüzden en azından başlıktaki sorunun cevabını bulmama yardım ederseniz çok sevinirim.


"Kulaktan dışarı akıntı olmamasının nedeni nedir?" yani köpekteki kötüye gidişatın nedeni acaba başka bir şey mi?


Götürdüğüm ikinci veteriner kulağın içinde akıntı olduğunu söyledi. Ancak akıntı hiçbir şekilde dışarı gelmiyor. Devamlı bir geniz akıntısı şeklinde, fazladan yutkunma, aniden oturunca ya da ayağa kalkınca burnunun tıkanması, hırlarken fazladan tıkanma gibi belirtiler gösteriyor.


Yani kulağında ya da ilgili sistemlerinde akıntı var ama devamlı içeri doğru gidiyor gibi görünüyor. Bu sorunun cevabı uyguladığımız tedavi açısından çok önemli. Eğer enfeksiyon ya da rahatsızlık beynine doğru ilerliyorsa menenjite çevirebilir ve verdiğimiz ilaçlar da bir yere kadar etkili olur. Ayrıca enfeksiyonun kaynağını tespit etmek açısından da bunun bir gösterge olabileceğini düşünüyorum.


Bir diğer çok belirgin değişen davranış da köpeklerin yeni uyandıktan sonra yaptığı gerinme hareketini 3-5 kez tekrar yapması. Kulağında (kulağının arkası ve ensede de) bir rahatsızlık ve ağrı olduğu bariz ama bu davranış son birkaç haftadır gelişti. Son dönem denge kaybı ve kusma olmadı ama iştahı bir türlü düzelmedi.


14 gün sef antibiyotik verdik. 10 gün civarı amoxycure çözeltisini kulağının içine uyguladık. Veterinere danışıp crystalin ile kulağının içini yıkadıktan sonra ağrısı arttı. Bugün itibariyle antibiyotiğe devam etmiyoruz. Prednol 4mg, 2 güne bir yarım ölçü verilecek. Kortizonu son çare olarak deniyoruz, bir gün sonra ağrıları tekrar artarsa ne yapacağımızı bilmiyorum.

4 CEVAP

GokhanTemiz
GokhanTemiz

983

@Gunesyildirimm desteğiniz için teşekkürler.


Son durum hakkında da bilgi yazayım, belki biri denk gelir, bir bilgi verir ve işimize yarar.


Prednol'ü tamamladık, Ateş ve yerinde yatamayacak kadar ağrı olmadı, iştahı da bariz şekilde arttı. Aynı zamanda kulak damlasına da başladık tabii.


Ancak geniz akıntısı, kulağına, boynuna, ensesine dokununca sık sık yutkunma hareketi devam ediyor. Kulağına dokununca daha fazla rahatsız olması sanki biraz arttı ama yukarda bahsettiğim sık sık yaptığı gerinme hareketi azaldı.


Kulaktan dışarı akıntı yok, damla kullandığımız dönemlerde mutlaka akıntı olurdu ama şimdi hiçbir akıntı yok. Kulaktan dışarı hiç akıntı olmadan bu kadar enfeksiyon nasıl olabiliyor? Bu sorunun cevabını bulamadım ama kulağında ağrı olduğu kesin. Belki enfeksiyon kaynağı değişti, oradaki ağrı kulağa vuruyor olabilir, bilemiyorum. Cevabını bulamadığım soruya dair tatmin edici bir yanıt bulabilirsem tedavinin yönünü oraya doğru değiştireceğim ama şu an sadece verdiğimiz ilaçlar semptomları bastırıyor gibi, herhangi bir kalıcı iyileşme göremiyoruz.

GokhanTemiz
GokhanTemiz

983

Köpeğin durumu hakkında biraz daha detay vereyim, belki lazım olur.


Kulağına uzun süre önce ot kaçmıştı, sarımsaklı zeytinyağı kullanmıştık, enfeksiyonu artıran bir şeymiş, veteriner öyle dedi ama 1-2 yıl boyunca hiçbir zaman denge kaybetmedi ya da iştahı azalmadı. 4 ay önce veterinere götürdük, otu çıkarmak için bayıltmadan (prensip olarak öyleymiş) aparat kullanırken kulağının içine zarar verdi. Bana göre zarı parçaladı, ona göre kulak duvarını parçaladı. Beyazlı, pembeli bir deri parçası çıktığını gördüm. Ardından otu kulağını temizlerken çıkarttım, bir aya yakın iyileşiyor gibiydi, şikayetler azaldı ama pat diye tekrar kafa sallamalar geri geldi.


Sirke kullanabilirsiniz demişti, elma sirkesi ve oksijenlli su kullandık, kulağının içinden biraz daha kir çıktı. Daha sonra birkaç kez kullandığımız gentamisin kulak damlası kullanırken baş dönmesi başladı. Tüm bu süreçte ilk kez baş dönmesi bu zaman başladı. Bu ilaç kulak zarı sağlam değilse kullanılmaması gerekiyormuş. Bir şey olmaz diye vermiş ama bence farkında bile değildi. Başı döndükten geriye doğru araştırırken fark ettim, keşke baştan baksaydım.


İş bu noktadan sonra daha hızlı şekilde değişti. Sef antibiyotiğe geçtik, daha önce augmentin kullanıyorduk, sef ilk başta iyi geldi, yine belirtiler gitti ama antibiyotiği kestikten sonra yine ağrı ve baş dönmeleri başladı. Ardından belediye veterinerinden destek alarak tedaviye geçtik. Amoxycure ilk bir haftalık kullanımda çok etkiliydi ama ikinci kullanımda o kadar etkisini göremedik.


Dediğim gibi hep biraz iyileşip daha kötüleşmeye doğru gitti. Son dönem olanları ilk gönderide yazdım. Denge kaybı haricinde tüm ağır belirtiler geri geldi. Antibiyotiği keser kesmez ağrıdan yerinde yatamıyor, dolanıp başka yerlerde yatıyor. Uzun süre antibiyotik kullandık, başka çaremiz yok. Danıştığımız veterinerler yaşlı köpek de olduğu için ameliyata zaten pek sıcak bakmıyorlar ama işin aslı böyle bir imkanları da yok gibi görünüyor. Bu şekilde ilaçlarla gidebildiği kadar gidecek, elinizden geleni yapmışsınız diyorlar. Bundan sonra kalan ömründe ağrı çekmemesini istiyorum ama elimden de fazla bir şey gelmiyor. Eğer sorun ilerlemiş ameliyatsız hep ağrı çekecek sonucuna çıkarsak imkanları zorlayıp böyle bir yola da girebiliriz ama en azından cevabını bulamadığım konuda destek olabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

GokhanTemiz
GokhanTemiz

983

Uzun yazı olduğu için okunmadı bile herhalde... Bu özetiydi aslında.

Gunesyildirimm
Gunesyildirimm

12853

Sonuna kadar okudum ama hiçbir bilgim yok, güncel olsun diye yazıyorum umarım yavrunuz iyileşir❤

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 386 Görüntüleme
  • 4 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80687 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR