Kısırlastırma

Merhaba sevgili patili dostlar 🐾 5 aylık oğlumu kısırlaştırmam için doğru zaman ne zamandır? Kısırlaştırma yapıldıktan sonra ısırma huyu, agresif ve hırçın halleri düzelir mi? Bu konuda fikirlerinizi ve tecrübelerinizi almak istedim. Yardımcı olursanız sevinirim🐾🐱🐾

10 CEVAP

simbakedi
simbakedi

136205

hiç alakası yok. insanlar gibi bir hormonel gelişme söz konusu değil. her kızgınlık ilerdeki kanser ve bunun gibi riskleri artırıyor. kızgınlığa girmeden kısırlaştırılma sebepleri bu kedilerin. özellikle dişilerde meme kanseri ve rahim iltihabının önüne geçiyor bunlar. yurt dışında bile artık 3 aylıkken kısırlaştırılıyor. vicdanı olan veteriner 1 yaşına kadar hayvanların stres altında yaşamasına ve ilerde olacak hastalık risklerini artırmasına izin vermez asıl. gerekli fiziksel muayene ve kan tahlilleri yapılmadan herhangi bir ameliyat olsa bile risk vardır ancak bu muayene ve tahliller yapıldıktan sonra çok düşük risklerdir bunlar ki bu risk de 0a yakındır. ilerde sahip olacağı riskler çok daha yüksek olduğu için kısırlaştırılır kediler. kedinizin böbrek yetmezliğinin sorumlusu kısırlaştıran siz değil tahlilleri yapmayan veterinerdir @fdq.

fdq
fdq

1575

Bu birkaç gündür hep böyle sorular görüyorum bu platformda. Çok endişe verici.


Çok küçük yavrular kısırlaştırılıyor veterinerin kasap ve paragöz olmasıyla ve çok ciddi sağlık sorunları oluşuyor ameliyat sonrası. Bunlara bir göz gezdirin ne dediğimi anlayacaksınız.


Yine belirteceğim: aklı başında, vicdanlı ve bilgili ve paragöz olmayan düzgün bir veteriner 1 yaşından önce kısırlaştırma yapmaz ve önermez.


Biraz sabredin miniğin kızgınlıkları normal. Şöyle düşünün 13 yaşındaki bir çocuğa ameliyat yapılmaz değil mi 18 beklenir büyüsün, hormonlar düzene girsin diye. O hormonlara da ihtiyacı var büyürken.


Siz bu arada iç/diş parazit ve 2 doz karma aşıyı ihmal etmeyin. Sağlıklı, bağışıklığı yüksek bir kedi olmasını sağlarsınız ve en büyük iyiliğiniz bu olmuş olur. Ameliyatı da daha kolay atlatır.


Yavru kedinin aşı, bakımı ve
kısırlaştırma ile ilgili bildiler bu platformda mevcut blog kısmında. Lütfen okuyun, çok faydalı olacak.


Kısırlaştırma çok ciddi bir ameliyat. Narkoz yiyor. Enfeksiyon riski var. Hayvanın ameliyat öncesi en azından hemogram (kan sayımı) testini ve yine mümkünse kreatinin, üre (böbrek testleri) ve alt, ast, alp (karaciğer testlerini) isteyin.


Yok yavrudur birşey yoktur, iştahı, oyunbazlığı yerinde diye düşünmeyin. Veterinerin goygoyuna gelmeyin. İyi bir veterinerse zaten kendisi diyecektir testleri yapalım yoksa ben böyle bir riske girmek istemem diye. Ama maalesef böyle demiyorlar. Paragöz ve kasap oldukları için. Yavrudur birşey olmaz diyorlar.


Benim kedime istememe rağmen test yapılmadı. Kedime 6 ay sonra böbrek yetmezliği teşhisi konuldu, o da benim şüphelerim sayesinde. Sebep yanlış kısırlaştırma.


3 kedim var. Ben de doğal olarak başta tecrübesizdim. Okuyarak kaynakları anladım ve maalesef acı bir tecrübeyle öğrendim. Hala öğrenmeye çalışıyorum.


O suçluluğu tatmanızı istemem.

fdq
fdq

1575

Biz insanlar nasıl ki en basit ameliyatta bile yani düşünün ameliyat bile değil endoskopi, kolonoskopi de bile öncesinde kan tahlilleri yaptırıyoruz ve böbrek ve karaciğer fonksiyon testlerinize bakılıyor rutin olarak. Çünkü hiçbir doktor hali hazırda bilinmeyen bir rahatsızlığı olmayan bir insanı risk alarak işlem yapmak istemiyor. Tahliller kötü mü çıktı önce tedavi, iyileşince ameliyat yapılıyor. Bilim ve vicdan bunu gerektiriyor tüm canlılarda. İnsanlarda da, hayvanlarda da. Kötü tecrübeler maalesef çok eğitici oluyor ama iş işten geçiyor. Böbrek yetmezliğinin geri dönüşü yok kedi kızımın. Müthiş bir suçluluk içindeyim.

Palyaco
Palyaco

218519

İdeal kısırlaştırma 7 ila 8 anlıktır tabi burda sağlıklı kediler içindir daha önce yapılan operasyonlarda sıkıntı oluyor bunu göz ardı etmeyin bağışıklığı güçlü kedilerde 8 aylık en ideal kısırlaştırma dönemidir

Baliminannesii
Baliminannesii

13171

1 yaşına gelmesini beklemeniz hem sizi hem kediyi strese sokar. Ben erkek kedimi yaklaşık 7 aylıkken kısırlaştırdım. Daha kızgınlığa girmemişti. Şuan 10 aylık çok şükür püskürtme gibi sorunlar yaşamadan yaptırdık bu sayede o alışkanlığı hiç edinmedi. Kısırlaştırdıktan sonra saldırma huyu azaldı daha sakinleşti diyebilirim.

Nadenge
Nadenge

6605

Erken kısırlaşan kedilerde sorun oluştuğuna dair bilimsel bir çalışma mevcut mu? Eğer değilse siz yaşadığınız olayı genellemiş oluyorsunuz. İdrar yolları ya da böbrek hastalıkları için erken kısırlaştırmayı öne sürmek için çok güçlü bilimsel verilerin olması lazım yoksa yapılan yanlış bir yönlendirmedir. Bu hastalıkların en önemli nedeni sürekli kuru mamayla beslenen kedilerin su içimi/sıvı alımının yetersizliğidir. Tabi tüketilen kuru mamanın kalitesi de oldukça önemli. Bir kedinin günlük tükettiği kuru mamanın 5 katı kadar su içmesi gerekir. Çoğumuzun kedisi maalesef bu oran kadar su tüketmiyor.

eneskolon
eneskolon

13447

1 yaşına gelmeyi beklemenize hiç gerek yok ilk kızgınlığını beklemenizi tavsiye ederim erkek kediyse genelde sağa sola işerler bazen işemedikleride oluyor hal ve hareketlerinden anlarsınız zaten detaylı söylemeyelim şimdi burda :) kızgınlığı bittiği gün veterinerinizle konusup testleri yaptırıp kısırlastırabilirsiniz

fdq
fdq

1575

Ben erken kısırlaştırma idrar veya böbrek yetmezliğine sebep oluyor demedim. Böyle birşey yazmadım lütfen doğru düzgün okuyun ve bilinçli ve vicdanlı yorum yapın. Kısırlaştırma öncesi tahlil yapılmaması, ki İstanbul’da çok iyi semtlerde bile yapılmıyor çünkü veterinerin de işine gelmiyor vatandaşında işine gelmiyor para açısından, işte bu riskli hala getiriyor bu ameliyatları dedim. Her türlü ameliyatı sadece kısırlaştırmayı değil. Kısırlaştırmaya karşı falan değilim. Söylediğim çok açık ama farklı yerlere çekilmiş. Çok üzüldüm açıkçası burda bu kadar bilinçli bilgili bir platformda böyle hassas bir konuda kötü tecrübeler yaşamış binlerce insanın yorumları ve nazikçe uyarıları varken sizlerin burda laf çarpmanıza. Karma aşıları bile tamamlanmamış hayvanlar kısırlaştırmaya çalışılıyor erkenden. İşte buna karşıyım. Bu acele neden? Kısırlaştırmanın çok ciddi bir ameliyat olduğunu belirttim. Evet yurt dışında kızgınlığa girmeden yapılıyor ama aşılar bitmişken yapılıyor.
İstanbul’da yaşıyorum. İyi semtlerdeki 3 ayrı klinikte farklı tecrübelerim oldu. 3 veteriner de 1 yaşından önce ve aşıları tamamlanmadan kısırlaştırma yapmıyorlar. Yer Etiler ve Şişli.

fdq
fdq

1575

Ben kötü bir tecrübe yaşadım, tahlil yapılmadığı için. Böbrek hastası oldu. Şunu bilmiyoruz ameliyat öncesi de hastamıydı yoksa sonradan narkozun fazla gelmesiyle mi oldu bilmiyoruz. Sizi nazikçe uyarmak istedim siz aynı hataya düşmeyin. Bilinçli olun diye. Tahlil yaptırın ameliyat öncesi diye. Olay budur efendim. Canlarımıza sahip çıkalım, bizim canımız yandı sizin yanmasın diye. Biraz anlayış yahu, biraz empati.

Salihaylmz
Salihaylmz

20783

Küçük büyük diyemem bana göre küçük gibi ama veteriner hekimunjz bu konuda ne der bilemem.ben kedimi 10 aylıkken kısırlaştırdı. Hemogram ve biyokimya kısırlaştırmadan önce yaptırdım. En doğru zaman kızgınlık olmadan, başlamadan önce yaptırmak. Isırma huyları siz öğretmedikçe geçmiyor ama azalıyor. Bir de kediniz diş dökme çıkarma zamanı ise ondan da çok ısırıyor olabilir

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 348 Görüntüleme
  • 10 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80300 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR