Kızgınlık Dönemi Ve Kısırlaştırma Hakkında Bir Kaç Sorum Var Bakabilir Misiniz?

Gunesyildirimm
Gunesyildirimm

12853 Puan

Merhabalar dişi kedim 11 martta tam 6 aylık olacak ve 1 kaç gündür kızgınlıkta. Tam ne zaman girdi bilmiyorum boş odalarda azıcık azıcık miyavlıyordu ama ben canı sıkılıyodur diye düşünüyordum derken dün gece hiç susmadı sürekli oyun oynatarak dikkatini dağıttım ve dün gece emin oldum kızgınlığa girdiğine. İlk kedim ve ilk kez böyle bir durumla karşılaşıyorum o yüzden size bir kaç sorum var. İlk olarak gece koridorda miyavlıyor ve biz varken pek miyavlamıyor diye en son odama alıp kapıyı kapatmak zorunda kaldım sizce doğru bir şey mi yaptım onun yerine koridorda miyavlamasına izin mi vermeliydim?
Yere yatıp yuvarlandığında sevmem doğru bir şey mi? Annem hormonlarını iyice zıplatıyorsun hayvanı rahat bırak diyor ama o sevilmek istiyor. Severken poposunu kaldırıyor yerlerde yuvarlanıyor. Ben de dayanamıyorum sevmek daha iyiymiş gibi geliyor. Ama annemin dediği gibi bu yanlış bir şey mi? Yoksa onu birazcık da olsa rahatlatır mı?
Bir de bir kaç veterinerden operasyon bilgisi ve fiyat bilgisi aldık. Bir veteriner estetik dikişin daha az yarayı tuttuğunu bu yüzden tercih etmediğini söyledi bu doğru mudur? Gaz anestezi sadece belli durumlarda mı kullanılıyor yoksa isteğe bağlı mı? Ve gaz anestezi çok gerekli mi 200 tl fiyat farkı oluyor :( yine de çok gerekli derseniz olacak mecbur. Hemogram baktıracağız kesin ama biyokimya da illaki bakılmalı mı? Gönlüm baktırmak istiyor ama biyokimya hemogramdan daha pahalı galiba ve hemogram 200 gaz anestezi 200 derken 1400 lira fiyat çıktı. Biyokimya illaki olmalı mı?
Son olarak kedim tahmini 2-3 gündür kızgınlıkta ve ilk kızgınlığı. Kızgınlığı ne zaman biter ve tekrar ne zaman başlar? Daha tam 6 aylık bile değil ben 7 aylıkken kısırlaştırmak istiyordum ama yine de sizce bu ilk kızgınlığı biter bitmez kısırlaştırmalı mıyız? 6 aylıkken de kısırlaştırılabilir biliyorum ama çevremdeki herkes ameliyattan sonra çok kötü durumda olduklarını ve daha küçük olduğunu söyledi kıyamadım en azından azıcık daha büyüsün diyordum.

9 CEVAP

NorthNight
NorthNight

16576

Estetik dikiş ve gaz anestezi şart değil, ama olursa süreçte konfor sağlıyor. Bizde yapılmadı, 5.günde dikişleri düştü uzun süre yakalık kullanmak zorunda kalmadık. Anesteziden kaynaklıda bi aksilik yaşamadık. Yani gaz anestezi ve estetik dikiş olmadanda süreci olumlu atlattık. Bunlardansa detaylı kan baktırmanız daha mantıklı bence.
Her kedide kızgınlık arası süre değişiyor ama örnek vermek gerekirse bizim kız 30-40 gün arayla iki kızgınlığa girmişti. 2.kızgınlığın 9.gününde de hemen kısırlaştırdık.
Kan değerleri kilosu vs değerlendirilip uygun görülürse bence ertelemeyin.
Kızgınlıktayken sevmek ilgilenmekte streslerini azaltıyor benim gözlemime göre. Ben daha çok ilgilenip daha çok oynuyordum o dönemde.

edmrcglu
edmrcglu

12695

benimki sokak kedisiydi diğeri de onun çocuğu ama bebeklikten beri evde ben ikisini de kısırlaştırırken değerlerine baktıramadım maalesef durumum pek yoktu bir komplikasyon çıkmadı şükür bize kendiliğinden gaz anestezi yaptı veterinerimiz geçen sene bu kadar pahalı değildi tabi 😔 gaz anestezide daha az sorunla karşılaşırız dedi ikisi de estetik dikiş oldu benimkilerin dişi ilk uyandığında anestezi etkisinde çok hareket ettiği için dikişi biraz zorladı kanattı ama patlama gibi bir şey olmadı ki çok hareket etmişti diğer türlü dikişi hiç görmediğim için de bilmiyorum açıkçası sevmeniz onu rahatlıyordur çünkü acı çekiyorlar o dönemde ilk kızgınlığı bence max 6 7 gün sürer sonra kısırlaştırmaya götürebilirsiniz 6 ay çok erken bir dönem değil bence hatta dişi kediler içim daha sağlıklı erken kısırlaştırma

Gunesyildirimm
Gunesyildirimm

12853

Teşekkürler cevabınız için❤ Başka deneyimi olan yok mu arkadaşlar koca sitede?

Gimlihanim
Gimlihanim

123305

Gaz anestezi ve estetik dikiş imkanınız varsa bence çok daha güvenli yollar. Kediniz için en iyi seçenekler olacaktır. Hemogram ve biyokimya da ameliyat öncesinde mutlaka bakılmalı. Çoğu veteriner bunu atlıyor. Sonradan pişman olmamak adına özellikle istemiştik biz. Yine de karar sizin tabi. Bunların hiçbiri olmadan kısırlaştırma yapan veterinerler de var.
Kısırlaştırma için erken değil bu arada. 6 ay gayet ideal. Bekletirseniz biraz boşuna beklemiş olursunuz. O stresi tekrar yaşamasına hiç gerek yok.
Oyun oynatmakla çok iyi yapıyorsunuz. Biraz kafası dağılır. Biz de kızımı bol bol seviyorduk bu dönemde. Bence rahatlıyordu. Yanlış bir şey yaptığınızı düşünmüyorum. Biz bir de youtube dan kedileri rahatlatan müzikler açıyorduk. İşe yarıyordu biraz da olsa. Son olarak sevdiği mamalardan verebilirsiniz bu dönemde. Biz her gün yaş mama veriyorduk. Biraz yediği zaman uyuyordu. Rahatlıyordu.
Kısırlaştırma öncesi yapmanız gerekenlerin önerisini soru cevap kısmından filtrelerseniz birçok cevaba ulaşırsınız. Defalarca soruldu çünkü.
Şimdiden geçmiş olsun. Umarım sorunsuz bir süreç olur 🙏🏻😊

Nadenge
Nadenge

6605

Biz dişi kedimiz hiç kızgınlığa girmeden kısırlaştırmayı düşünüyorduk ama öyle olmadı bizim kız 5 aylıkken ilk kızgınlığına girdi. Biz de ilk kızgınlıktan sonra yaptıralım dedik ama bir hafta sonra tekrar kızgınlığa girdi. İkinci kızgınlığı bittikten sadece bir gün sonra koşa koşa vetetinere götürdük ve hemen kısırlaştırmasını yaptırdık. Biz maddi durumumuzdan ötürü Fatih Hayvan Hastanesi'nde yaptırdık çok uygun bir fiyata. 10 gün yakalıkla gezdi bizimki ilk gün biraz zorlandı ama sonra hemen uyum sağladı. Küçük yaşta kısırlaştırılan dişi kediler çok daha rahat bir şekilde atlatıyorlar süreci. Bizimki kısırlaştığında 2.5 kiloydu ve aldığı anestezi de kilosuna göre olduğu için daha azdı. Her şey daha kolay geçti genç olduğu için. Sokakta kısırlaştırdığım dişi kedilerin çoğu bir yaşını geçmişti onlar daha ağır geçirdi farkı anlayabiliyorsunuz zaten. Bence ilk kızgınlığı geçer geçmez bir iki gün içinde hemen kısırlaştırın. Ne kadar çok kızgınlığa girerse sağlık açısından o kadar risk artıyor demektir. Maddi durumuz elverişliyse kedinizin değerlerine baktırmanız elbette daha iyi olur. Ama değilse en azından genel sağlığını iyi gözlemleyin. İştahı yerinde mi, enerjisi normal mi yani bir anormallik var mı falan diye. Biz değerlerine baktırmadık ama işlem yapılmadan önce genel sağlık durumu normaldı.

Ozzey
Ozzey

118677

Merhaba gecmis olsun.
Bol bol sevin rahatlar yavrucak. Ben aldigimda 1.5 yasindaydi.oncesinde yazlikta bahcede bakiyorduk. Her gece velev rakoci diye deli deli miyavladi. Oksayinca susuyordu komsular bir sey demesin diye valla her gece uyumuyordum ne kadar surdu hatirlamiyorum bir hafta surmemistir miyavlamisi durur durmaz goturduk veterinere. Zaten kistleri varmis kocaman veteriner fotograflarini gostermisti.
Normal anesteziydi bizimki.normal olunca 1 gun veterinerde kalmasi gerekiyor. Alabilirsin de ama hayvan bayagi kotu oluyor bir de her ihtimale karsi durmustu bizimki komplikadyon bir sey olursa diye. Ameliyatli halini gormeye dayanamayabilirsin. normal bildigin insan ameliyati gibi hastalar nasil oluyorsa onlar da oyleler.
Gazli yaptiklarinda iki saat sonra veriyorlar demislerdi forumda. Yaptirmadim bilmiyorum. Degerlerine baktirin dedigini hatirlamiyorum baktik mi sanmiyorum birsey gorsem hatirlardim. Biliyorum maliyetli olacak ama imkan varsa yaptirin kisirlastirma bir kere oluyor zaten. O da disilerde ne yazik ki bildiginiz ameliyat yani. Gecmis olsun.

Renklipati
Renklipati

140143

Öncelikle şimdiden geçmiş olsun,sevmenizde bir sakınca görmüyorum.ayrıca şuan tam girmemiş kızgınlığa daha yeni çok başlarda randevu alana kadar oda geçer. 6.ay erken değil benimde kızım 6.aylıkken oldu kısırlaştırma operasyonunu..tahlillere gelirsek ben ikisinide yaptırdım en azından tüm değerleri ni gördük,maliyeti yüksek olmasın derseniz sadece kan tahlilide yeter en azından bağışıklığı düşükse belli olur ve operasyon ertelenir..gaz anestezi olmazsa olmaz değil bizim gaz anestezi estetik dikişli oldu..gazın rahatlığı daha çabuk anestezi yi atıp kendine geliyor sarhoşluğu daha kısa sürüyor, bence olmazsa olmaz estetik dikiş. Çünkü yakalik derdi yok o kedileri strese sokuyor aşırı derecede. Estetikte böyle sorun yok ip yok çeksin arada yalasada sorun olmuyor ve bir hafta sonra eskisi haline dönüyor o konuda kesinlikle estetik diyorum..şuan 1,5 yaşında kızım ve o günden beri ufacık bir sorun yaşamadık bir hafta içinde bitti gitti..sadece sonrası tavsiyem 1 hafta dikkat edin atlayıp zıplamasın yara yerinde şişlik oluşabilir kısıtlama yapın alan daraltın,okadar başkada problemi yok..

Gunesyildirimm
Gunesyildirimm

12853

Teşekkürler cevaplarınız için çok yardımcı oldunuz❤

Gunesyildirimm
Gunesyildirimm

12853

@gimlihanim


Zaten okudum daha önceki kısırlaştırma hakkındaki yazıları asıl sorum sevmenin kötü bir şey olup olmadığı bununla ilgili soru göremedim. Onu sormuşken aklımda olan her şeyi tekrar sorayım dedim daha sonra bir sürü başlık açmamak adına. Her gün 100 tane mamayla ilgili başlık görmekten bıkıp o dediğinizi keşfedeli çok oldu mümkün mertebe orayı kullanıyorum❤

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 272 Görüntüleme
  • 9 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80651 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR