Yaş Mamayı Sık Sık Vermek Zararlı Mı?

MonikaveTori
MonikaveTori

4458 Puan

Kuru mamanın çok da sağlıklı olmadığını duymuştum. (Kuru mamayı tabiki de vereceğim).Yaş mamayı sık sık vermek sizce iyi fikir midir? İki kedim var ve birisi yaş mamayı çok az yer bazı mamaları da kusar yani sorunlu biraz diğeri de aksine yaş mamaya bayılır. Bende yaş mamayı severek yedikleri zaman daha sık vermek istiyorum sık yaş mama vermemin herhangi bir zararı olur mu?

15 CEVAP

Anonymus985465
Anonymus985465

121914

Kuru mama kedilere uygun bir mama değil. Böbrek, idrar yolları, karaciğer hastalıkları gibi birçok hastalığın sebebi olarak gösteriliyor.
İdeal olan tavuk, hindi haşlama.
Alternatif olarak schesir, nd, animonda carny, natura, nutri feline gibi konserve mamalar. En kaliteli olduklarını iddia etmiyor. Kendi deneyimlefiklerim.

Betullsusam
Betullsusam

10255

Tek zarar olarak diş sorunu gösterilebilir ama o da kesin olarak bi sebep değil. Yani her gün yaş mama yiyen bir kedide kesin olarak diş problemi olur denilemez asla. Diş konusu dışında kesinlikle başka bir durum gösterilemez zarar olarak. Yaş mama kuru mamaya kıyasla bence daha sağlıklı. Ama sağlıklı ve iyi bir yaş mamadan bahsediyorum öyle paketin içi jöle dolu yaş mamalardan değil. Hem bayıla bayıla yiyorlar hem de yaş mamanın nerdeyse %85 bandında bir su oranı var o yüzden de normal su içmese bile yaş mamadan bu verimi alabiliyor. Sadece dikkat etmeniz gereken mamanın içeriği. Et oranı yüksek olsun, jöleli, koruyucu madde içeren bi mama olmasın. Bi de dediğim gibi çoğu kişi diş sorunu olur diyor ama buna dair net bir bilgi yok.

Yesilyesil9
Yesilyesil9

105762

En kötü yaş mama kaliteli kuru mamadan iyidir deniliyordu bir yerlerde tartışmaya açık ama bence yaş mama daha iyi

hannnngggg
hannnngggg

115022

yaş mamanın sağlıklı olduğunu düşünüyorum hala, haftada bir kez mutlaka yemeli bence bu normal olan kedime haftada bir kez yaş mama mutlaka veriyordum bazen iki, diş temizliğini de yapmaya çalışıyordum elimden geldiğince fırçalıyordum ve dis eti enfeksiyonu geçirdi veteriner hekim yaş mamadan olduğunu söyledi takviye kullandık düzeldi ama ne zaman yaş mama yese dişini fırçalamasam yine diş etleri kızarıyor kaliteli yaş mamalar kullanıyorum nd schesir nutri gibi jölesiz, o yüzden yas mama evet saglıklı ama diş bakımı yapılması gerekli (felix whiskas falan kullanılıcaksa hiç yememesi daha iyidir diye düşünüyorum)

Yesilyesil9
Yesilyesil9

105762

Jöleli yaş mamalar neden zararlı?

Gimlihanim
Gimlihanim

123305

Bugün bir veteriner kliniğinin sayfasında gördüm. Gelen kedilerden 10 da 8 i idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek yetmezliği ile ilgili şikayetlerle geliyormuş. Yani hal böyle olunca kuru mamada ısrar etmek biraz yersiz. İmkanı olan kesinlikle yedirmeli bence. Evde yapılan haşlamalar da suyuyla birlikte verilirse çok güzel öğün olur. Günde 1 kez verilmesi taraftarıyım. Dikkat edilmesi gereken şey diş bakımı. O da zaten kuru mamada da gerekli olan bir şey. Kuru mamanın dişleri temizlediğine hala inananlar varsa diye belirtmek istedim.
Ayrıca veteriner hekimler bu canların diyetlerine dair herhangi bir eğitim almıyorlar diye okumuştum bir yerde. Yani hal böyle olunca haftada 1 kez yaş mama verilmesini neye göre öneriyorlar bilemiyorum.

Salihaylmz
Salihaylmz

20783

Veteriner hekimler genelde hafta 1
veya 2 diyor. Diş temizliğine dikkat ediyorsanız bir şey olmaz diye düşünüyorum içeriği temiz yaş mama veriyorsanız tabi. Ben kedime çok veremiyorum ishal yapıyor diye.

Sezgek
Sezgek

16542

Bu konuyu biraz önce en yakın arkadaşlarımdan olan veteriner arkadaşımla telefondan konuştum haftada bir veriyorum burda okuduklarından sonra artırmayı düşünüyorum sen ne diyorsun dedim dediği haftada bir iyi yükseltme diş eti iltihaplanması diş çürükleri çok görüyoruz dedi verme bence dedi kendisinin yorumlarına çok güvenirim kedimin aşı sonrası yaşadıklarını buradaki veteriner muayene sonrası bile anlamamışken o sadece tel de konuşarak anlamıştı ve önerdiği tedaviyle kızım kısa sürede toparlamıştı dolayısıyla ben onun sözüyle devam edip haftada bir vermeye devam edeceğim

beyzathemoc1
beyzathemoc1

118037

Dikkat etmeniz gerekenler


Hayat seviyesine uygun mama (kısır yavru yetişkin) (haftada 4ten fazla verenler için geçerli)
Kilo kontrolü
Kuru mamayı tamamen bırakmaması
Diş temizliği
Kaliteli yaş mama


Bunlara dikkat ettikten sonra günde 2 konserve bile verebilirsiniz en kötü yaş mama kuru mamadan iyi değil kesinlikle kediniz yeterince su içiyorsa ve arada et tavuk veriyorsaniz (yağsız tuzsuz baharatsız) yaş mama şart olmaz

ByTogi
ByTogi

2557

Hayatımda şahit olduğum hiçbir veteriner yaş mamayı sürekli vermeyi tavsiye etmedi. Ben araştırma içerisindeyim kendi mamamı yapmayı düşünüyorum.

Aysenuraslan2
Aysenuraslan2

1050

Benim iki tane kedim var. Haftada 3-4 konserve mama bitiyoruz. Yarı yarıya bir şekilde. Kaliteli mama yedirmeye özen gösteriyorum. İçine biraz da su katıyorum su alımlarının artması açısından. Yedikten sonra hemen dental ödül veriyorum dişe iyice yapışmadan mama. Akşamları da fırçalıyorum.

latte9
latte9

4180

Veterinerler yaş mamayı cok sık önermiyor

MonikaveTori
MonikaveTori

4458

Cevaplarınız için herkese teşekkür ediyorum. Her veteriner farklı bir şey diyor. Haftada birkaç kez vermeyi düşünüyorum

Betullsusam
Betullsusam

10255

@Yesilyesil9
Jöleler zararlı maddelerle yapılıyor çünkü çoğu zaman. Markalar bunu açıkça söylemiyorlar içerik kısmına alelade şeyler yazıyorlar tam neyden yapıldığını söylemiyorlar yani. İyi şekilde jöle yapan markalar var mı? Evet, var. Jöleli mamaların hepsi kötü denilemez ama yine de tedbir amaçlı vermemek bence en doğrusu olacaktır. Bilmiyorum makale gibi bir yerden mi okumuştum kalp rahatsızlığı yapabiliyormuş. Ne kadar doğru bilmiyorum. Dediğim gibi makaleden mi okudum hatırlamıyorum. Tedbir almak en doğrusu bence. İçeriğinden emin olduğunuz yaş mamaları jöleli olsa da kullanabilirsiniz. Ama dediğim gibi bence vermemek en iyisi.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 598 Görüntüleme
  • 15 Cevap
  • 4 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81364 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR