Beslenmeden davranışlara kadar, evcil dostunuzun yaşamına dair detayları keşfedin.
Tüm Blog YazılarıMerak ettiklerini sor, dostlarımızla yaşayanlar cevaplasın.
Kuzenim az önce sokak kedisi sevmiş ve ellerini yıkayıp bana sarıldı eski OKB ( Obsesif Kompülsif Bozukluk ) hastasıyım hâlâ geçmiş değil, ne kadar elini yıkasada evdeki kedime bir şey olur mu diye korkuyorum :( Bir şey olur mu ????
Bulaşsa bile çok az virüsle temas edeceği için kedi bu kedinizim o virüse karşı bağışıklık kazanmasını da sağlar. Her şeyden aşırı korursak en ufak hastalığı çok zor atlatır. Aşılar da bu mantıkla çalışıyor zaten. Ellerinş yıkamış olması yeterli kuzeninizin
Ellerini neyle ne kadar sürede yıkadı
Ve sadece ellerine mi temas etmiş kedi
Ayrıca kediye değil sana temas etmiş nasıl bulaşsın ki
İçinizi rahatlatmak adına şöyle söyleyeyim
1- Temas ettiği kedi hasta olmayabilir
2- Temas ettiği kedi hasta olsa bile salya ya da dışkı ile temas olmadığı için bulaşma riski daha az
3- Kedi hasta olsa bile elini yıkadığı için muhtemelen bir sorun yoktur
4- Sizin kedinize değil size temas etmiş bu da bulaştırma riskini azaltır
5- Çok düşük ihtimal bulaşmış olsun kedinize diyelim tedavisi vardır ya da kedinizin bağışıklığı güçlüdür atlatır vs vs
Çok çok düşük bir olasılık ama siz okb yüzünden fazla buna odaklanıyorsunuz, yani korkmayın. İçiniz rahat etsin diye kıyafetlerinizi değiştirin. Temizlenin merak etmeyin bir şey olmaz.
bir virüsün taşıyıcı haline gelmesi için en az 15 dakika, hiç değilse 10 dakika temas halinde olunması gerekiyor korkmayın yani.
Aslında bu konu biraz tartışmaya açık ve tamamen şans. Bir kere viral bir hastalık bulaşmaz. Virüsler, konak arar ama bakteri veya parazit tabi ki de bulaşabilir. Bu illa sevdim sonra ellerimle evdeki kedime dokundum şeklinde olacak değil. Başka bir kedinin sana sürtünmesi. Sürtündüğü yere ev kedisinin teması. Havadan üstüne yapışan bir kedi/köpek tüyü ya da bahçeden pantolonuna atlayan bir parazit (pire gibi) ile de bulaşabilir. Ama bulaşmaya da bilir. Neticede kedilerimize bu yüzden aşılama yapıyoruz. Kedilerin aşıları tam ve düzenli yapılıyorsa, tabi ki dikkat etmeli ama çok da panik yapmamalıyız. İçiniz rahat olsun.
Sadece elden değil kedi eğer arkadaşınızın kıyafetlerine süründüyse oradan da bulaşma olabilir arkadaşınızın kediyle ne kadar ve nasıl bir temasta bulunduğu önemli.
Ben sokak kedilerini besliyorum haliyle gelip kendilerini sevdiriyorlar sürtünüyorlar, eve gelir gelmez hemen üstümü değiştiriyorum elimi yıkayıp dezenfekte ediyorum ardından kedime dokunuyorum.
valla ben üstümü değiştirmemiştim ama kedimin aşıları tam bulaşma ihtimali düşük olduğu için rahatladım açıkçası zaten sokaktakileride besliyorum ve bazen tüyleri ister istemez bana değiyor sürtünmesinler diye sekerek geziyorum resmen 😅
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru SorŞikayet göndermek için bir sebep seçmelisiniz.
Teşekkürler!
Şikayetiniz başarıyla gönderildi, en kısa zamanda inceleyeceğiz.