Kediler Tatlı Yerseler Sağlıkları Bozulur Mu?

Bunu bir yerde okumuştum, kediler tatlı şeyler yerseler onlara zarar verir mi?


Şimdi ben size olayı anlatayım; Ben ekmek almaya motorla giderken yan mahallede bahçenin kıyısında iki yavru kardeş kedi gördüm, aslında pek de yavru sayılmazlar, biraz yetişkinler. Her neyse eve döndüm ve geri dönüşüm kutusunun içinden bir tane pastane kabı buldum, ekler pasta yenmiş galiba, pastane kabının içinde az da olsa vardı. Hemen onları çöpe döktüm. Sonra bir hata yaparak, 'kabın içini temizlemeden' direkt kedi maması koydum içine ve o mahalleye giderek kedilere mamayı verdim. Sonra ise şimdi aklıma geldi, tatlı kabının az da olsa içinde, tabanında kreması vs. kartona sinmişti, sürülmüştü. Şimdi kediler mama yerken, onları da yeseler, yalasalar ya da alttaki mamalara o kremalar sinerse ve kedilerde o mamaları yerlerse bir şey olur mu?

10 CEVAP

aslihan_e
aslihan_e

128423

Şeker gözlerini kör eder bir internet abartması. İnsanlar sanıyor ki iki yudum şekerli bir şey yedi kör oldu, iç organları iflas etti. Hiçbir kedi hayatında iki üç kere şekerli bir şeyin tadına baktı diye kör olmaz. Kör olmalarının sebebi şeker hastalığı. Onun için de bir süre yoğun şekerli yiyecekle beslemeniz gerekli. Ya da bir kere tuz içeren yiyecek yedi diye böbreği iflas etmez. Bunlar hep internette başım ağrıyor yazınca çıkan kanser olabilirsiniz yazan siteler gibi. En azından belirli bir süre tuz ve şeker almaları gerek böyle rahatsızlık yaşamaları için. Kabın kalıntısındaki kremayı bir kere yaladı ya da bir ekler yese bile kedi kör olmayacak bana güvenin. Sadece yememesi gerekli ki sokakta yiyorlar maalesef. Açlıktan ölürler yoksa. Sokakta çöpler tuzlu şekerli yiyecekler dolu. Ne yapabiliriz ki... Evdekilere vermeyiz tabi ki.

huqi
huqi

116368

Sanmıyorum bir sorun olacağını. Benim kedim süt ürünlerini çok seviyor. Annem sütlaç yaptığı zaman bizim yediğimiz tabakta kalanları yalıyor. İzin vermiyorum ama gördüğü zaman affetmiyor yalıyor. Bir de bi cafede yavru bir kedi görmüştüm etrafta market yoktu ve yanımda mama yoktu aç olduğu için kekimi onunla paylaşmıştım. Sürekli verilmediği sürece hiçbir şey olmaz.
Diğer kedimde çok obur kek yediğim zaman ya da cips yediğim zaman saldırıyor, kucağıma çıkıyor ağzımın içine giriyor küçücük vermek zorunda kalıyorum.

Gimlihanim
Gimlihanim

123305

Uzun vadede evet zararlı. Ama bazen oluyor yanlışlıkla tatlı yiyor insanların kedisi. Bu gibi durumlarda yapılacak bir şey yok. Zaten 1 kere tatlı yemeyle de kediler görme engelli ya da şeker hastası olmaz. Bunu rutin haline getirirseniz o zaman sıkıntı olur.

aslihan_e
aslihan_e

128423

Hem onlar sokak kedisi, ona gelene kadar neler yiyorlar maalesef... Bir iç parazit hapı alıp yuttursanız büyük iyilik yapmış olursunuz. Sokak kedilerinde yoğun iç parazit oluyor.

aslihan_e
aslihan_e

128423

Ayrıca hiç şeker yemeseler de şeker hastası olup kör kalabilirler.

aslihan_e
aslihan_e

128423

Uzun süreli şeker tüketmeleri sorun olur sadece, toz şeker nasıl bize zararlıysa onlara da aynı şekilde zararlı, doğal meyve şekeri fruktozu az miktarlarda tüketebilirler. Bir kerelik kabın kalıntısından, bir iki yudum sütlü tatlıdan falan hastalanmazlar. Eskiden internette şeker kör eder yazıyordu, ben de ailem kedilerime tatlı verdiğinde kör edecek diye korkardım, sadece uzun süreli beslenmelerde sorun olurmuş.

Ozzey
Ozzey

118677

Merhaba
Genelde cok ac degillerse yemezler zaten. Normalde sekerli tuzlu seyler verilmez. Seker gozleri kor edebiliyor. Tuz da bobreklerini iflas ettiriyor. Ac olunca bulduklarini yiyorlar ama sekerli seyleri yemezler onlar. Benim baktigim onceki yavrular parktaydi. Yakinda okul vardi. Cocuklar ne bulsa koyuyordu. Sut koymuslar icine cikolata da koymuslar. Icdiklerini gormedim. Bir sey olmamistir. Ama bir daha dikkat edin. :))

Ozzey
Ozzey

118677

Uzun surede etki etmesinin nedeni bizim semptomlari gec fark etmemiz. Evdekilere vermeyin lutfen bir sey olmuyor diye. Sokaktakiler yemez cok ac degillerse. Evdekiler meraktan aliskanliktan yer.

teddybal
teddybal

123878

Bir iki yemeye körlük olacak değil tabi ki ama gereksiz karbonhidrat yüklemek zamanla kediyi diyabete sokar (insanda olduğu gibi), diyabet de retinopatiye giderse işte o zaman körlüğe gider. Diyabetin komplikasyonlarından biri de retinopati (gözlerde hasar) olduğu için halk arasında şeker yerse kör olur deniyor muhtemelen. Bu arada kedilerin tatlı duyusunu algılayacak bir reseptörleri yok, yani tatlı yiyecekleri sadece yemiş olmak için oburluktan yerler, bizim gibi şeker tadını algılayamıyorlar.

yumak_bey
yumak_bey

12570

İyi günler, evet şeker ve şeker içeren unsurlar kedilere zarar verir fakat uzun vadede tüketmeli. Sizin verdiğinizden bir şey olmaz merak etmeyin. Benim arkadaşımın babasının köpeği varmış ve 20 yıl yaşamış fakat ölüm sebebi Katarakt verdiği mamalar, ödül mamalarında şeker bulunduğu için Katarakt olmuş ve ilerleyince ölmüş.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 2470 Görüntüleme
  • 10 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80909 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR