Sokak Kedisi Beslerken Yapılmaması Gerekenler

fcylan
fcylan

10355 Puan

Soru değil deneyimdir.
Aslında hepimizin bildiği gibi sokak kedilerini beslerken mama verdikten sonra onları rahat bırakmamız gerekiyor. Özellikle huyunu bilmiyorsak, sadece mama verip uzaklaşmak gerekiyor. Tanıdık, sevgi bekleyen kedileri elbette sevebiliriz ama tanımıyorsak biraz gözlemlemek gerekir. Fakat ben beslediğim bir kediyi çok tatlı yediği için sevmek istedim. Sonuç olarak derin sıyrıklar bıraktı. Şimdi tetanoz aşım 10 yılı geçtiği için, hem 3 doz tetanoz hem 4 doz kuduz aşısı olacağım, bir de antibiyotik tedavisi başladık tabi.
Bu yazıyı yazmamın tek amacı hem dikkatli olmanız hem de bir sokak kedisi veya köpeği fark etmez böyle yaralanma durumlarında sağlık kuruluşlarına muhakkak başvurmanız. En azından benim yaptığım hatayı yapmamanız. Yine de yılmadan sokak canlarına daha dikkatli destek olmaya devam edeceğiz tabi.

18 CEVAP

aslihan_e
aslihan_e

132977

Kedilerden kuduz ya da tetanoz bulaşsa şimdiye ben binlerce kez ölmüştüm :) Tetanoz zaten düzenli yapılması gereken bir aşı. Başımı vurup kestiğimde geçen yıl ve önceki yıl tetanoz yapıldı dediğim halde olmaz deyip tekrar yapmışlardı. Ülkemizde insanlar tetanoz aşısı konusunda konuda bilinçli değil. Siz kedi tırmalamasa da yaptırmak zorundaydınız. Ben süt vermeyin, çiğ balık, et vs vermeyin diyeceksiniz sandım. Antibiyotik tedavisi saçmalık. Ne alaka antibiyotik tedavisi? Vücudunuza boş yere zarar veriyorsunuz. Kedi ancak bartonella taşıyıcısı ise size bakteri bulaştırır, onda da immun yetmezlik yani bağışıklık yetersizliği hastalığınız varsa.

aslihan_e
aslihan_e

132977

Sizin açıklamanıza göre benim sürekli antibiyotik kullanmam gerekli. Sanırım siz hayatınızda ilk kez bir kedi tarafından tırmalandınız. Ben bebekliğimden beri tırmalanıyorum. Yeri geliyor zorla ilaç içirirken sizi parçalıyor yeri geliyor ağzına kemik takılmış olarak buluyorum, tele takılmış buluyorum ve yardım etmem gerekiyor. Türkiye'de kediden kuduz bulaşma vakası yok. Kuduz salya yoluyla bulaşır, kedinin tırnağında salya taşıması mümkün değildir. Belki siz Türkiye'de kedi tırmığından kuduz olmuş ilk kişi olacaktınız bilemem. Ben sizin için konuştum madem sağlığınıza bu kadar dikkat ediyorsunuz gereksiz yere antibiyotik kullanmamanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Bir yerinizde yara açıldı diye hemen antibiyotik almazsınız. Halkı bilgilendirirken insanlarda korku oluşturabilirsiniz. O zaman insanlar acil durumda olan bir kediye yardım etmekten çekinir kuduz olacağım korkusu ile. Sizin de lütfen empatiniz olmadan konuşmanız olmasın. Size de sevgiler.

martuyl
martuyl

12408

evet ben de mama verilip uzaklaşılması taraftarıyım. zaten çogu çok korkak. uzaklaşmayarak onların yemelerinne de engel olmuş oluyoruz. yemek yerken zaten çok korumasız konumda oluyorlar dolayısıyla o durumda sevmeye çalışmak buyuk cesaret :D

aslihan_e
aslihan_e

132977

En çok siz biliyorsunuz peki. Eliniz kesildiğinde antibiyotik almaya devam edin. Kuaföre gidince taraklardan hepatit kapabilirsiniz ona da dikkat edin. Ben sadece aşırı takıntı yapmayıp mental sağlığımı korumaya çalışıyorum. Siz insanları uyarıyorsunuz ben de size kendi bildiğimi söyledim ama ters tepki aldım. Ameliyat gibi ciddi bir durumla kedi tırmığını karşılaştırıyorsunuz. Risk her zaman var bu hayatta. Benim bildiğim kedi başınızı boynunuzu ısırmadığı sürece kuduz aşısı yaptırmazsınız. Ben de doktorlardan öğreniyorum, sizin öğrendiğiniz gibi. Herkes açık bilgiye erişebilir bu dünyada. En kötü yaranız açık olduğu için mikrop kapabilirdi, merhem sürerdiniz. Antibiyotik yine ikinci planda olurdu. Tetanoz aşısını zaten yaptırmanız gerekiyordu zamanı gelmiş. Neyse kuduz olmadığınıza sevindim. İyi akşamlar.

eneskolon
eneskolon

13447

@aslihan_e dediğiniz doğru çok takıntı etmemek Lazım nerden baksan 100 kere olmuştur 1inde sorun yaşadım doktora gittiğimde antibiyotiğin yeterli olduğunu söyledi şöyle örnek vereyim sokakta mecbur yakalanıp veterinere götürülmesi gereken ayağı sorunlu kedi vardı yapacak bir şey yok diyip yakaladım tuttum kutuya koyana kadar 10 saniye içinde kan revan içinde bıraktı fakat bir sorun yaşamadım genelde sorun olmuyor zaten o tarz hastalıkları olan hayvanlar biz farketmeden ölüyor kısa sürede fcaylanında dediği doğru bazen çok büyük problemler yaratabilir fakat milyonda bir ihtimal aslında 2nizde doğru şeyleri söylediniz önlem alınması gereken şeyler fakat ortam nasıl böyle kavga şekline döndü anlamadım 😀

fcylan
fcylan

10355

Öncelikle merhaba Aslıhan hanım, kendim hem bir sağlıkçı hem de sağlıkçı yetiştiren ve uzmanlık alanı bağışıklama, zoonotik hastalıklar olan bir insanım. O yüzden yanlış kişiye yanlış bir öneri sunduğunuzu belirtmek zorundayım. Tetanoz aşısı hakkında bilgim olduğu için 10 yılı aşkın süredir yaptırmadığımı ekledim çünkü koruyucu olarak 10 yıl kabul ederiz fakat yara kirli ise bu süre 5 yıl olarak hesaplanır ve ona göre muamele yapılır. Sokak canlılarında hangi canlının kuduz virüsü taşıdığını bilemeyiz. Ya o canlıyı 10 gün takip edersiniz, 10 gün içinde ölürse bu canlıya otopsi yapılıp, omur ve beyinden otopsi ile kuduz virüsüne bakılır ve teşhis edilir. Tetanoz ve kuduzun bir tedavisi yoktur ve özellikle kuduz da semptom dediğimiz belirti ortaya çıkarsa %99 ölüm gerçekleşir kaynak olarak bakınız: WHO (rabies) ve CDC.

Çoklu yaralanmalarda ve şüpheli ise antibiyotik başlanır, bu da kuduz ile ilgili yaralanma sınıflandırılmasına göre yapılır. Bizzat 2 hafta önce öğrencilerime anlattığım konu. Size bununla ilgili kaynak atabilirim. Ayrıca eğer gerekli olursa daha da komplike tedavi seçenekleri var (bakınız: immunoglobulin). Buradaki temel amacım halkı bilinçlendirmekti, çünkü bu ciddi bir durum. Lütfen bilginiz olmadan fikriniz olmasın. Sevgiler.

fcylan
fcylan

10355

@eneskolon çok geçmiş olsun, sorunsuz atlatmanıza sevindim. Basit gibi görüp sonunda kötü şeyler yaşayabileceğimiz bir durum bunlar. Hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor.

fcylan
fcylan

10355

@martuyl kesinlikle anlatmak istediğim tam olarak buydu. O an onun farkındaydım ama nedense sevmek istedim, duygusal bir yaklaşımdı ve deneyim oldu..

fcylan
fcylan

10355

Yanlış biliyorsunuz ve düzeltmeye çalışıyorum. "Benim bildiğim kedi başınızı boynunuzu ısırmadığı sürece kuduz aşısı yaptırmazsınız." bu da yanlış mesela, "Ameliyat gibi ciddi bir durumla kedi tırmığını karşılaştırıyorsunuz." bu da aynı yanlışlıkta. Kötü bir üslup kullanmış olabilirim fakat antibiyotik düşmanlığı yapıp, sanki çok kötü bir şey yapmışım gibi bir konuşma yapıyorsunuz. Kuduz ve tetanoz çok ciddi hastalıklar şakaya, ihmale gelmezler. Öldürücülükleri oldukça fazla ve ben sağlık çalışanı olarak uyarıda bulundum, uymak veya uymamak size düşer. Ama burada insanları yanlış bilinçlendirmeyin. Bilimsel bir dayanağınız varsa tartışırız ama kişisel deneyimleriniz doğru değil.

eneskolon
eneskolon

13447

@fcylan doğrudur hocam üslubunuz biraz sertti ama sağlıkcıysanız bir şey danışmak isterim ozaman bu sitedeki insanlar olarak hayvansever olduğumuz için çok fazla maruz kalıyoruz bu yaralanmalara çok şükür elbet riski vardır fakat 1i dışında bir sorun yaşamadım bu tarz durumlarda ne yapmamız gerekiyor önce gözlemleyip bir sorun çıkarsamı gitmek gerekiyor yoksa önlem almak laızm mı her seferinde ben genelde hemen dezenfekte ediyorum yaralandığım bölgeyi

aslihan_e
aslihan_e

132977

Hanımefendi, gereksiz yere antibiyotik kullanmamanız gerektiğini söylemek için size makale mi göndermem gerekiyor? Kedi tırmığından kedi tırmığı hastalığı geçebilir o da eğer ki bağışıklık yetmezliği hastalığına sahipseniz. Hastalık durumunda da azitromisin alırsınız geçer. Hastalık oluşmadan antibiyotik ne alaka yani? Bu ameliyat değil ki. Siz o tetanozu paslı olmasına gerek yok, herhangi bir cisimden de kapabilirdiniz 10 yılınız dolmuş. Haberiniz bile olmazdı etkileri başlayıncaya kadar. Yaranın kirli olmasına gerek yok. Ben bilgilendirmenize bir şey demedim ki kendi yaşadığımı söyledim. Benim deneyimlerim hakkında doktora mı yapmam gerekiyor paylaşmam için? İnsanların tetanoz konusunda bilinçlenmesi gerekli dedim zaten size katıldım. Kuduz bana bulaşmadı dedim ve okuduğum makalelerdeki kedi tırmığından bulaş riskinden yola çıkarak konuştum. Ayrıca antibiyotik konusunda hâlâ tavrım net. İnsanları asıl siz yanıltmayın, gidip elleri kesilince antibiyotik alırlar ki öyle saçma bir şey yapacaklarını düşünmüyorum.

eneskolon
eneskolon

13447

Benimde başıma geldi baş parmağımın üstüne tırnağını sapladı sonraki sabah uyandığımda resmen elim hareket etmiyordu davul gibi şişmiş tetenoz aşısı yaptırmadan sadece antibiyotik yeterli oldu

fcylan
fcylan

10355

Aslıhan hanım bu yüzden bilginiz olmadan yazmamanızı önerdim işte. Tırmalamada bizim durumu ciddiye almazın nedeni, canlıların patilerini yalayarak oraya salyasını bulaştırması zaten. Ben size kafanıza göre antibiyotik alın da demem, kendim de almam. Antibiyotik bizim için önemli bir ilaç grubu zaten. Bu bir prosedürdür, bu biz profilaksi diyoruz. Hastalık ortaya çıkmadan bazı durumlarda kullanıyoruz mesela ameliyat sonrasında da yapıyoruz, enfeksiyon ortaya çıkmasın diye. Bunun bilimsel bir alt tabanı var, kimse size durduk yere ilaç aldırmaya meraklı değil.
Siz hastalanmadınız diye bana bir şey olmadı, kimseye de bir şey olmaz diye nasıl diyebiliyorsunuz? Üstelik yaramın büyüklüğünü de görmeden oturduğunuz yerden nasıl ahkam kesebiliyorsunuz?
Ben bulduğum her canlıyı tedavi ettiren bir insanım. Hijyen koşullarını asla da atlamam ama. Hem kendim için hem de evde bulunan yavrum için dikkat ediyorum (mümkünse eldiven, değilse bol el hijyeni ile). Burada uyarıda bulundum. Ben bunu yaşadım diye kedileri beslemekten zaten vazgeçmeyeceğim, sadece olur olmadık sevmeye çalışmamak gerekli ve eğer bunu yaşadıysanız da yardım aramanız gerekli diye belirttim. Ama ülkemizin en büyük sorunu zaten herkesin her şeyi bilmesi.

fcylan
fcylan

10355

@eneskolon ben uzman halk sağlığı hemşiresiyim. Bu alanda doktora yapıyorum şu anda. Bulaşıcı hastalıklar ile ilgili dediğim gibi bağışıklama ve zoonotik hastalıklar ile ilgiliyim, daha çok bu alanda okuma ve çalışma yapıyorum. Öncelikle böyle bir durumla karşılaştığınızda yara bölgesini en az 15 dakika boyunca sabun ve su ya da deterjan, povidon iyot veya kuduz virüsünü yok eden ve öldüren diğer maddelerle yıkanmasını öneriyoruz. Sonrasında da bir sağlık kuruluşundan yardım almasını istiyoruz çünkü ülkemizde maalesef tüm sokak hayvanları kuduza karşı aşılı değil, korktuğumuz nokta bu. Eğer şunu diyorsanız ben bu kediyi biliyorum 10 gün gözlemleyebilirim ve riski de göze alabilirim diyorsanız tercih sizin ama bizim önerimiz bir sağlık kuruluşuna başvurmanız.
Benim burada vurgulamaya çalıştığım diğer nokta, zorla hayvanları sevmemiz gerektiği. Ben mama verip gitseydim sorun olmayacaktı. O canlıda korktu ve kendini savunmak istedi haklı olarak. Bu duruma neden ben oldum. Bizler de bu konu da daha dikkatli olmalıyız.

beyzathemoc1
beyzathemoc1

118037

Ben gereksiz ilaç ve aşıya aşırı karşı bi insanım tetanoz ve kuduz aşısı zaten 5 yıl korur 5 yılda bir yaptırılması lazım antibiyotik için de kan tahlili yapılması lazım vücutta enfeksiyon yokken antibiyotik kullanmak çok tehlikeli 6 aydır belli aralıklarla düzenli antibiyotik kullanmak zorunda kalan biri olarak söylüyorum bağışıklığım hiç olmadığı kadar düştü şu an her türlü hastalığa açık haldeyim gereksiz aşı ve gereksiz ilaç düşmanımızdır 5 yıldır sokak hayvanlarıyla iç içeyim evde baktığım kedi 2 ay iç parazitle mücadele etti bu sürede öptüm beraber uyuduk hap yutmadim çünkü vücudum temizdi bende parazit yoktu gerekli testler olmadan kimyasalları sokmayın vücudunuza

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1164 Görüntüleme
  • 18 Cevap
  • 6 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 95.078 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR