Kedi Gençlik Hastalığı

alpcan
alpcan

4134 Puan

Merhabalar,
Öncelikle bu bir bilgilendirme mesajıdır. 8 gün önce başımızdan geçen minik bir hikaye gibi anlayabilirsiniz. İmkansızlıkların tavan yaptığı yerde umudun zaferidir. Kıssadan hisse olursa, 1 can bile kurtulsa bizim için önemlidir.


Gemlik'te oturuyorum. Küçük sayılabilecek bir ilçe.İmkansızlık dediğim buradan başlıyor. Geçtiğimiz cumartesi günü kızımla eve doğru çıkarken sokak hayvanları için sokağa konulmuş bir yoğurt kabından bozma su kabından dışarıya uzanan 2 minik pati gördük. Kızımla bakmak için yaklaştığımızda su kabına düşmüş, fakat çıkmaya takati bile olmayan tartsanız 50gr. gelmeyecek,tahmini 5-6 haftalık bembeyaz bir kedi yavrusu,yarı beline kadar suyun içinde ölümü bekliyordu. Hemen kucağıma aldığımda ölümün soğukluğunun bedenine işlemiş olduğunu hissettim. Gözleriyle ölümü beklediğini anlattı bize fakat onu bu şekilde bırakamazdık.
Eve götürdük, iyice kuruladık, biraz ısıttık, önüne rastladığımız sokak hayvanlarına vermek üzere sürekli olarak evde bulundurduğumuz yaş mama,ve kuru mama koyduk. Hatta biraz süt ısıttık fakat tahmin edeceğiniz üzere dönüp bakmadı bile. Ayakta durmaya bile hali yoktu. O zaman bizde zorla vermek için sütü enjektöre çekip biraz besledik. Nafile...
Sütü verdikten yaklaşık 10 dakika sonra kustu. Kedilerde kusmanın ölümcül olabildiğini unutmayın. Çocukluktan beri kedi bakan biri olarak söylüyorum bunu. Kediniz şayet kusuyorsa endişe edin hatta hemen harekete geçin. Ardından gözlerini kapayıp sara nöbeti geçirir gibi kasıldı. 5 dakika kadar hareketsiz yattıktan sonra zorla doğrulup kumuna gitmeye çalıştı. Arka ayakları yalpalayarak o durumda kumuna gidip çişini yaptı. Hiç takati kalmadığı için kumunda kaldı. Şunu da söyleyeyim. Kediler doğuştan tuvalet eğitimli olurlar. Siz sadece kumun yerini onlara gösterin. Ne demiştik? Tecrübe :) Ölmek üzere bir kedi dahi kumuna gider etrafı pisletmez...

12 CEVAP

alpcan
alpcan

4134

Karakter kısıtlı olunca mesaj ikiye bölünmüş olacak ama devam edelim...
Durumun çok ciddi olduğunu hatta gençlik hastalığına yakalanmış olduğunu anladım fakat veterinere götürmeye karar verdim. Dedim ya, Gemlik küçük yer. Toplam 3 tane veteriner var. Evimizin en yakınındakine gittik,durumu anlatmaya başlayınca veterinerimizin yüzü düştü,eldivenlerini takıp muayene etti fakat üzgün bir sesle bu sıralar ilçede korkunç bir gençlik hastalığı salgını olduğunu, yavrunun da maalesef son evreye geldiğini söyledi. Aklıma gelmişken belirtilerden bir tanesi de kediyi sevmeye çalıştığınızda canı yanmış gibi tepki veriyorlar. Ayaklarını karnına çekip oturuyorlar.
Veterinerimiz kızım üzülmesin diye ölecek demedi fakat gözgöze geldiğimizde maalesef der gibi başını iki yana salladı. Ama biz pes ettik mi? Hayır tabii ki de! Önerebileceği ilaç olup olmadığını sorduğumda sırf kızım mutlu olsun diye bebek vitamini verebilirsiniz dedi. Eve döndük. Moraller sıfır ama savaşacağımız için birbirimize söz vermiştik. Eve döndüğümüzde yavru tekrar kustu fakat bu kez kusmuğun sarıya dönmüştü. Durum giderek kötüleşiyordu. Evde vitamin aradık fakat bulamadık. Kızım komşularda çocuğu olanlara sormak için çıktığında yavru tekrar kumuna gitmek istedi,bu kez kaka yapmaya çalıştı ve ishal olduğunu görünce durumun ölümcül olduğunu tekrar bize kanıtladı. Bunu da aklınızın bir köşesinde tutun. Eğer kediniz ishalse, yine endişe edin. Ne demiştik? Tecrübe :)


Yavruyu bu şekilde görünce hemen her evde buluna ecza dolabını açtım. Elime Oroflor adında,küçük şaseler haricinde, çocuklar ishal olduğunda alınmış fakat artmış, dolaba atılmış bir gıda takviyesi geçti. Probiyotik içerikli ishal önleyici bir şey işte. İshal olduğu için sütü direkt beslenme listemizden çıkardık haliyle. Onun yerine yoğurt çektik şırıngaya. Zorla besledik,biraz da su içirip yatırdık. Yatırdık dediysem kızım yatağında bir yer açtı,battaniyesini üzerine attı. Uykuya daldılar. Gece yavru kalkıp tekrar kusmuş, biz tekrar yoğurt,oroflor birazda yaş mamanın suyunu yine enjektörle içirdik. Bu arada kızım komşulardan yarım kalmış,adını hatırlamadığım bebek vitamini bulmuş. Onu da zoraki içirdik. Sabah kalktığımızda durumda bir değişiklik yoktu. Fakat kusma da yoktu. Tekrar zoraki besledik. Camın önüne güneşe yatırdık. Tekrar tekrar zoraki besleyerek 3 günün sonunda yavruyu kurtardık :) Önce ishali kesildi, sonra kusmalar bitti, en sonda yavru kendiliğinden yemeye başladı ve hayata tekrar merhaba :)
Şu sıralar kendisi yemek yiyor, oyunlar oynuyor fakat çabuk yoruluyor ama oynuyor. Arada depresif hali oluyor ama bu halleri giderek azalıyor. Sonuçta yavru kedilerde %1 bile kurtulma şansı olmayan bir hastalığı yenmek üzere. Veterinerimiz halen daha nekehat döneminde olduğunu, dikkat edilmesi gerektiğini salık veriyor. Bağışıklık sistemi çöktüğü için gözünde hafif bir konjuktivit vakası başlıyordu ki hemen evde bulunan Gentavet-G damlayla müdahale ettik. İlerlemeden gerilemeye başladı bile o da.


Başlarda dediğim gibi umudunuzu kaybetmeyin.
En önemli şeyi en sona yazma gereği hissettim ki; Ona sevginizi verin. Tıpkı insan gibi onunla konuşun,umut verin. İyileşince ona nasıl mamalar alacağınızı anlatın mesela. Sakın onun yanında ağlamayın. En önemli şey sevgi... Sonrasında basit 2 ilaç yazdım işte.
Naçizane belki birinin işine yarar, bir can daha kurtulur.
Bu arada yavrunun adı Leblebi. Baba Ankara kedisi, anne rengarenk bi ev kedisi. Kafasında ve kuyruğunda tekir parçacıkları var. İlanlarımda görebilirsiniz ona yuva arıyoruz. Zira evde beslediğimiz kuşlara çok kötü kafayı takmış durumda. Eşimin söylediğine göre saatlerce kafesteki kuşlarımızı seyrediyormuş.
Kızım,gözlerinde şeytanı gördüm bu gün dedi :)

Tilki37
Tilki37

4241

Kedisini yeni kaybetmiş biri olarak sizi canı gönülden tebrik ediyorum , ilginiz sevginiz sayesinde bir canı kurtarmissiniz bizde çok savastik ama maglesef savaşı kaybettik:( inşallah leblebi ömrü boyunca hiç hastalık yuzu görmez ve inşallah yeni yuvasında sizin gösterdiğiniz ilgiyi, şefkati bulur çok mutlu oldum :)

goknur
goknur

18247

Kurtulmasina o kadar cok sevindim ki anlatamam sizlere :) cok buyuk bir basari gercekten ve sizi cani gonulden tebrik ediyorum :)

alpcan
alpcan

4134

İyi dilekleriniz için teşekkürler...
Kedinizi kaybetmenize çok üzüldüm fakat bizim hikayemiz belki birilerine umut olur.
Hatta sorunun başlığını bile özellikle devrik kullandık ki google aramalarında çıksın,belki birilerinin işine yarar.
Yoksa yazıyı okuduğunuzda yazdığım ilaçlar,ilaç bile değil gıda takviyesi olarak gözüküyor.
Düz mantık düşünüp uygulamaya geçtik.
Kızım onu kucağından hiç düşürmedi, birlikte uyudular, ona hikayeler anlattı.
Eşim, enjektör elinde zoraki bir şeyler yedirdi. Yoğurdu burnuna sıvadı ki mecburen yalamak zorunda kaldı :)
Ama evdeki durumumuz vehameti koruyor. Son durumumuz budur. (biraz gülümsemek isterseniz linke tıklayın,pişman olmayacaksınız :)))


https://i.hizliresim.com/vJALdv.jpg

akitalove
akitalove

19709

Ilanın url sini atarmisiniz :)

Tbusratoptas
Tbusratoptas

4325

Bu çok farklı bir hikaye bu pes etmemw hikayesi inşallah once onun gönlüne sonra sizin gonlunuze gore bır yuvası olur iyi ki varsınız :))

Sutunannesi
Sutunannesi

15873

Peki şu an yavru Nasıl

alpcan
alpcan

4134

Url atmayı bilmiyorum desem :)
profilimde görünüyor sanıyordum.
İlana ekledim fakat buraya da yazayım. Gençlik Hastalığı o kadar illet bir şey ki evde başka hayvanı olmayan birine sahiplendirmek istiyoruz. Zira min. 1 ay bulaşıcılığını koruyor.

alpcan
alpcan

4134

Url yapıştırmayı bu kadar becerebildik :)
İlan sayfamız Beyaz leblebi yuva arıyor diye başlıyor. Bu arada leblebimizin resmini atmamız lazım onu da beceremedik. İlan sayfamızda efsane fotoğraflar var. Görür görmez kanınız ısınacak eminiz.
Hatta biraz daha abartayım. Siz onu yatağına koysanız bile o çaktırmadan gece yanınıza gelip koynunuza yatacak. Sabah alarm çaldığında yüzünüze patisiyle dokunup uyandıracak. Bunun garantisini veriyırum çünkü kızımda bizzat bu şekilde uyguluyor :)

alpcan
alpcan

4134

Resim açıklamasını girin

aslihan_e
aslihan_e

128268

Bu hikayeyi okudum, yıllar olmuş ama açıkçası bu anlatılan olaydaki kedinin gençlik hastalığına yakalandığını düşünmüyorum. Sonuçta veteriner test yapmamış. Test yapmadan da gençlik hastalığını ayırt etmek mümkün değil. Bu hastalıkla karşılaştım pek çok kedimde. Küçük yavrular olsun, kocaman oğullarım olsun.... Kurtulan olmadı. Öyle yoğurt ver vitamin ver iyileşsin diye bir şey yok. Bir kere kedinin dişleri dökülmeye başlıyor. Hayvanın dişleri tek tek elinize geliyor. Burnu sürekli akıyor sildikçe daha da akıyor. Kedi kan kusmaya başlıyor. Buz gibi oluyor kansızlık yüzünden Birkaç gün o şekilde sürünüyor. Sonunda felç geliyor bacakları tutmaz oluyor. Kedi acı acı bağırıyor En son da kör oluyor. Burdaki kedide nerde son evre? İshal olan yavruda ilk olarak iç parazitten şüphelenilir. Bizim evde o hastalığın adı bile yasak. Öyle korkuyorum ki. Umarım o hastalıkla kimse karşılaşmaz.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 2618 Görüntüleme
  • 12 Cevap
  • 11 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80256 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR