Tek Doz Karma Aşı Yeterli Mi

Selenay1
Selenay1

11443 Puan

Ben kedime aylar önce karma aşı yaptırdım. O aşı sahte çıktı. Veteriner kabul edip iade vs de yaptı. Bunun üstünden 2 ay geçti tekrar karma aşı yaptırdım (bu sefer kontrol ederek neyse ki) Şimdi sorum şu ben o sahte aşı etki etti mi etmedi mi bilmiyorum. Veteriner de bilmiyor. Bu yüzden 2.kere karma aşı yaptırmadım 3 kere olursa bir şey olur diye. Eğer sahte olan etki etmiyorsa tek 1 doz karma aşı kedi için yeterli mi?

11 CEVAP

Selenay1
Selenay1

11443

2.kere karma aşı yaptırmadım derken aslında 3 oluyor, ilki sahte olduğu için saymadım

Hilalpars
Hilalpars

9792

Aşı takibinin önemli olduğunu düşünüyorum ama güvenilir bir klinikte

Selenay1
Selenay1

11443

Ya her yıl yaptırılması gerektiğini biliyorum daha 1 yıl olmadı şundan bahsediyorum, bana 1 ay arayla 2 doz dediler. Ama 2 farklı arkadaşıma mesela veteriner 1 doz demiş. Bana ilk defa benden duyduklarını söylediler. Ben de hem çok gerekli değildir hem de 1 kere kaçak aşı vuruldu diye yaptırmadım ama şimdi kafama çok takıldı

aemini
aemini

564

Yavru kediler için bilinen bir sağlık problemi yok ise; 8. haftada ilk doz, 12. haftada 2. doz karma aşı elzemdir.


Sokaktan gelen geçmişini bilmediğiniz dostlarınızı bir iki hafta takip etmelisiniz. Bu, henüz kuluçka döneminde olan bir takım sorunların patlak vermesi için makul bir süredir. FPV, COV gibi virüs taşıyıcısı ya da kuluçka sürecindeki dostlarımıza karma aşı negatif etki eder. Bu sebepten bekletilir.


Karma aşınızı ihmal etmeyin! Bunu 100 defa yazsam içim soğumaz. Karma aşınızı ihmal etmeyin! Ben veteriner hekim değilim ama uzun yıllar kedilerle yaşıyorum. Aşının yeterli koruma düzeyine ulaştığını tespit eden bir test var mı emin değilim. Ama ufak meblağlardan kaçınırsanız üzme potansiyeli çok yüksek. Bugünlük FPV tedavisinde 2. günü olan yeni dostumun klinikte "henüz" yarattığı bakiye 2280 TL. İlaçlı devam ederse günlük 700, ilaç yeterli gelirse 300 eklenecek. Lütfen ama lütfen karma aşınızı ihmal etmeyin.


Sağlıklı günler.

kedibabasi66
kedibabasi66

13837

Bak yukarıda "veteriner de bilmiyor" yazmışsın. Demek ki bazen veteriner de bilemiyor.

aemini
aemini

564

Sorunuzu yanıtlamayı unutmuşum bağışlayın. Kesinlikle yeterli değil. Gerekirse antikor testi yaptırın ama korunduğunuzdan emin olun.

aslihan_e
aslihan_e

128411

Markası neydi ikinci aşının? Eğer kediniz yetişkinse ve aşı gençlik hastalığı için mlv denilen zayıflatılmış canlı virüs içeriyorsa tek aşı koruyabiliyor. İlk aşı sahteyse büyük ihtimalle onun bir etkisi olmamıştır. İçinde sadece zararsız bir sıvı oluyormuş. Zaten aşıların belirli derecelerde saklanması gerekli. O kaçak aşı veterinere gelmeden önce üretimden veterinere kadar uygun koşulda saklanmış mıdır ki? Hiç duymadım sahte aşının fayda sağladığını. Üç kere de olsa bir zararı olmaz. Yıllar boyunca her yıl yaptırırsanız evet belirli bir birikimle böbreklere zararı oluyor ama normalde mesela yavru kedilerde anne sütünden geçen antikor yüzünden aşı kısa süreli bağışıklık sağladığı için eğer o yavru risk altındaysa, sokaktaki kedilerle temas halinde, barınak kedisi olabilir, çok sık dozlar halinde aşılar yapılıyor. Bu köpekler için de geçerli. Tabi ülkemizde bu kadar dikkat edilmiyor, bu yapılmadığı için de barınakların hali, sokak kedilerinin hali ortada. Yani eğer ki vakti geçmediyse 15-21 gün veteriner ne önerdiyse üçüncü aşıyı yaptırabilirsiniz. İçiniz rahat eder. Zamanı geçtiyse de mlv aşısıysa eğer gençlik hastalığından yüksek oranda korur. Eğer ki Biofel marka ise inaktif aşı olduğu için ikinci aşının yapılması daha iyi olur. Çünkü tek aşıda daha düşük bir bağışıklık sağlar. Eğer ki aşınız Biofel ise ve 21 günlük süreyi kaçırdıysanız en baştan 2 doz inaktif aşı yapmak gerekir ki onun yerine tek doz bir MLV aşı yaptırmanız kolaylık sağlar. Yani farklı bir marka, Felocell ya da Purevax gibi.

hannnngggg
hannnngggg

115022

bence yapılmalı hatta bazı veterinerler karmayı 3 doz yapalım diyor karma aşısının cok önemli olduğunu düşünüyorum

aslihan_e
aslihan_e

128411

İkinci aşı derken ilk yaptığınızı saymıyorum. Üretici onaylı değilse o aşı ve sahte bir etiketi vs varsa nasıl uygun koşullarda üretilmiş bağışıklık sağlayan bir aşı olabilir ki. Kraker değil sonuçta ki içerik yine kraker olsun. Orijinal olmayan telefonlar gibi düşünün, dışında Samsung yazıyor içinde 1 megapiksel kameralı, çok düşük çözünürlüklü uyduruk bir yazılım var. O sahte aşıdan on performansı bile alamazsınız. Uzmanlar içinde sadece bir sıvı var dediler.

aslihan_e
aslihan_e

128411

Veterinerlerin karmayı 3 doz önermesinin sebebi işte bu yavrulardaki ağız sütü denen antikorun aşıyı etkisiz hale getirmesi. O yüzden ya risk alıp 17 hafta dolana kadar yavrunuza aşı yaptırmazsınız ya da normalde 2 doz yapılırken bir üçüncü doz daha eklersiniz. Uzmanlar en son aşının 17. haftadan sonraya bırakılmasını öneriyor. 17. haftaya kadar yaptırdığınız aşılar yavrunun bağışıklığı tarafından yok ediliyor ve 17. haftadan sonra yapılan aşı sanki tek doz aşı yaptırmış gibi koruyor. 17. haftaya kadar risk altındaki yavrulara 4. doz bile verilmesi normal yurt dışında. Bizde aşıladın bitti gözüyle bakılıyor. Sonra aşılı kedi gençlik hastalığından ölebiliyor. Sebebi anneden alınan antikorun aşıyı geçersiz kılması çoğu zaman.

aslihan_e
aslihan_e

128411

*O performansı

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 826 Görüntüleme
  • 11 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80827 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR