Kedinin Yediği Mama Sahibinde Alerji Yapar Mı?

ikidelikedi
ikidelikedi

250 Puan

Merhaba,
8 gündür evimizde iki yavru bakıyoruz. Yavruları sokaktan sahiplendik. Kedilere dokunmaya başladıktan sonra ellerimde kaşıntı ve hafif döküntü olmaya başladı. Çarşamba gününden, cumartesi akşamına dek eldivenle sevdim, dokundum yavrularıma hep. Kaşıntı geçti. Haşlama ve kuru mama yemedikleri için çarşamba gününden sonra veterinerimizin verdiği diyet yaş mama ile viyo sıvı mama karışımını perşembe gününe dek yediler, ondan sonra bu karışıma az az kuru mama ekledim. Pazartesi iki farklı markanın kuru mamasını aldım, sadece purina kitten ve yaş mama karışımı verdim. Cumartesi gününden bugüne kadar eldivensiz şekilde yavrulara rahat rahat dokundum, sevdim. Purina kitten onlara biraz fazla büyük geldiği için bu akşam üzeri ve gece mamalarını unique mama ve purina somonlu ile hazırladım. Akşam mamasını yedikten sonra kediler ellerimde yanma ve döküntü tekrar başladı. Acaba kedilerin yedikleri bir şey mi dokunuyor? Kedi alerjisi kedilerin ürettiği proteinden kaynaklanıyormuş. Bu konulardaki cahilliğimi mazur görün daha önce hem kedi fobim vardı kedilere bir metreden fazla yaklaşmıyordum hem de hiç kedi bakmadım. Hatta bugün veterinere artık ellerim kaşınmıyor, çıplak elle dokunabiliyorum dedim. Yavrularıma çok bağlandım, bir cildiyeye gideceğim ama kesinlikle ayrılmak istemiyorum onları bırakmak gibi bir düşüncem asla yok. Hem benim için çok özeller hem de şu birkaç günde kendi evlatlarım gibi oldular. Onlara sarılmak, yumulmak, onlarla oynamak, bir kedinin patisine dokunmak, ısırmaya çalıştığında korkmamak benim için hayal olan şeylerdi. Acaba yedikleri mamalar, farklı bir protein üretiyor ve bu proteine alerjik tepki veriyor olabilir miyim?

7 CEVAP

Sezgek
Sezgek

16501

Kedinizin yediği mamaya göre alerjik tepki vermezsiniz doğru biliyorsunuz kedi tükürüğünde bulunan bir protein alerjiye neden olur bunu artıracak bir mama yok ama bunu engellediğini vaadeden mamalar var fakat ben yavrularımı böyle bir mama ile beslemezdim çünkü bunu yapması için o proteinin dalgalanmasını baskılanması demek bu da iyi bir şey değil fakat şöyle bir ihtimal de var yavruları sokaktan sahiplendiğinizi söylediniz belki tüylerinde dizin farketmediğiz bir dışa parazit ya da farklı bir etken de siz de alerji yapmış olabilir kedilere özel ıslak mendiller var bir onlarla temizleme yapabilirsiniz en azında gerçkten kediye karşı alerjiniz mi var bu soru çözülür alerji işine gelecek olursak durum çok karışık alerjiniz giderek azalabileceği gibi giderek arta da bilir ne yazık ki bu tamamen sizin immün sisteminizle alakalı çok ciddi reaksiyon göstermiş gibi durmuyorsunuz bu dönemde çeşitli ilaçlarla bastırılabilir durum ama ileride nefes darlığı öksürük gibi şikayetler olursa bunlar ciddi belirtiler en güzeli bir doktora gidip test yaptırmak inşlh alerji değildir diyelim geçmiş olsun

Firuzecik
Firuzecik

12820

Bence mumkun hatta yanlis hatirlamiyorsam bazi mamalar bunu vaadediyordu alerji semptomlarini azaltmayi. Ama kedi alerjisinin belirtilerini iyi arastirin cildiye doktoru da kesin net bisey soyler umarim. Korkunuzu yenip kedi sahiplenmenize cok sevindim

Palyaco
Palyaco

218519

Kedinizin tam anlamıyla hangi aromaya alerjisi varsa onu vermeyin tavuk somon sigir etli mamalar genelde tavuğa alerjisi oluyor kedilerin

NorthNight
NorthNight

16576

Yediği şeye reaksiyon göstermeniz bu hızda olacak bir durum değil. Yiyecek sindirecek besinin yapı taşları hücre içine girecek vs vs de siz dokununca sizi etkileyecek. (Şahsi fikrim bunun mümkün olacağınıda düşünmüyorum) Farketmediğiniz bir mantar/parazit veya cilt rahatsızlıkları olabilir. Kedi tükürüğünde bolca lizozim bulunuyor bu bakterilerin hücre duvarına zarar vererek onları parçalayan bir enzim. Ellerimizde büyük bir bakteri florası var hepsi bize zarar vermesede hergün her yere dokunuyoruz, siz kedilere dokununca bu enzim elinizdeki bakterilerle reaksiyona girip size kaşıntı şeklinde belirti veriyor olabilir. Mamadan ziyade bu olasılıkları değerlendirin bence.

Keyfimbilir
Keyfimbilir

103888

Proplanın liveclear yavru kedi mamasını deneyin bir isterseniz, alerjen azaltmada etkili bir mama. Arkadaşım kullanıyor birkaç aydır, derisinde kabarcıklar oluyordu kalmamış çok memnun.

ikidelikedi
ikidelikedi

250

@NorthNight Mamadan mı acaba diye düşünmemin sebebi ilk geldiklerinde kedilere dokunduktan iki-üç dakika sonra ellerimin kaşınmaya başlayıp döküntü yapmaya başlaması. İlk günler çocukları eldivenle tutmak zorunda kaldım, cumartesi-pazar be dün akşama kadar çıplak elle bol bol hatta ilk günlerden daha çok temasta bulundum, sevdim, okşadım hiçbir şey olmadı. Dün akşam üzeri yani mamalarını yedikten saatler sonra ellerimde tekrar kaşıntı başladı ve döküntüler çıktı. Bir şeye reaksiyon gösteriyorum ama neye bilmiyorum. Kedi alerjisi büyük olasılıkla. Bakalım, dış parazitleri de yapılsın devam ederse cildiyeye gideceğim. Bilgilendirme için teşekkür ederim. :)

ikidelikedi
ikidelikedi

250

Hepinize çok teşekkür ederim. Yavrular şuan çok küçük, kuru mamayı sevmiyorlar sevdirmeye çalışıyorum deneme yanılma yöntemiyle. Haşlamayı ise hiç mi hiç yemiyorlar. Biri yiyordu, diğerinin yediği mamanın kokusunu ala ala yemeyi kesti. Bugün kumlarını değiştirdim, düzenli olarak tuvaletlerini yaptıkları gibi temizliyorum, bulundukları ortamları temizledim ve kedileri köpük şampuanla temizledim, dün veteriner vermişti. İç parazitlerü geçen hafta yapıldı, dış parazitleri dün yapılacaktı veteriner bir hafta daha erteledi. Sizin önerilerinizi de dikkate alarak küçükken kızlarımda uyguladığım yöntemi deneyeceğim. İki gün farklı mamalar ile besleyeceğim. Sanırım mamalardan biri protein arttırıyor, dün aniden ellerimin tekrar kaşınmasını başka bir şeye yoramıyorum şuan. Dış parazitlerü yapılmadığı için de olabilir. Dış parazitleri yapıldıktan iki üç gün sonra da devam ederse durum doktora gideceğim.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 360 Görüntüleme
  • 7 Cevap
  • 3 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80384 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR