Merhaba, dişi kedim aşı kaynaklı öldüğü için artık aşıdan uzak duruyorum. Çok şükür şuana kadar bir problemimiz olmadı. Fakat tasma ile dışarı çıkarsam başka kediyle teması olmasa dahi hastalık kapar mı deneyimleyen var mı?
Merhaba, aşı olarak ne bahsediyorsunuz bilmiyorum ama hafif üstünden geçeyim. Aşı dolayı 0lumle sonuçlanması üzücü Başınız sağolsun genelde lösemi aşısından dolayı olur. Lösemi aşısı kedilere ağır gelir ve bazenleri hoş sonuçlar görülmez, eğer iç,dış parazitse mutlaka yapılmalı. Benim arkadaşlarım ani sahiplenmişlerdi sokaktan yavrucağı bir akşam sokağa çıkardılar hiç aşı yaptırmadılar, kedi dış parazit (pire) kaptı sonra evi 2 kez ilaçladılar fln kedileri mecbur sahiplendirdiler. Yani ondan dolayı mecbur. Karma aşısıysa en önemli aşılardandır. Mutlaka yapılmalı başka bir kedi hastaysa bulaşabilir yapılmadığı takdirde, lütfen vetirinerizi değiştirin belki adi bir marka kullanmıştır veyahut kedi onu yalayıp zehirlenmiştir bilemeyiz. Umarım eski kedinizde olan şimdide olmaz.
Önce bir kan testi yaptırıp sorun çıkmazsa karma aşısını yaptırabilirsiniz. Kuduzdan gözünüz korktuysa onu yaptırmayın. Ben birçok kedimi gençlik hastalığından kaybettim. Aşısız kedinin kurtulması imkansıza yakın ve bu hastalıklar illa yakın temasla geçmiyor. Hava yoluyla ya da topraktan vs. de geçiyor. Pireler de taşıyıcı oluyor. Evden hiç çıkmayan kedim hastalandığında veteriner havadan kapabilir demişti. Aşısız kediyi gezdirmeye çıkarırsanız risk alırsınız, özellikle çimlere çiş yapan erkek kediler yüzünden her yer riskli. Kediniz yetişkinse mlv türü denilen zayıflatılmış virüs içeren karma aşının tek dozu en az 3 yıl korumaya yetiyor. Kedilerime yaptırdığım Purevax markalı karma aşının, içeriği nedeniyle aşı yeri sarkomu oluşturması çok düşük riskmiş.
Malesef kuduz aşısından dolayı tümör oluştu. Tek veterinere de bağlı kalmadım ama maalesef kurtarılamadı daha doğrusu tümör dememe rağmen çok geç anladılar. Çok güvenim yok açıkcası. Cevabınız için teşekkürler
Kuduz aşısından bahsetmemişim kuduz aşısıda kediler için çok önemlidir fakat pek bir bilgim yok açıkçası, Google dan araştırmalarınıza devam edin mutlaka diğer arkadaşlarımızda yanıtlayacaktır. :)
Kötü deneyiminiz için üzgünüm. Aşısız bir kedinin dışarıda hastalık kapma ihtimali daha yüksektir. Aynı zamanda aşısız bir kedinin evde de hastalık kapma ihtimali vardır. Aşı konusunda daha çok güvenebileceğiniz ve aşı öncesi testleri es geçmeyecek bir hekim bulmanız önemli. Aşı konusundaki tecrübenizin neden kaynaklandığını bilmiyorum ama en kaba tabiriyle şöyle söyleyebilirim; aşılar bağışıklık sisteminin virüsü tanımasını ve onunla ileride başa çıkmasını sağlar, o virüs zaten vücutta varsa ve buna rağmen aşı yapılırsa kedi ölür. Bu risk insan, hayvan fark etmez herkes için geçerlidir. Bu yüzden test yapılır ve aşı olmadan önce tedavi olunur. Biliyorum çok acı bir tecrübe ama aşıyı kötü bellemek yerine güvenilir bir hekim bulmaya bakın.
Merhaba, aşısız kedinizi dışarı çıkartmak istemeniz büyük tehlike. Bir mikrop kaparsa kurtuluşu çok zor olur. Özellikle karma aşı ve iç dış parazitler yapılmalı. Güven sorununuzu anlıyorum. Ama o virüslerle başa çıkılması için aşı şart.
Kediniz daha önce hiç sokak görmediyse hastalıklara iyice açıktır. Sokaktan hasta olarak kurtardığınız bir kedi bir hastalığı atlattığında bağışıklık da kazanmış oluyor. Şahsen önerim kan tahlili baktırıp karma aşısını yaptırmanız. İç dış parazit zaten aşı değil ilaç oluyor ve bence iç parazit düzenli yapılmalı
Arkadaşlarında da dediği gibi testler sonrasında aşılar yapılmalı.Dışarı çıkarmayı bırakın evdeyken bile hastalık etkenini siz taşıyabilirsiniz eve.Ayakkabıyla kıyafetle.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor