Kısırlaştırma Ve Sonrasında Neler Dikkat Etmem Lazım?

Merhaba. Yakın zamanda dişi kedimi kısırlaştıracağım. Dikkat etmem gereken konular nelerdir? Sürekli evde olmuyorum çalışıyorum bu sırada yanında annem duracak ama endişeliyim. İyileşme dönemi ne kadar sürüyor? Nelere dikkat etmem lazım tecrübeli arkadaşlar yazabilir mi?

5 CEVAP

cat_expert
cat_expert

12742

öncelikle mutlaka iyi bir klinikte operasyonu yaptırın.


erkek kedilerin operasyonu daha kolay iyileşme süreci hızlıdır fakat dişi kedilerinki biraz daha zordur. operasyonda gaz anestezi kullanılırsa daha iyi olur ama şart değil, önemli olan dikiş kısmının nasıl yapılacağıdır estetik dikiş olursa veya dikiş üstü bandaj yöntemi uygulanırsa yakalık takılmasına gerek kalmaz yakalık bildiğiniz gibi kedilerde ciddi stres yaratan bir durum bunları mutlaka operasyondan önce konuşun.


Operasyon öncesi ve sonrası yeme içme konusunda neler yapmanız gerektiğini veteriner hekiminiz söyleyecektir. Operasyon sonrasında 1 gün kadar kedinin hareketlerine dikkat etmek gerekiyor yüksek yerlere çıkıp inmesini limitlemeniz dikiş bölgesi açısından iyi olur. Bunun dışında ilk 1-2 gün iştahsızlık strest gibi durumlar olabilir normaldir, yaş mama ve ödül mamasıyla ilk beslemeleri yapabilirsiniz sonrasında yavaş yavaş kuru mamasına devam edebilirsiniz, bazen operasyon sonrası kabızlık durumu olabiliyor o yüzden ben kısırlaştırma yaptıktan sonra az az yaş mama verdim 1.5 gün sadece yaş mama ile besledim ardından kuru mamaya döndüm. Operasyon sonrası genelde ilk 2 gün önemlidir birkaç kez kusma normaldir fakat 3'den fazla kusma olduysa veteriner hekiminize danışın mutlaka. İlerleyen günlerde yara bölgesinde hafif kızarıklık morarmalar olabilir. Aksi bir durum olmadığı müddetçe genelde 10 günde dikiş yarası büyük oranda iyileşir, 15 günden sonra hafiften düşmeye başlar dikişler operasyon sonrası muhtemelen 5. günde kontrol için çağırırlar yara durumu ve dikişleri kontrol edilir, bazen dikişlere yada dikiş üstü bandaj uygulandığında bandajı yada dikişleri çekiştirebiliyorlar bu da bölgede tahrişe neden olabiliyor böyle bir durum varsa krem veriliyor günde 2 kez sürüyorsunuz 1 haftada tahriş geçiyor. 20-25 günde dikişler genelde kendiliğinden düşer düşmez ise aşı yaptırmaya gittiğinizde aldırabilirsiniz.

Stellam
Stellam

202

Ben kizimi belediyede kisirlastirdim. Bandaj yapmamislardi dikis aciktaydi boyunlukta kullanmadim. Sabah aksam doktorun soyledigi ilacla pansuman yaptim. Ilk gun anestezinin etkisiyle zaten kizim pek kendisinde degildi ama ilk gun gun biyerlerden ziplamasin diye sabaha kadar kizimla uyuduk ikinci gun biraz daha ziplamasin diye ilgimi uzerinden cekmedim fakat zaten ne kadar ilgilenseniz de bi yerde mani olamayosunuz bi saniyede hemen hoplayip ziplayabiliyor. 5. Gun kontrole gittik antibiyotik uygulandi ve suan iki hafta oldu masallah cok iyiyiz.

Gimlihanim
Gimlihanim

123305

Onun için evde sessiz, çok aydınlık olmayan ve sıcak bir odada yer yapabilirsiniz. Anestezi etkisi ile gürültü ve ışıktan rahatsız olacaktır. Atlayıp, zıplayacağı, çarpacağı yerler de olmamalı o odada.
Kum kabını komple temizleyip, yeni kum doldurmalısınız. Enfeksiyon kapmaması açısından önemli.
İlk gün muhakkak yanında biri olsun, anestezi etsiyle çok sersemliyorlar.
Ben 2 gün yaş mama ile beslemiştim, kuru mama vermemiştim. Kabız olmaması açısından. Anestezi aldıkları için kabız olmaya müsait oluyorlarmış.
Evde başka kediniz varsa ilk gün ikisini ayrı tutmalısınız.
Bandaj ya da yakalık takılmazsa yarasını çekiştirmemesine dikkat edin. Yakalık takmamanızı özellikle öneririm. Aşırı geriliyorlar. Ama tabi en doğru yönlendirmeyi veterineriniz yapacaktır.
Biz ameliyattan 8 saat kadar önce mama ve suyu kesmiştik. Sizde nasıl olur bilmiyorum. Veterinerinizden bilgi alırsınız bu konuda. Bazıları 12 saat önceden kesiyor. Anesteziden sonra bir müddet mama ve su vermemeniz gerekiyor. Yine veterinerinize sormalısınız bunu.
Operasyon öncesi ve sonrası 1 hafta bağışıklık güçlendirici kullanırsanız çok güzel olur.
Operasyon öncesi testler de çok önemli. Biyokimya ve hemogram yeterli olacaktır diye düşünüyorum.


Kısır mamasına hemen geçmenize gerek yok. Her zaman yediği mamayı yesin öncelikle. Sonrasında elinizde kalan mama bittikten sonra kısır mamaya geçiş yaparsanız. Biz öyle yapmıştık.


Şimdiden çok geçmiş olsun. Umarım sorunsuz bir süreç olur 🙏🏻😊

Warriorsans
Warriorsans

133985

Estetik dikiş değilse bence en önemli konulardan birisi dikişlerine zarar vermesini engellemek. İyi beslemek, 3 günden fazla devam eden iştahsızlık kusma vs olursa veterinere gitmek de önemli. Genel olarak sorunsuz geçiyor bizde ishal olmuştu 1 ayda kakasının kıvamı kokusu vs anca düzelmişti.

Teşekkürler herkese. Sonrasında hemen kısır mamaya mı geçmem gerekiyor acaba? Benim iki kedim var ilk önce birini kısırlaştıracağım. Mamalarını nasıl yapacağım???

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 267 Görüntüleme
  • 5 Cevap
  • 2 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 79893 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR