Kedi Beslenmesi Mama Haric Nasil Olmali?

Penthe
Penthe

3813 Puan

Ilk defa kedi sahipleniyorum cok tecrubesizim bircok sey okuyorum Ama cok farkli fikirler var. 4 aylik erkek scotish foldum var. Nd balik kuru mama ve haftada 2 defa ikiye boldugum yas mama veriyorum. Cok nadiren yumurta ya da yedigim zarari olmayacak meyve vs veriyorum.
Yas ve kuru mama haricinde duzenli olarak ek gida ne verebilirim? Vermeme gerek var mi? Sikligi ne olmali? Simdiden cevap vereceklere tesekkurler.

8 CEVAP

aslihan_e
aslihan_e

128583

Bu konu tartışmaya açık. Bazıları yaş mama bile vermeyin dişlerine zararlı diyor bazıları da kuru mama kedileri öldürüyor diyor. Bana kalırsa kedilere mutlaka taze yiyecekler, taze protein de verilmeli. Balıklı kuru mamadan asla taze pişmiş balıktaki omegayı alamaz ama belki yaş mama olarak verilirse olabilir bilmiyorum. Kedinize ek gıda verdiğinizde ona göre mamadan kısmalısınız çünkü mamada da vitamin olduğu için fazla vitamin karaciğerini yorabilir. Mamalar işlenmiş gıdaya girdiği için nasıl işlenmiş gıda bizim için iyi değilse onlar için de aynısını düşünmek gerek. İçlerine vitamin koyuyorlar ama doktorlar bize vitamin ilacı yerine taze gıdalardan vitamin alın diyorsa onlar için de aynı şey geçerli. Sadece biz evde verdiğimiz yiyeceklerle günlük ihtiyaçlarını yeterli olarak karşılayamayabiliriz. O yüzden hem mama yemeli hem de taze yiyecekler yemeli. Kediler için taurin yüksekliği bakımından koyun kalbi çok faydalıymış. Taurin mamalarında var ama uzmanlar işlenmiş taurin yerine taze yiyeceklerden almanız daha sağlıklı diyor. Tavuk ciğeri kedilere çok faydalı ancak A vitamini fazla olduğu için sık verilmemeli. Ona göre tavuk taşlık kedilere daha uygunmuş. Kedilere işkembe de çok faydalı, ancak herkes onunla uğraşmaz kedisi için. Onun dışında kedilerin probiyotik almaları da önemli. O yüzden ev yoğurdu ya da probiyotik içeren yoğurtlardan yiyebilirler. Kediniz meyve seviyorsa kavun onlara çok faydalı. Beta-karoten denen çok faydalı bir antioksidanı içeriyor. Aklıma gelenler bu kadar şuan ama ek gıda vermek size kalmış. Ben kedilerime uygun olan her şeyi onlar için pişiriyorum. Siz hayat boyu konserve yiyerek sağlıklı kalacağınızı düşünür müydünüz? Konserve yiyeceklerin zararlarına bakmak gerek. Benim fikrim bu şekilde.

aslihan_e
aslihan_e

128583

Ek gıda ile gıda takviyesi farklı şeyler yalnız. Gıda takviyesi kafaya göre alınmaz. Ek gıda ek olarak yenilen gıdalardır. Gıda takviyesi bildiğimiz vitamin-mineral hapları, şuruplar, macunlar vs.

beyzathemoc1
beyzathemoc1

118037

Bıldırcın yumurtası haşlanmış yumurta-tavuk-balık-ciğer-patates-brokili-havuc istediklerinizi karıştırıp güzel bi öğün hazırlayabilirsiniz yoğurt kefir harika ama doğal ev yapımı olması lazım

aslihan_e
aslihan_e

128583

Ayrıca özellikle kedinizi kısırlaştırırsanız haftada iki yaş mama yeterli olmayacaktır. Kedilerin idrar yolu taşlarının önüne geçilmesi için %70'i su olan bir beslenme biçimi gerekiyor. Et ağırlıklı beslenme idrarlarının ph seviyesini ideal oranda tutuyormuş.

emreovec
emreovec

12921

Ek gıda ne insan için ne de hayvan için kafasına göre alınmaz. Bir şeyin eksikliği varsa kullanılır. Çünkü birşeye takviye diye alırsınız ama fazlalaştırır o da zararlıdır. Kuru ya da ıslak bütün mamalarda hayvanın alacağı bütün besinler var ama sadece kuru mama ile de beslemeyin. Mutlaka diyetine üriner sistem maması ekleyin. Çünkü kediniz bir fold. Mümkünse her gün bir öğünü ıslak mama olsun. Hatta yine mümkünse ıslak mamayı sulandırıp çorba yapın. Su pınarı alın ve bol su içsin. Kaliteli mama kullanın. Fazlasına veteriner ile karar verin.

emreovec
emreovec

12921

@aslihan_e haklı. Karıştırdım. Ek gıda ile de yaşayacağı sorunların önüne geçebilirsiniz.

Penthe
Penthe

3813

Tesekkur ederim uzun uzun yazmissiniz. Aklimdakilere uygun aslihan ek bilgiler icin tesekkur ederim.
Yas mamayi da kendim yapmayi dusunuyorum tarifler var

Penthe
Penthe

3813

No comment?😅

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 266 Görüntüleme
  • 8 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81996 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR