Kedi Maması :((((((((

aek
aek

645 Puan

tüm patilere selam kısırlaştırılmamış bir tane erkek kedim var 9 yada 12 aylık tam net bilgim yok şuan pro plan kullanıyoruz yemesinde bir sorun yok gayet güzel yiyor ama büyüdü diye düşünüyorum hangi mamayı kullanmam lazım ücret hiç önemli değil benim için önemli olan kedim siz hangi mamayı kullanıyosunuz 3 4 marka aldım az verdim ama pro plan kadar yemedi sürekli değişiklik yapmak istemiyorum lütfen yardım

11 CEVAP

Feronia
Feronia

117611

Ah ah, kafa karışıklığı yaratıyor değil mi bu konu insanda...
Biri der bu mama kaliteli, biri der bu daha kaliteli, bir der ikisi de kalitesiz.
Peki bu konuda tam olarak tanımadığınız bir insanın görüşüne ne kadar güvenebilirsiniz ki?
İlk başta önceliğiniz "kime göre iyi" değil "neye göre iyi" olmalı. Bilim asla yalan söylemez, unutmayın.
Kısır kedilerde kuru mama kullanımı maalesef ki biraz riskli bir durum. Düşük nem oranına sahip olan kuru mamanın sürekli tüketimi kedinizin besinlerden alması gereken sıvıyı alamamasına sebep oluyor ve kediniz daha fazla su içmek durumunda kalıyor. Normal şartlarda kedinizin besinden alacağı "nem" dediğimiz şey nötr olan saf sudur. Ancak sizin ona kabına doldurup verdiğiniz içme suları genel olarak alkali ve ben bile verdiğim suyun pH değerini hesaplayacak kadar kafayı yemedim :D. Kediler etçil canlılardır ve idrarlarının asidik (pH 6,4 civarı) olması gerekir, aksi taktirde çoğu kısır kedinin korkusu olan idrar yolu problemleriyle başbaşa kalabilirsiniz. Ayrıca yeterli sıvı alımı sağlanmazsa minerallerin birikmesi sonucu idrar yolu problemleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden kedinize düzenli olarak nem oranı yüksek (yaş mama, yoğurt, löp et vb.) besinler vermeyi ve yeteri kadar su tüketmesine dikkat etmeyi unutmamalısınız. Doğal şartlarda tükettikleri besinlerin yaklaşık %70 kadar bir kısmı nem olan kedilerin besinlerindeki kuru madde olan kısmın yaklaşık pH 5 civarında olması gerekir. Ortalama bir kuru mamada %10 civarı bir nem oranı olması ve sizin vereceğiniz suyun alkali olması birbirini nerdeyse dengeler ve sonuç olarak mamanızın yine yaklaşık 5 gibi bir pH değerine sahip olması gerekiyor. Ve kediniz günde mamasının 1,5 katı kadar su tüketmeli, tabii sadece kuru mama tüketmesi durumunda.
Diğer bir mesele ise mineraller. Mineraller idrar yolu ve böbreklerde birikerek taş ve kristallenmeye sebep olan en önemli besinlerdir. Seçeceğiniz mamanın kül oranının düşük olması da bu konuda büyük önem arz ediyor.
Peki, kısır kedi mamasında dikkat edecekleriniz bunlar ama ya mamanın diğer özellikleri? Kül oranı düşük, pH 5, nem oranı yüksek diye en kalitesiz mamaları alacak değiliz ya :))
Ee yani bu kedi, etçil hayvan. Et oranı yüksek, kaliteli olacak. Seçeceğiniz mamanın en az %40'ı et olmalıdır. Kediniz için en önemli besin olan proteinler de kendi içlerinde farklılık gösterirler. Kedinize gerekli olan bütün amino asitleri karşılamak için et oranı yüksek bir mama seçmelisiniz. Ayrıca ...unu, ...proteini, ...yan ürünleri gibi içerikte şüphe yaratan veya çok fazla işlem görerek yapısı bozulmuş et ürünleri içeren mamalardan da uzak durmanızı öneririm.
Bir de tahıllı-tahılsız tartışması vardı galiba :). Öncelikle şunu bilmelisiniz, kedinizin tahıllardan aldığı besinlere ihtiyacı yok. Kedinizin ihtiyacı olan tüm besinler zaten ette ve biyolojik olarak uygun meyve sebzelerde yeteri kadar bulunuyor. Tahıllar glisemik indeksi yüksek, karbonhidrat kaynağı alerjen besinlerdir. Ucuz olmaları sebebiyle doldurucu olarak kullanılır ve kedinizde gereksiz kilo alımına sebep olurlar. Yüksek glisemik indeks etçil hayvanlar için sağlık açısından da sorunlara sebebiyet verebilmektedir. Yulaf glisemik indeksi diğer tahıllar kadar yüksek olmayan kısmen zararsız bir tahıldır ve mamanızın içinde az miktarda bulunması sorun teşkil etmez.
Patates, bezelye? Ne demiştik, karbonhidrat gereksiz kilo demektir ;). Patates ve bezelye yine doldurucu olarak kullanılan karbonhidrat kaynağı sebzelerdir. Normal miktarlarda bulunmaları sorun teşkil etmez ancak bitkisel bölümünün ilk içeriklerinde bu tip karbonhidrat kaynakları görüyorsanız o mamayı almamanızı tavsiye ederim.
Soya, pancar küpsesi... Fazla söze gerek yok aslında bunlar için. Soya etçillere uygun olmayan ve çoğu zaman gdo içeren zararlı bir besindir. Pancar küpsesinin iyi bir lif kaynağı olduğu söylenir. Ancak pancar küpsesi şeker üretiminden arta kalan bir pancar yan ürünüdür ve alerjilere sebep olur.
Fazla yağlı, tuz ve şeker içeren mamalar. :/ Bunlar da tam baş belası :D Aynı bizim fast food sevmemiz gibi. Zararlılar ama bağımlı yapıyorlar. Fazla yağ kilo problemlerine ve yüksek kolestrole sebep olurken tuz ve şeker vücutta birikerek çeşitli problemlere yol açar. Bu da bir tür idrar yolu problemi sebebidir. Böyle mamaları en iyisi denemeyin, sonra başka mama beğendiremiyorsunuz :D
Besin değerleri de çok önemli tabii ki. Sürekli yediği mama onun ihtiyaçlarını tümüyle karşılamak zorunda. Yetişkin bir kedi için %35-40 protein, %15-25 karbonhidrat, %20-25 yağ, %3-6 lif ve %5-7 kül ortalama alınabilir ancak bu her kedi için farklıdır.
Peki ya diğer besinler? Mamanızın taurin, omega yağ asitleri, kalsiyum, l-carnitine, glukozamin, kondroitin, vitaminler bakımından zengin olması çok önemli. Özellikle taurin proteinin doğal yapısında bulunmayan ve kedi vücudunun kendiliğinden üretemediği gerekli bir amino asittir.
Kimyasal, gdo, yapay aroma içeren mamalar... Siz bunları içeren ürünleri neden tüketmiyorsanız o yüzden de kedinize vermemelisiniz ;).
Yüksek ısıda işlenmiş mamalar da kötü olarak sınıflandırılabilir ancak bu kriter fiyat skalasını biraz fazla yukarı çekiyor alternatiflerin. Yüksek ısı besinlerin kimyasal yapılarına zarar vererek doğallıklarını kaybetmelerine ve gerekli görevi verimli olarak yerine getirememelerine sebep olur.
Firma da önemli tabii :) Hayvan deneyi yapan bir firmaya para kazandırmayı kim ister? Vaya kötü bir toplatılma geçmiş firmadan alışveriş yapmayı? Unutmayın, bir gün bu sizi de etkileyebilir.
Veee son olarakk :)) İçerik net belirtilmiş olmalı. Kedinizin ne yediğini bilmelisiniz yani :)
Tabii ki burada bırakıp gitmeyeceğim :) bir zahmet mama da önereyim :D
Benim size tavsiyem Orijen Fit & Trim. Daha ucuzu olarak Naturea ve onun da ucuzu olsun derseniz Now Fresh.
İyi ve patili yıllar dilerim :)

pongul
pongul

113342

petcurean now fresh adult protein oranı açısından yeterli ve protein oranı da aşırı değil. seven kedi de seviyor gerçekten benimkiler testerına bayılmıştı. petcurean türkiye'den tester talep edebilirsiniz.

Derenguler
Derenguler

744

@emreovec royal canin proplan hills market maması değilki market mamaları proline felix purina one bonnie whiskas benim bildiklerim bu kadar evet royal canin proplan hills mamalar iyi değil ama market mamasıda değiller

aek
aek

645

bu arada her gün taramama rağmen yinede tüyünü döküyor çok fazlada değil çok azda değil bu normal mi mama değişmem lazım mı

aek
aek

645

bu arada her gün taramama rağmen yinede tüyünü döküyor çok fazlada değil çok azda değil bu normal mi mama değişmem lazım mı

emreovec
emreovec

12921

Bu mama konusu öyle illet bir durum ki, herkes bir şey der.


Doğal bir ürün arıyorsanız Naturel Delicious denilebilir. Benim kedim sevmedi. Sorun yaşayanlar okumadım mı ? Evet okudum. Tüy dökülmesi ve kilo kaybı yapıyormuş. Fazla doğal herhalde :)


Orijen ve Acana iyilerden. Acana'nın böbrek ve idrar sorunu yaptığı söylenir. Orijen'in ise çok bir kötü yorum görmedim. Ne TR 'de ne de yurt dışı sitelerinde.


Market mamaları içinden en iyisi denilen Royal Canin şeker pancarı (Bağımlılık yapması için), Proplan ve Hill's 'de GDO içeriyor.


Ben ise Royal Canin kullanıyorum. Artık o kadar ince düşünürsek kedi aç kalacaktı.

aek
aek

645

haftada 2 yada 3 gün akşamları kuzu eti yediriyorum yumurta yoğurt eh ucundan azcık yiyor çiğeri ayda bir yada 2 ayda bir vermeyi düşünüyorum aynen herkes birşey diyor tavuk yedirmeyin diyolar verdiğimiz mama tavuklu ne yedireceğimi şaşırdım royali beğenmedi kokulusu yoğun olan mama tüketmiyor benimki en iyi markalara bile olumsuz yorumlar var şaşırdım kaldım :(((

emreovec
emreovec

12921

Bu yaptığınız şeyi bebekliğinden beri yaptıysanız, hayvanın alışması zor olacak tabi. Bana da hergün kuzu eti verseniz, bende başka bir şey yemem :) Sürekli sürekli sizin mama hazırlamanız biraz zor ama Orijen'i bir deneyin. Ciddi şekilde çok iyi olduğu yazılıyor yurtdışında.

pongul
pongul

113342

ürün bu

DogaM
DogaM

1045

Yurt dışında market maması.

Derenguler
Derenguler

744

@dogaM rica ediyorum sen benim cevaplarıma yanıt verme rahatsız ediyorsun.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1224 Görüntüleme
  • 11 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 82.874 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR